Molim za pomoc pri odabiru gitare

Post Reply
rumgui

Molim za pomoc pri odabiru gitare

Post by rumgui » 23 Apr 2009, 18:01

Cao svima!
Oduvek sam zeleo da naucim da sviram gitaru i sad sam konacno odlucio da kupim gitaru i da pocnem (imam 20 godina). Moram da naglasim da nemam apsolutno nikakvog iskustva i ne razumem se u gitare, pa mi je zato potrebna vasa pomoc. Tek sam sad, citajuci vase postove na forumu, saznao da postoji i klasicna gitara i da je razlika u zicama (u odnosu na akusticnu).
Ja cu otprilike da vam kazem sta me zanima, a vi mi pomozite koliko mozete :)
Za pocetak, voleo bih da sviram uglavnom rumbu - nesto ovako: http://www.youtube.com/watch?v=0LN9HMDD ... re=related (gledajte tamo negde od 00:35 :) ). E sad... posto sam ja totalni duduk, ne znam cak ni da prepoznam da l' je ovo na snimku klasicna ili akusticna gitara :D Dakle, koja gitara je bolja za ovu vrstu muzike?
Inace, gitaru zelim da sviram za svoju dusu, nista profesionalno i planiram da potrosim do 150 evra (bar za pocetak, mozda kasnije kupim neku bolju gitaru...).
Postoji i jedan problam... levoruk sam... pa, da li cu uspeti da nadjem gitaru za levoruke, ili da ucim da sviram desnom rukom?
Znam da je nezgodno i ne bas lako pomoci totalnim neznalcima kao sto sam ja, al' potrebno mi je vase misljenje jer obozavam zvuk gitare i tako zelim da naucim da sviram!
Eto... ako mozete da mi preporucite neku gitaru tacno ili bar marku, svaki savet je dobrodosao :) Inace, iz Bg-a sam :)
Hvala!

rumgui

Re: Molim za pomoc pri odabiru gitare

Post by rumgui » 23 Apr 2009, 18:08

Hvala ti mnogo! :)

w437776

Post by w437776 » 23 Apr 2009, 18:17

samo nemoj da otrcis odma' u prodavnicu i kupis ovu yamahu... :D sacekaj jos odgovora, na forumu ima mnogo iskusnijih ljudi od mene.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 Apr 2009, 18:42

Ovo na snimku je klasična gitara, i ako te interesuje latino muzika, mislim da ćeš sa klasičnom gitarom pokriti najveći deo toga što te interesuje.

Ako misliš da potrošiš od 100 do 150 jurona, odmah da ti kažem da razmišljaš samo o 150, za 100 ćeš jako teško da nađeš nešto što ti za godinu dana neće delovati kao da si se prevario u kupovini. Naravno, ako nisi gadljiv na polovne gitare, ima ih solidnih i za 100 (ove što su nove 150 kao polovne mogu da se prodaju za 100, a ove što su nove 100 - teško da možeš ikome kasnije da prodaš, ili da im spustiš cenu toliko da prodaja gubi smisao).

Gorepomenuta Yamaha C40 je pristojan instrument za dete koje polazi u muzičku školu, pa roditelji neće da se zaleću sa većim troškovima dok ne vide da im je dete ozbiljno rešeno da uči. I za te pare, ja sam bio iznenađen kako je to precizno urađen instrument, kako lepo drži štim, i tako to... Međutim, ja tu gitaru ne bih preporučio, jer ti nisi dete, i ako si sa 20 godina odlučio da počneš da učiš, računam da si ipak nešto odlučniji i da se manje predomišljaš od nekoga ko polazi u muzičku školu (što bio bio uzrast od 9 ili 10 godina), tako da bi ti jako brzo sagledao loše strane ovog instrumenta, i osećao bi se kao da su pare prohujale sa vihorom. A loša strana ovog instrumenta je prilično mršav ton. Koliko para, toliko muzike - kako je to istinita konstatacija...

Da bi svirao kao levoruki gitarista, potrebno je da se gitara malo modifikuje, konkretno da se promeni sedlo na kobilici. U početku nije tragedija da se svira prosto sa promenjenim rasporedom žica i gitarom okrenutom na drugu stranu, ali za ozbiljnije sviranje treba udesiti sedlo. E sad... ja iskreno ne kapiram tu priču o levoj i desnoj ruci. Mislim, da li neko ko svira klavir razmišlja o tome? Šta više, u sviranju gitare leva ruka trpi daleko veći napor, potrebna ti je i brzina, i gipkost, i snaga... Ako većina dešnjaka svira gitaru tako da im taj najveći napor trpi "slabija" ruka, ne vidim zašto bi to tebi pravilo problem. U klasi sam imao dvoje levorukih, koji su sjajno svirali i napredovali iako nisu gitaru modifikovali, svirali su je "normalno". Da ne pričam o tome da ako počneš da obrćeš gitaru, da ćeš moći ugavnom da sviraš samo na svojoj gitari, jer je levorukih gitarista manje negoli čovečijih ribica, i verovatnoća da ćeš da se nađeš negde u društvu gde je slučajno neki drugi levoruki gitarista poneo gitaru je toliko bliska nuli, da je to bolje da vodimo kao nemoguće.

Prvo što moraš da gledaš u kupovini gitare je izrada, zanatski deo posla. Ako je gitara tužni primerak, ako je dokaz da je alkoholisanje na radnom mestu pogubno po finalni proizvod, jako je mala verovatnoća da takav instrument ima kvalitetan ton. Dakle pregledaš spojeve, lak, zaviriš unutra da vidiš da li je išta od unutrašnje konstrukcije vdelo alat finiji od turpije za grubo skidanje... Malo isprobaš čivije, vidiš da li se relativno lako i ujednačeno okreću, i tako to... Budući da kupuješ gitaru iz nižeg ranga, moraš da budeš svestan da ne može sve ovo što sam pobrojao da bude fantastično.

Drugo, gitara se ne kupuje tako što vidiš sliku u katalogu. Posebno ne ove jeftinije gitare, gde je kontrola kvaliteta... ma kakva kontrola kvaliteta :) Moraš da zasviraš na gitari. Ako ne znaš da zasviraš, onda povedeš nekoga ko zna. I ako je moguće da bude neko ko je imao dodira sa klasičnom gitarom, jer je tu iskustvo sa western gitarom samo delimično upotrebljivo, a iskustvo sa električnom potpuno neupotrebljivo.

Vredi da pogledaš šta nude sledeće firme: Yamaha, Aria, Ibanez, Oscar Schmidt, Hohner, Tkamine, Da Capo... I sada bismo mogli ovde da ti pomenemo gomilu modela, ali to je vrlo nezahvalno jer iz ove cenovne klase izlaze instrumenti krajnje neujednačenih performansi. Idući od prodavnice do prodavnice, nailazio sam na isti model u 2 različite prodavnice, koji ne samo da zvuče kao da nisu isti model, nego ni isti proizvođač, bukvalno tolika razlika! Dakle strpljenja, strpljenja, strpljenja... Ne možeš da očekuješ da ćeš tu kupovinu da obaviš na brzaka.

Obiđi prodavnice, pokupi informacije, popiši cene, i navedi šta ti se dopalo u bilo kom pogledu, pa da se savetujemo dalje.

rumgui

Post by rumgui » 23 Apr 2009, 19:03

Hvala na ovako iscrpnom odgovoru!
Definitivno cu se raspitati jos, nigde se ne zalecem, samo sam hteo da se konsultujem sa vama koji imate iskustva, za razliku od mene, posto ne poznajem skoro nikoga ko bi mi pomogao, tako da mi znaci svako misljenje i savet :)
Prosetacu ovih dana po radnjama, ako uspem povescu i nekoga ko zna da svira sa sobom da isproba gitare... Nigde ne zurim, jedino sto znam je da sam resen da kupim gitaru, a sad znam da je to klasicna gitara u mom slucaju :) Pogledacu i ovi yamahu i klasicne gitare od ovih drugih proizvodjaca koje si mi nabrojao, raspitacu se, pa se javljam u nekom narednom periodu za jos neki savet, kada ipak budem imao neko konkretnije pitanje.
Hvala jos jednom na pomoci, pa se javljam kad obidjem malo radnje...
Pozdrav! :)

Post Reply