akustara od 1 od 150eura :)

Post Reply
Goja

akustara od 1 od 150eura :)

Post by Goja » 23 Apr 2009, 19:27

E ovako ljudi verovatno vec sutra idem u setnju po Novom Sadu trazeci neku gitaru do 150eura... Inace znam da ce te mi vi odma reci probaj sve pa koja ti se svidi uzmi je sto cu naravno i uraditi..
Nego vas pitam dal da se okrenem nekom posebnom modelu ili marki, da ne uzmem na kraju neku gitaru pa da se posle mesec dana lupam u glavu sto joj civije otpadaju :D

Inace imam vec elektricnu Yamahu (pacifica 112) i sa njom sam veoma zadovoljan. Nadam se da su im i akusticne gitare dobre :?

Sta vi mislite kojoj marki da se bas okrenem cujem dobre kritike od Staggu, Washburnu i Yamahi... U akustare se aman bas ne razumem, tako da vas molim da mi pomognete... PoZz

Kristijan
Uvaženi član

Re: akustara od 1 od 150eura :)

Post by Kristijan » 23 Apr 2009, 20:34

Ja imam izuzetno loše mišljenje o Stagg gitarama, bar u ovom cenovnom rangu. Na ultracrnoj listi mi je i SX, ni jedna njihova akustična gitara na mene nije ostavila dobar utisak. Yamaha je naravno dobra firma, međutim mislim da za tih max 150 nećeš naći pristojnu Yamahu. Recimo vrlo je fina kupovina, ako možeš da nađeš, Washburn D10, ima solid gornju ploču rezonatora. Ne znam koja je cena u pitanju, ta bi mogla da bude preko tvog budžeta, recimo da je do 200. Iznenađujuće solidna gitara je recimo u Ashton paketu, s tim da je sve ostalo što dolazi uz gitaru besmisleno, ali sama gitara je u tom cenovnom rangu sasvim prihvatljiva. To je baš onako iznenađenje za mene, ja ne volim te paketiće. Uh... Ali nezgodna ti ta cenovna kategorija... Jeftinije Aria gitare me nisu oduševile, a one koje su bile upotrebljive nisam siguran koliko koštaju, no čini mi se da su sve preko 150. U suštini, ja bih ti najprijateljskije preporučio da sačekaš malo i da sakupiš još para. Jako teško ćeš za ove pare da nađeš nešto što će zaista lepo da te služi. Za 200 ili 250 ćeš, ako nisi mnogo ambiciozan što se tiče akustične gitare, da nađeš instrument koji može da bude potpuno zadovoljavajući, da tu staviš tačku na kupovinu akustične gitare. Ako misliš malo ozbiljnije o akustičnoj svirci, onda recimo sada i vredi da kupuješ neku jeftiniju gitaru, da imaš na čemu da sviraš, a kasnije da odvojiš neke baš ozbiljnije novce i da kupiš nešto zaista lepo. Znam da je 200 - 250 jurona dosta više nego što si naveo, ali ja uvek računam da je bolje da se strpiš, pa da skupiš još para, nego da kupiš na brzaka, i posle da se kaješ što nisi bio strpljiviji.

Goja

Post by Goja » 23 Apr 2009, 20:49

ufff hvala ti Kristijane na tvom savrsenom odgovoru... Pa ovako ja vec imam dosta para nego mi je malo previse davati toliko pare za akusticnu gitaru, posto sam pre 2-3 meseca uzeo ovu elektricnu. Ionako ta gitara ce biti samo za kucnu svirku, i za drustvo nista specijalno... tako da 150 maximala...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 Apr 2009, 21:12

Vidi šta je frka - mislim da najosnovniji Yamahin model, F310 košta najmanje 150 eura, a to je solidna gitara... i samo toliko, nije loša, ali ne znači da je genijalna kupovina. Nešto je finije izrade, i ima livene čivije F370, ali ta se kod nas iz neznanih razloga jako retko nađe. I skuplja je od 150 eura. A ja mislim da lošiju gitaru od F370 ne treba kupovati uopšte, to po meni nije pametno trošenje para. I vredi pogledati druge firme, manje zvučna imena od Yamahe, za iste pare možeš da nađeš nešto za nijansu srećnije. Ako kupuješ najobičniju dreadnought gitaru, bez ozvuke, bez posebnih perverzija, možeš pogledati mnogo različitih proizvođača, uz malo strpljenja možeš da izvučeš jako dobar komad. Znam da ti to nije odgovor koji želiš da čuješ, ali istina je - dok ne isprobaš dosta gitara, ne možeš znati šta je dobra kupovina.

Goja

Post by Goja » 24 Apr 2009, 09:55

Hvala Kristijane josh jednom, vidi ja bi za gitaru dao i 300eura... To sto sam rekao da je glupo dati mislio sam zbog toga sto su mi takvi roditelji, to je za njih bacanje para kupovati gitare... Ma ne razumeji oni. :O.o: Sacekacu josh pa cu videti sa njima sta oni kazu. Josh jednom hvala ti puno.. PoZz

sl0e

Post by sl0e » 24 Apr 2009, 13:42

Pogledaj oglase, ima ovih dana par zanimljivih instrumenata za taj novac. :wink:

Goja

Post by Goja » 25 Apr 2009, 21:38

Hvala sl0e ali ja sam uvek za novo, nije da ne verujem prodavcima i slicno samo neka navika...
U redu znaci gitara ce verovatno biti f310, f370 ili w10 sto zavisi naravno od novca koliko cu poneti... Uz te cu probati i ostale modele radi uporedjivanja mada ja nekako uvek mislim da yamaha daje zagarantovan kvalitet, tj. best buy... U svakom slucaju hvala, javljam se cim uzmem gitaru. Do tada pozdrav. :ziveli:

sl0e

Post by sl0e » 26 Apr 2009, 22:26

Kapiram te skroz. I sam bih dobro razmislio pre nego sto bih kupio, recimo, polovno pojacalo. Ali uvek naleti neki oglas, neko prodaje akusticnu/el. gitaru za male pare zato sto su odustali od sviranja. Evo recimo, prosle godine, drugar jedan je uzeo akusticnu gitaru, Jamahu, za cca 13000 din, koja je, tada, nova kostala ~27k. To je super dil, izmedju ostalog zato sto je gitara bila u "mint" stanju - stajala je na stalku skoro svo vreme od kupovine.

Zato ti kazem, pogledaj i polovne stvari, uvek ima neceg zanimljivog. Svakako javi za sta si se opredelio. Pozdrav :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 27 Apr 2009, 04:35

Ti si više nego u pravu, svakako je bolji deal da se pojuri polovno, nema tu šta da se priča, ali mogu da razumem i želju da se svira nov instrument. Ja recimo više volim da sviram instrument koji nije ranije bio u intenzivnoj upotrebi, to je neki sumanut trip, ali tako je. Ma retko volim i na par minuta da zasviram na nečijem instrumentu, još ako vidim prljavu grifplatnu... samo mi se stegne nešto u stomaku... Da, da, verovatno treba da konsultujem stručnjaka u vezi ovoga :D ali to je jače od mene... Moje gitare su mažene i pažene, i kad vidim instrument koji nema makar sličan tretman, to je meni u startu osakaćen instrument, pa neka je skroz ispravan. Mislim, moj mambo jumbo...

sl0e

Post by sl0e » 27 Apr 2009, 13:27

Kapiram te skroz o čemu pričaš, i sam imam taj trip :mrgreen: samo sam hteo da kažem Goji da ne otpisuje tako lako polovne stvari jer često znaju da budu u stanju "kao iz radnje".

On the trip subject - Imam drugara koji ima lepog, crvenog strata (fiesta red boja, ako se ne varam). Strašno je lepa gitara, ima onaj '70-ies rosewood vrat. Milina od gitare za sviranje. Downside - toliko je prljava, da treba jedno pola sata da se očisti. Grifplatna je prekrivena znojem, a između magneta se nalazi blato. Naravno, ne u bukvalnom smislu blato, ali prljavština koja se toliko nakupila, da čovek pomisli da mu je pickguard prenoćio u nekom jarku :D .

Moje gitare su takodje dobro pažene, a kapiram da, kada bih prodavao neku, očistio bih je, ispolirao, zamenio bih žice, uradio setup, itd. Verujem (ili se makar nadam) da većina ljudi koji prodaju instrumente rade isto :)

Goja

Post by Goja » 27 Apr 2009, 16:27

Ma nemam ja nista protiv polovnih gitara nego jednostavno volim kad sam prvi vlasnik... :mrgreen:

Ovih dana ako ne i sutra otici cu do Mitrosa da vidim tu Yamahu i ostale gitare... PoZz

Goja

Post by Goja » 29 Apr 2009, 12:33

Cao narode.. Dosao sam da vas obavestim da sam pazario F310... Poslusao sam Kristijanov savet i poneo sam vise kesa medjutim nisu imali F370... Pored ove gitare probao sam i stagg, fender, medjutim sta reci.
Fender sam probao i mogao sam lako da kazem da je gitara ocajna za 14000din, ima totalno piskav zvuk takoreci nikakav, niti dubini niti melodiju ama bas nista... Stagg sam posle jednog trzaja odmah odbacio, imao si pravo Kristijane... Ruku na srce probao sam i Fender neki od 19000din ne znam stvarno koji model i mogu reci da nije los... Po zvuku mi je veoma slican bio Yamahi, ali ovde imam gitaru od 13000din i gitaru od 19000din slicnog, maltene istog zvuka... Pa svaki normalan bi uzeo Yamahu... :mrgreen:

Nisam neki ekspert pa da sad pisem ovde ko da sam svirao gitaru 10 godina ali nisam ni njubara pa mogu da razlikujem... Sve u svemu drago mi je sto ste mi pomogli u izboru... Ajd uzdravlje, odoh da :music-smiley2: :ziveli:

sl0e

Post by sl0e » 29 Apr 2009, 14:34

Svaka cast na kupovini. Neka te sluzi dobro, pa jednog dana da je zamenis sa Martinom (ili Taylor-om) :ziveli:

Goja

Post by Goja » 29 Apr 2009, 20:21

hvala ti sl0e mada sam ja sada vise nego prezadovoljan gitarom... Imam dve yamahe u posedu i mogu da kazem samo dobro o ovoj firmi (psssst osim finisha) :mrgreen:

Post Reply