pomozite mi da sastavim lanac efekata

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Funkomat
MF veteran

Re: pomozite mi da sastavim lanac efekata

Post by Funkomat » 26 Apr 2009, 18:18

Kod digitalnih je odjek isti kao i original (samo se stisava) a vecina digitalnih ima simulaciju analognog delaya, kod kog je svaki odjek mutniji od prethodnog i kao sto si rekao, razbija se kod vise ponavljanja.
To mucenje i razbijanje je dobra stvar. :)
To je ono cemu ovi digitalni teze sa simulacijama ali ako tebi treba bas digitalni zvuk, tj. da odjek bude 100% kopija originalnog zvuka, bez oduzimanja visokih, mucenja i sta ja znam, u sustini bi svaki digitalni delay trebao da ti posluzi.
I DE7 pored echo moda (sto bi jel da, bila simulacija) ima standardni digitalni mod ali ne verujem da sam njega ikad kotistio. :)
Sa ovog mozes steci prilicno ok sliku kako zvuci DE7 na echo modu:
http://www.box.net/shared/fx101r8jmg
Cujes kako je jasan i cist ali i dalje topliji/prirodniji od obicnog digitalnog delaya.

Nemam dovoljno iskustva sa digidelay-om da bih ista pisao o njemu. Valjda ce se javiti neko ko zna vise...

Kill surf city

Post by Kill surf city » 26 Apr 2009, 18:43

Ako zelis zvuk delay-a bez degradacije na ponavljanju,definitivno ti treba digitalni delay,BEZ simulacije eha.Ljudi koji vole taj zvuk,najcesce biraju nesto jednostavnije iz boss dd serije.Digidelay,po mom misljenju,ima bolji zvuk od novijih dd3/6/7,ALI nema samooscilaciju,tj.nikad nece oscilovati na maximumu feedback-a (ako ti je to uopste bitno,nekome jeste).Ono sto ja ne mogu da oprostim digidelay-u je grozan zvuk pri podesavanju time potenciometra,u svim modovima osim 'analognog',kao da se lomi staklo,stvarno grozno zvuci (svaki kojeg sam cuo/svirao je imao taj problem,pa pretpostavljam da je to normalno) .Ako planiras da koristis tap-tempo,svakako neces imati tih problema...

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 26 Apr 2009, 19:56

Kill surf city wrote:Ako zelis zvuk delay-a bez degradacije na ponavljanju,definitivno ti treba digitalni delay,BEZ simulacije eha.Ljudi koji vole taj zvuk,najcesce biraju nesto jednostavnije iz boss dd serije.Digidelay,po mom misljenju,ima bolji zvuk od novijih dd3/6/7,ALI nema samooscilaciju,tj.nikad nece oscilovati na maximumu feedback-a (ako ti je to uopste bitno,nekome jeste).Ono sto ja ne mogu da oprostim digidelay-u je grozan zvuk pri podesavanju time potenciometra,u svim modovima osim 'analognog',kao da se lomi staklo,stvarno grozno zvuci (svaki kojeg sam cuo/svirao je imao taj problem,pa pretpostavljam da je to normalno) .Ako planiras da koristis tap-tempo,svakako neces imati tih problema...
+1 za Digidelay + kad mu odvalis feedback pot do kraja u delay modovima ponasa se kao sound-on-sound efekt, dobra fora za pseudo synthy pad :)

Jackson

Post by Jackson » 26 Apr 2009, 20:40

Kill surf city wrote:ALI nema samooscilaciju,tj.nikad nece oscilovati na maximumu feedback-a (ako ti je to uopste bitno,nekome jeste).
mozes li molim te da mi malo bolje objasnis o cemu pricas ovde?
Kill surf city wrote:Ono sto ja ne mogu da oprostim digidelay-u je grozan zvuk pri podesavanju time potenciometra,u svim modovima osim 'analognog',kao da se lomi staklo,stvarno grozno zvuci (svaki kojeg sam cuo/svirao je imao taj problem,pa pretpostavljam da je to normalno)
Ili nisam dobro razumeo ili tebi pedale proizvode neki grozan zvuk dok okreces poternciometre?

Kill surf city

Post by Kill surf city » 26 Apr 2009, 21:34

dosta je da pogledas samo par sekundi videa...

Jel cujes buku eho efekta? To se desava kod vecine echo/delay pedala,kada preteras sa feedback/regeneration/repeat potenciometrom,tj. kada dodas previse ponavljanja,je li...i kad eho ode u 'samooscilaciju' - sto bi rekli ameri "ufo landing effect".
Ili nisam dobro razumeo ili tebi pedale proizvode neki grozan zvuk dok okreces poternciometre?
Ono sto ja ne mogu da oprostim digidelay-u je grozan zvuk pri podesavanju time potenciometra,u svim modovima osim 'analognog',kao da se lomi staklo,stvarno grozno zvuci (svaki kojeg sam cuo/svirao je imao taj problem,pa pretpostavljam da je to normalno)
Nisi dobro razumeo,govorim SAMO O POTENCIMETRU ZA DELAY TIME,i samo o digidelay-u.Naime,kada podesavas delay time pot kod bilo koje delay pedale,cuje se pitch shifting efekat,sto je normalno,a digitech pride dodaje neko svoje digitalno glitch-ovanje.Ako si koristio eho pre,mozda mozes da shvatis o cemu pricam.Ako nisi,nema druge nego da sam probas pedalu,i vidis da li ti to uopste smeta.Kao sto rekoh,ako koristis tap tempo,neces cuti taj zvuk.to je to.

Jackson

Post by Jackson » 26 Apr 2009, 22:55

Probacu, hvala...

Ja sam otprilike suzio izbor na nekoliko pedala, evo ih bez nekog odredjenog redosleda, pa mi vi recite sta biste uzeli na mom mestu
Inace delay mi, kao sto sam vec rekao, treba samo za jednostavne stvari, jednostavan solo sa ehom ili dupliranje ritmova kad sviram ritam

Ibanez DE7 - losa strana je sto ima plasticni prekidac unutri, a ne metalni i nema tap tempo
Digitech DigiDelay - pomenuti glitch kod onog potenciometra, to cu tek da proverim
Marshall Echohead - nema tap tempo
Boss DD3/6/7
Hardwire Delay
Line 6 Echo Park - za njega sam cuo da ima neki ruzan hiss?

Jackson

Post by Jackson » 26 Apr 2009, 23:09

E da i bilo bi cool kad bi posle gasenja, pedala zavrsavala zapoceti delay... znate na sta mislim, da ne odsece onako ruzno, odjednom

I slobodno predlozite jos nesto u ovom cenovnom rangu, mozda sam zaboravio na neku :)

Kill surf city

Post by Kill surf city » 26 Apr 2009, 23:09

Nema na cemu...stvarno,ako ne planiras da se igras potovima u toku sviranja,digitech je skroz ok,i nadje se za male pare polovan.Taj 'glitch' ili kako vec, je meni licno smetao,vecini ljudi ne smeta.Ali mozes i sam da cujes na sta mislim-kad ga budes probao,stavi ga na 'tape/analog' mode i vrti time pot...sve ok radi i nema tog zvuka.Onda probaj bilo koji drugi mod,stavi repeat na podne,a time isto.Onda nesto odsviraj,pa probaj da mu smanjis 'time' dok ponavlja,i cuces zvuk koji ja ne umem bas najbolje da opisem :mrgreen:

Inace,echohead IMA ulaz za odvojeni tap tempo (treba ti dodatni switch i kabl),ali ga nikad nisam licno probao.Moj savet je svakako digitech,u tom cenovnom rangu,pod uslovom da ti ne smeta to sto sam spomenuo...

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 26 Apr 2009, 23:13

Digitech digidelay/DD3 se mogu naci za pristojnu cifru polovni - nesto veca cena DE7 (nema ga polovnog) - DD6/7 su meni licno bezveze - ako ides na spec.efekt delaye (i veca cifra) Hardwire i Echo Park predstavljaju dobar izbor - Narocito Hardwire posto ima i looper od 20-tak sec ako se ne varam...
S obzirom da neces da komplikujes - Digidelay/DD3 je pristojan izbor + sto digidelay iam "trails" opciju...

Jackson

Post by Jackson » 26 Apr 2009, 23:26

Pa posto se ne igram sa potovima dok pedala radi, mislim da ce Digidelay biti moj izbor, pogotovo sto ima trail opciju! Hvala puno ljudi, stvarno ste pomogli!

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 26 Apr 2009, 23:56

E da, mnogi hvale Hardwire delay, kao i celu Hardwire seriju. I on ima trails opciju i true bypass je (kad je, jel da, trails opcije ugasena). Moze da radi i samooscilaciju...
U sustini bi on trebao da bude bolja verzija digidelay-a.
Ne znam koja je razlika u ceni...

Jackson

Post by Jackson » 27 Apr 2009, 20:23

Digidelay pretpostavljam nije true bypass?

xspaceman

Post by xspaceman » 27 Apr 2009, 20:28

Jackson wrote:Digidelay pretpostavljam nije true bypass?
nije...a pitanje je i koliko je hardwire delay trye bypass! Trebalo bi se to proverit...al nema veze što nije...važno je da su i digidelay i de7 dobar deal i u odnosu cena-kvalitet nema im konkurencije!

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 27 Apr 2009, 20:45

Nisam siguran, ali bih rekao da se Hardwire uglavnom reklamira kao true bypass i da mu je to glavni + u odnosu na iste/slične pedale iz Digitech serije...

xspaceman

Post by xspaceman » 27 Apr 2009, 20:50

sirac-šunka wrote:Nisam siguran, ali bih rekao da se Hardwire uglavnom reklamira kao true bypass i da mu je to glavni + u odnosu na iste/slične pedale iz Digitech serije...
pa moguce...ali true bypass posle koga se cuje trails...hm...nadam se da ce neko kompetentniji da nam nešto kaže na tu temu! :)

Post Reply