Kako je propao rock'n'roll...

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Post Reply
mislim_stvarno

Re: Kako je propao rock'n'roll...

Post by mislim_stvarno » 27 Apr 2009, 08:47

frkadela wrote:Hoće li mi neko već jednom objasniti foru sa biciklistima?! Pokušavam da je ukapiram zadnjih mjesec dana!
Probaj recimo da obidjes teme o grandu i emovcima, mislim da je tamo duane poceo da prica o biciklistima... :mrgreen:
evo, ovde i na sledecoj strani ove teme se objasnjava pojam bicikliste :lol:
http://muzicki-forum.com/forum/viewtopi ... &start=105

Veceras cu ja da otvorim svoju sezonu voznje bicikla... :mrgreen:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 27 Apr 2009, 09:58

Hmmm, ajd da pokusam da odgovorim.. blueskou.. ne da se raspravljam koliko da malo pojasnim moje vidjenje..

Zasto kazem da je R'n'R u komi..
Prvenstveno zato sto je danasnji oblik blag i nepotpun.. nesto novo - sigurno DA, ali daleko od onog sto mi znamo kao rock, hard i R'n'R... Moje opet misljenje je da je rock stvarno nacin zivota.. filozofija, pokret koji svi nosimo u nama... (kao u onoj reklami za pricaonicu..) e tog nacina sad nesto i nema.. pazi ti kad se u rock svrstava i Britnu Spirs :shock: i Black eye peas.. Pet shop boys i tako slicno.. po meni to nije rock. Mozda jeste estrada samo na zapadnjacki nacin, ali nije rock.. e tu je zabuna. Sta se sve podvodi pod rock..? i kakve se sve kombinacije prave a zovu se rock...? nije sve ni ROCK a svira se gitarama i bubnjevima...

Sa druge one strane moje tvrdnje da je rock ziv i zivece.. vekov'ma, je cinjenica da jos uvek ima i imace bendova koji prase gitare i koji imaju neki tvrdji zvuk.. i neki stav. Vrlo retko mozes naci danas bendove sa stavom.. Kad kazem bendovi sa stavom.. mislim prvenstveno na nendove u SER.. i okolini.. sad rade jedno, sutra spremaju drugo a vec prekosutra ko zna. Znaci nisu konstantni...

Treca stavka mog pogleda je popularnos', to jest prisutnost... jes da je iz nekog meinstreama presao u underground i da je sve to predodredjeno tom smislu ali bas neke nebuloze i nja-nja pJesmice.. paaaa recimo to ovako, nije to rock, ni hard, ni rock and roll.. Jednom sam izjavio ovde da mi jesve to neinventivno i mlako.. i ono.. "ma bljaaak bre" sta sam 'teo time da kazem.. Odaaavno, odavno nisam cuo neku pesmu koja me prodrma, koja mi prenese energiju i koja me tera da uzmem gitaru u ruke i da skinem pesmu, riff, solazu.. sve je vec prezvakano i odsvirano.. jednostavno.. nema energije. Barem ne one koja pokrece..

Eto, malo, kolko umemda objasnim sto JA kazem da je r'n'r u komi...

A dokle god ima ljudi koji imaju energije i nevolja u zivotu dotle ce i biti rocka i rock en rolla i harda i slicno. Pitanje je u kom obliku...

Ahhh, da, i ovo sam 'teo da recem. Kada su pitali Lemmyja Killmistera ko je najveci rocker na svetu, 'ladno je odgovorio Tito...

Radi sta hoce, kad hoce, ne pita nikog nista, ne je8e zivu silu... a ni mrtvu. i jdnostavno zivi po svome. Zato on misli da je Tito ajveci rocker koji je tada zemljom hodijo. ;)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 27 Apr 2009, 10:21

Rokenrulaaaaaaaaaaaaaaaaaa LIVEEEEEEESSSS!!!

:metal:

Bluesko

Post by Bluesko » 27 Apr 2009, 13:40

dejankuki wrote:
Treca stavka mog pogleda je popularnos', to jest prisutnost... jes da je iz nekog meinstreama presao u underground i da je sve to predodredjeno tom smislu ali bas neke nebuloze i nja-nja pJesmice.. paaaa recimo to ovako, nije to rock, ni hard, ni rock and roll.. Jednom sam izjavio ovde da mi jesve to neinventivno i mlako.. i ono.. "ma bljaaak bre" sta sam 'teo time da kazem.. Odaaavno, odavno nisam cuo neku pesmu koja me prodrma, koja mi prenese energiju i koja me tera da uzmem gitaru u ruke i da skinem pesmu, riff, solazu.. sve je vec prezvakano i odsvirano.. jednostavno.. nema energije. Barem ne one koja pokrece..

Pa dobro,jes` da je sve to vec stoti put vidjeTo,odsvirano,neinventivno.... I to da je veliki deo bendova na isti kalup.... I to da nema te vrste energije koja ce da nadomesti nedostatak originalnosti... :) mdjtm.. Meni bedak kad neko kaze "Crk`o rokenrol"... To znaci da svi mi koji slusamo rokenrol u stvari jedemo g****,svaki dan se bavimo necim sto je demode,sto je prevazidjeno...Ispade da je rokenrol prevazidjena kategorija,a mi koji ga slusamo smo poput Teletabisa.... :) (`de nadje Teletabise...) U sustini, ni turbo folk nece trajati vecno,ali ce se jednog dana sigurno preseliti iz mainstreama....Mislim,ne svrstavam ja to u muziku,al je ipak mainstream.... :) :? tako da ce i turbo folk i dalje postojati,samo sto ce biti underground :mrgreen: Jeste r`n`r u kome,al` ne verujem da ce ga rezigniranost vratit` u zivot... :)

A sto se Tite tice... Jedna od najboljih fora koje sam cuo u zivotu je ona Neletova,kad je na jednom koncertu Pusenja riknulo pojacalo i on se razdere u mikrofon "Ljudi,crk`o Marsal" i uhvate ga drotovi i zabrane im nastupe....verovatno su ga malo i naplavili,kao bio i u zatvoru malkice....Kralj :rlol:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 27 Apr 2009, 14:16

Mah, zato ja uvek i pricam da je u komi... ne da je crk'o.. nedaj boze pu, pu, pu.. ali jeste klonuo.. Zasto i koliko duboko .. to je vec pitanje druge vrste..

BTW.. jbga zivim ovde pa sve gledam iz nase perspektive.. na zap.. u inostranstvu rock i R'n'R su itekao zivi.. To sto mi dobijamo informacije na pipetu i sto nam na kablovskim TV kanalima pustaju Madjarsku VIVU, ili Bugarski MTV i Poljski music channel, to je druga stvar.. kada malo pogledam neke internet statistike rock se jos uvek dobro kotira u inozemstvu.. i tako dalje...

Kod nas nas je malo udavljen, ono " stezem ruke na njegovom vratu", "jastuk dok spava" i te fore, ali tamo JE ziv. I tamo se lepo rade neke stvari.. npr prave se rock koncerti, takmice bendovi... zovu u goste, vode na "mini turneje" etc etc..

Ali ovde kod nas... malkice stoji, to je problem.. kad pominjem popularnost, niko se ne zauzima za rock 'n' roll u smislu da malo to radi organizovano, popularise, pa cak ni sami bendovi..

Eto uzmimo npr bend duleta S Triger.. da li ste videli reklamu na TVju.. radiju, u prodavnici, a eto i to je r'n'r.. i rock.. pa onda Zaipod opet nas clan, pa ima tu jos nekih ljudi.. koji iskreno ima sta da kazu... ali nema informacija sta rade i kako rade, sem na forumima.. a da li su u mogucnosti svi da cuju, i da li su u stanju da budu ti bendovi na svim forumima.. verujem da ne.. pet-sest i to je maximum.. a naslusao sam se dobrih stvari po forumima...

E znaci po meni, dok ne bude masovnosti i kvantiteta jos, jos i jos - nece biti ni onoga o cemu sam ja pricao.. da me neka stvar pomeri i da mi volju da uzmem gitaru...

Inace, ja nisam rezigniran, vec uz svo duzno postovanje, ja odavde iz knjazevca (slepog creva) ne mogu nista da uradim.. to bi trebalo ljudi koji su u centrima desavanja da se "pomere" da malo udruze snage.. oooruk fazoni, nadju ljude voljne da malo pomere stvari sa mrtve tacke.. (opet neko moje razmisljanje) i onda bi r'n'r i rock mogao da polako povrati rumenilo u obraze... dakle jednostavno dati jos jedan izbor ljudima.

A da, ja slusam stari rock.. i nisam budala, (valjda)

E apropo Neleta... jeste rek'o on to, ali da je samo to rek'o ne bibio uhapsen... cela recenica je glasila "Crk'o nam Marshall, hehe, tudje necemo - svoje nedamo".. sto je bila ocigledna insinuacija na "THE" marshalla... i zbog toga je u'apsen.. ;)

Ziv je, umro nije!!! :mrgreen:

Uzdravlje!!! no hard fillings!!

Bluesko

Post by Bluesko » 27 Apr 2009, 14:24

hehe
A stari rok sam ja upotrebio kao neku frazu koju uglavnom koriste pubertetlije kad `oce da ispa`nu kulj :D
Tipa,"ja slusam stari rok" a uglavnom se odnosi na jos zive bendEve....Tipa Van Gogh,Riblja Corba,Neverne Bebe i tako to... a najvise im se svidjaju pesme sa proslog Van Goghovog albuma koji je izas`o pre 3 godine... :) Ako je to stari rok onda sam ja matori avion ;)

:ziveli:

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 27 Apr 2009, 15:01

Bluesko wrote:A sto se Tite tice... Jedna od najboljih fora koje sam cuo u zivotu je ona Neletova,kad je na jednom koncertu Pusenja riknulo pojacalo i on se razdere u mikrofon "Ljudi,crk`o Marsal" i uhvate ga drotovi i zabrane im nastupe....verovatno su ga malo i naplavili,kao bio i u zatvoru malkice....Kralj :rlol:
Da, ali to su prvo radili Idoli (3-4 godine ranije; 1981, ako se ne varam). Interesantno je da to tada nikome nije zasmetalo. A Pušenje je tu foru forsiralo na čitavoj turneji, ali nikome nije zapalo za uvo do Rijeke (ne znam zašto). Kažu da nije bio u zatvoru, ali su ih maltretirali u vezi nastupa.

Hajde da malo razgovaramo o njima, kad smo ih već pomenuli. Da pokušamo da nađemo neki smisao propadanju. Kratko i jasno: Pušenje je jedan od mojih omiljenih bendova. Oni su svirali rok, ali onaj pravi rok! :!: Pušenje se raspalo, a šta je sa rokenrolom? Ne bih rekao da je propao... :? Postoje tri nova Pušenja: Nele i No Smoking Orkestar, Sejo i sarajevsko Pušenje i na kraju, ali ne manje važno, Elvisovo zagrebačko Pušenje. Ne znam neki bend da se raspao na više tako različitih dijelova.

Imao sam priliku da slušam svaku od ovih muzičkih grupacija i da dođem do nekih zaključaka:

Nele i Kusturica nisu Zabranjeno Pušenje i nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa istim! Problem sa Neletom je to što on nikad NIJE BIO Pušenje, kao što je u javnosti predstavljeno. Koristio je Sejovu genijalnost, svoju nevjerovatnu harizmu i jako dobre muzičare sa kojima je radio i stvorio je ime sebi i grupi.

Elvis nikad nije ni bio Pušenje, on je bio samo gost. Čovek je car! Možda ne ostavlja takav utisak kada se posmatra sa strane, ali kada se malo bolje pogleda njegov rad, vidi se koliko je on bio značajan u tom čitavom pravcu zvanom "Novi primitivizam". Btw, na njegovom koncertu sam prvi put shvatio koliko su zapravo PRS gitare univerzalne (svirali su na njoj sve, od panka do regea ;)).

Sejo Sekson... Srce i duša ove kultne grupe. :bow: I dalje mi nije jasno šta je bilo u pitanju kada je odlučio da se povuče u sjenku i mjesto prepusti Neletu. :? Posledni put sam ga gledao prije par nedjelja u Domu omladine i odavno se nisam tako osjećao! Sve te priče da Nele jedini može da napravi dobru atmosferu i da jedini može da interpretira stare pjesme na način koji će se dopasti publici neću ni da komentarišem. Da, nedostaje mi Neletov glas u nekim situacijama, ali posle samo par pjesama, Sejo sa publikom može da radi šta hoće! Da mi je tada rekao: "Matija, idi na Japan i okončaj taj stogodišnji sukob između Japana i Crne Gore!", ja bih bez razmišljanja krenuo i razbio ih! Energija koju Sejo sa sobom nosi je ogromna i šteta je negirati je zbog nekih starih sukoba koji su van svake pameti.

1997. godina je prekretnica u radu ove velike grupe. No Smoking Orkestar objavljuje album "Ja nisam odavle", a Sejo sa svojom ekipom snima "Fildžan viška". Tada je bilo jasno ko je kakvu stazu izabrao. Da li je to bilo propadanje? Ne, prije bih rekao da je to evolucija. Upravo ono što se desilo rokenrolu. Uvijek će, u moru raličitih pravaca i žanrova, postojati neko ko će ići onom utabanom stazom i držati rokenrol u životu. Ne kažem da je ta staza i najbolja, naravno da treba istraživati. Ali oni koji skrenu sa nje su najčešće oni koji ne mogu da prate ostale. Pojede ih mrak prije no što stignu da se vrate. Čast izuzecima, naravno. Ali njih je premalo da bi uopšte opstali.

Toliko od mene... :ziveli:

Bluesko

Post by Bluesko » 27 Apr 2009, 15:30

Da li je to bilo propadanje? Ne, prije bih rekao da je to evolucija. Upravo ono što se desilo rokenrolu. Uvijek će, u moru raličitih pravaca i žanrova, postojati neko ko će ići onom utabanom stazom i držati rokenrol u životu
Maj point igzakli 8) :gitara3:

Sto se Neleta tice.... Ljkra..... Ima etablishment-klosar harizmu... Najjaci :)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 27 Apr 2009, 16:24

ma ljudi sve to stoji sto vi zborite... al rok'a'roul je vise kao ideja prema kojoj ti bendovi teze, bendovi nisu rok'n'rol... ideje traju beskonacno...
mislim zeppelini su mrtvi, ratm nije... itd itd... jedni sviraju jedni ne... i tako ce uvek biti, nije rok umro sa zeppelinima, a nije se ni ponovo rodio sa ratmom...
pokusavam da kazem, da skup bendova ne cini rok n rol i zbog toga rok n rol nemoze ni da umre... neznam da'l kapirate sta ocu da kazem...

a i meni bi npr bilo glupo da evo npr pricam sa tom morellom i ja kazem kako je rok propao i to... a njemu je to ceo zivot...

moze rnr da propadne, al je to individualno... moze da propadne zelja za tim ili sama ideja roka al ako propadne kod zike ostace kod pere ili se rodi kod sime...

ziv'o rok'a'roul! :mrgreen:

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 27 Apr 2009, 16:52

frkadela:

sinisa se zajebava, a ja samo ocu da kazem da je obojeni program ekspandovao rok minimalno time sto je za njega culo petnes i po ljudi, a za ratm tri milijarde.

dejan:
ja recimo mislim da je muzika u poslednjih petnes-dvaes godina konacno oslobodjena i manje uniformisana nego ranije ili pak opterecena nekim spoznajama i 'rokenrol je nacin zivota' tripovima i sad konacno ljudi dolaze i prave muziku:)
e sad, ti mozes reci konkretno za rnr da je u komi, medjutim, ajmo da definisemo sta je to rnr vec jednom, pa onda mozemo svi zajedno da se slozimo da li je u komi ili nije.

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 27 Apr 2009, 17:20

Doolio wrote:frkadela:

sinisa se zajebava, a ja samo ocu da kazem da je obojeni program ekspandovao rok minimalno time sto je za njega culo petnes i po ljudi, a za ratm tri milijarde.
Znam bre, skontao sam. :)

Vidi, ja se na svim ovim temama gdje se raspravlja o ukusima, kao što si vjerovatno primijetio, uglavnom zajebavam (znači, smajliji ništa ne govore, osloni se na intuiciju ;)) jer ne vidim svrhu rasprave:
"Pazi, rokenrol je živ i tačka! Šta?! Nije živ?! Šta bre nije živ?! Slušaj bre, znaš li ti bre ko sam bre ja?! Alo, Doolio, zovi Bagzija da pobije ove miševe bre! Pa da vidimo posle je li rokenrol živ ili nije! Miševi bre... Neću da ćutim bre!"
Još je Njegoš rekao: "O ukusima se ne raspravlja." (kad su mu rekli da "Gorski vijenac" i nije neš') ;)

Što se tiče Obojenih i Rejdža... Pa znaš kako... Dosta faktora je uticalo na to...
Vidi jednu stvar, Obojeni program je bio na MTV-ju! Ej bre! Kod Džona Pila, jebote! Kad je Džon Pil bio bog i batina u muzičkom svijetu! Ko je još odavde bio na MTV-ju?! Niko (osim Čorbe, Discipline i ne znam još koga)!
A jesu li RATM vrtjeli na MTV-ju? Naravno da jesu zato što je RATM komercijala, brate! Da su pravi rokeri, odbili bi ih, brate! MTV je žešće sranje! Da nije njega ne bi ni rokenrol propao, ja vam garantujem!
Doolio wrote:...ajmo da definisemo sta je to rnr vec jednom...
"Definisati znači ograničiti"... Umjetniče... :grummel_2:
( :mrgreen: (čisto da znaš da se zajebavam))

Bluesko

Post by Bluesko » 27 Apr 2009, 17:26

bendovi nisu rok'n'rol... ideje traju beskonacno...
maj point alsou :D

Definisati rokenrol ne biK smeo,mnogo je to sirok pojam..... Ali bih mog`o uvek da razlikujem "Biska 2" f`zon od "Reci ja,reci ja,reci jaaaaaaaaaaa" :D .... "Plavog goluba" od one Lukasove sto je pobedila na Grand Axal festivalu :D i tome slicno...
Pored toga,ne valja ni to sto se stvari tipa "Blue Murder" ili "Poison" karakterisu kao rokenrol.... O ekstremnijim vrstama roka necu da raspravljam,poucen iskustvom......sve u svemu..ti na njemu.... Ziveo burek s` mesom :gitara2:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 27 Apr 2009, 20:23

ma mislim najbolje da mi definisemo rok n roll, da napravimo jednacinu za pravljenje uspene pesme(hita :lol: ) i da sumiramo citavu istoriju roka pa je podelimo po aproksimativnom trajanju pesme i onda svrstamo po producentima i izanaliziramo audio-vizualne vibracije pesme, njen waveframe pa svrstamo sve to u tabelu i napravimo grafik uspesnosti bendova... :D

Bluesko

Post by Bluesko » 27 Apr 2009, 22:17

Duane wrote:pa svrstamo sve to u tabletu i napravimo grafik uspesnosti bendova... :D
Ja bih ga stavio u tabletu,kapsulu,meko pakovanje,pa kad popijes,ono........ :music-smiley6: radis sve,pevas,sviras,igras,pises,produciras,analiziras,weeeeeeeeeeeeeeeeeee.......... 8) i sve to na zavidnom nivou ;)

biciklo

Post by biciklo » 09 Jul 2009, 16:01

Propao je grdno. Sve je preuzeo Aca Lukas.

Post Reply