Raspon 2 oktave - dovoljno ili ne?

Milos_Mitrovski

Raspon 2 oktave - dovoljno ili ne?

Post by Milos_Mitrovski » 04 May 2009, 23:06

Pozdrav,
Imam pitanje jedno...
Moj raspon glasa je 2 oktave ( G do G2 s tim sto je G2 u falsu) pa me zanima da li je to nek solidan raspon ili i nije nista posebno.Ne kazem da je dovoljno jer posoje ljudi sa 5, 6 oktave nego me samo zanima da li je to dovoljno za neku prosecnu svirku bar da mogu da budem prateci vokal za pocetak jer sviram klavijature a od skoro pevam ( od pre god dana mozda ).U pocetku nisam imao ni 2 oktave raspon glasa ali vremenom se taj raspon povecao.E sada posto mi se bend raspao, hteo bih da napravim novi i da budem lead vokal ili prateci vokal ako nista drugo pa me zanima da li sa mojim rasponom glasa mogu da napravim nesto.hvala unapred na odgovorima :)

sinisake
The original one

Re: Raspon 2 oktave - dovoljno ili ne?

Post by sinisake » 05 May 2009, 00:42

Nije bitan raspon, vazna je tehnika, i emocija.
Nadam se da sam pomogao.

Milos_Mitrovski

Post by Milos_Mitrovski » 05 May 2009, 00:59

Slazem se sa tobom u vezi tehnike i emocija ali mislim da i raspon ne treba zanemariti ali opet kao sto si rekao mnogo je bitnije na koji ces nacin izvesti pesmu od raspona ;) samo sto se tehnike tice tu jos "hvatam" fore razmisljao sam da zakacim neki demo cisto da vi koji ste iskusni u pevanju kazete svoje misljenje da li valja to za nesto ili ne, ali s obzirom da se tek godinu dana bavim pevanjem aktivno mislim da znam odgovor OCAJNO :D
ali sta je tu je vezbom cu valjda postici nesto ipak sam ja oduvek samo svirao a nikad nisam pevao jer me uvek bilo sramota jer od kako sam uso u pubertet glas mi postao nekako hrapav :D ne znam ni ja i sve mi se cini da mi to ne valja za nista a drugi su mi rekli da je dobro : :roll:

Storm

Post by Storm » 05 May 2009, 01:02

Milos_Mitrovski wrote:Pozdrav,
Imam pitanje jedno...
Moj raspon glasa je 2 oktave ( G do G2 s tim sto je G2 u falsu) pa me zanima da li je to nek solidan raspon ili i nije nista posebno.Ne kazem da je dovoljno jer posoje ljudi sa 5, 6 oktave nego me samo zanima da li je to dovoljno za neku prosecnu svirku bar da mogu da budem prateci vokal za pocetak jer sviram klavijature a od skoro pevam ( od pre god dana mozda ).U pocetku nisam imao ni 2 oktave raspon glasa ali vremenom se taj raspon povecao.E sada posto mi se bend raspao, hteo bih da napravim novi i da budem lead vokal ili prateci vokal ako nista drugo pa me zanima da li sa mojim rasponom glasa mogu da napravim nesto.hvala unapred na odgovorima :)
Cao Milose :)
Sto si toliko zapeo za taj raspon.Opusti se malo :wink: Nije sve u tome.Pevanje je mnogo vise od pukog raspona.Pored njega bitna je boja glasa,razgovetnost,vibrato,tacnost,energija,disanje,harizma,stil...i jos puno stvari.Vezbaj pravilno i raspon ce vremenom doci,onoliko koliko ti je bog podario naravno.Imas prednost jer sviras klavijaturu jer bez nje tesko ide,bilo da ucis pevati amaterski ili ozbiljnije.Generalno raspon ti je sigurno veci jer verovatno nisi uracunao falsetto registar,koji ti je isto deo glasa jel´.
btw. vrlo je malo pevaca sa 5-6 oktava glasom,koliko si pomenuo,a da zvuce dobro.Bar meni :D
Pozz

Milos_Mitrovski

Post by Milos_Mitrovski » 05 May 2009, 01:47

Skupljao sam neke informacije pre nego sto sam doso na ovaj forum i uglavnom je bilo RASPON, RASPON, RASPON...i onda sam saznao za ovaj forum i dosao posto vidim da su ovde sve strucni ljudi i reko da pitam.U pocetku kada sam krenuo da se raspitujem oko tehnike pevanja itd ( ne na forumu ) bilo mi je cudno zasto mi svi pominju raspon a postoje mnogi pevaci koji nemaju toliko veliki raspon glasa a pevaju dosta visoke tonove ali posto su svi navalili u smisli NEMAS RASPON, NEMAS NISTA ja sam se zalepio za taj raspon ko nenormalan :D
a sto se tice falsetto, u G2 upadam u fals ali mogu da teram sigurno jos mada nikad nisam isao dalje od G2 jer mi je glupo pevati u falsu.
Vibrato mi nikad nije bio problem, disanje sam naucio, a sto se boje glasa tice to vec ne mogu da objasnim ;)

Milos_Mitrovski

Post by Milos_Mitrovski » 05 May 2009, 01:51

Izvinjavam se na double post, evo stavio sam jedan demo snimak cisto da cujete kako to (ne) zvuci.
malo sam izbrkao reci i u jednom delu sam ispao iz tonaliteta nesto sam se zbunio ali dobro nemorate sve da primetite :D salim se :D
http://rapidshare.com/files/229242202/M ... u.mp3.html

nadam se na nece da smeta sto je tekst izbrkan malo u refrenu ;)

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 05 May 2009, 02:02

poslusacu kasnije ovo, al samo da kazem za falset, falset je sasvim legitimna tehnika i registar i moze biti jako koristan, a i svi zivi ga koriste nego je cesto fora sto pevaci mahom umeju da zamaskiraju prelaz u falset i posto pevaju pravilno tibom, je li, uspeju da taj falset zvuci kao da nije falset:) mislim, ima tu forica i forica, ali ne treba bezati od toga ko djavo od krsta:) naravno, sto vise uspes normalnim glasom to bolje, ali nije falset nesto bljak niti gej :mrgreen:
sto se raspona tice, raspon se prirodno povecava koriscenjem, tj vezbom. i racunaj slobodno falset u raspon jer ga racunaju i ti sto imaju 5-6 oktava raspon:)

Storm

Post by Storm » 05 May 2009, 02:40

Milos_Mitrovski wrote:Izvinjavam se na double post, evo stavio sam jedan demo snimak cisto da cujete kako to (ne) zvuci.
malo sam izbrkao reci i u jednom delu sam ispao iz tonaliteta nesto sam se zbunio ali dobro nemorate sve da primetite :D salim se :D
http://rapidshare.com/files/229242202/M ... u.mp3.html

nadam se na nece da smeta sto je tekst izbrkan malo u refrenu ;)

Milose.Kad stignes snimi nesto na ,,suv´´ mikrofon.Ovako ima previse efekata i sminke ,cujem glas najmanje od svega,ako me razumes.

Milos_Mitrovski

Post by Milos_Mitrovski » 05 May 2009, 15:18

Vazi snimicu na suv jer ovde mi je celo ozvucenje cilo ukljuceno pa sam slucajno snimio pa je ispalo sa efektom jer je na mikseti bilo tako namesteno

bokicasa

Post by bokicasa » 05 May 2009, 15:25

mali off..ne svidja mi se u potpunosti jer kao da pevas kroz nos...

Milos_Mitrovski

Post by Milos_Mitrovski » 05 May 2009, 15:44

bokicasa wrote:mali off..ne svidja mi se u potpunosti jer kao da pevas kroz nos...
Znam da pevam kroz nos, ali ovo je odlicno u odnosu na ono kao kad sam poceo.ne valja ni sad ali opet kako je bilo sad je extra :D

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 05 May 2009, 18:22

Je8es raspon, VEZBAJ INTONACIJU BRE... kreni iz C - prima, terca, kvinta, oktava, pa onda C#, pa D, pa D#... i tako dokle mozes, pa nazad...
Nemo' se ljutis, al' bas ima ispadanja u ovom snimku... ne sme tako... vodi racuna i kad vezbas, jer misici pamte... ako zapamte pogresno, ne valja :?

Sto se tice pevanja "kroz nos", to je vec nesto drugo... verovatno zadnjim delom jezika pritiskas nazal (zadnji deo nepca).
Pokusaj da "vazdusni stub" isteras KROZ USTA, bez udaranja u nazal. Nema stezanja jezika, ili grla...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 05 May 2009, 18:26

Dobra boja glasa, al' zayebo si i mene sto se falsiranja tice.
Intonacija, kako rece kolega KirilStipsa, zayebi raspon. :)

Milos_Mitrovski

Post by Milos_Mitrovski » 05 May 2009, 18:33

Znam da ima ispadanja, to sam i reko u postu gde sam zakacio da ispadam iz intonacije ali to je cisto bzvz snimak jer nisam imao vremena da snimim lepo neki snimak, inace sto se intonacije tice, u 90% pesama se nalazim u intonaciji, ponekad su pojedini tonovi u falsu ali izguram nekako, jedino kad mi je intonacija u pojedinim delovima previsoka, npr u refrenu, pa onda da bi mogao da otpevam spustim za stepen, dva zavisi.
Konkretno na ovoj pesmi mi odgovara intonacija iz h a ja sam svirao iz a jer bi mi u refrenu mozda bilo mnogo piskavo pa zato sam i ispadao jer me ubi ovaj a-moll na mesto jedva sam se skupio :D
snimicu kad budem imao vremena neku pesmu gde sam stalno u intonaciji pa da cujes, ne ispadam sa svim pesmama ;)

Storm

Post by Storm » 06 May 2009, 01:14

Pazi Milose,poslusao sam tvoj snimak bas detaljno,mada bih voleo da ima jos jedan na suvo..stavi ga kad stignes,moze bilo sta nema veze koji tonalitet i koja pesma i koliko traje.Najbolje neka koju najvise volis i za koju mislis da dobro pevas.Ovo ne pricam bez veze jer su upravo izbor pesme-koju mozda tek ucis pevati i ti efekti,na koje se puno oslanjas, mozda razlog zbog kojih upadas toliko cesto u fals.
Znam da je tesko biti objektivan kad je sopstveni glas u pitanju.Mislim da si to shvatio do sad i da zato trazis pomoc ovde.Na pravom si mestu,ovde ima puno ljudi koji ce ti pomoci, koliko mogu naravno.U stvari da li hoces pomoc ili si samo usput ovde navratio onako bezveze iz zezanja,kakav sam do sad utisak otprilike stekao.Ako si iz one prve price onda idemo dalje... :)
Pozz

Post Reply