Aster Strat Klon & Hambaker u Bridžu?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Aster Strat Klon & Hambaker u Bridžu?
Imam Aster gitaru i Aster pojacalo (onaj komplet). Da li bi primetio neku promenu kad bi umesto singla na bridge-u stavio neki jeftini hum?
Re: Mozda Humbucker
Verovatno bi, ali mislim da ti se to ne isplati. Zvuk bi bio nesto masniji, i to je uglavnom to. Sa nekim skupljim humbuckerom (tipa Dimarzio, koji su nekih 60ak evra) bi vec imao primetniju i isplativiju razliku. Mislim da bi neki super distortion lepo legao na tog astera, a mozes da razmislis i o nekom vertikalnom humbuckeru...
Ali ta gitara košta ono... manje od 100 jurona, i da u nju stavlja magnet od 60... Kolješ vola za jednu šniclu, nema mi to mnogo smisla. To lepo zarad eksperimenta uzmeš bilo koji stock humbucker, i ni u ludilu ga ne platiš više od 15 do 20 jurona. Još bi nekako imala smisla akcija da se stock humucker iz gitare zameni sa nekim skupljim, a onda kad se jednog srećnog dana ta gitara prodaje, da se samo u nju vrati stock magnet, a onaj bolji magnet da se čuva za neku finu gitaru. Ovde nema ništa od toga, nema humbuckera, pa dok prosvrdla rupčagu za humbucker u pickguardu - već plovi rekom bez povratka
i samo može da je jednog dana proda sa humbuckerom koji je unutra ubacio. Vertikalni humbucker se teško nađe za male pare, a u ovakvu gitaru vredi ulagati samo što manje para. Ipak je to gitara iz paketa.

Slazem se sa konstatacijom. Moja namera je bila da ga motivisem da ulozi u neki bolji humb (Dimarzio je veoma dobar, a opet je 40% jeftiniji od Duncana ili npr. aktivnih EMG), koji bi kasnije mogao da upotrebi na nekoj boljoj gitari (posto je ova koju ima pocetnicka, za ocekivati je da ce pozeleti nesto bolje u dogledno vreme). Inace pricam ovo iz iskustva, drug je imao slican experiment sa nekom jako losom kopijom strata (istog cenovnog ranga), i zaista se osetila razlika kada je ubacen bolji magnet. Takodje smatram da iz takvih jeftinih gitara moze uvek da se izvuce vise, dodatnim setupovanjem i experimentima, na koje se covek mozda ne bi usudio da je u pitanju vredniji instrument. U svakom slucaju, na njemu je da odluci, mada mislim da se previdja cinjenica da bi ubacivanje humba trebalo da povlaci i potenciometar od 500k.Kristijan wrote:Ali ta gitara košta ono... manje od 100 jurona, i da u nju stavlja magnet od 60... Kolješ vola za jednu šniclu, nema mi to mnogo smisla. To lepo zarad eksperimenta uzmeš bilo koji stock humbucker, i ni u ludilu ga ne platiš više od 15 do 20 jurona. Još bi nekako imala smisla akcija da se stock humucker iz gitare zameni sa nekim skupljim, a onda kad se jednog srećnog dana ta gitara prodaje, da se samo u nju vrati stock magnet, a onaj bolji magnet da se čuva za neku finu gitaru. Ovde nema ništa od toga, nema humbuckera, pa dok prosvrdla rupčagu za humbucker u pickguardu - već plovi rekom bez povratkai samo može da je jednog dana proda sa humbuckerom koji je unutra ubacio. Vertikalni humbucker se teško nađe za male pare, a u ovakvu gitaru vredi ulagati samo što manje para. Ipak je to gitara iz paketa.
Ja sam i planirao neki jeftini/polovni magnet uzeti. Tako da cu naci negde jeftino i isprobati. Potrazicu po netu info za povezivanje magneta i o tom 500K potenciometru. Pretpostavljam da sad imam od 250K. U cemu je razlika (zvucna) izmedju ta 2?
Ubacio sa hum u ariu i promenio potenciometar. Pot sa vecim otporom pojacava rezonantnu frekvenciju magneta, tj stari singlovi postaju praskaviji, svetliji, gube deo srednjih tonova.
Ja sam to uradio, na Squieru, ubacio sam bas DiMarzio. Gitara je po meni odlicna. Nema potrebe da je menjam. Veoma sam zadovoljan zvukom. Od mene, sve tople preporuke. Uostalom, kad kupis kasnije dobru gitaru, ako je vec dobra, sto bi u nju trpao onda taj DiMarzio? Ostavi ga u Asteru, i imas lepo 2 gitare, i boli te ono ste ne treba.
Poz. 

Re: Aster Strat Klon & Hambaker u Bridžu?
Niko? Nista?
- sirac-šunka
- vragolan
Pa toliko puta smo slali linkove do raznih šema na Seymore-Duncan-ovom sajtu, da smo se smorili. Trebalo bi da tamo pronađeš nešto što tebi treba ili bar dovoljno slično.
Možda će ti biti potreban i još jedan prekidač za splitovanje tog hum-a, ako hoćeš baš sve te kombinacije...
Možda će ti biti potreban i još jedan prekidač za splitovanje tog hum-a, ako hoćeš baš sve te kombinacije...

Da trebace ti jos jedan prekidac, neces inace moci ovu 3. poziciju nikako da namestis da tako radi. To ti je hum, koji radi kao jedan magnet. Postoji mogucnost splitovanja, ali moraces da se petljas sa ti, a nema bas neke potrebe. Stavi kombinaciju, kao sto ti je i bila.
- sirac-šunka
- vragolan
A koje žićke onda treba povezati da bi mu hum radio kao jedan magnet sa singlovima u serijskoj vezi?
E, pa to ne znam. 

Znaci nista bez push-pull. A na SD sajtu ima sema za auto split (http://www.seymourduncan.com/support/wi ... v_2t_5w_as) kako bi magneti radili kad bi ih tako povezao?
I moj 5way prekidac nema ovako 4x4 tacke, vec svih 8 u istom redu.
I moj 5way prekidac nema ovako 4x4 tacke, vec svih 8 u istom redu.