Peavey ValveKing 112?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Sava

Re: Peavey ValveKing 112?

Post by Sava » 07 May 2009, 18:49

Ne možemo očekivati da lampaš od 500 e bude neko vrhunsko pojačalo već moramo da se zadovoljimo time da je u pitanju konfekcija koja će da traje kraće ili duže, to zavisi od mnogih faktora. Ko ima dovoljno novca kupi boutique pojačalo koje košta od 2.000 dolara na više pa je verovatno miran dugi niz godina, često do kraja svog života. Sa druge strane gomila crno-belih televizora kao i prvi u boji su pravljeni na štampanim pločama pa su radili odlično i trajali više od 20 godina, a korišćeni su svakodnevno. Kada se pokvare zovemo majstora, on popravi pa teraj dalje. Verovatno je isto i sa tim pojačalima, znači kada se pokvari popravimo ga pa idemo dalje. Sumnjam da je bilo koji Kinez nešto bitno bolji od drugog Kineza. Prema tome koliko para toliko i muzike.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 07 May 2009, 21:03

Sava wrote:Ne možemo očekivati da lampaš od 500 e bude neko vrhunsko pojačalo već moramo da se zadovoljimo time da je u pitanju konfekcija koja će da traje kraće ili duže, to zavisi od mnogih faktora. Ko ima dovoljno novca kupi boutique pojačalo koje košta od 2.000 dolara na više pa je verovatno miran dugi niz godina, često do kraja svog života. Sa druge strane gomila crno-belih televizora kao i prvi u boji su pravljeni na štampanim pločama pa su radili odlično i trajali više od 20 godina, a korišćeni su svakodnevno. Kada se pokvare zovemo majstora, on popravi pa teraj dalje. Verovatno je isto i sa tim pojačalima, znači kada se pokvari popravimo ga pa idemo dalje. Sumnjam da je bilo koji Kinez nešto bitno bolji od drugog Kineza. Prema tome koliko para toliko i muzike.
Sem kad je u pitanju Vox ac15... :mrgreen:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 07 May 2009, 22:31

sinisake wrote:Pa to mozda kad pocnem da sviram metal...
Što, bre, ima fin klin :D
Z*Z*Z wrote:Sem kad je u pitanju Vox ac15... :mrgreen:
Da, eto, novi VOXovi. Jel' se kvare? Baš i ne. Jesu li proizvedeni u Kini? Jesu. Jesu li na štampanim pločama? Jesu.

jcm 800

Post by jcm 800 » 08 May 2009, 14:38

Rocket Roll wrote:
Molotov wrote: Ima istine, ali to je problem i Marshalla i Voxa i Lenyja i Fendera Ampega i i sve i jednog pojacala koje ima stampanu plocu u pojacalu!
Naravno da nije. Pitanje je kako je pojačalo rešeno, a ne da li ima štampanu ploču ili ne. Fender barem nije tako glup da montira podnožja za lampe direktno na PCB. Mislim da i za Randall važi isto. Za Ampeg sigurno važi.
Za Marshall takodje vazi...

@Rocket:
Pomeni jednom Marshalla i u pozitivnom kontekstu...ne boli! :lol:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 May 2009, 16:45

Ah, nisam znao da se i on pravi u Kini? Pošto smo do sada pričali o kineskim lampašima (Bugera, Peavey, VOX itd.)

Menjao sam Guv'noru elektrolite u njegovoj Artiste glavi (model iz sedamdeset i neke, PCB), ali to je Maršal "iz zlatnih vremena" - tad nikom na pamet nije padalo da podnožja za lampe pričvršćuje na PCB. No beskrupulozne kompanije su u međuvremenu profit pretpostavile svemu ostalom... Drago mi je da čujem da ni Džim Maršal nije poludeo.

jcm 800

Post by jcm 800 » 08 May 2009, 23:55

Rocket Roll wrote:Ah, nisam znao da se i on pravi u Kini? Pošto smo do sada pričali o kineskim lampašima (Bugera, Peavey, VOX itd.)

Menjao sam Guv'noru elektrolite u njegovoj Artiste glavi (model iz sedamdeset i neke, PCB), ali to je Maršal "iz zlatnih vremena" - tad nikom na pamet nije padalo da podnožja za lampe pričvršćuje na PCB. No beskrupulozne kompanije su u međuvremenu profit pretpostavile svemu ostalom... Drago mi je da čujem da ni Džim Maršal nije poludeo.
Kolko ja znam jos uvijek su svi Made in UK...Mislim kad kazem Marshall...ja mislim LAMPASKI Marshall...
A sto se tice PCB...pa vecina JCM 800 i svi 900 su PCB i svi vaze sa super reliable...ali to je Marshall PCB...Mozes eksere u nju da ukucas...I naravno djelovi nisu zbijeni kao u japanskom TV...vec tu ima mjesta i mjesta...A vodovi su ko u vojnim radio stanicama...siroki i razmaknuti...Ipak je to Marshall...
Nije PCB nuzno losha...ono najbolje je point to point ali...
Bitno je kako je uradjena ta PCB...njena debljina, sirina, gustina, sirina vodova...itd...

Ovi hibridi i tranzistorci nemam pojma gdje se prave...i iskreno nije me ni briga...
A kako zvuce pojedini od njih, nebi me cudilo da se prave u Sjevernoj Koreji... :lol:

progg

Post by progg » 09 May 2009, 00:41

jcm 800 wrote:Ovi hibridi i tranzistorci nemam pojma gdje se prave...i iskreno nije me ni briga...
A kako zvuce pojedini od njih, nebi me cudilo da se prave u Sjevernoj Koreji... :lol:
I hibridi nisu "made in China"... vec Made in England...

A mislim da nema potrebe za tvojim poslednjim komentarom... ne svira lampa u pojacalu, ni gitara, vec COVEK...

jcm 800

Post by jcm 800 » 09 May 2009, 01:51

progg wrote:
jcm 800 wrote:Ovi hibridi i tranzistorci nemam pojma gdje se prave...i iskreno nije me ni briga...
I hibridi nisu "made in China"... vec Made in England...

A mislim da nema potrebe za tvojim poslednjim komentarom... ne svira lampa u pojacalu, ni gitara, vec COVEK...
Nemoj da se ljutis...ali ja mislim da nema potrebe za tvojim poslednjim komentarom...
Prvo, zato sto nema potrebe da bilo ko brani Marshall pojacala od mene...To ti je ko da branis Berlin od Njemaca...

Drugo, sve je to super sviraju ljudi a ne gitare i pojacala i tako to...ali to ne mijenja cinjenicu da MG serija zvuci lose i sa Gary Moorom na instrumentu...

Ukratko...Marshall pravi mnogo dobre lampashe i mnogo loshe tranzistorce...(ko bi rekao da cu ja ovo nekada reci... :cry:

Sava

Post by Sava » 09 May 2009, 10:29

Jeftiniji Vox tranzistorci su made in Vietnam (pathfinder sertija) i ja nisama imao zamerke po pitanju izrade, delovi su vrlo solidnog kvaliteta. Moj Pathfinder 10 je made in Korea sa Hitachi integralcima, ali ne mislim da zvuči ni za nijansu bolje od made in Vietnam serije.

progg

Post by progg » 09 May 2009, 11:28

jcm 800 wrote:Nemoj da se ljutis...ali ja mislim da nema potrebe za tvojim poslednjim komentarom...
Prvo, zato sto nema potrebe da bilo ko brani Marshall pojacala od mene...To ti je ko da branis Berlin od Njemaca...
Ne ljutim se i ne branim ja Marshall pojacala od tebe...
jcm 800 wrote:Drugo, sve je to super sviraju ljudi a ne gitare i pojacala i tako to...
Samo ne volim stavove pojedinaca ovde na forumu da, ukoliko nemas lampu (nego hybrid ili tranzistor) ti "nemas sta da trazis u muzici", jer sviras na sra..u...(takvim izjavama vredjas sigurno polovinu clanctva ovog foruma, jer tesko da svi imaju lampu)...
jcm 800 wrote:ali to ne mijenja cinjenicu da MG serija zvuci lose i sa Gary Moorom na instrumentu...
Za MG seriju se slazem - zvuci lose, ali to je jedna serija i ne treba po njoj suditi za sva Marshall pojacala koja su bez lampe...

nenadnenad

Post by nenadnenad » 09 May 2009, 12:10

s`obzirom da je manufaktura all about da zaposleni rade samo odredjen , vrlo dosadan posao koji ne zahteva puno znanja , - bar vecina njih - zbog cega je i lakse zameniti radnika ili davati mu sranje platu, pitanje je samo kolko odredjena firma zeli da drzi do kvaliteta kod nekog proizvoda.Evo , recimo u Nextu [ sokovi ] imaju odredjen pogon koji radi po odredjenim propisima i njima nije problem praviti odredjene sokove drugih brendova koji su pod coca colom ako dobiju recept i sastojke...Tako je ,pretpostavljam , i sto se tice elektronike i gitara; odredjena fabrika ima odredjene masine, koje mogu da rade od toga i toga do toga i toga sto se tice kolicine, kvaliteta, itd...Mislim da nije uopste problem kinezima napraviti odlicnu gitaru al izgleda da ih ne zaposljavaju da bi pravili takve, nego da bi za sto manje para pravili sto vise 'pristupacnih' to jest profitabilnih gitara posto se takve najvise kupuju, najbrze prerastu , kvare , itd.

uhm , don`t judge a book by its cover?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 09 May 2009, 13:16

Pa da prave bilo koji proizvod (gitare, kola...) koji se ne bi kvario i koji bi bio visokog kvaliteta, ta industrija bi ako ne propala, onda sigurno bila znatno ostecena...

nenadnenad

Post by nenadnenad » 09 May 2009, 13:30

bila bi ostecena u okvirima razmisljanja koje je dovelo svet do trenutnog stanja bliske propasti...

ziveo komunizam na papiru :mrgreen:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 May 2009, 14:56

nenadnenad wrote:Tako je ,pretpostavljam , i sto se tice elektronike i gitara; odredjena fabrika ima odredjene masine, koje mogu da rade od toga i toga do toga i toga sto se tice kolicine, kvaliteta, itd...
Tako nekako i izgleda proces proizvodnje - nađe se velika kompanija u Kini koja proizvodi elektroniku, pošalje im se projekat i čeka predračun - a proces projektovanja je ono što bitno određuje konačnu vrednost pojačalu.

Dobro dizajnirano PCB pojačalo - Soldano, Ampeg, pomenuti Maršal, itd - je potvrdilo svoju vrednost u svemu, osim možda u "večitosti". Tehničari preferiraju PTP jer su modifikacije i servisi lakši a trajnost neograničena (štampana ploča može da se ošteti posle više lemljenja i odlemljivanja).

Opet, nemojte zaboraviti da se na PCB u gitarskim lampaškim pojačalima prešlo zbog toga što je to jeftiniji proces, a ne zato što je bolji ili barem ravan PTPu. Kvalitet PCBa se, rekoh, ne može osporiti ako fabrika zna šta radi, ali glavni razlozi za prelazak na PCB su bili brža izrada, masovna proizvodnja i niži troškovi. Tako se stiglo do današnje situacije: PTP danas stoji za bolji materijal, ljudski rad, sveukupno respektabilnije pojačalo, a PCB stoji za smanjivanje troškova u izradi i zakidanje na "apsolutnom" kvalitetu.

Evo jednog informativnog teksta na tu temu od Randala Ejkena:
http://www.aikenamps.com/PCBorPTP.htm

Sava

Post by Sava » 09 May 2009, 17:08

mislim_stvarno wrote:Pa da prave bilo koji proizvod (gitare, kola...) koji se ne bi kvario i koji bi bio visokog kvaliteta, ta industrija bi ako ne propala, onda sigurno bila znatno ostecena...
Baš tako. Negde sedamdesetih godina prošlog veka Volvo automobili su važili za izuzetno solidno napravljena vozila koja su u princiopu trajala duže od drugih. U to vreme inžinjeri Volvoa su izjavili da na tom stepenu tehnologije mogu da naprave automobil koji bi trajao najmanje 30 godina i ne bi bio mnogo skuplji, ali da se to nikome ne isplati, ni proizvožaču, ni serviseru, ni prodavcu rezervnih delova.

Post Reply