Problem sa crvima u drvnoj građi

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Vladx

Problem sa crvima u drvnoj građi

Post by Vladx » 05 Feb 2009, 01:01

Pozdrav svima, ja sam Vladimir, dosta dugo posecujem ovaj forum i... eto, odlucio sam da se prikljucim debati :) , imam par
pitanja i neke stvari koje bih voleo da podelim s vama u buduce, za one koji vole da sviraju i prave gitare.

Evo ovako stoje stvari, pre pola godine odlucio sa da se bavim izradom elektricnih i akusticnih gitara...ali pre par dana zavrsio sam radionicu posto nisam imao vremena imao sa drugih obaveza i pocecu s radom mozda pocetkom marta ako Bog da... no, uglavnom da ne offtopic-ujem... imam na tavanu vecu kolicinu Jove[alder]
u daskama, staru preko 5 godina, neobradjenu i planiram da je iskorstim za izradu gitare.
Pre dva meseca cale napravio malu policu od tog drveta, polica nije lakirana niti farbana samo je premazana maslinovim uljem, posle nedelju dana primetio sam male rupe i kanale na njoj shto ukazuje da su drvo napali crvici, isto to sam pimetio na ostalim daskama koje su obradjene u radionici, koje sam hteo da iskoristim al sad nemogu :( . One daske na tavanu nisu napali crvici ali treba da ga obradim i bojim se da ako to uradim da cu imati problem sa ovim napastima.

Shta da radim? Kako da skladistim drvo a da ga ne napadnu ovi prokleti zizci, ili ako ima nesto za prevenciju ovoga... shta predlazete?

Hvala

brana.vukovic

Re: Problem sa crvima...

Post by brana.vukovic » 06 May 2009, 14:47

pogledaj ovaj sajt: http://www.zacharyguitars.com/

čovek pravi čuda od raznog drveta... čak i od ikeinih laminata.

tako da... veća fora je u obradi.

možda i dobiješ neku ideju ovde.

pozdrav

oboss

Post by oboss » 08 May 2009, 09:48

. to koliko su ti napali crvici , potkornjaci ili sta vec drvo neces saznati dok ga ne otvoris
znaci otvori jednu dasku i vidi imali ih ako ih ima malo mozda jos i uspes da iskrojis zdrave delove za tela gitare, a ako su ti daske pune onda ti predlazem da sve to izneses napolje a tavan cak isprskas nekim insekticidom. u sumi kada se bori protiv potkornjaka i drugih napasti cak se i spaljuju zarazena stabla. ti nemoras toliko radikalno da ides ali svakako proveri gradju koju imas na tavanu

djoksi

Post by djoksi » 08 May 2009, 10:23

Drvo se premazuje pre skladistenja raznim sredstvima protiv toga!!!Bojim se da si ti zakasnio sa tim ali kao sto kaze oboss,obradi svaku dasku posebno i videces,mozda ima neka koju nisu napali..

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 May 2009, 10:43

Restauratori kažu: "Kad crv uđe, ušao je." Hoće da kažu da je jedini efikasan način da se unište crvi - uništiti drvo.

djoksi

Post by djoksi » 08 May 2009, 11:04

Rocket Roll wrote:Restauratori kažu: "Kad crv uđe, ušao je." Hoće da kažu da je jedini efikasan način da se unište crvi - uništiti drvo.
upravo tako!

Rocket Roll

Re: Problem sa crvima u drvnoj građi

Post by Rocket Roll » 08 May 2009, 11:44

U muzejima polažu velike nade u plin - ali predmet tretiran tim plinom mora posle tretmana da bude u izolaciji, jer je vrlo toksičan. Super kad je u pitanju muzej u kojem, recimo, ikona može da stoji u hermetički zatvorenoj vitrini, ali potpuno neupotrebljivo za sve ostalo.

oboss

Post by oboss » 08 May 2009, 12:40

vidi lako je kada su to mali komadi jer ih mozes izolovano tretirati pa cesto pomazu i jednostavna hemijska sredstva ili samo impregniranje. problem je kada napadnuti komadi drveta zahtevaju i odredjenu cvrstocu i upotrebnu vrednost kao kod namestaja ili kada je u pitanju gradja za koju ne mozes biti siguran u kom stepenu je napadnuta dok je nepocnes obradjivati. svakako hemija negine. u stvari hemija da se uniste paraziti a napadnutu gradju je najbolje preorjentisati u ogrevno drvo

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 08 May 2009, 13:51

Jedan drugar je zamrzavao dasku ne bi li se oslobodio ovijeh napasti i... nije pomoglo.

Vladx

Post by Vladx » 25 May 2009, 13:06

E obradio sam te daske i da vam kazem nije sve tako crno.
Bilo je dosta rupetina
Image
ali ima i dosta toga da se iskoristi.. :)

oboss

Post by oboss » 27 May 2009, 14:48

uf ! ovo je bas izbodeno. steta ali ovo je za potpalu.

Post Reply