Kondenzatori na ton potu
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Kondenzatori na ton potu
Menjao sam magneti na svojoj prvoj gitari ( TC oblik, Melodija Menges, 1987 godiste), stavio sam EMG S1 i S2 po EMG uputstvu za vezivanje Hamer Californian gitare.
Na Tone pot sam po EMG uputstvu stavio kondenzator on 47 microF (elektroliticki, zasto ne znam. Nisam imao drugi).
Sta sam dobio?
Tone pot pri zavrtanju sece visoke, a onda od pola nadole smanjuje zvuk gitare?!?
Nisam imam nikakve sumove brujanje i slicno.
Sada sam stavio kondenzator od keramicki 33 nanoF i dobio sledece: pri zavrtanju Tone pota, secem visoke i ne smanjujem jacinu gitare.
Znaci OK, ali pri zavrtanju Volume pota dobijam brujanje koje se smanjuje zavrtanjem Tone pota.
Drugim recima , izmedju pesama gitara se smanjuje tako sto zavrcem i Volume i Tone pot.
Na Volume i Tone 100% perfekcija!
What 2 do?
Novi kondenzator u intervalu 33 nano - 47 micro?
Na Tone pot sam po EMG uputstvu stavio kondenzator on 47 microF (elektroliticki, zasto ne znam. Nisam imao drugi).
Sta sam dobio?
Tone pot pri zavrtanju sece visoke, a onda od pola nadole smanjuje zvuk gitare?!?
Nisam imam nikakve sumove brujanje i slicno.
Sada sam stavio kondenzator od keramicki 33 nanoF i dobio sledece: pri zavrtanju Tone pota, secem visoke i ne smanjujem jacinu gitare.
Znaci OK, ali pri zavrtanju Volume pota dobijam brujanje koje se smanjuje zavrtanjem Tone pota.
Drugim recima , izmedju pesama gitara se smanjuje tako sto zavrcem i Volume i Tone pot.
Na Volume i Tone 100% perfekcija!
What 2 do?
Novi kondenzator u intervalu 33 nano - 47 micro?
- Rocket Roll
Re: Kondenzatori na ton potu
Gde može da se vidi to ožičenje?Markony wrote:stavio sam EMG S1 i S2 po EMG uputstvu za vezivanje Hamer Californian gitare.
U uputstvu, koliko vidim, piše da "svi HZ magneti rade... sa tonskim kondenzatorom od 0.047uF (47nF)".Markony wrote: Sada sam stavio kondenzator od keramicki 33 nanoF ...
http://www.emginc.com/content/wiringdia ... -S1-S3.pdf
Pogresio sam u dimenzijama! Kada su gitare u pitanju, ako pise 047 odnosi se na 47nF a ne na 47mF, tako?
Profesionalna deformacija masinske struke
, F kao pocetak svega
.
Trebalo je i da pazljivije citam Forum, vec je pisano o kondenzatorima.
"Uputstvo" je rucno crtana sema vezivanja tog Hamera. Slikacu i postavicu sliku malo kasnije.
Ako ne resim ovo kako treba, drzacu se brusilice nadalje

Profesionalna deformacija masinske struke

Trebalo je i da pazljivije citam Forum, vec je pisano o kondenzatorima.
"Uputstvo" je rucno crtana sema vezivanja tog Hamera. Slikacu i postavicu sliku malo kasnije.
Ako ne resim ovo kako treba, drzacu se brusilice nadalje

- Rocket Roll
Ako piše 0.047, da.Markony wrote:Pogresio sam u dimenzijama! Kada su gitare u pitanju, ako pise 047 odnosi se na 47nF a ne na 47mF, tako?
Aha. Pusti ručno crtane šeme & drži se fabričke. Linkovana ti je gore.Markony wrote: "Uputstvo" je rucno crtana sema vezivanja tog Hamera.
Hocu!
Hvala!

Hvala!

Povezao sam potove kao na prvom primeru linka koji si mi postavio za EMG HZ, 1 Volume + 1 Tone,
naravno izmedju V pota i magneta ide prekidac...
Prilikom zavrtanja V pota dobijam brujanje koje raste sa zavrtanjem.
Ako V pot okrecem levo-desno dobijam zvuk kao da skrecujem.
Usled nedostatka, umesto kondenzatora od 47nF stavio sam 33nF (privremeno).
Da li je problem u tih 14nF koji "fale" ili u V potu?
Potovi su Alpha A500K.
naravno izmedju V pota i magneta ide prekidac...
Prilikom zavrtanja V pota dobijam brujanje koje raste sa zavrtanjem.
Ako V pot okrecem levo-desno dobijam zvuk kao da skrecujem.
Usled nedostatka, umesto kondenzatora od 47nF stavio sam 33nF (privremeno).
Da li je problem u tih 14nF koji "fale" ili u V potu?
Potovi su Alpha A500K.
Pretpostavljam da si nesto zaboravio da povezes sa masom, posto mi simptomi lice na to.
Proveri dijagram, EMG dijagrami umeju da budu pomalo nejasni, pa se nekad ne vidi da se jedan kraj potenciometra vezuje na masu.
Proveri dijagram, EMG dijagrami umeju da budu pomalo nejasni, pa se nekad ne vidi da se jedan kraj potenciometra vezuje na masu.
- Rocket Roll
Imaš li neki prekidač na toj gitari? Ako imaš, trebalo je da vežeš na jedan od ovih načina, zavisno od toga kakav prekidač imaš:Markony wrote:Povezao sam potove kao na prvom primeru linka koji si mi postavio za EMG HZ, 1 Volume + 1 Tone...

U "Volume" potu.Markony wrote:Da li je problem u tih 14nF koji "fale" ili u V potu?
Oštećen potenciometar (u kojem slučaju je zreo za menjanje) ili voltaža koja piči preko njega (jesi li uzemljio treću nogicu potenciometra na leđa potenciometra?) Daj slike, ili detaljniji opis šta & kako si radio.Markony wrote: Ako V pot okrecem levo-desno dobijam zvuk kao da skrecujem.
Reseno!
Zamenio sam ulaz i izlaz na Volume potu i sada vise nema brujanja pri zavrtanju.
To mi je palo napamet kada si rekao da EMG ume da bude nejasan u semama.
Sto se pota tice, malo je suskav u srednjem hodu, za sada nista strasno.
Dobijeni zvuk je bolesno cist i zvonak, u Clean-u se moze svirati bas sve. Na MG Marshalu u OD modu je prilicno Crunch, ali daleko od nekog ultra gain-a koji bih imao sa HH gitarom. Doduse, zice su izarcene marke Rotosound. Mislim da nedostatak gain-a pomalo potice i od njih. Ne kupujte Rotosound ako volite Drive i Distortion!
Sa pedalama je zvuk skoro savrsen, a kad zamenim zice verujem da ce biti i bolji.
Ponecu gitaru sutra u prostoriju za vezbanje da vidim kako radi na lampama pa mozda i napisem neku recenziju o EMG S-magnetima. Kako sam shvatio onog momka u Maricu, pasivne singlove ne kupuje niko
.
PS Hvala Rocketu na pomoci. Nije prvi put da umesto mene resava moje probleme.
Zamenio sam ulaz i izlaz na Volume potu i sada vise nema brujanja pri zavrtanju.
To mi je palo napamet kada si rekao da EMG ume da bude nejasan u semama.
Sto se pota tice, malo je suskav u srednjem hodu, za sada nista strasno.
Dobijeni zvuk je bolesno cist i zvonak, u Clean-u se moze svirati bas sve. Na MG Marshalu u OD modu je prilicno Crunch, ali daleko od nekog ultra gain-a koji bih imao sa HH gitarom. Doduse, zice su izarcene marke Rotosound. Mislim da nedostatak gain-a pomalo potice i od njih. Ne kupujte Rotosound ako volite Drive i Distortion!
Sa pedalama je zvuk skoro savrsen, a kad zamenim zice verujem da ce biti i bolji.
Ponecu gitaru sutra u prostoriju za vezbanje da vidim kako radi na lampama pa mozda i napisem neku recenziju o EMG S-magnetima. Kako sam shvatio onog momka u Maricu, pasivne singlove ne kupuje niko

PS Hvala Rocketu na pomoci. Nije prvi put da umesto mene resava moje probleme.

- Rocket Roll
Nema na čemu, i drugi put.Markony wrote:Hvala Rocketu na pomoci.

Ne razumem - izlaz iz "Volume" potenciometra je standardno srednja nogica. Prva ide na masu, druga (srednja) na izlaz, treća na prekidač za izbor magneta. Ranije si ga drugačije povezivao, ili kako?Markony wrote: Zamenio sam ulaz i izlaz na Volume potu...
Bilo je ovako:
1. nogica - masa
2. nogica - magnet i kondenzator koji ide na T pot
3. nogica - prekidac
Rezultat:
Brujanje pri zavrtanju V pota.
Posle ovoga, zamenio sam vezivanje 2. i 3. nogice i sada je :
2. nogica - prekidac
3. nogica - magnet i kondenzator na T potu
Nema brujanja.
To mi je palo napamet jer sam proveravao otpor V pota i mase i izmerio da V pot u off-polozaju sa masom ima nesto kao "kratak spoj". Miltimeter pisti na Sound testu a izmereni otpor kaze 0.
Da li je otpor izmedju (1. i 3), nogice 500K,
dok otpor izmedju (1. i 2.) ili (2. i 3.) varira u zavisnosti od polozaja pota i moze biti u [ 0, 500K]?
Ulaz u pot je Hot zica sa magneta, a izlaz Hot ka prekidacu?

1. nogica - masa
2. nogica - magnet i kondenzator koji ide na T pot
3. nogica - prekidac
Rezultat:
Brujanje pri zavrtanju V pota.
Posle ovoga, zamenio sam vezivanje 2. i 3. nogice i sada je :
2. nogica - prekidac
3. nogica - magnet i kondenzator na T potu
Nema brujanja.
To mi je palo napamet jer sam proveravao otpor V pota i mase i izmerio da V pot u off-polozaju sa masom ima nesto kao "kratak spoj". Miltimeter pisti na Sound testu a izmereni otpor kaze 0.
Da li je otpor izmedju (1. i 3), nogice 500K,
dok otpor izmedju (1. i 2.) ili (2. i 3.) varira u zavisnosti od polozaja pota i moze biti u [ 0, 500K]?
Ulaz u pot je Hot zica sa magneta, a izlaz Hot ka prekidacu?

- Rocket Roll
Hajde da prvo razjasnimo šta je "prvi", šta "drugi" a šta "treći" terminal, da ne bude zabune:

Prema tome, kad se potenciometar posmatra odozdo (kako se obično gleda), terminali će biti ovako obeleženi:
Ovo je ujedno i tipično vezivanje potenciometra za "Volume" kontrolu. Terminal 1 je vezan na masu, terminal 2 predstavlja izlaz iz kola, terminal 3 predstavlja ulaz u potenciometar.
U slučaju da je potenciometar okrenut skroz nalevo, izlaz iz kola će biti povezan sa masom = tišina. U slučaju da je potenciometar okrenut skroz nadesno, izlaz iz kola će biti povezan sa ulazom u kolo = maksimalna glasnoća.
U slučaju da je potenciometar okrenut skroz nalevo, otpor između terminala 1 i 2 će biti 0Ω. U slučaju da je potenciometar okrenut skroz nadesno, otpor između terminala 2 i 3 će takođe biti 0Ω. Prema tome...

Prema tome, kad se potenciometar posmatra odozdo (kako se obično gleda), terminali će biti ovako obeleženi:

Ovo je ujedno i tipično vezivanje potenciometra za "Volume" kontrolu. Terminal 1 je vezan na masu, terminal 2 predstavlja izlaz iz kola, terminal 3 predstavlja ulaz u potenciometar.
U slučaju da je potenciometar okrenut skroz nalevo, izlaz iz kola će biti povezan sa masom = tišina. U slučaju da je potenciometar okrenut skroz nadesno, izlaz iz kola će biti povezan sa ulazom u kolo = maksimalna glasnoća.
U slučaju da je potenciometar okrenut skroz nalevo, otpor između terminala 1 i 2 će biti 0Ω. U slučaju da je potenciometar okrenut skroz nadesno, otpor između terminala 2 i 3 će takođe biti 0Ω. Prema tome...
...tako je.Markony wrote:Da li je otpor izmedju (1. i 3), nogice 500K,
Ne, ide ovako:Markony wrote:Ulaz u pot je Hot zica sa magneta, a izlaz Hot ka prekidacu?

Hvala za skicu!
Vezao sam magnete bas kao na poslednjoj skici, a ona se razlikuje od onoga sto je EMG postavio kao resenje za 1V +1T.
Nogice sam pravilno obelezio, mozda i bude neki elektricar (tronicar) od mene sad u stare dane
.
Sutra menjam zice pa cu videti kako stvarno zvuce magneti. Prvi utisak zadovoljavajuci.
Vezao sam magnete bas kao na poslednjoj skici, a ona se razlikuje od onoga sto je EMG postavio kao resenje za 1V +1T.
Nogice sam pravilno obelezio, mozda i bude neki elektricar (tronicar) od mene sad u stare dane

Sutra menjam zice pa cu videti kako stvarno zvuce magneti. Prvi utisak zadovoljavajuci.