Fender ili Gibson

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply

Fender ili Gibson

Fender
88
55%
Gibson
72
45%

Total votes: 160

Duane
Fenderaš

Re: Fender ili Gibson

Post by Duane » 24 Aug 2008, 18:09

sto nisi poredio strat iz 60' neke ... aaaaaaah... perverzija... kad vidis ono tockovo cudo kako izgleda, pa to je savrsenstvno... i jos onako omatorelo sa ogrebotinama pa to je .. vauuu...

jcm 800

Post by jcm 800 » 25 Aug 2008, 13:24

Ma volim...obozavam... i jednu i drugu...

Ali ne podjednkao,

Glasam za Gibson...
Iz vishe razloga...
Licno...vishe volim zvuk dobrog humbuckera...nego ne znam kakve single coil...Jednostavno punoca i kremasti overdrive...za heavy distorziju tu nema poredjenja...strat vristi na velikom gainu...dok LP pjeva...A sto se tice cleana...zvuk Duncanove '59 ke na necku nikakav single meni ne moze da nadmashi...Debelo i zvonasto...(Napomena, iako volim da cujem, funky stilove sviranja neshto i ne koristim licno tako da...)

licno...vishe volim gitaru sa tijelom od mahagonija (jos ako ima javorov prednji dio)...nego gitaru od jove...Mahagoni je punoca, punoca, punoca, i sustain, sustain, sustain...jos sa humbuckerima...ohhhhhh....ahhhh...ahhhh...yess...yesss...do me baby...! Sa druge strane jova je mnogo bolja platforma za instaliranje custom magneta...jer im daje vishe prostora da iskazu svoj karakter...Mahagoni ih previshe zatvori.

licno...vishe volim gitaru sa stop barom...nego sa (meni nekorisnim) "synchronized tremolo"....Svaki vibrato ubija sustain...neki 5, neki 30%, neki 90%...ali je nezibjezno. Zapravo Fenderov "syncronized tremolo" je nabolji sistem vibrata do pronalaska Floyd Rose'a...Ali ni on nije savrsen......cista fizika...federi sa zadnje strane amortizuju vibracije zica...nije dobro za sustain....Stop bar zakuca vibracije duboko u drvo...dobro za sustain...

licno...vishe volim gitaru sa set in neckom...nego bolt on...Opet ista stvar...sustain...Kod set in necka vibracije izmedju vrata i trupa se mnogo bolje prenose...bolji kontakt izmedju djelova...

licno...nesto nisam odusevljen idejom da se izbushi citava gitara da bi se dobio tremolo (odnosno vibrato)...Preferiram puno drvo... i neka ga je sto vishe...

licno...vishe volim Gibsonovu skalu duzine zica nego Fenderovu...Cista stvar ukusa.. :| .Bolje mi lezi u ruci...i sirina vrata i duzina vrata...a i opsti polozaj gitare...

Licno mislim da je Strat daleko laksi za sviranje...narocito na vishim pozicijama...Valjda zato vecina guitar shredera przi na stratu i njegovim kopijama...

Licno vishe volim Stratov body shape nego les paulov...a jos vishe volim telecasterov body shape...Ali ako bi ih poredio sa Explorerom...e onda ni strat ni tele ne bi imali sanse...
Inace Explorer ima ponajvishe drveta od svih poznatijih gitarskih modela...Neki su toliko masivni da bi to bile gitare koje bih ponio na pusto ostvro...(Najduze bi potrajale za ogrijev u toku zimskog perioda.... :D

Eto toliko od mene...mislim da je 6-1 uz 1 remi...

Izgleda da bi meni najbolje doshao neki Jackson od mahagonija sa neck thru konstukcijom i humbackerima...i stop barom umjesto floyd rosea...
Hmmmm...pocinjem da stedim...(Cim kupim novog Marshalla...i Bassmana...i 1960B kabinet...i neku varijantu ES 335...i...za par godina...)

FlipFlop

Post by FlipFlop » 19 Apr 2009, 04:02

Obe marke imaju neki svoj izgled i zvuk i to je stvar ukusa/potreba, ali jedino za Les Paul, Stratocaster, SG i Tele mogu da kazem da imaju dusu, da su mojo...
Svi Ibanezi, Jacksoni i ostali su odlicne gitare i sve je to lepo, divno i krasno, ali fali im.... to... Tako da bih rekao da u jednu ruku ne mogu da se porede a opet
sa druge strane su jedini uporedivi!

ali to je naravno samo moje misljenje :)

Btw ovo je moj prvi post. Doduse vec neko vreme citam forum ali eto, ne napisah nista do sada...

Uzdravlje!

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 19 Apr 2009, 09:02

FlipFlop wrote:Obe marke imaju neki svoj izgled i zvuk i to je stvar ukusa/potreba, ali jedino za Les Paul, Stratocaster, SG i Tele mogu da kazem da imaju dusu, da su mojo...
Svi Ibanezi, Jacksoni i ostali su odlicne gitare i sve je to lepo, divno i krasno, ali fali im.... to... Tako da bih rekao da u jednu ruku ne mogu da se porede a opet
sa druge strane su jedini uporedivi!
Hm, mozda oni od pre 40 godina kad su imali produkciju od 5000 komada pa se trudili oko svake, danasnji Gibson/Fender sa hiperprodukcijom od 500000 godisnje (MIA samo) nemaju ni M od mojo-a (sem ako je poneki komad "raspevan" pa se vlasnik srodi s istim) u poredjenju sa gitarama koje nude alternativne oligoprodukcione firme (od Rob Williams-a, Suhr-a, Anderson-a, G&L-a, da i Fenderovog Custom Shop-a). Ko je probao (a da ga nije odbio izgled) MM Albert Lee siguran sam da je shvatio zasto ga zovu strat-killer. Ali opet ta psihoakustika i fascinacija vintage efektom (cak iako je vestacki stvoren) je bitan deo jednacine, koja mi nikad nece biti jasna... Oh, well, glasam za Fender. Uvek su mi bolje lezale gitare tog pravca (bolt-on, 25.5 skala), nekako mu dodje kao cat/dog person dvojba :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 19 Apr 2009, 09:11

Heh, uvek sam mislio da ce prva skupa i ozbiljna gitara koju kupim biti Gibson Les Paul. Prevario sam se. :)
Bice druga (ako je bude). :wink:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 22 Apr 2009, 12:44

bome moj strat je bas mojo... jea~!

progg

Post by progg » 23 Apr 2009, 08:39

Dushan S wrote:
Duane wrote:Da ne govorim o bezobranim ciframa koje se traže za gitare koje su se kupovale tada za 200 dolara u prodavnici.
samo da podsetim... 60-ih godina proslog veka dolar je imao 4-5 vecu vrednost od danasnje.... pomnozi 200 sa 5...

Kole man

Post by Kole man » 15 May 2009, 17:48

Iako nisam gitarista glasao sam za gibson zato sto:mi je stratokaster ruzan,volim distorziju kad je nekako puna i masna,i zbog ovoga http://www.youtube.com/watch?v=x6LotiAc ... re=related i ovoga http://www.youtube.com/watch?v=SCplsXu1 ... re=related :bow:

eg303

Post by eg303 » 21 May 2009, 08:15

Pozdrav. Možda je ova tema malo izrabljena ali nisam mogao da odolim da se ne priključim. Po meni, poređenja ova dva instrumenta sa ribama nisu ok, pre bih ih poredio sa, recimo, automobilima. Fenderu bi pre odgovarao neki image Porschea a Gibsonu - Rolls Roycea. E sad, jeste Porsche dva puta jeftiniji, jeste da nema egzotično drvo u sebi itd, ali ko je hteo pravo uzbuđenje izabrao bi upravo Porschea iako je imao gadnu reputaciju da se u njemu strašno lako gine, definitivno nikad nije bio ni primaći luksuzu Roycea. Po meni je to suštinska razlika. Fender je oduvek bio veći izazov za ukrotiti, veliki problemi sa gubitkom štima, još ako koristiš vintage tremollo... Kvalitet izrade uvek je bio na strani Gibsona (Rolls Royce) ali brzina, vetar u kosi, jednom reči uzbuđenje je čučalo u Porscheu. Ono što bi bila mana u Rollsu (Gibsonu), pokazalo bi se kao prednost u Porscheu (Fenderu). Šum single-coila je trade mark Fendera (verovatno ne sa namerom da tako bude) ali je u tome upravo njegov karakter. Gibsonovi humbackeri nemaju tu prisutnost zvuka i svih njegovih atributa, kao da su uštrojeni. Ma da ne dužim mnogo i ne razjarujem Gibson fanove, ako ih već poredimo sa ženama, Gibson je neka (lepa, uglađena, prefinjena, bogato okićena) engleska lady, a Fender bi bio neka riba sa Copacabane sa kojom bi se ili obrukao ili osetio raj na zemlji. E sad nije da nije lepo da budeš viđen na prijemu sa nekom gizdavom lady, ali ko je probao ono drugo, srce (i još ponešto) odvućiće ga na noćno kupanje u Rio...

turbosarma

Post by turbosarma » 24 May 2009, 22:08

eg303 wrote:Pozdrav. Možda je ova tema malo izrabljena ali nisam mogao da odolim da se ne priključim. Po meni, poređenja ova dva instrumenta sa ribama nisu ok, pre bih ih poredio sa, recimo, automobilima. Fenderu bi pre odgovarao neki image Porschea a Gibsonu - Rolls Roycea. E sad, jeste Porsche dva puta jeftiniji, jeste da nema egzotično drvo u sebi itd, ali ko je hteo pravo uzbuđenje izabrao bi upravo Porschea iako je imao gadnu reputaciju da se u njemu strašno lako gine, definitivno nikad nije bio ni primaći luksuzu Roycea. Po meni je to suštinska razlika. Fender je oduvek bio veći izazov za ukrotiti, veliki problemi sa gubitkom štima, još ako koristiš vintage tremollo... Kvalitet izrade uvek je bio na strani Gibsona (Rolls Royce) ali brzina, vetar u kosi, jednom reči uzbuđenje je čučalo u Porscheu. Ono što bi bila mana u Rollsu (Gibsonu), pokazalo bi se kao prednost u Porscheu (Fenderu). Šum single-coila je trade mark Fendera (verovatno ne sa namerom da tako bude) ali je u tome upravo njegov karakter. Gibsonovi humbackeri nemaju tu prisutnost zvuka i svih njegovih atributa, kao da su uštrojeni. Ma da ne dužim mnogo i ne razjarujem Gibson fanove, ako ih već poredimo sa ženama, Gibson je neka (lepa, uglađena, prefinjena, bogato okićena) engleska lady, a Fender bi bio neka riba sa Copacabane sa kojom bi se ili obrukao ili osetio raj na zemlji. E sad nije da nije lepo da budeš viđen na prijemu sa nekom gizdavom lady, ali ko je probao ono drugo, srce (i još ponešto) odvućiće ga na noćno kupanje u Rio...
Najpametniji covek ovde....svaka cast za poredjenje... :bravo: :bravo:
Licno se ne bih bunio ni da imam Gibsona ali sam vise za Fender gitare, pogotovo za telekaster, kakv inace i sam posedujem, fala bogu.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 24 May 2009, 22:18

eg303 wrote:Pozdrav. Možda je ova tema malo izrabljena ali nisam mogao da odolim da se ne priključim. Po meni, poređenja ova dva instrumenta sa ribama nisu ok, pre bih ih poredio sa, recimo, automobilima. Fenderu bi pre odgovarao neki image Porschea a Gibsonu - Rolls Roycea. E sad, jeste Porsche dva puta jeftiniji, jeste da nema egzotično drvo u sebi itd, ali ko je hteo pravo uzbuđenje izabrao bi upravo Porschea iako je imao gadnu reputaciju da se u njemu strašno lako gine, definitivno nikad nije bio ni primaći luksuzu Roycea. Po meni je to suštinska razlika. Fender je oduvek bio veći izazov za ukrotiti, veliki problemi sa gubitkom štima, još ako koristiš vintage tremollo... Kvalitet izrade uvek je bio na strani Gibsona (Rolls Royce) ali brzina, vetar u kosi, jednom reči uzbuđenje je čučalo u Porscheu. Ono što bi bila mana u Rollsu (Gibsonu), pokazalo bi se kao prednost u Porscheu (Fenderu). Šum single-coila je trade mark Fendera (verovatno ne sa namerom da tako bude) ali je u tome upravo njegov karakter. Gibsonovi humbackeri nemaju tu prisutnost zvuka i svih njegovih atributa, kao da su uštrojeni. Ma da ne dužim mnogo i ne razjarujem Gibson fanove, ako ih već poredimo sa ženama, Gibson je neka (lepa, uglađena, prefinjena, bogato okićena) engleska lady, a Fender bi bio neka riba sa Copacabane sa kojom bi se ili obrukao ili osetio raj na zemlji. E sad nije da nije lepo da budeš viđen na prijemu sa nekom gizdavom lady, ali ko je probao ono drugo, srce (i još ponešto) odvućiće ga na noćno kupanje u Rio...
:1: :metal:

:bow:

:bravo:

care! kralju! imperatoru univerzuma! :D

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 24 May 2009, 22:20

Svaka cast dragi ljubitelju Fendera! :ziveli:
:bambi: :bambi: :bambi: :bambi: :bambi:

Ace
MF veteran

Post by Ace » 25 May 2009, 08:35

JACKSON! :twisted:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 25 May 2009, 10:30

Ace wrote:JACKSON! :twisted:
STONEWALL

Santana

Post by Santana » 25 May 2009, 14:35

Ipak , mislim da nije kod Gibsona sve u luksuzu kao kod rols rojsa.
Vise bi odgovaralo poredjenje Korvete sa Aston Martinom DB9 .
Aston Martin.Rucno radjeni u engleskoj, ugladjeni i mocni i uzbudljivi zbog svoje energije, preciznosti, prefinjenosti i ziva su ikona. skupi zestoko uzgred.
i Korveta. Lepog kultnog izgleda , modernistickih linija- manje klasicna a opet klasik. Malo slabija ali zestoko uzbudljiva i teza za kontrolu.
Licno vise volim aston martin.

Post Reply