Nekoliko pedala ili jedan procesor ???

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
jcm 800

Re: Nekoliko pedala ili jedan procesor ???

Post by jcm 800 » 29 Aug 2009, 12:38

Dersu Uzala wrote:U redu je. Zaboravi. Pazi kad si se rasplamsao posle poseldnjeg posta upucenog tebi. Ljudi bre mogu da krenu od prve strane i vide ko sta pita, tvrdi i zastupa, ne treba im prevod.

Umoran sam kako bilo. Sve sto sam hteo da saznam, saznao sam.
Kojeg posta?
Onog o pedalama? Pa taj je bio toliko degutantam da ga nisam htio komentarisati. Ali kad vec hoces...

Lako optuzujes druge da zamjenjuju teze...a zapravo sam to radis...
Dersu Uzala wrote:Ocigledno ti imas neku bateriju pedala, i nasao si se prozvanim da branis svoj stav posto-poto
Nisam se ja uopste nasao prozvan...niti branim digitalne pedale zato sto ih imam dosta...

Situacija je obrnuta prijatelju, ja VJERUJEM u analogne pedale i zato ih imam dosta...Ja vjerujem u analogne pedale i zato ih branim.

A sto se tice rasplamsavanja... miran sam ko :bambi:

Stavise, moram priznati da sam izuzetno dobro raspolozen, i nemam razloga da plamtim. Nasmijao si me par puta tako da... :kiss:

Mogut

Post by Mogut » 29 Aug 2009, 14:31

Da li je treba koristiti isključivo analogno ili isključivo digitalno?
Da li digitalno treba potpuno da zameni analogno?
Da li je digitalno inferiorno u odnosu na analogno?

Ne govore svi ovde o istoj stvari.

Par zapažanja:

- nešto u lancu može biti digitalno, a nešto drugo analogno, ne razumem isključivost?
- većina ljudi ovde nije svirala dobar procesor
- dobar procesor košta koliko 4 dobre pedale.
- na kraju ćeš sve to da snimiš na digitalni snimač i biće reprodukovano u digitalni zapis.

Tako nešto otprilike.

Mrav

Post by Mrav » 29 Aug 2009, 15:13

Mogut wrote:Da li je treba koristiti isključivo analogno ili isključivo digitalno?
Da li digitalno treba potpuno da zameni analogno?
Da li je digitalno inferiorno u odnosu na analogno?

Ne govore svi ovde o istoj stvari.

Par zapažanja:

- nešto u lancu može biti digitalno, a nešto drugo analogno, ne razumem isključivost?
- većina ljudi ovde nije svirala dobar procesor
- dobar procesor košta koliko 4 dobre pedale.
- na kraju ćeš sve to da snimiš na digitalni snimač i biće reprodukovano u digitalni zapis.

Tako nešto otprilike.
Izvini, koristim tvoj post samo da se nadovezem ne da vodim polemiku.

- prvo zapazanje ti je odlicno slazem se - ako je dobro koristi, koga briga jel digitalno!
- verovatno!
- hmm, mozda vise... morao bih da prema prethodnoj predpostavci, probam stvarno dobar procesor :)
- mislim (a ovde ce se neko nadovezati) da nije problem rezolucija 'reprodukcije' kad je digitalni signal u pitanju, nego rezolucija 'obrade' koja zna da bude nedovoljna u digitalnim uredjajima, i to daje slabiji svuk na konfekcijskoj opremi (ne govorim opet o preskupim rack procesorima).

Ovo sto sam procitao me je malo asociralo na nadobudne stavove koje u svom poslu znam da cujem... klinac koji je obrnuo 3 igrice i radi php pod linuxom, jako lako zna da ulazi samnom u raspravu zbog toga sto ja pisem softver za microsoft platforme, i sto ne koristim blagodeti gomile dostupnog 'free softvera' i time potpomazem 'zlu korporaciju'. Ili slicno tome, pricaju o hardveru za server, a nikad ih gomila 'blade'-ova nije produvala da dobiju kijavicu u nekoj server sali :mrgreen: ili jos gore, nikad im se nije desio failure raid niza sa jedinom kopijom podataka za neki kritican komercijalni servis. Ulazite u neke rasprave po sistemu baba i zaba. klinac mi prica o hardveru za kucni gaming station zamisljajuci da ce to dobro raditi kao sever, ja predlazem IBM a on ima komentar da ne moze da potera DOOM 4.... kapirate analogiju?

Poenta je da mozemo pricati samo o nasem iskustvu, ali je izgleda potrebno precizno naglasiti o cemu se govori, pa cu ja tako i da iznesem svoja misljenja.

Imao sam procesor, sada imam 10-tak pedala (i planiram jos par i dobro lampasko pojacalo).

Moji razlozi za tako nesto su:
1. Procesor koji sam imao, a koji bi za nase uslove trebalo da spada u malo visu klasu (Korg AX3000g) me nije zadovoljavao zvukom, pre svega drajvova, ali kasnije kako je vreme prolazilo i ja sticao malo vise iskustva, i drugi efekti su mi postali nezadovoljavajuci.
2. Procesor mi nije zvucao dobro na svim pojacalima. Moram priznati da je sjajno (za procesor te cene) zvucao kada sam ga probao jednom na lampaskom marshall-u, ali retko gde u nekom nasem studiju za vezbu imate dobro lampasko pojacalo. Sa druge strane, ni na jednom tranzistorcu zvuk nije bio dovoljno prodoran (opet pomenuti problem, sam zvuci ok, sa ostalim instrumentima se zvuk gusi).
3. Procesor nosi brdo efekata, podesavanja i mogucnosti koje nisu primenjive u realnoj gitarskoj svirci. Kome i koliko cesto treba da mu gitara zvuci kao sintisajzer?
4. Kad sam poceo da kupujem pedale, prvo sam krenuo da popravljam drajv sekciju, uzeo sam mxr zakk wylde overdrive,kasnije boss DS-1, Ibanezof fuzz. Svaka od tih pedala pojedinacno je dala mnogo bolji drajv nego bilo koja simulacija slicnih drajvova na procesoru, cak i u nekim slucajevima pomazuci da procesor mnogo bolje zvuci i prodire (recimo overdrive u fx loop-u procesora). O razlici izmedju pravog wah-a i onog na procesoru necu da pricam.
5. Sa pedalama, uvek i na losijem pojacalu, mogu da dobijem zanimljive i upotrebljive boje, sto sa procesorom nije slucaj.

Kao sto sam napisao, nisam nikakav protivnik digitalnih efekata. Medju pedalama koje koristim su i digitalni delay (u ostale pedale ne ulazim da li su digitalne, verovatno da je CH-1 horus vise digitalija) i to mi ni najmanje ne smeta, te pedale zvuce odlicno, boss DD-7 daje mnogo prostorniji delay od bilo koje simulacije na procesoru koji sam imao.

Mislim da svi treba da koriste a) ono sto im je dostupno b) ono sto im najbolje zvuci/odgovara .

Meni je jako drago da sam mogao sebi da priustim ovo sto imam, a izbor pedala i efekata koje kupujem, pravim iskljucivo prema onome sto sviram ili nameravam da sviram i prema onome sto mislim da mi fali u zvuku u nekom momentu. Naravno, ne dozvoljavam da mi bilo ko kaze - sta ce ti to, ili bolje da si ovo / ono uzeo, niko nema pravo da tvrdi da zna sta je MENI bolje ili sta MENI vise odgovara, to je pre svega nevaspitano :evil:

znaci ja sam u ovom slucaju klinac sa gejmerskom masinom, koja super tera moje igrice :D . Ako mi bude trebao rack za 'ozbiljan' rad, ja cu ga nabavljati ;)

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 29 Aug 2009, 19:23

Tema je svakako korisna i moze da se procita dosta dobrih stvari.
Zakljucak do koga sam ja dosao je da za neki "pravi" zvuk koga dobijas sa procesora ili neke druge digitalne sprave ti treba MNOGO para i to moze da bude u nekim slucajevima bolje i od najboljih analognih sprava, pre sve u stabilnosti ja mislim... ali opet, ako nemas mnogo para, pravi zvuk ces mnogo lakse najuriti kupovinom polovnih "starih dobrih" pedal efekata, trakasa i ostalih analognih cudesa.

Rocket Roll

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by Rocket Roll » 29 Aug 2009, 21:08

Samo nemojte da lično uznemiravamo jedni druge, a neka informacija bude što više :!:
Dersu Uzala wrote:Ali obrati paznju na slicicu sa Giilmourovim rackom iz 1995.
Da, Gilmur koristi digitalni eho. I Erik Džonson, i Edž. Pitanje je da li ga koriste u studiju, i ako ga koriste, koliko. Na sceni digitalno olakšava život - preset je isti na svakom koncertu u toku turneje, digitalne sprave nisu "hirovite" itd. Ali čak i najbolji producenti insistiraju da snimak pređe preko nečeg analognog - Neve preampa, SSL stola, Struder trakaša. To radi čak i Metalika, čak i Dream Theater. I uvek se kao razlog za to navodi da analogija (čak i kad u njoj nema lampi, kao u dobrim stolovima ili dobrim magnetofonima) obogaćuje zapis.

Onda baš i nema razloga protiv analognog: ko koristi analogiju, odmah ima "bogat" zvuk :D
Dersu Uzala wrote:Ako ti ne bi bilo tesko, molim te.
Recimo, pitaj Nyarlathotepa, on je bolji u dab / rege žanrovima. Možda bi ga u stvari trebalo pitati ko iz tog sveta NE koristi analogni eho. Verujem da bi lista onda bila mnogo kraća :D
Dersu Uzala wrote: Pa svi oni sa liste na prethodnoj strani ili dve sviraju u bendu. Pice kroz mix. A koriste TC Electronic digitalne igracke opevane u postu.
Zanimljvo da su (skoro) svi sa te liste veliki solo umetnici. Da pored njih niko ne svira ništa do pratnju. Da su oni uvek duplo glasniji od ostatka benda jer ljudi plaćaju da čuju njih.

I da pomenuti ljudi u racku imaju samo tu skupu digitaliju. Zašto ne koriste neku jeftiniju?

Vredi ulagati te velike pare u dobru digitaliju ako njome zarađuješ velike pare.

JloveGuitar

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by JloveGuitar » 30 Aug 2009, 05:01

Dersu Uzala wrote: Slazem se da svaka pedala ima svoj ton i sve to, ali pricasmo prvesntveno o live situacijama gde covek izadje sa 20 pedala vs jednog valjanog efekta (ili vise, koliko god moze da se kupi procesora za iste pare...20 pedala to mu dodje pa jedno 1500 Eura ili dolara svejedno, cak i ako su pazarene koriscene. Adekvatno tome, i korisceni procesor dolazi u obzir.
Problem je i u tome sto retko ko na balkanu, cak i profi muzicari t.e ljudi koi zive od muziku, imaju 1500 eura da daju od jednom za procesor. Dok te 20 pedala je lik pazario parcijalno duze vreme (nekoliko godina). Drugo kad su pedala u pitanju vrlo lesno mozes da zamenis onu koju vise ne zelis da imas ili si je zamenio sa bolji komad, i stara pedala pri tome bi imala dobar resale value, dok ako ti se ne svidza na primer Overdrajv emulacija ili evo lupam fuzz na procesoru nemozes ga odvojiti od proc. Jedina opcija je da koristis dodatnu pedalu kao fuzz ali pri tome si platio i za fuzz na procesoru koji ga ne koristis a nemozes da prodati.

O pitanju na Digitalno VS Analogno imamo sledni primer:
- Kvalitet zvuka nakon prelaza preko 5 kvalitetne analogne pedale je isti.
- Dok kad prodze zvuk kroz 5 digitalne pedale , na originalni signal sa gitare napravena je prvo jedna analodno digitalna konverzija zatim se zvuk modificiran pa se pravi digitalno analogna koncerzija. Pa tako "osakaceni" signal se konvertira ponovo u digitalni, pa u analogni .... i kroz napravene 5 Analog to Digital-Digital to Analog konverzije zvuk je po neprirodni i po silikonski od silikona. Izgubeni kvalitet zvuka zbog konverzije se nemoze vratiti natrag.
Zato analogne pedale za mene imaju veliku prednost pred digitalne.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 31 Aug 2009, 04:45

Implicirao sam da necu da komentarisem vise, drago mi je da mogu da citam. Citam sta pisete. I ucim, naravno. Pokusavam da shvatim rezon, nije nikakva geografska sirina ili duzina u pitanju. Rezon. Elem, ako se i ne javljam, slusam i citam :ziveli: . Pokusavam da skapiram :mrgreen: .

muki17
Urednik

Post by muki17 » 31 Aug 2009, 05:18

a sto vi ne biste meni rabili jedan proc od 1000e,i jedno dva'es pedala,pa ja vama dam jednu lepu rezenciju? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Sava

Post by Sava » 31 Aug 2009, 11:00

@Dersu Uzala
"... mada su 90-95% (citaj ogromna vecina) FET tranzistora u istoriji takodje bazirani na silikonu ili legurama istog..."

Mora da sam pobegao sa nekog časa, ali se ne sećam da sam čuo da postoje FET tranzistori od materijala koji nije silicijum. Postoje neke druge vrste tranzistora kod kojih se koketira sa nekakvim legurama , ali se ne zovu FET iako im je princip rada veoma sličan. Naravno, moje znanje iz elektronike je vrlo skromno pa bih molio da me uputiš na literaturu o FET tranzistorima koji nisu Si da malo isčitam o njima.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Što se zadate teme tiče prisećam se mnogih fudbalskih klubova, CZ na primer. Igrali, igrali, starili i kada su dostigli zenit osvojili svetski kup. U tom trenutku su igrali sjajno. Onda su ubacili malo mladih igrača da ubrzaju igru, ovi učili od starijih. Zatim je došlo još mladih i još pa su na kraju zamenjeni svi matorci. Mladi igraju vrlo brzo, odlični su tehničari, ali nemaju rezultate. No ja se nadam da će da stasaju i nešto više nauče i da će doći do vrhunskih rezultata. A možda i neće! Budućnost je pred nama pa ćemo videti i uveriti se u to. Bar neki među nama.

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 01 Sep 2009, 14:42

uuu, ja tek sada video ovu diskusiju.
jbg, jeste smor cimate sve one pedale + pedalboard... ali, isplati se. barem meni. do pre 10tak godina sams virao procesore, aravno ne tako skupe, ali 5-6 njih mi je proslo kroz ruke. sto entry level, sto malo ozbiljnijih.

nisam svirao Eventide i chuda, ali svirao sam Digitech i Line6 procesore do 1000 evra i mogu reci samo jedno... sjajno je imati sve u jednoj kutijici, ali....
nijedan nema tako drvenast, topao i masan zvuk kao Roger Mayer Mongoose Fuzz, nijedna simulacija sinta nema tu toplinu, punocu i ne trekuje dobro kao EH Microsynth, njihovi digitalni dilejevi su sjajni (poput ovih u pedalama) ali simulacije eho trakasa ne mogu ni blizu zvucati toplo i prirodno kao moj matori japanac JMX tape echo s pocetka 70tih, nemaju medeniji i prirodniji chorus od EH Stereo Polychorusa, ni blizu tako topao i organski phaser kao Small Stone, niti im simulacije wah-a mogu prismrdeti Budda Budwahu, a ni nijednom RMC wahu koji sam probao. jbg. my 2 cents.

na kraju krajeva kada kupis procesor dobijes paket i to je to. ovde biras kakav dilej hoces, kakav chorus hoces, kakav eho i kakav wah. igras se kombinovanja raznovrsnih efekata, nije ti nista fiksno. postoji dosta razlicitih ovredrive i fuzz pedala i covek lepo svira, isprobava dok ne pronadje ono sto nejmu odgovara.

onda isto mozes reci: zasto ljudi vucaraju lampaska pojacala, kad se iz svih procesora mogu direktno ubosti u razglas?

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 01 Sep 2009, 23:28

opet, sa druge strane, obozavam Alesis Quadraverb 2. :mrgreen:

Kill surf city

Post by Kill surf city » 02 Sep 2009, 00:04

Nyarlathotep wrote:opet, sa druge strane, obozavam Alesis Quadraverb 2. :mrgreen:
Mene je skoro jedan 'studijski' lik smarao objasnjavanjem kako rekovi tog tipa nisu za gitaru, i da nikako ne bi trebalo tako da se koriste, hehe :lol: :bambi:

Cistunac streber...sta ce covek... :mrgreen:

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 02 Sep 2009, 00:12

ja ga uglavnom koristim na mixeru (kroz njega pustam sempler, sintove, mic), ali svaki put kad ubodem gitaru kroz njega u pojacalao... odlepim. :mrgreen:

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 02 Sep 2009, 09:23

Lawrence Chandler iz Bowery Electric-a je one silne prelive dronova sa prvog istoimenog albuma izveo sa dva uparena ALesis Quadraverba2, mada je sve to snimljeno u avionskom hangaru radi dodatne reverbacije.

Post Reply