Srb Men Kent Plej Z Bluz 02?

Moderators: dejankuki, Trooper

Locked
Boogie Woogie

Re: Bluz svirke

Post by Boogie Woogie » 10 Jan 2008, 12:43

oldfishermanblues wrote:Boogie, tvoji stavovi o bluzu, jedva da prebacuju stereotipe vezane za ovaj žanr...Imam osećaj kao da si procitao neku knjigu tipa ''FOLIRAJMO SE...BLUZ'', pa si rešio malo da diskutujes na forumu...Trenutno me mrzi da ti elaboriram post po post koji si poslao...Ima tu i tačnih stvari, ali generalnog lupetanja...Kao sto sam ti napisao kod ZAPPE - prouči i shvati materiju...gledaj sliku šire...ne budi toliko kategorican (stvari nikad nisu samo crne ili bele).
Naravno, imas pravo na iznošenje svog mišljenja i nemam nameru da te ubeđujem u suprotno...
vidiš, ja naprotiv mislim da si ti u stereotipu, jer je tvoje mišljenje uobičajeno.
što se Zappe tiče (i što se bilo koje muzike tiče) to NIJE nauka pa da se proučava.
Bez obzira koliko o tome može da se ima informacija i podataka, muzika je pre svega OSEĆAJ.
Muzika se OSEĆA, a ne proučava- U prevodu: ili te dira ili te ne dira.
A čim neko treba da se proučava da bi me dirnuo..onda je to nešto drugo, a ne muzika.

Sećam se vremena kada se slušala muzika od koje ti se ježila kičma na prvo slušanje i tu nije bilo potrebno nikakvo poručavanje
a sada imamo i internet i sve moguće instrumente..i opet more muzičkih banauza koji su nesposobni da OSETE, ali su eto sposobni da proučavaju..
Not my cup of tea.

Sava

Post by Sava » 10 Jan 2008, 17:02

Boogie Woogie wrote:izvini, zakasnih da vidim pitanje za Blues Company.
Nisam čuo za njih, ali sad videh na Youtube..i ne vidim šta je spešl u vezi sa njima..
Mislim, već viđeno
Već viđeno šta? Ja sada tebe ne razumem, ali nije ni bitno.

Trebalo je da povežeš citat tvojih reči sa mojim pitanjem pa bi shvatio šta je "spešl" sa njima. Onu su NEMCI koji žive i rade u Nemačkoj, dakle nisu Ameri. "Spešl" je i to što je Todor Todorović naše gore list (rođen je u Nemačkoj) pa zna i srpski dovoljno dobro da kaže šta misli. A "najspešl" je to što su Amerikanci od njih tražili da im urade BLUES muziku za film "L.A. Blues"! Prema tome rodonačelnicima bluesa ne smeta da im neko sa germanskog govornog područja uradi BLUES muziku za njihov film, a tebi to smeta! Nešto tu ne štima, zar ne?

oldfishermanblues
Mojo Priest

Re: Srb Men Kent Plej Z Bluz 02?

Post by oldfishermanblues » 10 Jan 2008, 20:18

Boogie, moram ti priznati da si majstor da iskrivis neciju izjavu (namerno ili slucajno, to ne znam)...

A za sve ostale koji nisu brali pamuk i ne osecaju:
http://www.movinmusic.co.uk/ana_popovic.htm
http://www.pointblank.co.yu/reviews.html
http://www.bluestrio.com/
http://www.bluefamily.org.yu/
http://www.sm.co.yu/gamblers/

http://blog.myspace.com/index.cfm?fusea ... =340375140

...OPREZ: Neki sajtovi su na stranom jeziku! :lol:

Critical
PedoBear

Post by Critical » 10 Jan 2008, 21:55

OPREZ: Neki sajtovi su na stranom jeziku!
STa ,nije na srpskom ,pa jel smem ja da citam njihov jezik (sada ovu recenicu malo okrenite i obrnite i eto vam odgovora za blues u srbiji) :D

Znaci blues se ne svira ako ne mozes da nateras voz da ti progovori ,ili ako nisi rodjen u misisipiju ,ili chicago-u ,ne razumem,jel ova pravila vaze i za metal ,ono tipa ako nisi ljut na vlasti i stanje u brazilu ne umes da sviras Sepulturu

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 10 Jan 2008, 22:02

Upravo tako Critical,ja sam cuo da ce se doneti i zakon do 20 godina robije ako sviras Sepulturu!!!??? :off-topic:

ADJazzBV.Aco

Post by ADJazzBV.Aco » 10 Jan 2008, 22:14

Ebote, kvalitetne su ovo gluposti!
Svako moze svirati i blues i metal, i jazz, funk... samo je potrebno da se to voli, slusa i zeli!

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 10 Jan 2008, 22:32

Sava wrote:
Boogie Woogie wrote:izvini, zakasnih da vidim pitanje za Blues Company.
Nisam čuo za njih, ali sad videh na Youtube..i ne vidim šta je spešl u vezi sa njima..
Mislim, već viđeno
Već viđeno šta? Ja sada tebe ne razumem, ali nije ni bitno.

Trebalo je da povežeš citat tvojih reči sa mojim pitanjem pa bi shvatio šta je "spešl" sa njima. Onu su NEMCI koji žive i rade u Nemačkoj, dakle nisu Ameri. "Spešl" je i to što je Todor Todorović naše gore list (rođen je u Nemačkoj) pa zna i srpski dovoljno dobro da kaže šta misli. A "najspešl" je to što su Amerikanci od njih tražili da im urade BLUES muziku za film "L.A. Blues"! Prema tome rodonačelnicima bluesa ne smeta da im neko sa germanskog govornog područja uradi BLUES muziku za njihov film, a tebi to smeta! Nešto tu ne štima, zar ne?
e ako su "amerikanci" to tražili..onda mora da njihovim venama teče sam misisipi...(i to plave boje)
pa mislim stvarno..
Da li ti možeš da razlikuješ Izvorno od Komercijalnog?
Pa u Americi imaš likove koji će od BILO ČEGA da naprave posao čim vide da mogu da zarade na tome.

Jedno je kada je muzika poreba da se zaokruži emocija, izrazi bol, tuga, jecaj života (što bluz jeste),a drugo je kad uzmeš gitaru, DVD, naučiš skale i rifove i popneš se na binu da bi odvojio što više riba (što bluz nije).
Jedno je kad npr tango sviraju i plešu Argentinci, drugo kad to rade ljudi koji su se sa tangom sreli u školi plesa.
Jedno je kad bubnjeve svira lik iz sela gde se vekovima sporazumevaju tam-tamovima, drugo kad to radi neko ko je tam-tam kupio na ekskurziji.
Jedno je kad gitaru dohvati SRV kome komšije žive sa bluzom, drugo kad to uradi lik kome su komšije do juče živele što sa guslama što sa sevdalinkama.
Kapiraš razliku? Da? Ne..?

Critical
PedoBear

Post by Critical » 10 Jan 2008, 22:54

Jedno je kada je muzika poreba da se zaokruži emocija, izrazi bol, tuga, jecaj života (što bluz jeste),a drugo je kad uzmeš gitaru, DVD, naučiš skale i rifove i popneš se na binu da bi odvojio što više riba (što bluz nije).
Jedno je kad npr tango sviraju i plešu Argentinci, drugo kad to rade ljudi koji su se sa tangom sreli u školi plesa.
Jedno je kad bubnjeve svira lik iz sela gde se vekovima sporazumevaju tam-tamovima, drugo kad to radi neko ko je tam-tam kupio na ekskurziji.
Jedno je kad gitaru dohvati SRV kome komšije žive sa bluzom, drugo kad to uradi lik kome su komšije do juče živele što sa guslama što sa sevdalinkama.
Kapiraš razliku? Da? Ne..?
Kako ces da sviras ako ne naucis rifove, ne kupis tom tom na ekskurziji, kada smo vec dosli do ove teme ,evo jedno pitanje ,a zasto ja ili bilo ko drugi moram da dozivljam blues kao neki crnac (bilo mi jebeno da berem pamuk fora) zasto ne mogu da sviram blues zato sto sam izgubio nekoga (nije se ovo desilo,samo primera radi) u toku bombardovanja ,zar nije ista tema i emocija ,naravno nece izaci isti zvuk ,svi smo razliciti pa tako i oni crnci svi ne pevaju o pamuku i koje su im vec po tebi glavne teme,zar ne?
E sada drugo su problemi slusaoca koji taj blues ne zna da dozivi

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 10 Jan 2008, 23:18

Dobro ti je pitanje Critical.
Upravo se o tome i radi, o NAČINU izražavanja tuge (naravno, i drugih osećanja)

Svaka kulturna zajednica ima sebi svojstvene načine (zato sam i pominjao Iskrenost u predhodnim tekstovima)
Nekim kulutrama je svojstveno da se npr okupe i pevaju (tako je blues uostalom i nastao), što vodi korene još iz Afrike itd.

Negde je sasvim uobičajeno da se svuda i na svakom mestu igra (Cuba npr)
Nekima je svojstveno da to rade bez pesme, (za to imamo primer onh glamočkih "gluvih" kola, gde samo možeš da ponekad umesto pesme čuješ "obrni" i "jopet")
Negde je su za sve potrebne samo tri žice, nedge više a negde samo jedna (prethodno ppmenute gusle npr), neki pevaju horski, neki vrište, neki jodluju sve kako gde.

Kinezi npr imaju isto tako muziku koja izražava i tugu i radost i svakakva stanja čovekove svesti, ali njihova muzika se npr nije primila širom sveta kao bluz. Zašto?
Zbog manje više 1) potpuno stranog kulturnog miljea i zbog 2) nedostatka marketinške mašinerije.

Da li bi blues ikada otišao sa polja pamuka da nije bilo likova iz sveta "belih" koji su snimali pesme crnaca kao da su njihove i na taj način ih popularisali?
Ali..jedno je makreting, a drugo izvorna ideja.
U skladu sa tim i tvrdim da su naši blues-muzičari samo deo marketinga, plagijatori koji se više ili manje uklapaju u tržište i koje upravo i pokreću samo marketinški i tržišni motivi.
DA sada nekinaš bluzer zapeva o bombardovanju nekako mi je manje verovatno, jer jednostavno nije ni očekivano i ne zvuči Iskreno.
Ali da to urade neki urban-reperi, to bi već držalo vodu jer se to od njih Očekuje.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 10 Jan 2008, 23:26

Boogie Woogie a sta ti sviras??????? Koju muziku?????

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 10 Jan 2008, 23:51

kakve to veze ima..?
Po broju znaka uzvika koje stavljaš vidim da te baš kopka da lisam iz "branše" ili sam pao s marsa..
Sad mogu da kažem da sam npr Bajaga ili Džindžer pa ćeš ono što mislim da više uvažiš?
Tipično sprsko povlađivanje autoritetima
Dakle šta ja sviram nije važno, važno je da malo razmislimo o temi Svojom glavom, ok?

Critical
PedoBear

Post by Critical » 11 Jan 2008, 00:01

Kao prvo to nisu uzvicnici nego upitnici , :D :D :D :D :mrgreen: :mrgreen: (salim se)
DA sada nekinaš bluzer zapeva o bombardovanju nekako mi je manje verovatno, jer jednostavno nije ni očekivano i ne zvuči Iskreno.
Ali da to urade neki urban-reperi, to bi već držalo vodu jer se to od njih Očekuje.
E vidis ovo je istina ,i kako ti rece to se od njih ocekuje ,ali opet to sto se ocekuje je BES ,pljuvanje po Nato paktu blabla ,reperska fora, a ja opet mogu da ocekujem od bluzera da napise nesto sto ce da izrazi tugu ,da te natera da zaplaces ,mislis da to u srpskom blues-u nije moguce?

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 11 Jan 2008, 00:05

Ima veze,jer ako ne sviras/pevas sevdalinke ili kola ili narodnjake,onda si obicna pozercina i plagijator....bar sam ja tako zakljucio iz tvojih postova,o tome da su svi nasi bluzeri takvi,jer ta muzika nije karakteristicna za nase podrucje....
Kod nas su karakteristicne gore navedene sevdalinke itd.. tako da ljudi koji sviraju drugu muziku jesu obicni plagijatori,pozeri,,,,,
i da to su znakovi pitanja ili upitnici....a znak uzvika se pise ovako "!"

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 11 Jan 2008, 00:15

da, znak uzvika se piše tako, al kad postaviš tri znaka pitanja, onda je očigledno da se "dereš" :cekic:

evo, ja držim šargiju i svirim sevdalinke, is that blue enough for you? brother.. :mrgreen:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 11 Jan 2008, 00:27

Ma ja te znakove pitanja stavljam vise u smislu :shock: ,nego da se derem,ja se nikad ne derem....
E onda si ok,ako cepas sargiju...ja sam pozer i plagijator ja sviram gitaru i rock,blues.....treba me lincovati....

Locked