Stihovi: MATERNJI ili ENGLESKI?

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

Kirkmet
MF veteran

Re: MATERNJI vs. ENGLESKI

Post by Kirkmet » 27 Jun 2008, 19:48

Dobra tema, ne znam zasto je postavljena u spitfest podforum.
Ja sam vise za to da se peva na engleskom, jer mi srpski zvuci nekako sirovo. Ipak, vecina je za maternji, pa bih ja nasao kompromis tako sto bih pisao malo na srpskom, malo na engleskom.
ljudima koji pocinju da pisu je uglavnom frka zbog srpskog jer se osecaju ogoljenije i, posto im tekst nije 'zamaskiran' engleskim, sve im se cini sirovije i nekako nemaju 'herca' da pisu na srpskom jer im je nekako previse izrazajno.
To si lepo rekao. Mozda sam i ja zato vise za engleski.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 23 Sep 2008, 03:59

Engleski bolje zvuci u svakoj pesmi. :lol:
Srpski je aktuelan i popularan jezik u nasoj zemlji. :D :D :D
Bendovi iz Srbije jako retko nastupaju na engleskom govornom podrucju. :(
Dakle

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 23 Sep 2008, 09:21

meni je npr reggae strava na sprskom ili bluz ili neki rok koji rade brejkersi, al ne bi mogao nikako da skontam npr. hard rock na srpskom na foru foxey lady i tako to ili metal, nekako mi neide.... al slusao sam ramba sa nekim orkestrom neznam kako im je ime i to je bilo haos, jos je rambo kralj uzeo u jazz fazonu odradio neke od svojih najseljackijih pesama(xD... u dobrom smislu) i to je haos zvucalo... znaci i za jazz je dobar.. zapravo jezik i nema neke veze s' tim koliko reci imaju... xD

pipistrello

Post by pipistrello » 23 Sep 2008, 11:07

Ako je kvalitetnija muzika i ako zelis da ides dalje od Srbije,onda je bolje uraditi sa engleskim tekstom,jer kod nas kvalitetno a jos na engl.ne prolazi...a ako hoces prvo da osvojis Srbe...onda pevaj na njihovom jeziku :mrgreen:
A jezici k'o jezici,ako je dobra pesma,dobro ce zvucati na bilo kom jeziku...mada za pevanje definitivno je lakse pevati na engl,nego na srp.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 23 Sep 2008, 11:43

ne bih se slozio... a mislim da muzicari uopste nelgedaju na svoj rad kao nesto sto treba da se prodaje u "engleskoj" varijanti... npr. smak, a bilo ih je svuda po evropi, definitivno nisu svetski poznati jer zivot nije pravedan x( al to neznaci da treba da zaboravimo nas identitet... negledam ovo sa nacionalistickog pogleda, kao spasimo cirilicu jer su srbi najaci i slicne gluposti, sacuvajmo cirilicu jer ***** li ga to smo...

pipistrello

Post by pipistrello » 23 Sep 2008, 12:01

pipistrello wrote:A jezici k'o jezici,ako je dobra pesma,dobro ce zvucati na bilo kom jeziku...
Mislim da je moj zakljucak odgovarajuc tvom postu :)
A ovo gore sto sam navela,navela sam samo brzi put do slave...ako nekoga to interesuje!
Naravno,muzicari koji zaista gledaju samo na muziku,a ne na novac i slavu...oni ce ici tezim putem...

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 23 Sep 2008, 12:11

Duane wrote:ne bih se slozio... a mislim da muzicari uopste nelgedaju na svoj rad kao nesto sto treba da se prodaje u "engleskoj" varijanti... npr. smak, a bilo ih je svuda po evropi, definitivno nisu svetski poznati jer zivot nije pravedan x( al to neznaci da treba da zaboravimo nas identitet... negledam ovo sa nacionalistickog pogleda, kao spasimo cirilicu jer su srbi najaci i slicne gluposti, sacuvajmo cirilicu jer ***** li ga to smo...
pod jedan, evo recimo ja, ne bih se bunio zbog nekog uspeha naravno, ali iskreno me stvarno bole patka za pare od muzike, tim pre jer je moja struka nesto drugo i vise bih voleo u tome da pravim pare.
pod dva, ja to gledam kroz kontekst, znaci, ako neko stvarno napravi pesmu na engleskom zato sto je bas za tu pesmu engleski savrsen jezik, kao sto je za neku drugu ruski ili kineski, nebitno, onda svaka cast. ono sto me nervira je sto 99% nasih likova pravi pesme na engleskom zato sto 'to tako treba' ili 'svi rade tako' ili 'ne smem da eksperimentisem, pa koje cuo blek metal na srpskom?', znaci konformizam i neoriginalnost. jebo vas konformizam, radite muziku, nemojte srati:) cuo sam skoro neke ruske blek metalce i gotovo toliko su mi kul da sam na granici da ih slusam:) dobro, ja bas ne mirisem blek metal, ali je super, deluje nekako onako epski kad pevaju nesto na ruskom uz neku melodicnu metal pratnju. znaci, sve se moze kad se oce.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 Sep 2008, 12:45

Da li se sećate filma "Chung Hing sam lam" (mislim da je kod nas prikazivan pod naslovom "Čang Hing ekspres")? Tu se čuje obrada pesme "Dreams" (Cranberries) ali je otpevana na kineskom. To toliko bolje zvuči od originalne verzije, da uopšte ne marim što ne kapiram o čemu pričaju. Sve i da provalim da je prevod kineskog teksta "Evo vam ga na glupi zapadnjaci, sad ćemo da vas psujemo na našem maternjem jeziku, a vi nećete imati pojma!!!" ja bih i dalje smatrao da to bolje zvuči na kineskom.

Pesma "O pastor" (Madredeus) na mene ima neko neverovatno dejstvo. Ima neku atmosferu kao da će sad da se prolomi brana, ne umem to da objasnim. Pojma nemam o čemu pevaju, ali me jednostavno protrese od glave do pete.

Od malena mi je bilo vrlo zanimljivo da čujem Žaka Brela, stalno sam mislio da on nešto jako važno ima da kaže. Moja majka zna francuski pa me je demantovala, uglavnom su to neki onako tekstovi, nikakva velika mudrost. Ne mari...

Engleski može a ne mora. Baš nije bitno. Mislim da nas "upeca" nešto drugo, ne izbor jezika. Iako volim da znam tekst pesme, vrlo često mi uopšte ne smeta ako ne razumem tekst.

Dekis

Post by Dekis » 03 Oct 2008, 18:05

Da se malo i ja prikljucim...
Nije mi problem da napisem neku pesmu na maternjem ali mi se to retko desava!
Odrastao sam na stranoj muzici i nekako mi je uvek bilo lakse da se "izrazim" na engleskom buduci da se radi o muzici koja je bazirana na rock'n'rollu...
Nema pravila u sustini, sve mi to lici na onu cuvenu "od coveka do coveka"...
Pravila ponasanja diktiraju izdavacke kuce i ako ikad budem u prilici da nesto vece napravim po pitanju izbacivanja albuma na trziste, necu zeleti da se ogranicim samo na domace trziste, jer rock muzika za mene licno interpretirana na engleskom zvuci izvornije i buduci da je Japan idealno trziste jer se tamo sve "trosi", potrazio bih svoju sansu tamo i odande "napao" i domace trziste... Kakav sam ja utopista??? :hide:
Ponavljam, od coveka do coveka!
Ukratko, to bi bio moj komentar ma ovu temu...

Paprika

Post by Paprika » 06 Oct 2008, 13:15

Evo moja tacka gledista:

Ja kao neki ,'bemliga, muzicar tezzim da se izrazim najbolje sto znam i mogu.
Ako ce to da bude tema odsvirana na gitari to je zato sto cu gitarom to nabolje umeti da docharam.
Ako pisem tekst, pisacu jezikom na kom najbolje umem da se izrazim, a ako to nije moj maternji jezik onda ustvari treba da me bude sramota. Ceo zzivot zzivim na ovom govornom podrucju. Da mi bude lakse da se izrazim na nekom dalekom, tudjem, jeziku... ne vidim kako je moguce...
Tako imam drugara basistu koji je veci deo zzivota i skoro celo skolovanje porzziveo na engleskom govornom podrucju i lik je nista drugo do potvrda ovoga. Tekstovi koje pise na engleskom su dobri, ne retko i sjajni, dok su mu tekstovi na srpskom gori od bukvalnih prevoda hitova Bitlsa, Grand parade i mene, kao totalnog anti-talenta za pisanje, u jednom. :]]]

Orgasmatron

Post by Orgasmatron » 14 Oct 2008, 06:08

Pa sve zavisi od pravca muzike, ne mozesh narodnjake na engleskom a ni death metal na srpskom (barem po nekim mojim merilima i shvatanjima engleski se bolje uklopi)

daemon's_smile

Post by daemon's_smile » 18 Oct 2008, 22:43

Moram da priznam da sam dosta dugo imao tu neku predrasudu vezanu za domace tekstove.... ali onda sam shvatio da to nema bas nikakve veze... postoji dosta tekstova na srpskom jeziku koji su odlicni! Npr. Smak - Daire, Riblja Corba - Andjele, Ritam Nereda - Put beznadja, EKV - Krug i td. Sve su to tekstovi koji su, bar po meni, besprekorni i prilicno teski (u smislu da odgovaraju datoj muzici).

Mislim da je pisanje tekstova na maternjem jeziku jedan od najbitnijih faktora za popularizaciju rok muzike kod nas, znam da postoji dosta ljudi koji vole rok ali ne vole ili ne znaju engleski. Samim tim kada bi bilo vise pesama na srpskom jeziku siguran sam da bi bilo i vise ljudi koji bi slusalo rok.

VoxPopuli

Re: Stihovi: MATERNJI ili ENGLESKI?

Post by VoxPopuli » 21 Feb 2009, 00:30

Tesko da mozes da napravis nesto autenticno ako ne pises tekstove na svom jeziku.
I ja sam se tripovo na engleski, ali to je samo stvar da ti se u glavi prebaci klik, i da shvatis da sva kultura tvog naroda pociva na jeziku.
Jezik je fundament.

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 21 Feb 2009, 00:36

VoxPopuli wrote:da shvatis da sva kultura tvog naroda pociva na jeziku.
Jezik je fundament.
Svaka čast!

Ja sam imao par blues tekstova na engleskom, ali to sam napisao iz zajebancije i oni đubre u odnosu na sve ostalo što sam pisao. Svoju poeziju pišem i objavljujem na srpskom, što je za mene jedino normalno. ;)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 21 Feb 2009, 02:31

1) Engleski je ''pevljiviji'' jezik od srpskog, kao sto su pomenuli vec neki diskutanti (:)). Mislim da bi se to moglo i naucno dokazati.
Jedna od meni najdrazih grupa sa ovih prostora, Love Hunters, koristila je engleski.
A bili su relativno popularni - svojevremeno.
Ti tekstovi su dobrim delom bili pateticni i smesni, kokanda, al' to nema veze, jerbo bi dobijali sasvim drugu dimeziju kad ih Musa zapeva, i kad legnu uz muziku. :)
Mislim da bi pored onakvog ''poderanog'' glasa i ''interesantne'' dikcije, tekstovi na srpskom zvucali mnogo smesno. :mrgreen:

2) Takodje, engleskim se moze zamaskirati glup tekst (To bi neki prvaci srpske alternative mogli da probaju).
Ovako glupost pracena pretencioznoscu udara u usi i kvari ugodjaj. (Da pevaju na engleskom, u prvom planu bi bila melodija, po ne bi bio toliko prisutan taj nezeljeni efekat "zvecece praznine").

S druge strane - pevanje na srpskom je skoro OBAVEZNO ako imate sta da kazete, ako je TEKST najjaci adut benda.
A ne znam zasto, imam utisak da je tekst NUZNO ZLO za vecinu bendova , ne samo nasih...
To su Mogwai lepo shvatili, pa su se resili te bede; pa i kad zapevaju - taj ''tekst'', provucen kroz vokoder, postaje niz za uho prijatnih slogova, sto je ponekad sugestivnije i ubedljivije od gomile kvazipoetskih fraza kojima su siroti rokeri skloni... :)

I da, izbegavajte engleski ako imate jeziv slovenski izgovor istog, onda ce se slusaoci vise fokusirati na taj nepravilan (smesan?) izgovor nego na melodiju... :hide: :)

Post Reply