pomozite mi da sastavim lanac efekata

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Jackson

Re: pomozite mi da sastavim lanac efekata

Post by Jackson » 14 Dec 2008, 16:14

Ceprkam nesto po netu i naletim na Hardwire Chorus i vidim da ima izmedju ostalog opciju Jazz Chorus. Jel to emulacija istog onog Jazz Chorusa sa kojim je snimljen Nothing Else Matters?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Dec 2008, 16:24

Verovatno. Ipak bi trebalo da znaš da Jazz Chorus nije efekat, nego Rolandovo pojačalo (JC-120) sa ugrađenim (analognim) chorus efektom (Boss CE-1).

Jackson

Post by Jackson » 14 Dec 2008, 18:52

Rocket Roll wrote:Verovatno. Ipak bi trebalo da znaš da Jazz Chorus nije efekat, nego Rolandovo pojačalo (JC-120) sa ugrađenim (analognim) chorus efektom (Boss CE-1).
Znao sam da je pojacalo ali nisam znao da je u pitanju taj chorus ugradjen...Koristan info :) hvala

Jackson

Post by Jackson » 14 Dec 2008, 19:21

Jackson wrote:
Rocket Roll wrote:Verovatno. Ipak bi trebalo da znaš da Jazz Chorus nije efekat, nego Rolandovo pojačalo (JC-120) sa ugrađenim (analognim) chorus efektom (Boss CE-1).
Znao sam da je pojacalo ali nisam znao da je u pitanju taj chorus ugradjen...Koristan info :) hvala
zaboravih da pitam koji je od trenutno pristunih chorusa na trzistu najslicniji CE1?

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 14 Dec 2008, 20:00

Mozda ne bas identican, ali moze biti transparentan kao CE-1 - Ibanez CS-9 :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Dec 2008, 21:23

Jackson wrote: zaboravih da pitam koji je od trenutno pristunih chorusa na trzistu najslicniji CE1?
iskreno, CE-1 nije za padanje u nesvest - odličan je, komplikovan je, vintage je i preskup je, ali je suptilan i suv. Drugim rečima, postoje razlozi zašto je od svih Bossovih chorusa najcenjeniji CE-2.

Teško je napraviti repliku CE-1. On ima svoj trafo i svoje vrlo komplikovano kolo.

dweezil

Post by dweezil » 14 Dec 2008, 21:37

evo Boss CE1 gutts pictures :)

Image

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 14 Dec 2008, 21:53

I CE-2 je jako suptilan. CE-3 jos suptilniji.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Dec 2008, 22:25

Funkomat wrote:I CE-2 je jako suptilan. CE-3 jos suptilniji.
Što se CE-2 tiče, kao ponosni vlasnik jednog - I beg to differ. Doduše, dobar chorus i nije efekat koji zvoni na sva usta "hej, ja sam sad uključio pedalu!", ali se CE-2 definitivno čuje.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 14 Dec 2008, 22:58

Ne kazem da se ne cuje. CE-3 se ne cuje. :D
Po mom ukusu su ti stariji boss chorusi previse suptilni a novi ne zvuce nikako...
Small Clone je i bolji i jeftiniji.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Dec 2008, 23:24

Funkomat wrote:...ti stariji boss chorusi previse suptilni a novi ne zvuce nikako...
Small Clone je i bolji i jeftiniji.
Lični ukus je svetinja, naravno. Lično sam mnjenja da se Bossovi i EHX chorusi bukvalno ne mogu porediti - kao da su u pitanju dva različita efekta. Čak i veliki Polychorus pati od "EHX chorus" simptoma - suv je i visok (najbolja primena izraza "high and dry" za koji ja znam bi bili baš EHX chorusi). Boss je sasvim druga priča - akustički su veoma prijatni (miluju uši u svakom pogledu), "četvrta dimenzija" im je mnogo izraženija, i dodaju samo onaj "mali ali nenadoknadivi" deo zvuku.

Uzgred, ako vam treba dobra referenca za savršen chorus zvuk, ne slušajte ni Mjetal'ku ni rokenrol uopšte, nego vrhunski afrički zvuk - Ali Farka Toure, Sajmonov "Graceland" album i slično. Slušajte ovo (nađite pesmu u kvalitetnijem enkodingu ako ikako možete):

To je chorus.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 14 Dec 2008, 23:42

Dodacu samo da razlika izmedju Ehx & Mxr s jedne strane i Boss & Ibanez s druge strane - kolicina "vlaznosti" (wetness) i detuninga pri ekstremnijim vrednostima; Zato cenim Boss & Ibanez- zbog transparentnosti i trodimenzionalnosti ali isto tako volim Ehx & Mxr - ekstremnost a samim tim i originalnost - Za ljubitelje divnog ali nazalost konvencionalnog chorus tona preporucujem prva 2 a za sve koje hoce nesto sto se ne cuje cesto druga 2 :)

cccira
MF veteran

Post by cccira » 14 Dec 2008, 23:48

Rocket Roll wrote: Čak i veliki Polychorus pati od "EHX chorus" simptoma - suv je i visok (najbolja primena izraza "high and dry" za koji ja znam bi bili baš EHX chorusi)
Cini mi se da je ovo malo korigovano kod XO serije chorusa, tj. ne zvuce mi toliko suvo koliko i polychorus (po onome sto sam mogao da cujem na internetu)

Ja licno se razmisljam da, kako znam i umem, dodjem do ovoga po nekoj normalnoj ceni:
http://www.youtube.com/watch?v=CcIIw5tAees

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Dec 2008, 00:08

cccira wrote: Ja licno se razmisljam da, kako znam i umem, dodjem do ovoga po nekoj normalnoj ceni:
http://www.youtube.com/watch?v=CcIIw5tAees
Ne sumnjam da je Bob Kin odradio odličan posao na dizajnu Liquid Chorusa - sa druge strane, njegov MO kad dođe do pedala je "kloniraj & poboljšaj", tako da ne očekujem da zvezde počnu da padaju na zvuk VSLChorusa... naročito kada se ima u vidu sva nesrećna problematika kontrole kvaliteta koja kuži dobro ime kompanije VS celu poslednju deceniju.

Cena je, u svakom slučaju, malo preozbiljna: http://www.banzaieffects.com/Visual-Sou ... .html#tabs To je samo chorus, za ime sveta. :D

Danielt

Post by Danielt » 15 Dec 2008, 00:12

kolko para?!? zamalo da se udavim u casi vode dok sam citao cenu....kad sam je cuo hteo sam sutra da je nabavim kad sam vidio cenu.....sanjaj... :(

Post Reply