hi,
DN je napisao: „Ove rasprave vise zamaraju I zbunjuju obicne pratioce na forumu,jer izgleda da je vecina povrsno u materiji,sto I nije cudno,a I zasto bi morali sve to da znaju. „
bas to sam na pocetku ovog serijala i rekao da nije fer prema ostalim clanovima foruma koji nisu bas srodni sa temom da ih neko odvlaci u pogresan pravac
DN je napisao: „Ali zbog ovakvih rasprava mogu se samo jos vise zbuniti a nauciti malo.“
naprotiv ! sada mogu videti i drugu stranu medalje pa nek sami odluce...
DN je napisao: Sta vise reci.Ocekovao sam vise, a ne neko besciljno nadmudrivanje oko nekih elementarnih stvari.
pa dragi forumasi zar moze biti elementarnija stvar da napravite gitaru i onda kad vlaga padne ispod recimo 30% pukne vam prednja ili zadnja ploca i o kojem onda tonu , karakteristikama
ili bilo cemu drugom da pricamo.
Probajmo iskoristiti zdrav razum ili ajmo ovako (danas sam raspolozen)...
zvuk kod gitare nastaje okidanjem zice koja pobudjuje prednju plocu te ona pocinje da stvara vibracije itd itd
e sad sta mislite sta lakse vibrira slobodna ili prenapregnuta ploca?
koja ploca ce lakse proizvesti ton?
pa onda uzmite u razmatranje cinjenicu da samo 5%(ovu brojku nisam ja izmislio) energije zice se pretvori u zvuk i onda eto bespotrebno jos gubimo procente i snagu na pobudu prenapregnute ploce.
Sta mislite zasto je taj radijus zakrivljenosti na prednjoj ploci samo ~ 8m a zadnje ploce 4-5m.
zasto i prednja nije tako zakrivljena ko zadnja kad se vec eto tezi krutosti.....
ja licno kada bih znao da ce mi gitara biti na konstantnoj vlaznosti nikada ne bih pravio sfericnu plocu jer bass i sustain ravne ploce je nedostizan.
DN je napisao:.“Ali ,ove stvari sam znao pre nego sam I poceo da pravim prvu gitaru.“
ako te Ameri otkriju bit ces ukraden!
DN je napisao: „To niste ni priblizno shvatili jer ne bi ste stavljali sve njih tako u isti kos pogotovo u smislu lakiranja. Naime medju njima ima toliko razlicitosti u nacinu izrade gitara da se oni i ne mogu medjusobno porediti,ako je to i doprelo do vas,ako ste to i primetili.
Zajednicki sadrzilac svih pomenutih graditelja izmedju ostalog je da prave klasicne gitare i da ne lakiraju unutrasnjost.
Mora se shvatiti da pomenuti nisu nikog podmitili da bi dosli na poziciju na kojoj su i da niko ne daje bez veze preko 10K eura za instrument, i zato da lakiranje unutrasnjosti daje bolji ton onda bi to sigurno i oni radili
DN je napisao:“ Lakiranje ,opet,pa ja nisam ni rekao da to svi rade ,ali to sto oni ne rade ne znaci da je pogresno.Mnogi drugi to rade .“
ajmo kolo naokolo
nije pogresno al gresno je reci „Rezonator je iznutra tanko izlakiran ( ledja i stranice), zbog boljeg tona prvenstveno“
DN je napisao: „Pa svi ovi graditelji koje ste pomenuli koriste to zkrivljenje da bi izvrsili napinjanje ploca i time regulisali njihove mehanicke osobine.
netacno... Somogy na nekim modelima i Smallman prave ravne ploce za ostale neznam
DN je napisao:“ Cak neki od njih koriste I kombinacije gde se neka rebra lepe napeta (u zakrivljenom stanju) ,a neka u ravnom( ne napetom), i to sve na istoj ploci.“
objasni ljudima zasto se to radi
DN je napisao: „Mislite da su vase gitare mogu prici,stati uz njihove??“
trudim se maximalno
DN je napisao:“ Opste prihvaceno misljenje kod vecine graditelja je da to daje pomalo plastican zvuk i vi se opet pozivate na njih.“
sta ti sad ovo znaci?
sto se tice gradnje pola od njih su cisti tradicionalisti ostali koriste i moderne materijale
DN je napisao: „Ne navodite da neki koriste epoksi smole i cak PETOSLOJNU laminacju pri izradi rezonatora ,ugljenicka vlakna na zvucnoj ploci ,laminatne ploce od lipe ili topole za unutrasnje ivice i blokove.“
ne znam chemu sad ovo? zasto bih? sta hos time da kazes ?
uf jbt umorih se!