telemaster ili disaster

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

micawber

telemaster ili disaster

Post by micawber » 09 Nov 2009, 01:48

Pozdrav svima. Prvi post i tema i odmah the real deal. Kao i mnogi ovde pokusacu da napravim telca. Oduvek sam zeleo da imam jednog :) i vreme je da se to desi. Jedina elektricna gitara koju sam imao (i koju jos imam) je kopija sg-a i to sasvim dobra, i sad zelim nesto potpuno drugacije 8) . Vec neko vreme radim na ovome tako da sam neke stvari vec odradio a i dugo mi je trebalo da osposobim i radionicu sa stonom glodalicom, stubnom busilicom itd. Jedino nemam bansek ali posluzice i ubodna. Telo od jasena i vrat iz jednog dela od javora.
Image
Jasen sam sam odradio elektricnom rucnom rendom i to je bilo cimanje ali je na kraju ispalo dosta dobro (subler kaze razlika u 3 desetine milimetra :) ) a onda sam 'oktrio' stolara o komsiluku tako da je ono sto sam ja radio celo jedno poslepodne on na abrihteru odradio za 2 minuta sa daskom od javora. Sada je stolar moj najbolji drug :D . Jasen sam zalepio titebondom a onda sam sve daske osmirglao sa smirglama do 150. Inace na gitari planiram humbucker na neck-u ali doduse sa svih 6 zica :mrgreen:. Sablon sam uradio na cnc-u i to je naravno ispalo odlicno. Nisam imao hrabrosti da ga radim sam a najvise jer nemam drum sander niti imam pojma gde to kod nas ima da se kupi a ni kako se tacno zove. Svi moji pokusaji da nadjem to po merkurima/metroima/vobi hausima i sl. ostali su bezuspesni pa ako neko zna bilo bi super jer u najgoroj varijanti cu da narucujem sa stewmac-a zajedno sa ostalim stvarima a kosta nekih 15-ak e plus dadzbine pa nije ni malo. Inace planiram da uradim sto je vise moguce stvari sam pa sam tako od nerdjajuceg celika tip 304 (limovi od 2 i 1.5mm) vec napravio osnovni oblik za bridge i plocicu za kontrole (nesto poput taipan tone-a). Hrom nista. Samo brusheni celik i eventualno nikl. Doduse jos nisam odredio konacni izgled ali imam neke ideje.
Image
Ako nadjem odgovarajuci mesing probacu sam i sedla da napravim.Takodje sam pravim truss rod i nut od kosti.
Planiram da narucim Gotoh Vintage Oval Knob civije, cts potove, superswitch, electroseocket jack. I na kraju magneti. Posle dugo razmisljanja odlucio sam se za bridge: Chopper T i neck: SD Jazz kombinaciju.
Sad samo da vidimo da li ca na kraju biti telemaster ili disaster :metal:

Stanko

Re: telemaster ili disaster

Post by Stanko » 09 Nov 2009, 12:02

Teledisaster :P samo napred ;) jako lepo parce jasena, nadamo se da nece biti disaster na kraju. Daj jos slika da vidimo sta radis!
Takodje lepo sto se trudis da napravis sto vise stvari sam, ja cu ipak da se drzim fabrickih delova za pocetak ;)
Na ovoj temi covek isto pravi skoro sve sam, doduse jazz bass repliku, ali mislim da ce ti mozda posluziti > http://www.tdpri.com/forum/tele-home-de ... build.html
U zdravlje! :ziveli:

micawber

Post by micawber » 10 Nov 2009, 01:04

Evo danas se malo radilo pa kacim slike.
Image Image Image

Od dve daske javora uspeo sam da izvucem tri vrata. Malo sam ga zapalio al dobro zato imam tri komada da naucim. Jedan mora ispasti dobro :) . Glava je namerno ovakvog oblika i tako ce da ostane. Imam i neki logo koji sam smislio u skladu sa tim dizajnom. Zaboravio sam da kazem da je svo drvo koje sam uzeo veoma suvo, oko 6%. Videcemo sta ce dalje biti :arrow:

Markony

Post by Markony » 10 Nov 2009, 18:28

Rekao si da je drvo prilicno suvo,
reci mi, molim te, kako se meri vlaznost drveta?
Da li postoji neka sprava ili neki postupak?
Tnx
:ziveli:

migor8

Post by migor8 » 10 Nov 2009, 18:31

micawber

Post by micawber » 11 Nov 2009, 00:39

Kao sto nam je pokazao migor8, vlaznost drveta se meri vlagomerom. Super sprava. Ima i jeftinijih od ovih. Mislim da sam u Merkuru video neke jeftinije ali nisam siguran. Da planiram neki stalni rad sa drvetom pogotov za izradu instrumenata ozbiljno bi razmislio da kupim jedan. Tamo gde sam kupovao drvo sam naglasavo (smarao) koliko mi je vazno da drvo bude suvo i tip mi (verovatno da bi se i malo pokazao, u fazonui vidi sta ja imam) vlagomerom izmerio. Jos kad bi radilo na devojkama 8) . Ali da ne budem nepristojan, evo daljeg napretka.
Image

Mogu da kazem da sam zadovoljan kako je ispalo s obzirom da sam sekao ubodnom testerom. Napravio sam jako mali ugao na testeri tako da mi secivo uvek bezi malo od gitare da slucajno sa donje strane ne skratim vise nego sto treba. Cvrst stisak i koncentracija :arrow:

lenbb

Post by lenbb » 11 Nov 2009, 06:59

Odlično, samo tako nastavi i puno sreće!

micawber

Post by micawber » 04 Dec 2010, 20:02

Evo konacno sam se setio da sam se uclanio ovde kad sam krenuo da pravim telca pa da se pohvalim da sam gitaru zavrsio u maju. Bio sam zaokupljen nekim drugim stvarima pa mi se nije dalo da belezim svaki stadijum izrade. Evo slika teledismastera:

Image Image Image Image
Image Image Image

Delove za ugradnju sam narucivao sa banzai-a, stewmac-a i gfs-a. Magneti su SD jazz na neck-u i GFS lil puncher na bridge poziciji. Pragovi su Dunlop vintage, civije Gotoh, nut od kosti, sedla su su Stewmac Compensated Saddles for Telecaster. Bridge i control plate sam sam pravio od 2mm debelog inoxa, a pickguard od nekog aluminijumskog starog kuhinjskog elementa. Truss rod sam isto pravio sam osim bullet-a naravno. Inleji na vratu su od cevke starog bakarnog grejaca od bojlera sa ispunom od fiber gita. Bocni inleji su od bakarne 2mm zice. Potovi su 500k cts a switch je superswitch. To je onako random svega cega sam se u trenutku setio od detalja. Poz

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 04 Dec 2010, 20:07

Inlayi su veoma fino ispali. Odlicna ideja.

micawber

Post by micawber » 04 Dec 2010, 20:23

Hvala. :) Hteo sam neke neobicne inleje ali isprva nisam znao sta i kako. Kad sam ugledao stari grejac i git u jednom kadru ideja se rodila. Nekako mi se cinilo da ce mu dati neki custom vintage smek. 8)

Stanko

Post by Stanko » 04 Dec 2010, 23:55

Fantasticno, jedan od najlepsih telaca koje sam ikada video.
Nikada ih nisam voleo, ali bi cak razmislio o posedovanju ovoga :P :D :ziveli:

kwiss

Post by kwiss » 05 Dec 2010, 09:24

Uradjeno vrhunski,pickguard će vremenom da potamni,najbolje je da ga zaštitis eloksiranjem ili napravi prohromski :bravo:Dqali si bajcom pojačao godove ili je takvo drvo :?: :bravo: :bravo:

oboss

Post by oboss » 05 Dec 2010, 15:52

svaka cast majstore. smekerski izgleda nemam reci. meni se dopadaju inley-i i drvo je jako lepo slozeno i lakirano. jos jednom svaka cast.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 05 Dec 2010, 16:27

micawber wrote:Evo konacno sam se setio da sam se uclanio ovde kad sam krenuo da pravim telca pa da se pohvalim da sam gitaru zavrsio u maju. Bio sam zaokupljen nekim drugim stvarima pa mi se nije dalo da belezim svaki stadijum izrade. Evo slika teledismastera:

Image Image Image Image
Image Image Image

Delove za ugradnju sam narucivao sa banzai-a, stewmac-a i gfs-a. Magneti su SD jazz na neck-u i GFS lil puncher na bridge poziciji. Pragovi su Dunlop vintage, civije Gotoh, nut od kosti, sedla su su Stewmac Compensated Saddles for Telecaster. Bridge i control plate sam sam pravio od 2mm debelog inoxa, a pickguard od nekog aluminijumskog starog kuhinjskog elementa. Truss rod sam isto pravio sam osim bullet-a naravno. Inleji na vratu su od cevke starog bakarnog grejaca od bojlera sa ispunom od fiber gita. Bocni inleji su od bakarne 2mm zice. Potovi su 500k cts a switch je superswitch. To je onako random svega cega sam se u trenutku setio od detalja. Poz
Audio zapisi odmah! Izgleda super, jedino bi mozda meni bilo bolje da je maska iz jednog dela, ali i ovako izgleda ok. Svaka cast! :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 06 Dec 2010, 12:24

Ovo telo od jasena prelepo izgleda, neko je iznad pitao ali nisi odgovorio, da li si godove malo istakao nekim tamnijim filerom? Meni deluje kao da jesi, predivno... :D

Post Reply