Gradnja gitare

Post Reply
Franja

Gradnja gitare

Post by Franja » 28 Nov 2009, 11:52

Pre par godina sam citao clanak u novinama, o nekom cikici iz Vojvodine koj pravi gitare, tambure i sl. Kao mlad je imao strasnu zelju da nauci sve o tome, ali ni jedan majstor nije hteo da mu proda znanje pa je resio da krene sam. Na kraju se ispostavilo da je postao bolji od svih majstora kod kojih je trazio to isto znanje. Danas ga kontaktiraju sa nekog univerziteta u SAD radi saveta i tvrde da su njegove gitare po necemu posebne. Sto je najbolje covek je iz revolta zbog svog iskustva, na kraju kada je postao priznati graditelj, lepo sakupio sva ta znaja iz neuspelih i uspesnih pokusaja i izdao knjigu u kojoj je sve lepo opisao do detalja. Interesuje me da li neko zna o kome pricam i gde moze da se nadje njegova knjiga ali i neka slicna literatura? Takodje me interesuje koliko je tesko i koliko kosta da se napravi solidna gitara posto apsolutno nista ne znam o tome? :O.o:

Markony

Re: Gradnja gitare

Post by Markony » 28 Nov 2009, 12:58

Citao sam o tom cikici, ali ne znam da je napisao knjigu.
Kad bi bar dosli do njegovog imena...

Franja

Post by Franja » 28 Nov 2009, 18:18

Pa bilo je njegovo ime navedeno u clanku, ali sam bio i suvise lenj da ga zapisem. ::ranting:: Mada, mislim da vredi da se prelista, jer je priznati graditelj, a knjigu je izdao iz inata i namerno otkrio sve sto je njemu bilo sakriveno.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Nov 2009, 04:46

Ima ih par, jedan je nedavno preminuo. Uglavnom prave jazz i klasicne gitare.

migor8

Post by migor8 » 29 Nov 2009, 11:44

Mozda mislite na ovog

http://www.dancheguitars.com/ :ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Nov 2009, 11:51

Danče živi u Njujorku a poreklom je iz Beograda, sumnjam da je on u pitanju.

migor8

Post by migor8 » 29 Nov 2009, 11:52

Pre dve godine je bio u Novom Sadu,drugar iz benda je kupio gitaru od njega. E sad ne znam,mozda se vratio u Njujork.

Franja

Post by Franja » 29 Nov 2009, 15:14

Nisam mislio na ovog, ovaj trazi 4-5 hiljada dolara da te nauci da pravis gitaru. Onaj cica je sed i zivi u nekom vojvodjanskom selu. Ta njegova knjiga mora da moze negde da se kupi, pitanje je samo na kojim mestima se prodaje strucna literatura tog tipa?

Franja

Post by Franja » 29 Nov 2009, 16:44

Nasao sam ime. U pitanju je Dusan Brankov iz Kikinde, medjutim izdao je knjigu samo o tamburi. Secam se intervjua u kome je govorio o tome da je u pocetku pravio i gitare, ali da se tambure lakse prave pa se opredelio za njih. Kaze da je ucio iz knjiga poznatih svetskih majstora koji su izdali knjige, a novo pitanje je kako doci do tih knjiga? Pretrazih celi net i nigde nista o literaturi za akusticnu gitaru.

Wolf
Metalhead

Post by Wolf » 29 Nov 2009, 18:51

Cika Dule, moj sugradjanin. xD
Cuo sam za njega, al' nisam znao da je izd'o knjigu.
I Kikinda nije selo! ::ranting::
a nije ni daleko :lol:

Franja

Post by Franja » 29 Nov 2009, 20:14

Wolf wrote:Cika Dule, moj sugradjanin. xD
Cuo sam za njega, al' nisam znao da je izd'o knjigu.
I Kikinda nije selo! ::ranting::
a nije ni daleko :lol:
:D Morao sam da se ulogujem samo da ti se izvinim. Kao sto rekoh, citao sam clanak odavno pa nisam zapamtio odakle je. Tek malopre procitah da je iz Kikinde. :oops: Jeste izdao knjigu, ali je ona vise zastupljena na americkom trzistu nego kod nas. Kucaj u google-u '' Fizičar postao stručnjak za tambure'' i naci ces clanak o njemu. Taman bi mogao da se raspitas kod njega, iz kojih je knjiga ucio pa da to podelis sa nama, posto u njegovoj knjizi pise samo o tamburama, a on pominje da je radio i gitare.

Wolf
Metalhead

Post by Wolf » 29 Nov 2009, 20:27

Ma opusteno nije selo, a nije ni grad, imamo status "varosice". :grummel_2:
Videcu da saznam nesto vise o njemu. :D

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 07 Dec 2009, 08:11

Ladno nisu ni jedan ni drugi koje ja znam. MIslim, znam za Dancheta, ali ova dva lika su legende kao pokojni (Tony) Zemaitis. I jedan od njih je sad pokojan as well, laka im zemlja obojici. Ipak je Tony nas (Grk).

Ne znam da li ste na te likove mislisli (gore navedene) ako ne, moracu da se iscimam da nadjem te nase likove. IMaju obojica web-site koji je ono, pa u drevnom papirus fazonu. Ne jebu oni iznenadjenja, ko zna, zna.

Post Reply