Carl Verheyen's Whammy Bar Secrets

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Cortex
The Necromancer

Carl Verheyen's Whammy Bar Secrets

Post by Cortex » 24 Jul 2011, 16:46

Mislim da je neko ovo vec pominjao na forumu, sinisake chini mi se, ja sam ovo chak i pre toga nashao i odista mi se dopala mogucnost da chak i dosta jeftina gitara mozhe da zvuchi odlichno i ostaje in tune, iako neko drdna tremolo ruchicu kao blesav :) Medjutim, nikad nisam probao to kod sebe do sinoc...

E, a sinoc uzeh Parkera svoga, i probah, i ovo radi, FENOMENALNO! Yesss, it's not a Fender, ali skala je ista, Fishman bridge koji imam ovde je slichan bilo kom 6 saddle bridge-u koji se koristi i na stratovima, i reshish da isprobam metod.
Do sinoc sam imao 4 opruge iza, namerno sam ubacio poslednju, rezervnu koju sam dobio uz gitaru, jer sam toliko zategao sve iza, uz ideju i nameru da mogu da bendujem jednu zhicu a da mi se ne rashtimavaju ostale zhice u tom momentu, shto sam i uspeo a proverio sam da li je zaista tako shtimerom.
MEdjutim, menjao sam zhice i kao aj da probam ovo o chemu vrhunski gitarista i pasionirani stratokasterdzhija Carl govori, i pokazalo se izvrsnim.

Trebalo mi je jedno 40-ak minuta da nateram bridge da float-uje, izbacio sam jednu oprugu, i podeshavao iza ona dva shrafa koja ih drzhe zategnutim, napravio kosinu kao shto Carl pokazuje, i onda uz shtimer uspeo da dobijem intervale kao i Carl, minor 3rd na G zhici, ceo stepen na H zhici, i polustepen na E zhici.

Ne znam da li je ovo neki narochiti balance point za ovu fender skalu, ali ovo radi izvrsno, ostaje in tune kao i pre, bez zezanja. A sviranje gitare meni chini mnogo zanimljivijim, makad samo koristio tremolo bar da dodam zhivot i flutter razlozhenim akordima. Takodje, kazhu da za mnoge Fendere nije dobro ako se tremolo fiksira jer pate od gubitka vibracija i jednostavno zvuche - loshije i mutnije. Josh uvek ne mogu da donesem neki zakljuchak da li mi gitara zvuchi bolje ili loshije, ali mi se i dalje podjednako dopada haha.

E sad, svakako se preporuchuje da se podmazhu svi delovi preko kojih zhica prelazi, kao i da gore kod chivija, ima shto manje namotaja. JEdan ili dva.
Moj Parker ima graph tech nut, pa i to pomazhe. Ali sa svim ovim u vezi pitanje, chime podmazati sedla, shta vi koristite ako koristite?
Nije mi bitno da li je kucna radinost ili fancy Fender sredstvo u pitanju, dajte sve predloge :)

Zaista je moj savet probati ovo shto Carl pricha, odlichno radi! Ako je potrebno, snimicu i neki test. :ziveli:

guv'nor

Re: Carl Verheyen's Whammy Bar Secrets

Post by guv'nor » 24 Jul 2011, 17:08

ImageImage :cry:
Ima da nabavim jednog sa kurblom pa kud puklo da puklo!

bancika

Post by bancika » 24 Jul 2011, 18:40

two words: floyd rose :)

fattwang

Post by fattwang » 24 Jul 2011, 19:31

Probao takođe na stratu i radi dobro, drži štim i gitara je prijatna za sviranje.
Evo jos jedne Carlove priče, između ostalog, o tome

Moje iskustvo... Na stratu su tri federa i vešanje im je koso, kao na klipovima. Podešavanje je pipavo ali je moguće.
Podešavajte prvu i treću žicu, druga bi trebalo da legne sama. Prvi šraf je za prvu žicu a treći šraf je za treću žicu. Ako je zeljeni ton (kada je kurbla povučena) prenizak, otpustite odgovarajući šraf da se bridž podigne dalje od tela. Sledi štimovanje pa provera. Ja sam pored stavio drugu naštimovanu gitaru da mi bude referenca kod ovih silnih štimovanje. Ako je željeni ton previsok, zategnite šraf pa opet štimujte. Treba ponavljati više puta jer promena zategnutosti jednog šrafa menja ceo setup. Promena tipa žica, iako su iste nominalne debljine, će da razdesi ovu ravnotežu pa treba ponoviti proceduru. Dodatak, četvrta žica, kada je sve namešteno, ide u vis pola tona, peta 3/4 tona a šesta za ceo ton. Žice su 10-ke. :ziveli:

Gagi

Post by Gagi » 24 Jul 2011, 19:45

Probao sam na Fenderu, two point tremolo, nisam baš ispoštovao te tonske intervale, nekako mi bili dugački, odmerio sam da bude Jeff Beck raspon (manji) i prednost u odnosu na ravan položaj je definitivno stabilniji štim, ranije je bukvalno temperatura u sobi uticala na osetljivost položaja tremola, valjda zbog neravnomerne tenzije ali sada je "mirniji" i radi ok, lako se izvlači onaj super brzi JB-kovski vibrato (kad pritisne ručicu nadole pa je "okine" na gore) valjda sam dočarao :?
I mene interesuje čime podmazujete pomenute delove? Kažu da je vazelin najbolji, ja sam koristio silikon (za brave na autu) a u zadnje vreme Durex play:

Image

I mean... don't get me wrong :gitara3:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 24 Jul 2011, 20:06

Vazelin pomesan grafitom bi navodno trebao biti dobro diy resenje.
Nisam probao.

Ja jednostavno uzmem meku grafitnu olovku i predjem nut, string tree i sedla. Nisam imao problema sa stimom od kad sam zamenio fenderove civije ovim:
http://www.stewmac.com/shop/Tuners/Guit ... -Line.html
Relativno jeftine a odlicne civije.

fattwang

Post by fattwang » 24 Jul 2011, 20:08

Gagi wrote:u zadnje vreme Durex play:
Varijanta za kantri, metal i bluz

dweezil

Post by dweezil » 24 Jul 2011, 21:39

very interesting, btw zanimljivo je kako federi pozadi uticu na sound cele djitre, btw nekome ko ne koristi puno whammy bar moze biti mzoda ok da proba da zakaci neki feder vishe, imace i vise sustaina i drugaciji feel na sjekiri, a takodje ce biti stabilnija za bendinge :bambi:

fattwang

Post by fattwang » 24 Jul 2011, 22:18

fattwang wrote:Dodatak, četvrta žica, kada je sve namešteno, ide u vis pola tona, peta 3/4 tona a šesta za ceo ton. Žice su 10-ke.
Ispravka, četvrta dva polu tona, šesta tri polu tona, peta između.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 25 Jul 2011, 08:46

fattwang wrote: ...Prvi šraf je za prvu žicu a treći šraf je za treću žicu.
A koja su to 3 shrafa, ja imam 2 koji drzhe "kandzhu", a koliko znam i vidim sad guglanjem, i Fenderi imaju po dva shrafa koji sluzhe da zatezhu opruge?

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 25 Jul 2011, 08:49

Cortex wrote:
fattwang wrote: ...Prvi šraf je za prvu žicu a treći šraf je za treću žicu.
A koja su to 3 shrafa, ja imam 2 koji drzhe "kandzhu", a koliko znam i vidim sad guglanjem, i Fenderi imaju po dva shrafa koji sluzhe da zatezhu opruge?
@bancika
E jbg sad si isti ko Dersu koji se pojavi na temi i samo kazhe "Mesa." :lol:
Shta reci, ne volim da mi je neshto nabudzheno pod rukom, a i Floyd mi je uvek mnogo nakaradno izgledao na gitarama. Znam da ima onih lo-pro i slichno, koji nisu toliko izdignuti vec spushteni maltene u telo, ali opet...nije to za mene, nepotrebna komplikacija.
Mislim da se razumemo, Bigsby je keva :mrgreen:

Kill surf city

Post by Kill surf city » 25 Jul 2011, 09:18

Cortex wrote:
Cortex wrote: @bancika
E jbg sad si isti ko Dersu koji se pojavi na temi i samo kazhe "Mesa." :lol:
Mislim da se razumemo, Bigsby je keva :mrgreen:
Tesko ce ici floyd za neki surf :mrgreen: , ili bilo kakav vintage zvuk, a bigsby jes' zakon. :D .

Mada... :bambi:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Jul 2011, 15:45

Da Bigsby ista valja ugradjivali bi ga nangro na gitare od pedes i neke naovamo. Batalite te bajke. :ziveli:

fattwang

Post by fattwang » 25 Jul 2011, 16:56

Cortex wrote: A koja su to 3 shrafa, ja imam 2 koji drzhe "kandzhu", a koliko znam i vidim sad guglanjem, i Fenderi imaju po dva shrafa koji sluzhe da zatezhu opruge?
Ima dva šrafa naravno. Moja omaška, pred očima su mi bila tri federa. Znači prvi šraf je za prvu žicu a drugi šraf je za treću.

bancika

Post by bancika » 26 Jul 2011, 11:19

ajde da budem koristan :) sto se tice podmazivanja, ljudi u USA cesto koriste chapstick, sto bi bio njihov ekvivalent nasem labelo. Zato maznite jedan najblizem zenskom stvoru i probajte :ziveli:

Post Reply