Bone nut - kostana kobilica

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

oboss

Bone nut - kostana kobilica

Post by oboss » 11 Jan 2012, 09:16

kostana kobilica ili kako je vecina zovemo nut je je sastavni deo svakog ozbiljnijeg instrumenta. ne mora to biti ni skup instrument niti narocito napucan sa hardverom ali vecina nas se posle izvesnog vremena opredeli za nut od kosti. uglavnom se to desi kada posle izvesnog vremena i izsviravanja instrumenta shvatimo da nam gitara lezi da zasluzuje da ostane malo duze kod nas. uobicajeno je da prva ugradnja i kod dosta skupljih modela bude nut od plastike gde su neki primerci od bas loseg materijala ali ima tu i veoma kvalitetnih materijala koji se koriste za izradu kobilica. naravno moze se potegnuti citala polemika oko toga kome vise odgovara kostani nut a kome grafitni ili mesingani. svi mi imamo pravo i najbitnije je da nam posle ugradnje nekog od tih zvuk odgovara i da smo zadovoljni njime
u ovom slucaju ja cu kroz par slicica i komentara pokusati pribliziti proces zamene nuta kod fenderovog tipa gitara.

prvo da pokazem izgled kobilice koju cemo zameniti. rec je o klasicnoj plasticnoj kobilici koja se ugradjuje u koerejanske i meksicke fendere.
Image

evo ga i sa druge strane
Image

pre pocetka radova zastiti se drvo oko nuta i fiksiraju zice . skalperom se oreze ivica spajanja nuta sa drvetom da pri skidanju nebi doslo do kidanja laka i fingerboarda
Image

nut se zagreje kako bi se opustio lepak koji ga drzi za drvo i kako bi se mogao izbiti bez kidanja okoline. za to se moze koristiti i obican fen ali treba paziti da se ne pretera sa zgrevanjem okoline . najbolji su usmereni jaki fenovi ali u slucaju zamene nuta najcesce nije ni potrebno grejanje nego samo pazlivo izbijanje bez naglih poteza.
Image
Image

kanal se ocisti od ostataka lepka i prljavstine kako bi novi nut mogao sto pravilnije i vecom povrsinom da nalegne . na slici se vidi i konstrukcija plasticnog izlivenog nuta koji je skinut
Image

kostani nut se u prodavnicama koze nabaviti po ceni od 3 do 10 evra po komadu. toliko je otprilike i kada se porucuje preko neta. najcesce su ro komadi iseceni na meru po debljini i radijusu fingerboarda tako da vam ostaje da ga dovedete na meru po sirini i da urezete slotove za zice u njega. u ovom slucaju ja sam koristio tj pravio nut od kosti koju sam ranije pripremio za secenje.
evo par recenica i o tom poslu. nije neka usteda para sta vise potrosi se uzasno puno vremena ali za mene sve sto uradim sam i svaka tehnologija kojom sam ovladam ima neki poseban smek. elem . butnu govedju kost isecete tako da odbacite one "glave" i da vam ostane cev iz koje izvadite mozdinu. takvu kost kuvate par sati potopljenu celom povrsinom u vodu sve dok sa nje ne otpadne svaki delic preostalog mesa i dok sve masnoce iz centralnog dela ne izadju. kada se kost iskuva predlazem da sa nozem ostruzete unutrasnjost i skinete sav porozni deo sve do cvrste kosti. taj deo svakako necete koristiti a cesto se tu zadrzi masnoca koja kasnije natopi cvrsti deo kosti. posle kuvanja i ciscenja kost se ostavi da odstoji izvesno vreme gde sce se prosuciti i ocvrsnuti. posle sledi rasecanje i krojenje pri cemu se potrudite da sto bolje iskoristite materijal i da dimenzije nuta ili plocica od kojih se izradjuju inleysi budu prema vasim potrebama.
na slici se vidi jedan kupljen nut kao i komad odsecen za pravljenje ovog naseg nuta.
Image
turpijom ga dovedete na meru tj napravite plocicu koju cete moci iskrojiti prema potrebnoj dimenziji
Image
naravno pomocnik u poslu je uvek dobrodosao :D
Image
i to je ta debljina
Image

i evo ga u oversize izdanju. upasuje se nut da legne po sirini u ociscen kanal .
Image
Image

sledi rezanje na grube mere kako bi se posle montaze sto manje korigovale dimenzije pa time i smanjila mogucnost ostecenaj na fingerboardu.
Image

oboss

Re: Bone nut - kostana kobilica

Post by oboss » 11 Jan 2012, 09:49

Image

lepak koji se koristi je uglavnom neka verzija superlepka, dvokomponentnih lepkova ali koriste se i takozvani standardni lepkovi ( tipa oho lepka ) a i lepak za drvo samo malo boljeg kvaliteta naravno. ja sam za ovu priliku koristio lepak za drvo titebond i to d4. nut je toliko tesno uglavljen da sam hteo sto prirodniju vezu drveta i kosti. sa druge strane super lepak je kombinacija koja je uvek dobitna. ja privremeno stavim i neku stegicu tek da bi se sve dovelo do nulte tacke naleganja kosti na drvo i tako ostavim jedno vreme dok se lepak ne osusi.
Image

onda je red na urezivanje slotova za zice
ponovo naravno zastita za fingerboard i nut se dovede po sirini na tacnu meru a po visini sto pribliznije konacnoj dimenziji. oznace se mesta na koja ce se urezivati slotovi i za turpijicama odredjenih debljina prema sirini zica koje ce te stavljati urezete kanale za zice .
Image

dimenzija nuta se posle namestanja visine zice smanji i dovede na konacan nivo. ja se uvek drzim pravila da je lakse skinuti visak nego izmisljati nacin da se nabaci deo koji je previse skinut.
Image

dobra stara desetka
Image

sledi konacno namestanje visine zica od fingerboarda
Image

kada je gotovo namestanje zica po visini tj dubine slotova uradi se zavrsno oblikovanje izgleda nuta. turpijice, dremeli i tako to. a izgled kako ko voli klasican vintage ili custom.
Image

poliranjem se dodje do konacnog izgleda, cela stvar se malo zasjaji a i primete se sve neravnine koje se krajnje i koriguju. ja 2000-darkom zavrsim celu stvar.
Image

i evo ga na kraju price. nadam se da sam nekome i pomogao.
Image

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 Jan 2012, 10:48

Lepo, hvala na ovome :D :ziveli:

Imam samo jedno pitanje vezano za ovo: Kako odredjujemo dubinu udubljenja za zice? Hocu reci, ima li neki standard, ili se vodimo osecajem? (npr koliko zica da je udaljena od prvog praga ili nesto sl.)

I jos jedno pitanje, ne bas vezano za ovo, gde si kupio testericu (ili je brusni kamen za secenje) za drumel? :D (u woby-u imaju testericu koja kosto boga-oca, tj za mene i moju hobi izradu pcb-a previse, i sam brusni kamen koji nema osovinu za montiranje...)

oboss

Post by oboss » 11 Jan 2012, 10:58

sto se tice visine zice iznad praga to odredjujes sam prema toma kako ti odgovara. neko voli da ima visoku poziciju i da kad nasloni zicu na prag ima udarac a vecna se drzi dobrog starog pravila da je zica iznad praga onoliko koliko je kada pritisnes na nekom pragu pa iznad sledeceg praga.

sto se tice brusnog tocka i brusnih kamencica sa osovinom u pravu si skupi su papreno. ja sam na komad neke delove uzimao u merkuru kada sam skrsio one koje sam dobio u kompletu. pogledaj u merkuru na karaburmi

luci

Post by luci » 11 Jan 2012, 13:46

fenomenalno objasnjeno i odlicno dokumentovano slikama... hvala puno.. :ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 11 Jan 2012, 14:02

kraljevski!

istiqrac

Post by istiqrac » 11 Jan 2012, 14:33

Svarseno :)

Markony

Post by Markony » 11 Jan 2012, 17:01

:ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 11 Jan 2012, 18:35

Fender Lite Ash Telecaster, zar ne?

(Svaka čast na radu :ziveli: )

oboss

Post by oboss » 11 Jan 2012, 19:37

Rocket Roll wrote:Fender Lite Ash Telecaster, zar ne?
hehehe kako si ga skontao svaka cast. :ziveli:

SonicX

Post by SonicX » 11 Jan 2012, 21:00

ovo ce biti korisno uskoro! :)

bancika

Post by bancika » 11 Jan 2012, 21:03

gde si nabavio turpijce za nut? Ja sam skoro trazio i nisam nasao nista povoljno, morao sam na kraju da iskesiram 75 zelembaca za set.
Ima u warmoth.com onaj ibanez style set od 54$ ali je najtanja torpija 0.016", plasilo me da je to previse debelo pa sam uzeo ovaj gde ima od 0.012" za gitaru pa sve do 0.12" za bass.
http://www.guitarpartsusa.com/item--Gui ... s--PROD428

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 Jan 2012, 21:32

Pise na turpijici stewart mcdonald (aka stewmac) :)

imam jos jedno pitanje :D , da li je pametno kupiti pre-sloted nut (na umu imam graph tech)

bancika

Post by bancika » 11 Jan 2012, 21:42

vidi stvarno :)

sto da ne, pod uslovom da pogodis dobar model. Imaju razlicite za uze i sire vratove. Ja sam bas hteo da uzmem za squiera od 40mm (oklagija :)), pa mi na kraju cale napravio bone.
Kad smo kod graph tech...ne znam koliko ima veze za nut posto on utice na zvuk samo kod open strings, ali stavio sam ona string saver sedla na squieru i cini mi se kao da su malo utupila zvuk. Planiram da ih zamenim za celicne kada se vratim. Ne znam koji me djavo terao da ih menjam posto mi nikad nisu ona stara iskidala zicu, f'ing GAS :)

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 11 Jan 2012, 22:33

Koliko mesingani nut utice na trosenje zica? Mislio sam da, kad krenem sa sredjivanjem thunderbirda, stavim mesingani nut, posto je ovaj od lose plastike. Da li ima posebnih problema jer je u pitanju bas gitara? Verovano bi na CNC-u napravio nut ili tako nesto

Post Reply