amatersko ozvucenje gitare

ivanfromblace

amatersko ozvucenje gitare

Post by ivanfromblace » 30 Jan 2008, 13:27

Da li bi neko od vas mogao da mi predlozi i obrazlozi neki sasvim amaterski nacin ozvucenja klasicne gitare?

Dakle, mislim na model nize klase Yamaha c70, tako da ni ukupni troskovi opreme i posla ne bi valjalo da budu veliki.
Verujem da me razumete. Meni padaju na pamet neki pristojno osetljivi mikrofoncici koji bi se mogli fikisrati na neko mesto gde mi nece smetati, ali naravno, odakle je i zvuk "dobar".

thx :D :D :music-smiley2:

dejankuki
Ćale - moderator

Re: amatersko ozvucenje gitare

Post by dejankuki » 30 Jan 2008, 13:42

Ivene, pogledaj ovo.... Ovucavanje gitare.

ivanfromblace

Post by ivanfromblace » 31 Jan 2008, 21:25

Izgleda interesantno i skoro pa jednostavno. Razmislicu, pa ako mi zatreba pomoc oko necega, necu se ustrucavati da vas pitam. pozdravcina :lol:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 31 Jan 2008, 22:15

Ja sam uspeo, i ozvucio elektricnu gitaru...

medjutim skovala me temperatura i ne mogu da snimim nista... cim uzmognem snimam...

BTW cuje se solidno!!!!

Za ovo mi je trebalo 10 minuta od trenutka kad sam nasao piezzo... neka muzicka cestitka... iz telefona sam vec bio nekom dao. Radi!!!!

viden

Post by viden » 01 Feb 2008, 10:13

Jedino što te piezo-elemente iz muzičkih čestitki ne bih baš preporučio za trajnu ugradnju.
Prenose suviše "tesnu" zvučnu sliku (kao da slušate gitaru preko telefona) i još ne traju dugo (senjetova so na biperu se dosta brzo raspada).
Ako želite na taj način ozvučavati instrumente nije loše potražiti titanijumske piezo diskove (ima ih u nekim našim radnjama).
Prenose zvučni opseg skoro kao kond.mikrofon i osim toga praktično su neuništivi.

balanso
MF veteran

Post by balanso » 07 Jun 2008, 18:42

sta je potrebno da se ozvuci gitara sa najlonskim zicama ??
i ako postoji neka "kucna opcija" , gde se mogu kupiti delovi ????

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 10 Jun 2008, 23:18

balanso wrote:sta je potrebno da se ozvuci gitara sa najlonskim zicama ??
i ako postoji neka "kucna opcija" , gde se mogu kupiti delovi ????

Pogledaj link.
Isto vazi za plasticne zice, naravno ako se odlucis za tu varijantu. Pronadji najbolju poziciju pieza, jer mnoooogo od toga zavisi. Ja sam napravio vise komada i dosta sam se igrao dok nisam skapirao sta valja, a sta ne. Delove mozda imas u kuci, a da ne znas. Najbolje piezo elemente sam pronasao u kasetofonu koji je imao piezo visokotonce. Manjeg su precnika nego oni u muzickim cestitkama. Zatim stari banana telefoni i ne mogu trenutno da se setim...
Srecno sa izradom!

Zlo

Post by Zlo » 10 Jun 2008, 23:50

Link?

Critical
PedoBear

Post by Critical » 10 Jun 2008, 23:55

dejankuki wrote:Ivene, pogledaj ovo.... Ovucavanje gitare.
Link :mrgreen:

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 11 Jun 2008, 15:16

Critical wrote:
dejankuki wrote:Ivene, pogledaj ovo.... Ovucavanje gitare.
Link :mrgreen:
Da, to je taj link!

gangula

Post by gangula » 18 Aug 2008, 22:54

pozz svima..
imam western akusticnu,gledao sam na ovom linku mada mi se ne svidja da busim gitaru jer u decembru kupujem drugu.
Da li postoji mogucnost da se ozvuci a da se rezonantna kutija ne busi,tj. nekako da se izvede kabl kroz vec postojeci otvor..
I koliko kosta otprilike najobicniji piezo element?

alzo

Post by alzo » 15 Jan 2009, 10:08

Imam rezonator gitaru i imam problem da je ozvucim....
probao sam sa onim piezon koji se kaci na stipaljku i zvuci tanko.....
moze li taj piezo da se iskoristi za ovu pricu....ima li neko iskustva sa
ozvucavanjem rezonator gitare.......razmisljao sami da iskoristim i
mikrofon sa slusalica za net......deluje mi dosta kvalitetno......vredi li probati...... :roll:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 15 Jan 2009, 11:24

Prvo ovo što se tiče ozvučavanja bez pravljenja dodatne rupe na rezonatoru. Postoje sistemi ozvuke gde je jack istovremeno i "dugme" za remen, dakle ona metalna zakačaljka za remen koja se nalazi na dnu trupa se vadi, i uz manje proširivanje te rupe ubacuje se konektor za jack koji sa spoljne strane ima i proširenje za remen. To je verovatno najsrećnije rešenje.

A što se tiče piezo štipaljke... Ako ikako imaš mogućnost da je privremeno smestiš sa unutrašnje strane gornje ploče rezonatora, i to ili ispod, ili što bliže kobilici, možda bi to dalo bolje rezultate, pa eto ako se proba pokaže uspešna, onda svakako samu štipaljku treba odstraniti i samo fiksirati piezo element. Što se tiče mikrofona, tu sam malo sumnjičav. Istina, ja sam pravio neke iznenađujuće dobre snimke sa jednim kompjuterskim mikrofonom koji košta celih 300 dinara (košta to i manje od 200, nego ovaj ima onaj fleksibilni goose neck, i ima sunđerastu "kapicu") :D ali kad kažem iznenađujuće dobre, mislim na to da nisam imao nikakva očekivanja, a jedini razlog zašto sam uopšte snimao s tim mikrofonom je zato što sam kolegama iz benda hteo na najbrži način da prosledim nešto što sam svirao na akustičnoj gitari, pa da čuju to pre probe. I onda kad bez ikakvih očekivanja dobijem nešto upotrebljivo, onda vredi pohvaliti, ali i dalje ne mislim da je to dovoljan kvalitet da bi se ugrađivao u gitaru. Nikako nisam snob kad je oprema u pitanju, ali moram da priznam da sva jeftinija rešenja za ozvuku akustične gitare koja sam do sada imao prilike da čujem ipak ponajviše spadaju u kategoriju "liče gajde na muziku". Jedina prednost je to što ti pokušaji ne koštaju mnogo, pa ako slučajno ispadne koliko toliko upotrebljivo, onda je stvarno premija, a ako ne uspe, nisu bačene velike pare.

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 15 Jan 2009, 19:28

sretao sam se sa rezonator gitarama, kako losim tako i vrhunskim, i defnitivno je prilicno tesko dobiti taj zvuk preko pieza. problem je sto lepota tog instrumenta se nalazi u gustim donjim srednjim i lepim visokim, a piezo je tu veoma kilav i ostar (pa cak i onaj koji koristi jerry douglas), tako da je najbolje resenje neki magnet, po mom misljenju.. ali je naravno neophodna modifikacija instrumenta. o kom je instrumentu rec?

alzo

Post by alzo » 15 Jan 2009, 22:22

Gitara nije nista spektakularno.....to je SX rezonator, kupio sam je
slucajno u Stringeru, otisao da pogledam zice i video je na snizenju
sa 24 000 na nekih 10 500.....pustim karticu, pa nek ide zivot..... :lol:
cuo sam da je Sojka dobar majstor z te gitare pa sam mislio da mu je odnesem
da je podesi kako treba....na slici iza je Ibanezov jumbo...i na njega planiram
da montiram neki magnet ako mi bude trebalo......

Image

Post Reply