Charvel 275 deluxe

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

kolja

Charvel 275 deluxe

Post by kolja » 04 Jun 2008, 17:26

Vidim da nigde na forumu nema tema o Charvel gitarama, pa sam rešio da to malo promenim ako uspe.

Ja posedujem toothpaste Charvela 275 deluxe iz 1990 Made in Japan, Charvel/Jackson magneti, Charvel floyde rose made by Schaller, 22 praga. Gitara je moja ceo život i fenomenalna je.

Interesuje me šta mislite o njoj, koliko vredi i šta uopšte mislite o Charvel gitarama. Interesantno je da su 80-tih u zlatno doba HM-a imale gotovo statusni simbol, a sad gotovo da i ne postoje. Kao da su i one nestale zajedno sa celom scenom.

Evo i slika.

Image

Image

Historik
MF veteran

Re: Charvel 275 deluxe

Post by Historik » 04 Jun 2008, 19:26

Ja sam imao prilike da sviram par Charvel gitara (jebiga, ne secam se modela, bilo je relativno davno), i onomad su mi se svidele. U principu, rec je o kvalitetno izradjenim gitarama srednje klase (cenovni opseg serijskih modela 300-700e), koje su prevashodnu primenu imale u HM muzici, mada su bile vrlo popularne i u pop bendovima '80ih, a kod nas i kod turbo-folk narodnjaka (jer izgledaju zajebano, a nasi tf gitarsiti su se uvek lozili na to). Mislim da je sudbina Charvela kao brenda poprilicno slicna sudbinama nekih drugih dobrih brendova, poput npr. Washburna i Hammera (mada se Hammer jos drzi, usled naleta new-age metala i ostalih varijacija na temu). Koliko sam ja mogao da zakljucim, do opadanja ovih brendova nije doslo usled loseg kvaliteta ili nekih revolucionarnih novih otkrica na trzistu, vec zbog sve manjeg broja aktivnih muzicara. Tih 80'ih je bio bar po jedan gitarista u svakom rock/pop/hm/punk/soul/blues/jazz/funky/alternative bendu, a danas je tih bendova sve manje, ali je zato broj dj-eva u velikom porastu...Sa druge strane, ljudi koji nisu sigurni da zele da nastave da sviraju obicno, kada kupuju, biraju neki brend zvucnog imena i trenutno aktuelan, da bi instrument kasnije mogli da prodaju sa pristojne pare. Koliko se ja secam, taj tvoj Charvel bi trebao da bude u klasi gitara od 400-500e, ali sumnjam da ces biti u stanju da ikada izvuces pristojan novac za nju, ljudi bi danas pre kupili neki od jeftinijih Ibaneza, jer je Ibanez trenutno popularan brend...

kolja

Post by kolja » 05 Jun 2008, 20:58

Da...zanimljiva opservacija i poprilično se slažem. Zanimljiva je i ta paralela između HM-a i Charvela. Gitara je nekada stvarno bila jako, jako cenjena. Mislim da ju je Eddie Van Halen svojevremeno proslavio. Sad ih valjda Fender drži.

Kako god,ova moja nije na prodaju i biće još dugo kućna relikvija. Voleo bi da se javi još neko ko svira Charvela pa da malo razmenimo iskustva.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 09 Jun 2008, 17:11

Čovece, gitara ti je prelepa. :)
Nisam imao prilike da sviram gitaru sa Charvel natpisom, ali posedujem Jackson.
Tvoja konstatacija da je Charvel nestao je prilično loša, jer je Charvel i Jackson jedna te ista firma. Charvel je osnovan negde krajem 70ih, pa je Groover Jackson kupio tu firmu i prodavao pod istim imenom, i ne znam iz kog razloga je lansirao i seriju sa svojim imenom, a kasnije su tu firmu kupili japanci, a oni su prestali da proizvode gitare sa Charvel natpisom, ostale su samo sa Jackson natpisom. Danas (od 2001.) je JCMI (Jackson Charvel Musical Instruments) u vlasništvu Fendera...

A taj lik što se preziva Charvel ima svoju novu firmu po njegovom prvom imenu, al nemžem da se setim kako se zove. :?

Inače imam u mojoj gitari u neck poziciji Jackson PAF magnet iz Charvel Stratocastera iz '84. godine, i zvuk je jako lep, iako su mi vec skrnave žice. :D

masters

Post by masters » 14 Jun 2008, 14:19

Zanimljiva tema!Lepa gitarica! :smil_guitar: Po mojoj proceni Charvel se i dalje dobro drzi posebno nekoliko godina unazad.I dalje prave izuzetno kvalitetne ali i jako skupe gitare (mislim da nisam video model koji je ispod 2.000$) sa totalno opicenim paint job-ovima (kao iz 80-tih).Mislim da sada samo prave U.S.A Sam Dimas Modele.Skoro,pre jedno godinu,dve Grover Jackson je napravio limitiranu seriju gitara za Charvel,mislim da se zove "Grover Jackson Legacy Series".Inace prva gitara koja je nosila ime Jackson na headstock-u bila je sada vec cuveni model Randy Rhodes.Randy(R.I.P) je negde s'kraja sedamsedetih,pocetkom osamdesetih dosao kod Grovera sa zeljom da mu napravi gitaru po nacrtu koji mu je doneo.Jeli, posto se Grover "uplasio" da ne narusi imidz Charvela izdacivanjem na trziste gitare sa,kako je tada mislio,radikalnim oblikom,resio je da na headstock stavi svoje ime pa i ako se desi da gitara dozivi katastofalni neuspeh ne povuce sa sobom i Charvel.I eto tako je nastala marka Jackson.Sto se tice tipa koji je jos 1978 godine prodao firmu Charvel Groveru,istina je i dalje pravi gitare i to strasne :) i zove se Wayne Charvel.Ima i sina Michael Charvel-a koji radi neverovarne grafike na gitarama. Po mom misljenju Charvel je nista drugo nego mnogo modifikovani Fender Stratocaster (ravniji radijus,Floyd Rose,crni harver,humbucker (i to samo jedan u bridge-u).Pa uostalom to se vidi recimo po Allan Holdsworth,Jake E. Lee,Frankestratu modelu.
Ajd' pozdrav svima i izvinjavam se na malo duzem postu.

kolja

Post by kolja » 24 Feb 2010, 19:38

Telegrafski na ovu temu:

Novi magneti - nova radost!
Seymour Duncan JbJr u bridgu i necku, Classic Stack for Strat u middle poziciji! Izgleda moćno, zvuči još moćnije.
500 dinži za Push-pull potenciometar i dobiješ 10 različitih farbi.
Da, da, japanac star 20 godina počinje svoj drugi život.
Novi magneti - nova radost!

Pozdrav svima.

Image
Image
Image

Bobi

Post by Bobi » 24 Feb 2010, 19:47

U, 275ica. Fina dzitra. Ja posedujem Model 4 iz '88. Super gitare, steta sto ih kod nas nema u vecem broju :)

Ocisti taj fretbord! :D

:ziveli:

kolja

Post by kolja » 24 Feb 2010, 22:02

Da, da Charvel je suvo zlato - imaju i sad veoma interesantne USA San Dimas serije za ako 1000 EUR. Fretbord u subotu polagano i na miru.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 24 Feb 2010, 22:40

Dobrodoš'o ponovo na forum, Kolja! :)
I čestitam za nove magnete, neka te lepo služe! :ziveli:

Da li si se podnovio i gitarskim pojačalom, možda?

dweezil

Post by dweezil » 24 Feb 2010, 23:06

very drazesna gitara, mislim da svako ko se iole baktao muzikom i gitarama u 80-tim pamti taj logo na headstocku. :) Zasto se vishe ne prave takve gitare, mislim da nije rec o parama nego da su u gitarski biznis usli ljudi koji ne razumeju sta bi dobra gitara trebalo da bude.

Bobi

Post by Bobi » 25 Feb 2010, 00:04

kolja wrote:Da, da Charvel je suvo zlato - imaju i sad veoma interesantne USA San Dimas serije za ako 1000 EUR. Fretbord u subotu polagano i na miru.
Ako mislis na nove ProModove, oni su oko 1099$, sto mu dodje oko max 700 evra. Dobre gitare, opet ih samo mo'sh preko ebaya nabaviti. Dobri su im novi customi, uglavnom mahagoni natural ili oil finish, flojd, mejpl vrat sa strat headstockom, jedan ham i vozi :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Feb 2010, 00:55

Svirao sam osamdesetih dvojku sa bendom. Nije bila moja doduse, djorali smo se ortak i ja stalno svojim gitarama, iz dosade. Ali kazem, nosio sam je i na svirke. Mislim da je bio Charvel 2 ili 2a (ne secam se sta bese oznacava to 'a'), ali imala je jedan humbucker i neki tremolo, ne secam se koji. Mozda Kahler, mozda Jackson, mozda nesto peto. Ok gitara, super flat i brz vrat, ali vrlo jednostrana. Mislim da je isto bio Japanac jer je pisalo na neck plate-u nesto tipa Ft Worth, Texas, a te su u stvari uvozene iz Djapanese koliko me secanje sluzi. Drukciji je bio logo na headstocku, onaj manji Charvel logo u obliku djitre jelda. Svirao sam povremeno i trojku, mislim da je bila 3a u stvari, valjda HSS kombinacija i isto tremolo neki. Moj ortak Bare je imao u Zemunu. On sad valjda ima neki studio Bare, bem li ga.

Ace
MF veteran

Post by Ace » 25 Feb 2010, 10:19

Dersu Uzala wrote:Svirao sam osamdesetih dvojku sa bendom. Nije bila moja doduse, djorali smo se ortak i ja stalno svojim gitarama, iz dosade. Ali kazem, nosio sam je i na svirke. Mislim da je bio Charvel 2 ili 2a (ne secam se sta bese oznacava to 'a'), ali imala je jedan humbucker i neki tremolo, ne secam se koji. Mozda Kahler, mozda Jackson, mozda nesto peto. Ok gitara, super flat i brz vrat, ali vrlo jednostrana. Mislim da je isto bio Japanac jer je pisalo na neck plate-u nesto tipa Ft Worth, Texas, a te su u stvari uvozene iz Djapanese koliko me secanje sluzi. Drukciji je bio logo na headstocku, onaj manji Charvel logo u obliku djitre jelda. Svirao sam povremeno i trojku, mislim da je bila 3a u stvari, valjda HSS kombinacija i isto tremolo neki. Moj ortak Bare je imao u Zemunu. On sad valjda ima neki studio Bare, bem li ga.
Ni dan danas mi nije jasno sta znači to 2A,3A,4A ...
jeste ,čim je Šarvell logo u obliku gitare to je ta jednocifrna serija 1-7 (a,c,m) a kad je toothpaste logo - 3 cifrena serija,kao kod priloženog primerka kolege :metal:

Šarvel nije to bez famoznog 20 db Mid-Boosta i 3 mikroprekidača za magneze... :metal:

kolja

Post by kolja » 25 Feb 2010, 21:47

Dobrodoš'o ponovo na forum, Kolja! :)
I čestitam za nove magnete, neka te lepo služe! :ziveli:

Da li si se podnovio i gitarskim pojačalom, možda?
Jesam kupio sam Laney lv 100 za 200 Evra u Jagodin mali jos pre godinu dana, 65 w, celestion unutra... Vrlo fin tranzistorac za male pare.Uzeo i neke pedalice - sad sam opet gitarista posle 15 godina :D Kako tebe sluzi melodija?

Bobi

Post by Bobi » 25 Feb 2010, 22:27

Ace wrote:Šarvel nije to bez famoznog 20 db Mid-Boosta i 3 mikroprekidača za magneze... :metal:
Znaci samo cetvorka i sestica, nista drugo se ne priznaje? :mrgreen:

Post Reply