Bukva je interesantan izbor. Jesi li siguran da će podneti tenzije?
Ustvari uopste ni u sta nisam siguran.
Prvi put pravim gitaru. Odavno sviram, ali niti sam posebno dobar, niti imam neke aspiracije u tom pravcu. Uopste POSEDOVANJE el. gitare je jaaako dugo bila misaona imenica i zelja, i otud daaavno nastali poriv da se to napravi.
Bukva jeste neuobicajen izbor, slazem se, ali mi je najpristupacnija, i najlakse ce da mi padne da je bacim ako nesto pogresim. Ono oko "tvrdoce" zvuka iz mog prethodnog posta je opet nesto o cemu pricaju graditelji gitara. Ja verovatno necu cuti neku posebnu razliku izmedju tela od bukve i recimo lipe. Osim toga hocu da licno proverim "mistiku" oko izbora drveta. Naime..
Licno "verujem" da je izbor nekih od preovladjujucih vrsta drvEta za izradu
elektricnih gitara, vodjen vise industrijskim (citaj ekonomskim), nego akusticnim svojstvima datih materijala. Cenim da bi Gibson LP bio pravljen od bukve da je nastao u Evropi. I sad bi svi cenili "taj visoki hladni zvuk pejdzove gitare"
ili da odem dalje, mislim da bi svi mi bili u tripu da je "praaavi zvuk" el gitare, ustvari pistavo krestava farba neke spodobe od plastike da je nekom TEK 70-ih ili 80- ih palo na pamet da prvi put elektrifikuje zicani instrument. Skrecem sa teme sad..
malo
Mozda gresim, Ustvari, verovatno gresim, ali eto, OCU da probam...
Prvi put uopste razmisljam o magnetima, i o izboru istih. Na osnovu poprilicno opseznog kopanja po netu dosao sam do nekih polu educated guess- ova u vezi sa tim. Tek upoznajem elektriku gitare, i definitivno zelim da saznam vise o tome, i kako se canceluje HUM, i kako se mixuju signali sa pickupova, i sve u tom stilu, ne da bih napravio "savrsenu" gitaru na keca, nego zato sto me eto... zanima. Zabavno mi je.
i da...
Tone wiz mi ustvari i preporucuje JB na Mostu, a kod vrata Jazz, ali mi se ipak ne svidja PREVISE mek i razliven Jazz pickupa. O Jr ovima vidjam samo superlativna misljenja. A i svidja mi se onaj zvucni klip okacen na njihov sajt. (sta god da im znaci NEW i OLD style...)
a i Beck je Beck
resp.