Leslie - Izrada & Premotavanje Magneta

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Leslie

Leslie - Izrada & Premotavanje Magneta

Post by Leslie » 26 May 2009, 03:34

Malo sam surfao iz samoljublja po netu pa naišao na ovu temu haha.
Baš ste me nasmijali :D
Pa ajmo redom i pošteno kako to biva....
Ja nisam zagrepčanin več splićanin koji živi u zagrebu :lol:
Sa stewmac kitovima(hum,single) je sve u redu, top roba, ma šta vam pričali po netu.
Njihovu žicu za namotavanje nisam koristio nikad pa neznam.
Koliko če neki obrtnik, majstor ... naplačivati svoj rad/znanje/spoznaju /trud to je zbilja njegova stvar ama baš kao i onoga tko kupuje neki proizvod.
Šta se tiče tona, ja se vodim da svakom napravim maximum od onoga što zatečem ili svoje robe,a koliko če tko čuti u to ne ulazim niti na kakvu če gitaru to staviti...onima Neumann-u je sve jedno tko pjeva ili tuli na njihovom mikrofonu, mada im je drago nabaciti reklamu s najboljima :D
Meni su gabariti zvuka uvijek bili Stari 50s pafovi, 50's i 60's fenderi i stari gretsch filtertroni i upravo sam najviše naučio reparirajući i premotavajući njih na zadovoljstvo vlasnika.
Ništa ljepše nego kad imate prilike čekirati ili popraviti stare pikape i izraditi par jako sličnih kopija, brada i ja smo tratili bogu dane,noći, godine, baš kao i naš prijatelj Dugi(pokojni Zlatko Grbac)koji je još osamdesetih istraživao i premotavao pikape kad su stare gitare bile jako jeftine(nitko nije htio kupiti 60's strata original sherwood green, jedva se prodao za 1000 DEM) :lol:

Winding patern starog pafa se ne zaboravlja kad ga jednom rastaviš,ako si dobro pazio i mjerio magnete iz tog doba možeš se gadno približiti tom zvuku.(npr. bareknuckles dobro radi posao od ovih vani dok me npr. fralin nikada nije specijalno oduševljavao IMHO)
Znači jedna je stvar broj namotaja,tenzija žice dok se namotava,winding pattern i sastav i jakost permanentnog magneta(gauss)
i na kraju vosak-vrlo važna stavka koja ako se pretjeruje može uništiti fini detalj zvuka.

Malo da se kurčim.. premotao sam i napravio bezbroj pikapa,
moje pikape sviraju (od poznatijih šta se nabrzinu sjetim), (što premotani što moji):
Nike (TBF)
Vedran Božić (time,Josipa Lisac, Telefon Blues band)
Pavle (Svadbas)
Saša Zalepugin (plavi Orkestar)
Dale(Stampedo)
Dinko(Bambi Molesters)
Kex (ex Prljavo kaz.,Thompson)
Dragiani (ex zabranjeno pušenje)....
Da nebi tko mislio da su meni dragi samo poznati...evo jednog nepoznatog klinca iz Dalmacije na premotanom i gaussiranom ibanez (super 58 novijeg datuma) http://www.box.net/shared/45mx2hazd0#
To je paf neck koji je dobro podnio gomilu amplitube distorzije :O.o:
Evo i mene nešto trkeljam po neck singlu (stratocaster) http://www.box.net/shared/bu2ikv6mdc
ili malo real time uz jbga kliping snimanja(tele riff /magnatone amp, strat solo i feedback/18w amp bez ikakvih efekata ,distorzija-oba pojačala samo pojačana dobro) http://www.box.net/shared/n17it54lpb
Šta san ono tija još reč..aha da, cijenite svoje majstore koji radu odličan posao, imate neobičnu priliku kao šta čujem da u Beogradu u suradnji s majstorom napravite pikap, svoj pikap za svoju gitaru-ma di češ bolje!!!
A što se tiče RM-Točka, čovjek zna šta je ton i svirka, ja sam ko klinjo izlizao sve ploče od Smaka, čak sam imao i band Leslie's back koji je između ostalog svirao i Smak....nikada neću zaboraviti kad smo na Silbi pred amerima /nizozemcima/par muzikologa svirali Tegobu,Mračni mol,Daire... ovi su mislili da peremo svoje autorske :D jako im se dopalo.
Mada nisam bogznakakav tehničar (nikakav) dosta sam naučio slušajuči Smak, bogami su bili svjetski band.
Oprostite na romanu,
pozz

Leslie

Re: Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrumenata

Post by Leslie » 26 May 2009, 04:34

Ah jesam zaboravan...

Evo tu je moja kompletna gitara strat(rađenza Niku) na bini + na basu sam premotavao pikape
http://www.youtube.com/watch?v=T0j8nIH89jY

A ovdje je moja gitara jazzmaster rađena za Pavla(naravno i pikapi)
http://www.youtube.com/watch?v=xWYMS77ojJU

Gitare više ne radim za javnost ali sebi i dobrim prijateljima napravim pokoju kad imam vremena.

Leslie

Post by Leslie » 26 May 2009, 04:58

ili recimo kako izgleda kad radim sve(gitaru/ pojačalo/ pikape /izlazni transformator/ po svom ćeifu)->
http://www.youtube.com/watch?v=HQe21MhqMLc

http://www.youtube.com/watch?v=6P0JD2pmDpE

Eto to vam je moja zabava i gušt.
Pozdrav i do slušanja :hide:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 26 May 2009, 09:02

Zelim ti dobrodoslicu i naam se da ces bit tu i motati se po nasem forumu..

Mozda i izvucemo od tebe neki dobar savet.. :ziveli:

Sava

Post by Sava » 26 May 2009, 09:13

Leslie wrote: moje pikape sviraju (od poznatijih šta se nabrzinu sjetim), (što premotani što moji):

Ma ajde molim te, Vedran Božić, jedan od najboljih i najcenjenijih gitarista sa ovih prostora. Ma gde on zna šta je dobar pickup, pa on je svirao samo sa Hendrixom i još nekima, zaslužan je za onaj predivni zvuk Time, ma sitna riba :D !?
Leslie wrote: Saša Zalepugin
Saša Zalepugin? Čekaj, to je onaj plavokosi voditelj sa hrvatske televizije? :D

Ma ništa leslie, mislio sam da premotam par pickupa kod tebe, ali kada sam video da ima skupljih odustao sam :O.o:!

I jedno pitanje: spavaš li ti nekada noću?

dweezil

Post by dweezil » 26 May 2009, 10:28

Zar ne svira Saša Zalepugin Dimebuckera?!

Bobi

Post by Bobi » 26 May 2009, 12:43

Sava wrote:Naravno, neki majstori skidaju binding, Mirko Tasić ga ne skida. Malo komplikovanije, ali po meni i bolje.
Onda ću najverovatnije kod njega da menjam pragove... Hvala puno!

Leslie

Post by Leslie » 26 May 2009, 13:34

Sava wrote:
Leslie wrote: moje pikape sviraju (od poznatijih šta se nabrzinu sjetim), (što premotani što moji):

Ma ajde molim te, Vedran Božić, jedan od najboljih i najcenjenijih gitarista sa ovih prostora. Ma gde on zna šta je dobar pickup, pa on je svirao samo sa Hendrixom i još nekima, zaslužan je za onaj predivni zvuk Time, ma sitna riba :D !?
Leslie wrote: Saša Zalepugin
Saša Zalepugin? Čekaj, to je onaj plavokosi voditelj sa hrvatske televizije? :D

Ma ništa leslie, mislio sam da premotam par pickupa kod tebe, ali kada sam video da ima skupljih odustao sam :O.o:!

I jedno pitanje: spavaš li ti nekada noću?
Vekiju je premotavao Dugi (Zlatko Grbac) a poslije njegove smrti Brada i ja. O
Obavimo šta god treba jer je jako simpatičan čovjek :)

Da, Sale ima starog koji se zove isto ko on i koji legenda je TV-a !

Ma nije stvar novca, svak ko mota ima specifikum koji se očitava u tonu... na koji način i koje harmonike/spektar ističe, kakav pikap ima high roll off (svi bi mi htjeli da ima blagi roll off oko 5000Hz ali je bitno i s kakvim harmonicima ulaziš u taj roll off i kako se oni ponašaju, npr.poznato je kako paf neck na dobroj gitari cvili ili štekče ko mašinka na bridgeu u visokima s dobrim starim marshallom :D )...naravno vrlo je bitna gitara, gitara je pjevač a pikap mikrofon.
Ovdje je lijepi primjer high roll off-a van svijeta pikapa zapravo jako dobra analogija http://www.youtube.com/watch?v=7aLUrLqetVo
Naravno da pikap sudjeluje u formiranju tona kao nelinearna naprava...poznata je drastika kad promjeniš na istom humbuckeru alnico 3 ili 4 umjesto jačeg( npr. Gibson alnico 5)=osnovni (rigidan)ton slabi i dobivaš više naglaska na alikvotama ( to se očituje tako da osječaš prostor ili okrugliji ton pod prstima).
Zapravo mičeš tvrdi ispupčeni middle i ideš prema scooped midlu ili bliže fender karakteristici.
Netko je dao dobre linkove starog pafa sa dobrom opaskom, stari pafovi barem šta sam ja čuo nisu debeli i masni ko moderni pikapovi več otvoreni fini pikapovi sa dosta detalja/harmonika.
Ko se navikao na masne i tvrde i mutne kasnije i novije Gibsone...jbga nije to paf.
Usporedio bi paf sa lijepom ženom, može biti đavolica kad se našminka ali i anđeo bez šminke.

http://www.youtube.com/watch?v=Y2_12Ler9B8
http://www.youtube.com/watch?v=o9Ujm4HEXGc

Uostalom to je karakteristika i svih ostalih dobrih pikapa tog doba, jer su ljudi još uvijek bili naviknuti na svijet akustičnih instrumenata te su težili što boljem tonu uz kontrabas ili akustične instrumente.
U tom grmu leži zec ukusa odnosno nepretjerivanja.

Ko puno spava manje živi :ziveli:

Leslie

Post by Leslie » 26 May 2009, 13:54

dejankuki wrote:Zelim ti dobrodoslicu i naam se da ces bit tu i motati se po nasem forumu..

Mozda i izvucemo od tebe neki dobar savet.. :ziveli:
Hvala na lijepim riječima.

Dapače, ja sam prvenstveno zaljubljenik i fanatik lijepog zvuka.
A pošto je zvuk poprilično subjektivni pojam važi ona '' ovisi koga pitaš'' kod savjeta, lakše če me razumjeti oni koji imaju sličan muzički ukus. :metal: :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 26 May 2009, 14:20

Dobrodošlica! Ništa bolje od direktnog feedbacka :)

Sava

Post by Sava » 26 May 2009, 17:03

Leslie wrote: Ko se navikao na masne i tvrde i mutne kasnije i novije Gibsone...jbga nije to paf.
Usporedio bi paf sa lijepom ženom, može biti đavolica kad se našminka ali i anđeo bez šminke.
Već sam nailazio ovde na forumu kako su Gibsoni masni, a originalni pafovi to nisu bili samo nisam želeo da se upuštam u diskusiju.
Nisu svi Gibsoni previše masni i tvrdi, recimo 490 sa AlNiCo II sviraju mnogi country muzičari u Americi, jedan od njih je Dickey Betts. A da su malo mutni, jesu.

Sa druge strane ako se neko naslušao originalnih starih magneta onda sam ja sigurno jedan od njih i tvrdim da je većina toga radila onako osrednje, a naravno da postoje i izuzetno dobri primerci. Ja sam recimo pristalica tona starih originalnih Ibanezovih 58-ca. Stari pafovi su onako čistiji i tanji u odnosu na savremene. Lično više mi odgovaraju za gitare tipa Gibson 335, a za Les Paul bih (ipak) birao modernije i masnije magnete.

P.S. Nema potrebne sa ovakvom diskusijom jer je ovde reč o majstorima. Drago mi je da si se uključio u temu, a važno je znati da si ti jedan od malobrojnih ovde poznatih majstora koji mogu da namotaju magnet po želji korisnika. Tebe sam pomenuo kao čoveka koji to radi po korektnoj ceni.

Leslie

Post by Leslie » 26 May 2009, 21:47

Oprostite na malo diskusije i smetnje, e jesam krme, vidim sada da je to mnogo širi informativni topik.
Slobodno obrišite nepotrebno,pokušao sam ali ima valjda vremenski limit za editiranje postova...

dweezil

Post by dweezil » 26 May 2009, 23:27

@Leslie sta mislis o ideji kriogenizacije pickup-a, sto rade neki proizvodjachi na zapadu, da li to stvarno ima nekog realnog uticaja na zvuk.
I koji su tebi najomiljeniji po zvuku magneti od Seymour Duncana i DiMarzio (kao dve najpoznatije firme na ovim prostorima), mislim i na humbuckere i na singlecoile?! Thanks :) Takodje i sta mislis o Kinmanima i Lindy Fralin magnetima i da li si se susretao sa njima?!

Sava

Post by Sava » 27 May 2009, 09:15

Leslie wrote:Oprostite na malo diskusije i smetnje, e jesam krme, vidim sada da je to mnogo širi informativni topik.
Slobodno obrišite nepotrebno,pokušao sam ali ima valjda vremenski limit za editiranje postova...
Naprotiv, sve je za 5 jedino što bi moderatori možda mogli da otvore posebnu temu o pickupima pa deo ovoga odavde prebace tamo. Takođe savetujem svima da pročitaju temu "Sve što ste o pickupovima htjeli znati a niste...." (http://www.glazbeni-forum.com/showthread.php?t=5779) na glazbenom forumu koja doživela već svoj 167 nastavak. Poučno je i zanimljivo štivo.

tupsy

Post by tupsy » 27 May 2009, 10:33

Leslie wrote:ili recimo kako izgleda kad radim sve
Eto to vam je moja zabava i gušt.
Pozdrav i do slušanja :hide:
radi leslie zbilja sve
evo, meni je napravio dva pickupa za el. prim
Image

a i za onu moju el. violinu
ali nije to sve, stari svira gitaru vrhunski

Post Reply