jcm 800 wrote:Dobrodosao na forum...
Vidim postovalac si opusa Akira Kurosave....ako, ako!!! Tako treba...
Hvala, bolje i tebe nasao. Kurosava jakako, ali ako mi verujes prvo sam kao klinac procitao knjigu i zavoleo glavnog karaktera jelda. Film je napravljen mislim (pukom slucajnoscu) iste godine ili godinu dana posto sam procitao knjigu. Knjiga je sa pocetka 20. veka. Ruska. Biografija. Prelepa. Svakako preporucujem. Film je prica za sebe.
jcm 800 wrote:
Gitare su vrlo simpa...
Dobro rjesenje na drugoj...Evo odgovora kako dobiti the best of both worlds...
Kako mi ovo nije ranije palo na pamet...Single coil i uz njega humbukcker u istoj velicini, i gitara sa 2metra izgleda kao regularna HSH...a zapravo je SHSHS...Wow!!!
Kako zvuce?
Kako je izveden switching na ovoj drugoj?
Iz ove konfiguracije magneta imas jedno 15ak kombinacija...i to bez splitovanja humova...a sa splitovanjem imas i blizu 30 kombinacija...a sa splitovanjem i series/paralel imas...ohoho

! Ako je versatilnost main goal, ovo bi mogla biti the ultimate guitar...

Po meni su te gitare koje pravi ovaj nas decko i drago mi je da mogu da kazem moj stari drugar, nezajebane. Non stop ga kradu ovi veliki mangupi u igri pa sad moram da se obuzdam i ne kenjam puno o imenima. Oni su sad prilicno poznati na zapadu i sire a tek ce biti svasta. Ove LP fazon gitare su iz ranijeg perioda i pogodili ste, ideja je da se u jednoj gitari obuhvate i stradze i LP. Ne postoji idealno resenje ali je ovo prvo i najbolje koje sam ikada video i/ili probao. Stvarno radi, mada za one cistunce to nikad nece biti to jer ne mozes jednostavno da iskombinujes u jednom telu alder ili eventualno ash (stradza) i mahagoni sa eventualno javorom na vrhu (LP, PRS i te fore). Tako da je onda matematikom radjeno pozicioniranje magneta, telo jeste LP fazon a vrat je straja fazon, i dobije se cudo.
Konfiguracija jeste SHSHS na ovoj drugoj. Na prvoj je kako je kolega primetio, SHSSH. Kombinacija ima, ako me secanje ne vara, 23. I to bez ikakvih kerefeka tipa splitovanje humova, obrtanje faza ili redno/paralelno povezivanje. Da je jos i to stavio trebao bi mi jebeni user manual i iPhone da se opsetim koji prekidac radi kakvu funkciju. Vrlo je bazican princip: magneti su tako odabrani da imaju slican elektricni nivo izlaza (ako ne, onda se mesto onog volume i tone pota, ubace dva volume pota, svaki kontrolise svoju 'bateriju' magneta). Tropolni prekidac a la stradza (ili ako vam bas srce iste, petopolni) regulise single coils, a onaj mikro prekidac do njega regulise humove, klasicno. Gornji prekidac a la LP regulise koja baterija magneta ide u izlaz imajuci u vidu opet ('sabirajuci') koji su magneti selektovani individualno. Primer: straja prekidacem izaberes recimo neck single coil, a mikroprekidacem recimo bridge hum. Kad je gornji prekidac u kranjim pozicijama svira samo ili bridge hum ili neck single u datom primeru. Kad je taj prekidac u serdnjoj poziciji sviraju oba. Imas utisak kao da sviras dve gitare istovremeno, tojest kao da je signal overdubbed u studiju, dvojica gitarista sviraju. Mogo si i da narucis stereo izlaz pa onda da to stvarno zvuci live jebeno, jer straja magnete izvedes na jednu stranu preko recimo Marshalla, a humbuckere izvedes na drugu stranu preko recimo Boogie-ja. Elem, ono sto je interesantnije je sto kad namestis koje hoces magnete da ti sviraju, sviras neku rokacinu recimo neki ritam na humovima i zvuci kao pa ne samo LP nego neka nadrkana mahagoni gitara, krljanje, a onda prebacis gornji prekidac u drugu poziciju i sviras pasaze ili solo na neck singlu koji zvuci kao stradza. Kao da si munjevitom brzinom promenio gitare. Citav ovaj koncept je nas drugar u pitanju pokazao Polu iz one 'druge' firme i ovaj je promptno pokrao sta je mogao (pre nego je nas naivac aplicirao za patent) i izbacio svoj 'Pe Ar Er - 'pet jedan tri' model. Covek je coveku vuk, sta da se radi.
Povezivanje i nije neka nauka, ne trebaju ti osnove elektrotehnike, samo da se poveze uredno i korektno. Ako izaberes magnete koji imaju saroliki elektricni nivo izlaza, rekoh, ugradis mesto tone pota drugi volume i onda mozes da balansiras izlaz. Na novijim gitarama koje oni rade postoji noviji drukciji potovi koji humbuckere ne samo mogu da splituju nego da ih ganjaju bilo gde izmedju poptuno splitovanog magneta (single coil ali sa hum cancelling) i full out humbuckera. Dobijes 'dijapazon' zvukova od jednog jedinog magneta, da ti ispadne vilica. O tome moze gosn Dushan S da vam opsirnije izlozi neke stvari.