Kako doći do dobre distorzije?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

M1los

Re: Kako doći do dobre distorzije?

Post by M1los » 31 May 2009, 18:27

Uzeh najzad Hot Head :D
Šta da kažem... Nemam iskustva jer nisam probao mnogo pedala, ali meni se zvuk sviđa. Idealan za žešći rock :D. Zvuk je malo zrnast, ali vjerujem da je to zato što lampe na mom pojačalu nisu promjenjene nekih 20 godina (ozbiljno :D ), pa ću o tome dati sud kad promijenim lampe. Još što sam primjetio je da mnogo bolje zvuči na lampaškom nego na tranzistorskom pojačalu. Lampaš na kom je pedala isprobana je Steelphon TigerTwo, a tranzistorac je neki mali Marshall, ne znam koji model. Na Marshallu nekako zvuči mutno.
Toliko, sad odoh da sviram :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 31 May 2009, 20:14

Čestitke! Da te dugo služi!
M1los wrote:Zvuk je malo zrnast...
Ovaj mi opis nikad nije bio jasan. Pretpostavljam da ljudi pri tom misle na "divljanje" visokih i visokih srednjih, ali se koristi u toliko konteksta da ne mogu da se snađem. Smanji visoke na pojačalu / na pedali ako ti to smeta :D

M1los

Post by M1los » 01 Jun 2009, 00:44

Hvala na čestitkama :)
Našao sam uzrok "zrnatosti" :D . HIgh pot je bio skoro na maksimumu. Pod "zrnast zvuk" podrazumijevam javljanje onog "čšššššššššš" (kako slikovito :mrgreen: ) prizvuka prilikom udaranja power chordova. Sad je OK :D

Znam da je malo offtopic, ali kakve su posljedice istrošenih lampi? Kakva poboljšanja u zvuku mogu očekivati kad promijenim ove 20 godina stare lampe? :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 01 Jun 2009, 00:48

M1los wrote:Kakva poboljšanja u zvuku mogu očekivati kad promijenim ove 20 godina stare lampe? :D
Više visokih, malo glasnije pojačalo... tako to. Ali sačuvaj te lampe, ove nove iz sadašnje proizvodnje ti neće trajati 20 godina :D

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 01 Jun 2009, 01:52

M1los wrote: Našao sam uzrok "zrnatosti" :D . HIgh pot je bio skoro na maksimumu.
:lol:
Majstore! :D

M1los

Post by M1los » 01 Jun 2009, 10:53

A šta'š, drug preko koga sam nabavio pedalu je zagriženi metalac, pa je prilikom isprobavanja sve bilo odvrnuto do kraja. Nikad mi neće biti jasno kako mi je uspjelo da ne vidim high pot, kad sam ih vraćao u normalu :mrgreen:

Btw, čuo sam da Digitech pedale rade samo sa "originalnim" adapterima. Da li to znači da skupo plaćen adapter sa pijace neće obaviti posao?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 01 Jun 2009, 11:39

M1los wrote:Nikad mi neće biti jasno kako mi je uspjelo da ne vidim high pot, kad sam ih vraćao u normalu :mrgreen:
Pa to je i mene cudilo. :mrgreen:
M1los wrote:Btw, čuo sam da Digitech pedale rade samo sa "originalnim" adapterima. Da li to znači da skupo plaćen adapter sa pijace neće obaviti posao?
Odradice ti posao ali mozda bude previse suma i slicnih problema... U sustini sa dist pedalama nije problem da koristis te no name adaptere jer distorzija svakako dodaje odredjenu kolicinu suma pa ti plus ono malo u vecini slucajeva nece smetati.
Ne postoji pedala koja radi "samo sa originalnim adapterom". :)
Bar sto se ovih 9V pedala tice...

M1los

Post by M1los » 03 Jun 2009, 23:24

Usput, zna li neko koji je polaritet Hot Heada? Imam neki adapter koji ima prekidač za mijenjanje polariteta, ali ne znam koji je na pedali... Da li mogu nešto da spalim ako priključim adapter sa pogrešnim polaritetom? :mrgreen:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 Jun 2009, 00:25

M1los wrote:Da li mogu nešto da spalim ako priključim adapter sa pogrešnim polaritetom? :mrgreen:
Naravno, ponekad na servis dobijam takve pedale :D

M1los

Post by M1los » 04 Jun 2009, 01:04

Hehe. Kako onda da saznam polaritet? Na pedali, na kutiji i u uputstvu nisam uspio naći taj podatak.

xspaceman

Post by xspaceman » 04 Jun 2009, 02:05

M1los wrote:Hehe. Kako onda da saznam polaritet? Na pedali, na kutiji i u uputstvu nisam uspio naći taj podatak.
...pa tako što malo googlash "digitech hot head power supply" i pronadjes da se za napajanje koristi sledeci adapter:
http://accessories.musiciansfriend.com/ ... sku=150189
na kome piše koji polaritet napajanja koriste digitech pedalice... :grummel_2:

M1los

Post by M1los » 04 Jun 2009, 10:18

Hvala. :D

dweezil

Post by dweezil » 04 Jun 2009, 11:25

cesto ljudi naprave frku i jer ukljuce adapter od whammy-ja ili jammana u obicne digitech pedale, a problem je u tome sto ove sljakaju na naizmenicnu struju, dok sve obicne digitech pedale idu na jednosmernu.

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 09 Aug 2009, 00:12

dweezil wrote:cesto ljudi naprave frku i jer ukljuce adapter od whammy-ja ili jammana u obicne digitech pedale, a problem je u tome sto ove sljakaju na naizmenicnu struju, dok sve obicne digitech pedale idu na jednosmernu.

brate da si ovo napisao negde zimus... nebitno sto bi ustedeo 1000 dinara, nego sam se uplasio da su mi vrisnuli efekti...
da da! pazljivo se adapterima... pogotovo kad ste cirke

Post Reply