Fender ili Gibson

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply

Fender ili Gibson

Fender
88
55%
Gibson
72
45%

Total votes: 160

istiqrac

Re: Fender ili Gibson

Post by istiqrac » 05 Jun 2009, 05:15

Po meni je konacan odgovor na ovu temu Fender i Gibson da se ne razmisljam mnogo... Fendera imam sledeci je... 8) 8)

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 05 Jun 2009, 12:31

Ma P90 Magneti su 2 u 1. Kome to treba (mast na drajvu, a kristalan clean) nek nadje negde gibsonove P90 iz ranijih dana i eto zabave. Ja volim vishe fenderov drajv (i clean i dizajn :mrgreen: )...Mada imam sada i mahagoni gitaru, i fino je to, sve se moze namestiti da se dobije autentican zvuk, samo treba posvetiti vremena tweekovanju.
:ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 05 Jun 2009, 13:01

Licno nekako kapiram da prica Fender ili Gibson prakticno uvek datira iz (relativno) ranije mladosti gde se covek identifikuje po prvi put sa nekim muzikantima i onda je to amin ::ranting::.

Kao klinac sam se bio navuko na neku glam rock grupaciju 'The Sweet', i baja je prasio ES335, boje krvi sa belim bajndingom i crnim pikgardom. Jeste, video sam sve druge gitare ali mi ova nekako bila 'it'. Onda mi drugar par godina stariji pokazao svoj ganc nov Fender bas (tamo neke '72-'73 godine) i ono smrznes se samo dok gledas u tu metalik sivu djitru. Frisak, nov. Onda sam poceo da slusam i Uriah Heep, a Mick Box je samo tako vostio one njegove crnog i crvenog SG-a.

Potom mi se vratio najbolji ortak iz Kanade na raspust i doslepao tobacco sunburst Les Paul Standard, skinuo mu pickguard i poklopac sa magneta, 'da izgleda kao Ace Frehley (Kiss). Ace Frehley naravno imadose jedno 80 Les Paul-ova i mi smo letnji dan do podne bistrili i balavili nad slikama. Tad sam i prvi put cuo za DiMarzio magnete. Ne lezi vraze, slusali smo i Rush a Alex je tad picio ili isti taki Les Paul ili onaj beli 12+6 SG. Znaci jedno vreme su Gibsoni prevagnuli. A da, tu sam poceo i da slusam Al Di Meolu, a on zna se, crni Les Paul Custom u tom periodu.

Medjutim, pojavi se i Eddie i svi kolektivno uzviknusmo 'what the fuck'? Sta je sad pa ovo. Koji je ovo stradza (a lepo pisalo Fender) a nema gi u katalogu? Utom se i Maideni dosetise da metnu kurble na stratove i prebudze bridge magnet u humbucker. Nastala jurnjava i prvi je neki nas ortak Jeff (ne znam mu nasko ime vise) prodao svog 12+6 sjajnog Ibaneza Artista (AR1200 bese valjda) i otisao u Londru (i ostao) i tamo si odradio taki pucacki Fender. Onda su tu krenule razne firme, Ibanez, Kramer ovo ono, medjutim nabasah na Ingvetu polovinom osamdesetih. Stradza, a debeli Shved kolje, tu trava ne raste. I tako redom, shvatate poentu.

U medjuvremenu naravno skapirah da je nebitno cija je 'marka', bitno je kako radi i za sta pojedinac konkretno moze i hoce da je upotrebi. Ne mogu da pricam generalno, ali meni i nekolicini mojih ortaka se mnogo vise svidjaju japanski stradze sa pocetka 80-tih godina ili tu negde, koji su radjeni mislim po specifikaciji iz '67. godine. Zakivaju. Vrlo malo ljudi je svesno da je tada, kao i danas, japanska kontrola kvaliteta i odnos prema poslu, i uopste umece, daleko nadmocnija od ekvivalentnih americkih modela i produkata tokom istih godina. U Fenderovoj americkoj fabrici (Fullerton), koja je cuku vremena od mene, rade samo Meksikanci. Jebe se njima za minimalnu nadnicu. Ima par majstora ali ostalo je tragedija. Kao i u mnogocemu, amerikanci su i tu postali jednostavno fuseraj, prave se ogromne kolicine na traci a radna snaga je minimalno obucena. Nema onog ponosa kad napravis nesto za sva vremena. Isto naravno vazi i za Gibson, ciji je kvalitet generalno tragican u istoj meri. Zato je firma kao PRS i uspela da se probije osamdesetih i devedesetih na trziste. E sad su i oni poceli istu pricu. Gramzivost odnese sve u majcinu.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 05 Jun 2009, 13:09

Ne mogu da opišem koliko sam zahvalan za jedan ovakav komentar na ovoj temi. Bravo!

MetalFunk

Post by MetalFunk » 06 Jun 2009, 02:24

Jbg, ako ne gresim, a znam da ne gresim, firma gibson sada prodaje samo ime a ne i kvalitet, uskoro ce epiphone biti bolji od gibsona, a sto se tice fenderaaaa, uuuuuuuuuuuuu
fender mexikanac............... i tacka. :) :ziveli: :ziveli: :ziveli:

sl0e

Post by sl0e » 06 Jun 2009, 12:41

MetalFunk wrote:Jbg, ako ne gresim, a znam da ne gresim, firma gibson sada prodaje samo ime a ne i kvalitet, uskoro ce epiphone biti bolji od gibsona, a sto se tice fenderaaaa, uuuuuuuuuuuuu
fender mexikanac............... i tacka.
Koliko si zapravo Fendera i Gibsona probao (narocito onako kako bog zapoveda - dakle lampasko pojacalo i pristojna jacina zvuka) da bi mogao da tvrdis tako nesto?

ness

Post by ness » 06 Jun 2009, 12:42

Dersu Uzala wrote: U medjuvremenu naravno skapirah da je nebitno cija je 'marka', bitno je kako radi i za sta pojedinac konkretno moze i hoce da je upotrebi.
Ovo je tako moćna rečenica ! :bravo:

dweezil

Post by dweezil » 06 Jun 2009, 14:46

nijedan regular strat sa humovima nece na gainu imati tako masan i sochan zvuk kao Gibson Les Paul, SG ili Explorer, a opet nijedan Gibson nece imati takav sparkle i prangijav clean kao Fender. Dodushe strat sa ash telom i dorim humbuckerom je nesto veoma posebno sto opet ni Gibson nema al eto, glupo je porediti, tako da i Gibson i Fender su must have gitare i obe su ucestvovale u istoriji rock and rolla, obe su strava i def je glupo porediti ih.

eg303

Post by eg303 » 06 Jun 2009, 18:30

dweezil wrote:nijedan regular strat sa humovima nece na gainu imati tako masan i sochan zvuk kao Gibson Les Paul, SG ili Explorer, a opet nijedan Gibson nece imati takav sparkle i prangijav clean kao Fender.
Ma, tačno. Ja samo ne vidim šta će kome tolika mast i moča... Verovatno je problem u meni što ne slušam tu (za mene) preterano masnu i sočnu muziku... a i nezdravo je previše masno, jeste da je deda voleo moču... ko maže puter na hleb prst debelo može da mu pozli... Deep Purple (sad će neko da pita što baš oni a ne Black Sabbath) su za moj ukus imali savršeno dobar rock zvuk (naravno da mislim na MK2 postavu) i bez humbackera, o Jimi Hendrixu da ne govorim, Jeff Beck se takođe nadovezuje na ovu priču, posle Les Paula i kratkotrajne avanture sa Jacksonom svi vidimo u šta tuče... Meni lično Strat nije Strat sa humbackerom (bez obzira na proizvođača), ubija mu tu prisutnost...

muki17
Urednik

Post by muki17 » 06 Jun 2009, 20:35

eg303 wrote:
dweezil wrote:nijedan regular strat sa humovima nece na gainu imati tako masan i sochan zvuk kao Gibson Les Paul, SG ili Explorer, a opet nijedan Gibson nece imati takav sparkle i prangijav clean kao Fender.
Ma, tačno. Ja samo ne vidim šta će kome tolika mast i moča... Verovatno je problem u meni što ne slušam tu (za mene) preterano masnu i sočnu muziku... a i nezdravo je previše masno, jeste da je deda voleo moču... ko maže puter na hleb prst debelo može da mu pozli... Deep Purple (sad će neko da pita što baš oni a ne Black Sabbath) su za moj ukus imali savršeno dobar rock zvuk (naravno da mislim na MK2 postavu) i bez humbackera, o Jimi Hendrixu da ne govorim, Jeff Beck se takođe nadovezuje na ovu priču, posle Les Paula i kratkotrajne avanture sa Jacksonom svi vidimo u šta tuče... Meni lično Strat nije Strat sa humbackerom (bez obzira na proizvođača), ubija mu tu prisutnost...
jeste,ali ovo je cista subjektivnost...Neko bas to voli-mas' mas' da curi niz 'bradu'....ali kao sto je gore receno,zavisi za koju namenu sluzi.Strat ce jednostavno zvucati bolje u nekim situacijama,u smislu kristalnog klina,i samog sarma u pesmi..ali na otpanjenom gainu,Gibson preuzima kormilo..ali opet...opet...ja volim to,ti to..ali ono sto ja volim,ne mora da bude najbolje,i kao takav nepobitan objektivni dokaz...zato sluzi kockasto pojacalo-sa obe strane po 2 sveta,i miran :mrgreen:

bokicasa

Post by bokicasa » 07 Jun 2009, 19:58

sve u svemu PENSA!!!

turbosarma

Post by turbosarma » 07 Jun 2009, 22:40

Ne kaze se mas' nego maz :P

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 07 Jun 2009, 22:44

Ja ne volim mahagoni gitare, a ni les paul koncept gitare... Tako da, strat... :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 07 Jun 2009, 22:52

Dersu Uzala wrote:ES335, boje krvi sa belim bajndingom i crnim pikgardom.
Ha! Eve gu odje:

http://www.youtube.com/watch?v=V5_XB_U3xtY

rock action

Post by rock action » 08 Jun 2009, 01:35

ja sam se od malena zaljubio u Gibsone... i imao sam ludu srecu da, prvi put kada sam uzeo elektricnu gitaru u ruke, da je to bio bas Gibson kakav sam oduvek zeleo, wine red Les Paul (imao gitaru stariji brat ortaka iz osnovne pa smo mu maznjavali na kvarnjaka dok je on bio van gajbe i jurio ribe).

car Fendera sam poceo da kontam tek u prethodnih godinu-dve (i to tek sa onim lepim komadom koji je trenutno kod Baal-a)...

slazem se da su obe gitare fenomenalne i da svaka ima svoju neku draz.

ja sam od onih koji vole masno i zacinjeno :wink:

Post Reply