Fender standard sedla - giljotina? :)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

sl0e

Fender standard sedla - giljotina? :)

Post by sl0e » 01 Jul 2009, 19:43

Imam opasan problem na strat-u. Naime - do sada sam promenio 4 pakovanja zica od kako sam kupio strata (pre mesec dana). Ono sto me tripuje je to sto mi zice ekstremno brzo pucaju i to svaki put kod brizda, tj. na sedlima. Znaci svaka zica mi je puka tamo gde se savija na sedlu. I to konstantno pucaju E, B i A zice.
:|
Da li je moguce da je problem do sedla? Note da sam promenio vise pakovanja - 2x D'addario i 2x Ernie Ball i uradio proper setup itd.

guv'nor

Re: Fender standard sedla - giljotina? :)

Post by guv'nor » 01 Jul 2009, 20:27

sl0e wrote:do sada sam promenio 4 pakovanja zica od kako sam kupio strata (pre mesec dana)
sl0e wrote:Da li je moguce da je problem do sedla?
Sasvim verovatno da je do sedAla. Mnogo je komplet žica na nedelju dana.
Kako ti sedla izgledaju? Meni je na Pacifiki stalno pucala A žica, ali se sasvim lepo videlo zbog čega se to dešava - sedlo je bilo "pojedeno" tj sasvim lepo istrošeno na mestu preko koga prelazi žica.
Da ih nisi mnogo podigao? Možda ti je previše oštar ugao koji žice prelaze?
Bilo bi lepo, ako te ne mrzi, da uslikaš ceo brigde. :ziveli:

sl0e

Post by sl0e » 01 Jul 2009, 20:47

Pa i meni je to mnogo pakovanja za mesec dana - jeste da ih kupim vise odjednom, ali ono :D

Sada sam bas zagledao bridge i mogu da primetim da sedla nisu nigde ostecena/istrosena. Nisu mnogo podignuta, a ni ugao nije nesto preterano velik. Sve u svemu, posto mi je ponestalo pakovanja, stavicu nove zice sutra (ali Fender 250 celicne) pa cu da uslikam :)

guv'nor

Post by guv'nor » 01 Jul 2009, 20:53

Ajde slikaj bez žica i sa žicama, ako nije frka.
Btw, gde kupiješ žice? Meni se, u određenim radnjama, dešavalo da nalećem na muški bajata pakovanja.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 01 Jul 2009, 21:18

Jesi siguran da zice pucaju tamo gde dodiruju sedla a ne na mestu gde se lome kod samo kobilice?
Ako razumes sta te pitam...

shule

Post by shule » 01 Jul 2009, 22:05

A jesi ti siguran da ih ne udaras ko manijak? :P

sl0e

Post by sl0e » 01 Jul 2009, 22:50

guv'nor wrote:Ajde slikaj bez žica i sa žicama, ako nije frka.
Btw, gde kupiješ žice? Meni se, u određenim radnjama, dešavalo da nalećem na muški bajata pakovanja.
Ok, bacicu neke slike veceras. Inace, zice kupujem u Maricu. Btw - kada kazes bajato pakovanje - kada sam stavio zice, bio je ponedeljak, a vec su u sredu pocrnele :? . Svo to vreme gitara je stajala u koferu i nije svirana - mozda jeste nesto malo, ali opet, skroz nedovoljno da se skine sav nikl itd. Sve u svemu, sve zice, koje sam stavljao do sada na gitaru, su bile u onim novim pakovanjima, dakle hermeticki zatvorene, itd. :?
Funkomat wrote:Jesi siguran da zice pucaju tamo gde dodiruju sedla a ne na mestu gde se lome kod samo kobilice?
Ako razumes sta te pitam...
Razumem i da - siguran sam da pucaju kod sedla.
shule wrote:A jesi ti siguran da ih ne udaras ko manijak? :P
Prilicno sam siguran da ih ne udaram kao manijak; sviram normalno, mekanom trzalicom (0.5; 0.6). Na kraju krajeva imam jos 2 gitare koje paralelno koristim i sa njima nemam problema (mada dobro, nisam im ni stavljao skoro nove zice).

Sad bas nesto razmisljam, vrlo je moguce da je do bajatog pakovanja ili sta vec :?

EDIT: Par slika ali je ocajan kvalitet, telefonom sam slikao.

Image
Image

Dakle, sada sam zagledao malo bolje, na samom sedlu gde prolaze zice ima kao crnih ogrebotina tamo gde je lezala zica. Nema nikakvih udubljenja, barem ne sada koliko sam proveravao... Slike su odvratno lose i ne znam koliko se dobro vidi, ali vidi se ta crna fleka na ovoj zadnjoj slici, na A sedlu kao crna crtica.

Da li neko zna koliko kostaju vintage style sedla? Gde mogu da ih nadjem uopste? Da li ona uopste mogu da se stave na ovu gitaru?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 01 Jul 2009, 23:02

sl0e wrote:...vidi se ta crna fleka na ovoj zadnjoj slici, na A sedlu kao crna crtica.
Definitivno opipaj to mesto i vidi da li je oštro odnosno nazubljeno. Ako jeste, kod majstora odnosno finu (bravarsku) turpiju u šake.
sl0e wrote:Da li neko zna koliko kostaju vintage style sedla? Gde mogu da ih nadjem uopste? Da li ona uopste mogu da se stave na ovu gitaru?
"Moderna" sedla imaju promer od 10mm a "stara" sedla imaju promer od otprilike 12mm. Ne mogu se međusobno menjati. Ima sedala "starog" oblika koja imaju moderan promer, ali ili su suviše skupa (http://www.callahamguitars.com/) ili su nepoznatog odnosno lošeg kvaliteta (Wilkinson by Sung Il i slično).

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 01 Jul 2009, 23:11

Rocket Roll wrote:
"Moderna" sedla imaju promer od 10mm a "stara" sedla imaju promer od otprilike 12mm. Ne mogu se međusobno menjati. Ima sedala "starog" oblika koja imaju moderan promer, ali ili su suviše skupa (http://www.callahamguitars.com/) ili su nepoznatog odnosno lošeg kvaliteta (Wilkinson by Sung Il i slično).
+ imas offsetovana sedla... I njih ima na Callahamu ali su jos skuplja. To je ono sto sam ti pominjao kad si kupovao gitaru, ako se secas.

sl0e

Post by sl0e » 01 Jul 2009, 23:24

Da, sada sam skinuo preostale zice - definitivno imam taj neki zarez na B sedlu gde ima udubljenja - vrlo sitnog ali sam gotovo siguran da ga ima. Na nekim sedlima takodje ima zareza ali su samo fleke, sve je i dalje ravno. Na E sedlima nema nikakvih problema.

Eto, ako me je neko razumeo - super :D . Sve u svemu idem sutra u Mitros na konsultaciju.

EDIT: Videh i Funkomat-ov post

Secam se, naravno. Ja sam odmah rekao da ne volim takva sedla, ali jbg, sta da radim sad. Btw - ako kupis Callaham - obezbedio si se za ceo zivot?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 02 Jul 2009, 00:03

sl0e wrote:Btw - ako kupis Callaham - obezbedio si se za ceo zivot?
"Ceo život" je previše širok pojam :D Ne verujem da se promena sedala na bolje čuje nešto drastično i da bi trebalo uložiti pare u njih jer "zvuče" neverovatno - no ako će fizički pomoći da žice ne pucaju, onda se pitanje "zvuka" i ne postavlja.

sl0e

Post by sl0e » 02 Jul 2009, 00:07

Upravo na to sam i mislio. Sve u svemu videcu kako ce da se odvija situacija sa ovim bridge-om - da li cu uspeti da otklonim problem ili ne. Ako ne bude islo, onda cu naruciti Callaham :)

guv'nor

Post by guv'nor » 02 Jul 2009, 02:30

sl0e wrote:da li cu uspeti da otklonim problem ili ne. Ako ne bude islo, onda cu naruciti Callaham
Koliko sam ukapirao - Ako menjaš sedla SAMO ZBOG loma žice, onda je najbolje uzeti neki grafit.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 02 Jul 2009, 02:37

guv'nor wrote:
sl0e wrote:da li cu uspeti da otklonim problem ili ne. Ako ne bude islo, onda cu naruciti Callaham
Koliko sam ukapirao - Ako menjaš sedla SAMO ZBOG loma žice, onda je najbolje uzeti neki grafit.
+1
:D
Imash graphtec sedla...to ti je ok...

nenadnenad

Post by nenadnenad » 02 Jul 2009, 11:46

za 1000 eu bi u mitrosu zvonio non stop telefon ...

Post Reply