Zvecanje lampi na Classicu 30?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
sinisake
The original one

Zvecanje lampi na Classicu 30?

Post by sinisake » 09 Jul 2009, 11:20

Oni koji poseduju Peavey classic 30 znaju da je jedan od najvecih problema ovog pojacala iritirajuce zvecanje lampi (tube rattle, sto bi Ameri rekli) na odredjenim frekvencijama (kod mene je Fis na A zici bolna tacka).

Kad sam kupovao pojacalo, upozoren sam na ovo, ali sam mislio da cu moci da ignorisem taj problem i da jednostavno sviram. (Kako losa procena :mrgreen: )
Osim sto iritira, i jedva cekate da ceo bend upadne da ga biste to slusali (mada ga podsvest registruje! :mrgreen: ), da li ovo zvecanje moze uticati na trajnost lampi?

U svakom slucaju, da li ovakve stvari pomazu, ili je izmamljivanje para u pitanju:

http://www.strat-talk.com/forum/parts-p ... blues.html

Da li bi mozda eventualna zamena lampi pomogla? Ili je najbolje i najskuplje (jedino pravo?) resenje odvajanje glave od kabineta?

sub_zer0
MF veteran

Re: Zvecanje lampi na Classicu 30?

Post by sub_zer0 » 09 Jul 2009, 12:05

U svakom slucaju, da li ovakve stvari pomazu?
Da. Nisam licno probao, zato sto imam zastitu kod lampi, pa ne moze da stane ta sprava. Moracu da pronadjem neku alternativu. Cini mi se da je problem u samom lezistu lampi, pa se zato klimaju i zvece.

Citao sam negde da je i promena lampi nekima pomogla. Mada, nisam siguran.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 09 Jul 2009, 12:07

Ja imam onu ''mrezu'', pa me mrzi da je skidam i cackam oko lampi...

Da, i to za promenu lampi, i ja sam nasao negde na netu, da su neki tako otklonili problem...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 09 Jul 2009, 12:19

Ja sam imao isti problem sa starim lampama. Nove lampe ne zvece ali zveci sve ostalo u stanu, zajedno sa kabinetom...
Mozda je najbolje resenje da stavis ispod pojacala neku gumu ili nesto slicno sto ce apsorbovati vibracije.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 09 Jul 2009, 12:25

He, he, ovaj link, sa ovako detaljnim slikama nisam nasao, hvala!
Pa super, ako zaista radi, mozda bi mogao neki tube tamer klon da se napravi u domacoj radinosti... :lol:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Jul 2009, 13:01

Postoji rizik da ti se problem samo "preseli" - sad zveče lampe, a onda će zveckati opruge. Rizik je, pritom, velik, verovao ili ne.

Kupi četiri ova i zaista si rešio problem: http://www.banzaieffects.com/Tube-Retai ... 17663.html

Image

Hillybilly

Post by Hillybilly » 09 Jul 2009, 13:08

Nisam siguran da ti retaineri mogu da se moniraju na C30. Mislim da ne mogu! Treba prvo proveriti.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Jul 2009, 13:11

Može li da se zakači za ove male "ušice"?

Image

Samo žica, bez podrške za podnožje?

Tufli

Post by Tufli » 09 Jul 2009, 13:28

Ja imam isti problem sa zvechanjem i huchanjem lampi na Fender Blues Deluxe-u. Ista fora ko i tebi. Na odredjenim tonovima pravi te ANNOYING zvuke (u pitanju je samo jedna 6L6 lampa). Obe 6L6 lampe imaju drzache koji su ushrafljeni i koji ih drze ali to ovoj jednoj nista nepomaze , chak i kad je jako stisnem rukom zvechanje se smanji ali je i dalje tu. Kontam da je jedino reshenje promena lampi. A menjao sam ih pre par meseci ::ranting:: ::ranting:: ::ranting::

sinisake
The original one

Post by sinisake » 09 Jul 2009, 13:41

Rocket, na ovo valjda ne bi uzimali carinu? :) (8 evrica bi izasla cetiri komada)
Mislim, bacio sam mnogo vece pare na kojesta, mozda bi valjalo probati... :)
Ja ne znam da li moze da se nakaci, nemam dobar pregled (od ove zastitne mreze), ali na nekim forumuma kazu da moze...
Ja imam isti problem sa zvechanjem i huchanjem lampi na Fender Blues Deluxe-u. Ista fora ko i tebi. Na odredjenim tonovima pravi te ANNOYING zvuke (u pitanju je samo jedna 6L6 lampa). Obe 6L6 lampe imaju drzache koji su ushrafljeni i koji ih drze ali to ovoj jednoj nista nepomaze , chak i kad je jako stisnem rukom zvechanje se smanji ali je i dalje tu. Kontam da je jedino reshenje promena lampi. A menjao sam ih pre par meseci ::ranting:: ::ranting:: ::ranting::
Znaci, desava se i na skupljim pojacalima. Malo si me utesio... :wink:

xspaceman

Post by xspaceman » 09 Jul 2009, 13:44

Tufli wrote:Ja imam isti problem sa zvechanjem i huchanjem lampi na Fender Blues Deluxe-u. Ista fora ko i tebi. Na odredjenim tonovima pravi te ANNOYING zvuke (u pitanju je samo jedna 6L6 lampa). Obe 6L6 lampe imaju drzache koji su ushrafljeni i koji ih drze ali to ovoj jednoj nista nepomaze , chak i kad je jako stisnem rukom zvechanje se smanji ali je i dalje tu. Kontam da je jedino reshenje promena lampi. A menjao sam ih pre par meseci ::ranting:: ::ranting:: ::ranting::
pa...probaj da zameniš mesta lampama i da onda ispratis sta ce se desavati...inace mislim da je to više problem do konstrukcije samog pojacala nego do lampi...greota da ponovo menjas nove lampe! :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 09 Jul 2009, 13:47

Ma da, nije problem u lampama. Ove moje deluju zdravo (JJ) i relativno ocuvano, konstrukcija pojacalca je, svakako.
(Kako rece Gaja - i AC 30 je kombo, pa opet nema tog zvrndanja :) )

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 09 Jul 2009, 13:57

+Evo ako ja mogu da pomognem, Sinisha, ja imam 3 lampiasha. Vox AC30 koji je prepravljen i njemu lampe fakticki vise kao shishmishi ka dole (cini mi se da je tako i na fabrickom) i kod njega ima tog brundanja takodje (A i H i C cini mi se), cuje se onako taj neki kao kristal da udara jedan o drugi zvuk prilikom nekih tonova. Lampe nisu nove, ali nisu ni preterano matore. Kod Randala takodje vise lampe kao shishmishi na dole i tu na H i Cis recimo ubija koliko zveckaju, dobro verovatno jer je kutija na kojoj stoji zatvorena skroz, kompresovana jako, pa daje puno bass frekvencija, A onaj pravljeni Marshall koji mi izgleda ide kod novog vlasnika ovih dana, ima lampe okrenute na gore tj stoje uspravno i on ne zveci, ili ne stignem da primetim poshto je na 1 preglasan.Kod ortaka na Twin Reverbu takodje zveckaju lampe. Kod drugog ortaka na Fender DeVille takodje zvec zvec na nekim tonovima.... E sad ako to tebe toliko nervira, mislim tripujes se oko svega kad je novo pojacalo, kao i ja oko Randala na svaki miris, zveckanje i ta sranya. U principu lampashka pojacala su sva i dalje vintage forme, lampe su lampe i ne mozes se otarasiti skroz svih nepozeljnih zvukova, mada zvuk koji sa lampama dobijash je vredan malko nerviranja i adaptiranja na nus faktore, kao to
Zvecanje lampi na Classicu 30
Eto, nadam se da sam rekao neshto pametno... :mrgreen:

guv'nor

Post by guv'nor » 09 Jul 2009, 14:04

sinisake wrote: Ove moje deluju zdravo (JJ)
Pa da, neko svira JJ, a sirotinja raja svira Sovtek! :mrgreen: :ziveli:

Post Reply