Problem sa zujanjem zica

exZeroCooler

Problem sa zujanjem zica

Post by exZeroCooler » 20 Jul 2009, 15:10

Kupio sam gitaru pre jedno 2-3 meseca, doduse polovnu, za mene je super jer sam pocetnik. Ali imam jedan problem. Pri sviranju zica, znaci bez ikakvog akorda ili tona, cuje se zujanje, ne tako strasno, ali meni je postalo pomalo iritirajuce. Nisam jos uvek nista ceprkao po njoj, ali sam malo zagledao. Nisam siguran kako se koji deo zove na gitaru (kao sto rekoh pocetnik sam), ali imam osecaj da deo na vratu gde preko koga zice dolaze do civija ( bela plastika, kako god se zvala) i deo na telu gitare (takodje plasticni preko koga prelaze zice) nisu u istoj ravni, tj. da je taj deo na telu malo izdignutiji u odnosu onaj na vratu. Nisam siguran sta da radim posto sam isao po raznim shopovima u Loznici i nisam uspeo da nadjem taj deo i da ga zamenim. Mozda bi mogla neka improvizacija da padne, ali ne bih da zeznem gitaru ako to ne moram :). Ako bi neko mogao da mi pomogne bio bih mu zahvalan. ;)

Funkomat
MF veteran

Re: Problem sa zujanjem zica

Post by Funkomat » 20 Jul 2009, 17:19

Sviranje bez ikakvog tona...? :D

Koja je gitara u pitanju?

exZeroCooler

Post by exZeroCooler » 20 Jul 2009, 17:49

nisam mislio bukvalno :)... hehe... mislio sam bez dodira prsta na bilo koju zicu :D... naravno da je ton i bez ikakvog dodira :D... u pitanju je klasicna gitara Hahner, rucna proizvodnja (bar tako pise :D, verovatno po modelu iz 1857. )...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Jul 2009, 18:59

1857. je verovatno godina osnivanja firme, jaaaaako teško će biti da je neko pravio repliku modela iz te godine.

Može da bude da su ti žice propale i da treba da ih zameniš, može da bude da je neka od čivija počela da se "ponaša", može da bude da se u rezonatoru malo odlepio neki od bracing elemenata, može da bude da ti je u rezonar upalo nešto što izaziva brujanje, ili još luđe - možda dok sviraš slučajno uz trup prisloniš neko dugme, patent zatvarač, onu plastičnu pinklu što visi na traci kojom stežeš kapuljaču na duksu, može da se desi da je kobilica počela da se odlepljuje... Mislim, ima toliko mogućnosti da ne znam odakle pre da krenemo... Dobro pregledaj da li su svi delovi gitare dobro fiksirani, da li nešto stoji labavo, da li negde imaš neku pukotinu... Može da bude nešto banalno, a može da bude i fatalno.

Morfium

Post by Morfium » 20 Jul 2009, 19:20

Da nisu preblizu zice vratu ? Da nije kobilica u ochajnom stanju ?
Imao sam slichan problem sa starom akustarom kad se kobilica olabavila...

Pusti koju sliku iz razlichitih uglova , mozda neko uochi problem...

exZeroCooler

Post by exZeroCooler » 20 Jul 2009, 20:29

Nisu problem zice, vec sam ih menjao. Mada bih uskoro mogao opet, s obzirom da sam dosta svirao zadnjih mesec dana, doduse kupio sam ih pre 2 meseca :). Evo par slicica, usput proveravao sam da li je sve na svome mestu. Sve je ok, ne klima se nigde, sve je savrseno cvrsto, nemam problema sa kapuljacama i ostalim vragolijama. Evo i par slicica, mada ne mislim da cete mnogo videti. Ne zbog samih slika, vec zato sto na oko gitara izgleda skroz ok, mislim bez tih sumova :)... http://www.mypicx.com/07202009/Gitara/

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Jul 2009, 20:53

Pa ovako na slikama sve deluje fino, gitara deluje kao da je u veoma dobrom stanju. E sad, ja žice namotavam malo urednije... u stvari da bude iskren, mnogo urednije, a kako ti je presvetljena slika gde se vidi glava gitare, negde mi se čak čini da su žice motane onako kao da idu ispod, a ne iznad čivije, odnosno kao da samo namotavanje radiš kontra. Možda ne vidim dobro. Takođe mi se čini da ti je prva žica namotana tako da sada već dodiruje drvo glave gitare, a to ne bi trebalo tako. Čak i to može da izaziva neko brujanje.

Da li si slučajno vadio sedlo na kobilici? To je ona bela plastika preko koje žice prelaze na samom trupu gitare. Obično je sedlo malo izdignutije tamo gde treba da prelaze 6, 5 i 4. žica, a postoji na sedlu i mali greben za 3. žicu, nema toga na svim gitarama, ali neke to imaju. Ako si slučajno pogrešno okrenuo sedlo, zujanje može i otuda da potiče.

Još mi jedna stvar pada na pamet. Žice ipak malo useku sebi poziciju na tom sedlu, iako se sedlo ne pravi sa žlebovima za žice. Ako si malo jačim okidanjem neku od žica izmestio iz njenog ležišta, i to ume da bude uzrok zujanja i brujanja.

Proveri i da li je šraf na svakoj čiviji dobro detegnut. Mislim na onaj centralni šraf, ne male šrafove koji drže pločicu sa čivijama, nego na veliki šraf koji drži zupčanik. Ako se neki razlabavio, to takođe može malo da pravi smetnje. Ne treba da zatežeš kao da fiksiraš točak na autu, malo probaš šrafcigerom da vidiš da neki nije baš labav, a svakako uporediš dotegnutost svih, pa vidiš kako stoje jedni u odnosu na druge.

Ništa drugo ne mogu da kažem o instrumentu koji nikad nisam držao u rukama.

MetalFunk

Post by MetalFunk » 20 Jul 2009, 20:55

auuuuuuuuuu
pa 'dje naleti na Hohner gitaru, ja sam imao toliko problema s njom da to nije normalno...ali, sada je proslost :D

exZeroCooler

Post by exZeroCooler » 20 Jul 2009, 21:02

sedlo nisam dirao... ali mogu i to proveriti... sto se tice zica to sam sam nesto improvizovao... na osnovu starih zica koje su stajale kad sam je kupio... jos uvek sam laik u svemu tome, nemoj mi zameriti, ipak ja sviram samo 2-3 meseca :)... na sedlu nema nikakvih zlebova... cak sam i zice drmao iz istog razloga da se vrate na svoje pravo mesto... nisam siguran da li bi trebalo sedlo i ona bela plastika na vratu da budu na istoj visini... posto je kod mene to malo spusteno... mislim da do suma dolazi usled dodira zice sa 1. pragom ili pak jednim od prvih pragova...

exZeroCooler

Post by exZeroCooler » 21 Jul 2009, 12:10

Kristajane hvala najlepse... uspeo sam da otklonim sum... bio je problem do plastike na kobilici... okrenuta je bila kontra, samo to nije bila moja greska vec od tog mog drugara verovatno, jer je ja nisam cackao uopste, ali bilo kako bilo sumovi su nestali. :)... hvala jos jednom ;)...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 21 Jul 2009, 12:21

Molim lepo, drago mi je da sam bio od pomoći!

vlada92

Post by vlada92 » 30 Jul 2009, 01:51

jaoo i ja imam problem sa zujanjem zica, koji stvarno postaje problem, strasno me nervira :grummel_2: . Imam Florencia gitaru, usput pocetnik sam i ne znam kako da otklonim taj problem. Kada udarim tj trznem 4 i 6 zicu cuje se bas bas zujanje, koje stvarno iritira. A ne znam u cemu je problem, zice su sve ok, stare su nepunih mesec dana, lepo su namotane, stvarno ne razumem sto tako, I to jos na pocetq je bilo tako, kada sam qpio tu gitaru od drugara, ali nije bilo toliko zujanje kao sada. Jel zna mozda neko u cemu je problem, jer ako ovako nastavi da zuji necemo morati da qpujemo drva za ovu zimu :D .. salim se naravno :lol:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 30 Jul 2009, 07:36

Pa na tim jeftinijim instrumentima svašta ume da zuji. Molim te prvo pogledaj šta sam gore pominjao kao moguće uzroke zujanja, i proveri na tvojojh gitari. Proveri apsolutno sve šrafove na čivijama, da nije neki labav. Sedi tako da lako možeš da okidaš žice koje zuje, ali da ti jedna ruka bude slobodna, i da možeš tom rukom da opipavaš delove gitare, ne bi li slučajno potrefio neki koji zuji. Ako možeš, uslikaj čivije s obe strane.

vlada92

Post by vlada92 » 30 Jul 2009, 14:29

Ok, cim uslikam civije, postavicu da vidite dal je tu neki problem.

newbie

Post by newbie » 17 Apr 2010, 16:06

Ja imam slican problem, pa se nadam da mi neko moze pomoci. Dakle, kupio sam juce Yamaha F310P, i jako mi se svidja, zadovoljan sam i sve. Ali, primetio sam da se na 4. polju High E zice cuje zujanje. Samo na tom jednom polju! Kako da resim ovaj problem?

Post Reply