Nekoliko pedala ili jedan procesor ???

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Bluesko

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by Bluesko » 28 Aug 2009, 01:31

kide wrote: znaš kako je meni ubogom koji nema nikakvu rezervnu karijeru, ćagu, plan B, nego samu svirku i muku doživotnu pa šta mi bog da... pa kad vidim tu ljepotu i pregršt gedžheta, oću da pozelenim od ljubomore...
Pa to si matori ti kriv,zato sto ti osim gazhe nema drugog izvora prihoda.... A jok ovi drugi kojima je prangijanje hobi,pa im svejedno da l` ce da im kapne koja suska subotom vece.... Znas kako i Djule je u tom tripu verovatno :wink:

Sto se tice procesora vs. pedala,to cu sutra,sad odo` u kpre,umorno sam vala :mrgreen:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Aug 2009, 01:32

Dersu Uzala wrote: Trandza i dioda naglasavaju neparne harmonike.
U teoriji, da. U praksi to nije tako strašno, više su finese u pitanju - inače niko ne bi svirao pedale, je li.

Pored toga, ima dosta načina na koji je klipovanje rešeno. TubeScreamer je samo jedno od rešenja, i pritom daleko od najboljeg. Tu su i FET tranzistori, germanijumske diode, asimetrični kliping. Naravno, isto toliko je bitno i šta se dešava pre klipinga, a šta posle njega.

Dobro rešena pedala će zvučati dobro.
Dersu Uzala wrote:A ti digitalni uredjaji su mnogo veceg kvaliteta nego bilo kakva pedala (ne pricam o Behringeru, pricam o Lexiconu, Yamaha, Roland, TC Electronic i slicno).
Digitalija može sjajno da zvuči. Ali ona digitalija koja sjajno zvuči košta jako puno - $2000 za Eventide Eclipse, recimo.

A i tu ima trikova. Zašto Korg SDD3000 zvuči tako dobro? Zato što ima ovu analogiju na ulazu:

Image

Jedan od najboljih preampa koji su ikad svirali. A da nema njega?

kide

Re: Nekoliko pedala ili jedan procesor ???

Post by kide » 28 Aug 2009, 01:33

naravno, Dersu, sada sam kul kako litar boze, i paziću da ne oštetim tok diskusije, kunem se u titovku i pionirsku maramu koje oboje čuvam.

hoćeš li mi sad odgovoriti na pm koji sam ti poslao? molim te?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 28 Aug 2009, 02:02

Rocket Roll wrote: Pa pogledaj jednačine, ili izlaz iz J309 na osciloskopu. FETovi imaju "mekše koleno" u zasićenju od silicijuma ali nešto "strmiji" linearni prostor od lampi - na pola su puta. Možeš i da poslušaš neki drajv kao što je ROG Thor - the proof is in the pudding.

Ne smatram da sve lampe treba baciti u smeće ili da su FETovi 1:1 zamena za njih, ali u praksi zvuče zapanjujuće.
Ne smatram ni ja, vec sam se objasnio. Samo ne zelim da mi trandza 'oblikuje' zvuk, zelim samo da ga pojacava u mom hi-fi-ju gde generalno reprodukujes zvuk jelda, koji je po prirodi vrlo kompleksan, onako sa nekog nosaca zvuka. Elem, ne znam zasto pravis neki vecu razliku izmedju FET-a i silicijuma, ogromna fecina FET traznistora je upravo od silicijuma ili njegovih legura. Ono, ogromna, istorijski, da lupim 90-95%. FET, znas i sam, ne oznacava konstrukciju trandze vec samo princip dejstva. Elem, cu probam da uporedim transfernu karakteristuku sa recimo 12AX7 na istom/slicnom rezimu, sta drugo da ti kazem.
Rocket Roll wrote: Da, prvi faz jeste snimljen slučajno, ali i prva distorzija odnosno prvi fidbek su snimljeni slučajno. Drugo je ciljano napraviti spravu koja proizvodi faz, i smisleno upotrebiti taj zvuk u pesmi. Taj zvuk se ni u prvim danima fazovanja nije smatrao komercijalnim, nečim što treba uvesti u potrošačku muziku, već nečim što zanima eksperimentatore.

Neko je lepo primetio da svaka revolucija u "električnoj muzici" počinje fazom i umire kada je mejnstrim prepozna kao komercijalnu pa je pridavi u moru distorzije. Hendriks, Flojdi, Kobejn, itd.

Faz su u rokenrol - kao i wah - počeli da švercuju džezeri koji su se šezdesetih prislino šaltali na alternativne oblike roka kako bi imali posla: Tomorrow, Quciksilver Messenger Service, cela ta psihodelija. To je razvoj uporedan sa mejnstrim rokom i nema puno veze sa njim. U arhaičnoj je formi preživeo do danas u Džon Skofild obliku & njegovoj upotrebi Rata, a metamorfozirao je na liniji Soft Machine - Radiohead.
Sve to stoji, ne poricem. Udaljili smo se od moje principijelne znatizelje i poceli da razmatramo pojedine pedale i konstrukciju istih. Moja znatizelja je prsoto bila vezana uz pitanje: "sto bre 8 pedala? 10? 12? 20?" A sad, ko fuzz voli nek izvoli. Al onda, sta ce ti 5 fazova? Unless Fuzz is your middle name :mrgreen:.

S druge strane kapiram momenat oko cene. Ali za 12 pedala mozes da kupis jebitacan procesor (ono Lilu Dalas multipas, sve djuture u jednom procu, ali valjanom). E sad, za vise para kupis i odvojene procesore, svaki radi jednu ili par rabota (tipa reverb/delay/chorus). E sad to jeste skuplje, ali je i najkvalitetnija opcija. Kazu ljudi, a i ja sam sklon istom misljenju jer sam ih cuo, da nikakva delay pedala ili analogni delay ne moze da se meri sa TC2290 ili raZnim Lexiconima a o Eventide-u i da ne pricam. Ponavljam, to je jako skupo i za nasu raspravu je bespredmetno (za onu diskusiju o kojoj smo poceli a to je bang for the buck) ali JCM pokusava da me ubedi da je analogni delay (nekog proizvodjaca po njegovom izboru, to mu ostavljam) jaci od ovih navedenih. Nema sanse, ali u ludilu. Zasto, to bi bila tema za novu sekciju na forumu. Drugo, postoji nesto sto na zapadu zovu bigotizam, 'prevrtljivost' je mozda nasa najbliza rec. Koliko nas ima kompletno analognu hi-fi tehniku kod kuce (diskretnu, ne integrisanu u chipove), bilo da su u pitanju skupi FET-ovi i MOSFET-ovi bilo lampe? Znaci, vinil-analogno pojacalo-zvucnik. Retko ko. Svi imaju CD i DVD i digitaln kontrolisane pojacavace ili bar analogne pojacavace sa chipovima (opamp). I nikom ne smeta taj digitalni momenat visoke vernosti zvuka, a on prenosi neverovatno kompleksan audio zapis (citave simfonije na CD-u) ali Boze moj, ovi ne znaju da naprave digitalnu delay tehnologiju. Jedan jedini efekat. Hello? (ovde u stvari ne repartiram nikom, samo se iscudjavam javno).

Iskren da budem, ja sam do skora pljuvao sve sto je digitalno. I sada bih se radije vratio na analogno u snimanju/reprodukciji muzike. Ali, ovi trivijalni uredjaji (delay, reverb, chorus) su sasvuim dobri ako ne i najbolji kandidati za digitalno procesiranje. U pitanju je bas hardver. Nikad ne mozes da imas kontrolu nad tim procesom u analognoj tehnici kao sto mozes u digitalnoj. U analognoj tehnici ne mozes da 'napises program' koji ce savrseno da kreira zeljeni delay. Moras da se petljas sa raznim kolima (danas je sve to u par chipova anyway, nije kao da analogni delay ima revolucionarnu elektricnu komponentu u kolu, jednostavno projektujes kasnjenje tako sto saljes originalni signal kroz niz kondenzatora (ako je u pitanju originalna pasivna izvedba kojoj svi zude) koji skladiste signal i pomeraju ga redom iz jednog u drugi kondenzator sto je uslovljeno opet brojcanikom (clock) koji regulise inkrement pomaka. Prosto ko pasulj, ali kontrola nad takvim uredjajem je mizerna u odnosu na kontrolu koju imas softverski. O delay periodu i da ne pricam, analogni delay je limitiran periodom koju moze da ponavlja, jer se zbog prirode transfera signala isti izoblicava i na posletku degradira (gubi se). Ako vec hoce analogni delay, traka brate, pravac kod Pece na demonstraciju :ziveli: .

Rocket Roll wrote: Da, ali ti u stvari kažeš kako gitara sa distorzijom ipak zvuči bolje (barem za neke stvari) nego "suva" gitara bez distorzije, "onako kako ju je Bog zamislio". Tu ne smemo stati, jer smo zaključili kako se osnovni ton gitare može poboljšati upotrebom efekta, bio on osnovni ili ne. Odatle je samo korak do shvatanja da kompresor, chorus, delay, itd. kao zadatak imaju da poboljšaju ton, a ne da ga pokvare i učine neprirodnim.

A faz je druga dimenzija :D
Ne nisam to rekao. Daleko bilo. Rekoh da mi 'suva' gitara, bez distorzije, vec slici na klavir. A kad dodam distorziju onda ne. Ali volim da dodam samo lampasku distorziju. Sto se tice efekata, ne znam kako da ti definisem ukratko svoj stav. Efekti su tu po meni, da docaraju (pored osnovnog tona, bio on cistak ili nadrukan) neku zamisao koju imam u glavi. Ali 90% vremena te zamisli pokusavam da docaram muzickim kontekstom, harmonijama i melodijama, a onda mi efekti sluze kao postapalica tu i tamo. Iako imam sve efekte koje je covecanstvo izmislilo (samo digitalnu varijantu uglavnom, ako ne racunamo TS-9 i Wah) ne koristim ih. Slabo ih koristim. Volim ja da slusam Pink FLoyd recimo, ali ne volim da sviram, ono tipa, okinem notu pa kroz delay pola minuta. Jedna nota. To za mene nije muzika u principu. U principu. Kad Pink Floyd to radi, onda jeste, ali u principu nije.

Pokusacu da ti ilustrujem na sledecem primeru, ne secam se koji ga je gitarista svojevremeno prvi put pomenuo. Malo dete moze da svira klavir. Dete od godinu dana. Tako sto ce nekako udariti prsticem neku dirku, i to je to, to je ta nota, nema tu sta. Onda samo nauci kompeksnije zahvate. Ali malo dete ne moze da svira gitaru ili violinu ili klarinet. Potrebna je jeziva koordinacija pokreta obe ruke samo da bi uopste dobio jednu jedinu notu. Da bi je 'proizveo'. Neverovatno kad razmislis. Jedan jedini ton je mnogo komplikovanije proizvesti na vecini zicanih instrumenata (ili duvackih) nego na klaviru. Kad dete opici notu na klaviru, ta nota zvuci isto kao Rubinstajn kad je proizvede. Ali zicani instrumenti se sviraju jezivom borbom sa mehanickim silama.

Slicno i efekti, bar za mene. Svako moze da odsvira jednu notu, ili akord i provuce to kroz efekte i zvuci bajno. Ali ne moze svako da svira bez efekata ili klasicnu gitaru recimo i da to zvuci.

Cista ilustracije radi, tako se to desava u mojoj glavi, a tudje glave postujem :ziveli: .
Last edited by Dersu Uzala on 28 Aug 2009, 02:08, edited 2 times in total.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 28 Aug 2009, 02:05

kide wrote: hoćeš li mi sad odgovoriti na pm koji sam ti poslao? molim te?
A da, pardon.

progg

Post by progg » 28 Aug 2009, 08:58

kide wrote:
progg wrote:http://acapella.harmony-central.com/sho ... p?t=837019 ........svim ovim ljudima (tj. gitaristima) je muzika u drugom planu...
leleee, prože, bateee, pa kud ove paćenike sa Centrale pa to ko babe neke samo zagledaju ko šta koristi, jel se snajka ugojila, da se nije spazila...
naravno da nisam mislio na profi muzičare koji leba zarađuju od svirke, pa su vremenom nagojili pedal bord, ja sam mislio na kolekcionare, hobiste i razmažene klince koji gomilaju efekte iz nekakvog audio fetišizma. znaš kako je meni ubogom koji nema nikakvu rezervnu karijeru, ćagu, plan B, nego samu svirku i muku doživotnu pa šta mi bog da... pa kad vidim tu ljepotu i pregršt gedžheta, oću da pozelenim od ljubomore...

mislim stvarno, uvek može gore... ali 160 i kusur strana paćeništva na HC-u, kukuuu prože Bože me sakloni.
ti imas neki tezak kompleks... zbog cega ne znam a i ne zanima me...

(zao mi je sto cu ovo da kazem, ali ovaj forum lagano ide u k....)

kide

Post by kide » 28 Aug 2009, 09:25

progg wrote:ti imas neki tezak kompleks... zbog cega ne znam a i ne zanima me...
to mi je yu raider već rekao na drugoj temi, tako da nisi otkrio ništa novo. da, postojimo mi ljudi sa teškim kompleksima, lečimo ih na razne načine, vrlo često na internet forumima. dobrodošao u realnost.
(zao mi je sto cu ovo da kazem, ali ovaj forum lagano ide u k....)
daj još malo patetike, evo čujem i violine....

Bluesko

Post by Bluesko » 28 Aug 2009, 09:41

Aaaah,vecita dilema - pedalboard i procesorbord :D ipak biram snoubord.... :mrgreen:

Do pre mesec dana sam bio zakleti pedalista,sto zbog nekog maleckog gear snob tripa,sto zbog toga sto sam uveren da procesor jednostavno ne moze da proizvede svaki efekat jednako dobro,kao sto to moze pedalboard.... Znaci imas u lancu dist,wah,delay,flanger,chorus,reverb pedale,a sa druge strane prodzu.... Na prodzi ce verovatno delay,reverb i chorus da ti sljakaju fenomenalno ili u najmanju ruku zadovoljavajuce (zavisi od procesora) ali mala je sansa da ce svi efekti da ti sljakaju toliko dobro koliko ce ti uzitka pruziti pedalboard.... Pogotovo ako zelis analogni delay a la Pink Floyd... :D
Medjutim... Ako pripadas onoj grupi ljudi koja triput nedeljno svira "Daire" ili "Laylu",realno,najrealnije,KORG AX3000G ti vrsi pos`o i to je to! Jeftinije je sigurno... Sto se podesavanja preseta tice,to ume da bude zeznuto,ali postoje nacini i da to uskladis tako da zvuci dobro... U klubovima sa manjim prostorom,lakse je imati procesor i tri kabla nego 7 pedala + kablova pregrst.... I mozda najvaznije - za tu svirku ti jednostavno nije potrebno da imas brdo pedala,kada sve efekte vec imas u jednoj kutiji koja vec na sebi ima nesto nalik na pedalu kojom mozes da izaberes sta ti god volja... Distova na kilo,chorusa na kilo,flangera,reverb po zelji,moz` i akustaru da namestis cak da ti peva (dobro,ovo vec jako slabo podseca na akustaru,ali ipak je efekat vise),synth,trte mrte sve i svasta...
Drugo je kada imas ozbiljan trip pa zelis da napravis neki svoj zvuk,pa menjas delay od Ibaneza do Bossa dok ne dobijes kakav volis,pa uskladjujes to sa distorzijomi tako dalje i tako blize... Ili cak ako imas TAPFS kind of bend,pa ti opet treba Gilmur signature sound i slicno... U svakom slucaju,pedale su najbolje resenje,ali sta ce ti brdo pedala kad sviras Divlje jagode na Skvajeru.... To je vec neozbiljno,mogu reci....
I da... Pa sve i da si Billy Gibons ili cak sam Hendza,14 ISTIH EFEKATA u lancu je preterivanje za Zenicu! mis`im,14 fuzzova je pfffff..... Neko je postavio Fruscianteov pedalboard ovde na forumu,ako moz` nek` je postavi i u ovaj thread,covek ima 456640964 pedala,od toga npr. 2 ili 3 ISTA waha!!! :!: :shock: :O.o: I to ja mislim jedan pored drugog.... To je vec fetishcina,ne fetis.... Imati tri iste pedale (ne isti efekat,nego potpuno identicnu pedalu) jednu pored druge je bmnjaz... :D
ili 14 fuzzova.... eeeeee.... realni da budemo,5 distorzija je mnogo,ne verujem da se razlika u zvuku toliko moze primetiti,pa da je potrebno stavljati i vise od 4 dista u lanac... :wink:

My tu centz :ziveli:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 28 Aug 2009, 10:00

Podrzavam i slazem se 105%

u stvari ja sam odaaaavno procesor man! S tim da NAGLASAVAM, potpuno mi je jasno sta je potrebno za ton-kako-bog-zapoveda, ali potrebe i situacije nalazu drugacije. Svako ima svoje potrebe i situacije prema kojima ce se opredeljivati.

Procesor ili pedalje (kamiončići) prosudite sami!

Odavno ja to pricam!

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 28 Aug 2009, 10:06

Kide, ajde molim te prestani!!!!

Ako si dosao da provociras i pod_._bavas nisi ni morao da dolazis... Zasto da te banujemo kad nisi glup.. a ako to i zelis, samo reci, nece nam tesko pasti!!

progg wrote:(zao mi je sto cu ovo da kazem, ali ovaj forum lagano ide u k....)
Hmmm, to je manje-vise isto na svakom forumu. Kvantitet ne garantuje i kvalitet. Hocu reci da sto je vise clanova na forumu, to je i veci broj ljudi koji se kriju iza ove forme dopisivanja i razgovaranja i misle da im je sve na izvolte. Kompleksi, nekultura, pre svega kucna, neizivljenost i ko zna sta jos cega se donose i ispoljava se u svom najgorem obliku.
Ali, sta ces, pokusacemo da kolko-tolko odrzavamo red mi moderatori!

Sava

Post by Sava » 28 Aug 2009, 10:24

Procesore nisam voleo, ali se privikavam. Činjenica je da ih mnogi poznati muzičari sve više koriste, a i sami procesori su sve bolji. Gledam često emisije Jools Hollanda i vidim da većina koristi te sprave. Slušao sam koncert YU Rock misije (Boček, Bata Kostić, Krle i Ranđa) i jedino Boček ne koristi procesor, a zvuk koji postižu na sceni je sjajan.

Kvalitet procesora sam shvatio tek kada sam lično došao do jednog GNX3 što će reći procesora iz najviše kategorije. Pre njega sam imao RP350 koji je sasvim pristojan, ali po zvuku i nekim mogućnostima GNX je kao Mercedes u odnosu na Fiću.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Aug 2009, 10:40

Dersu Uzala wrote:Elem, ne znam zasto pravis neki vecu razliku izmedju FET-a i silicijuma...
Zato što se razlika između BJT i FETova čuje, to je sve.
Dersu Uzala wrote:Al onda, sta ce ti 5 fazova? Unless Fuzz is your middle name :mrgreen:.
Svaka pedala ima svoj ton, i svaki faz ima svoj ton.

Nemoguće je sa jednom gitarom snimiti album, zar ne? Ili sa jednim pojačalom. Kada se snima album, u studiju ima opreme na kubike. Pojačala koja je doneo gitarista, pojačala koja poseduje studio, pojačala koja je iznajmio producent. Pa onda sva ostala oprema. I niko ne pita "šta će nam sve ovo?" Zato što se podrazumeva da svako pojačalo zvuči drugačije, pa da čak i dva ista pojačala od istog proizvođača zvuče drugačije.

Zato i ljudi koji vole pedale ponekad imaju više primeraka iste, akamoli više različitih. J. Mascis ima kolekciju Mafova, i zato Dinosaur Jr. zvuči tako kako ni ti ni ja nikad nećemo zvučati :(
Dersu Uzala wrote:...nikakva delay pedala ili analogni delay ne moze da se meri sa TC2290 ili raZnim Lexiconima a o Eventide-u i da ne pricam.
Zašto onda svi nisu prešli na TC2290 (ili bar na Nova Delay), nego se Space Echoi i CopyCatovi još uvek toliko jure? Odnosno, zašto svi ne sviraju digitalne sintove?

Zašto se preseti procesora i prave prema analogiji? Zašto procesori emuliraju čuvene analogne sprave - trakaške ehoe, BBD choruse, žičane reverbe? Da li digitalija ima da ponudi nešto svoje ili samo emulaciju?

Neću emulaciju, hoću pravu stvar.

Analogija između ostalog ima jedan "random" momenat koji digitalija nema. Dinamika joj je veća, tranzijenti neuporedivo bolje "uhvaćeni". Pored toga analogija ima pomenutu "prisutnost" jer digitalno uvek "zaokružuje" na 0 ili 1, a analogno prenosi i onaj "prelaz" u kojem signal nije 0 ali još uvek nije 1. Klavijaturisti često pričaju o tome, kad diskutuju zašto digitalni Moog nije Moog itd.

Još jedan problem digitalije: uniformnost. Svi kupuju isti procesor. Svi imaju isti zvuk. Dotle postoji 1 396 022 057 različitih overdrajvova, plus mogućnost da se svaki modifikuje / prilagodi konkretnom gitaristi. Isto kao i sa ručno pravljenim gitarama & pojačalima. Kome se svira "konfekcija" neka izvoli, ali neka je ne nameće kao merilo ukusa.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 28 Aug 2009, 11:31

WOrd.

jcm 800

Post by jcm 800 » 28 Aug 2009, 12:02

Rocket Roll wrote:
Još jedan problem digitalije: uniformnost. Svi kupuju isti procesor. Svi imaju isti zvuk. Dotle postoji 1 396 022 057 različitih overdrajvova, plus mogućnost da se svaki modifikuje / prilagodi konkretnom gitaristi. Isto kao i sa ručno pravljenim gitarama & pojačalima. Kome se svira "konfekcija" neka izvoli, ali neka je ne nameće kao merilo ukusa.
AMIN

vasko

Post by vasko » 28 Aug 2009, 13:14

meni je kide simpatican sto ima muda sam da ratuje protiv ostatka sveta :bambi:

sori za of

Post Reply