Nekoliko pedala ili jedan procesor ???

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Rocket Roll

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by Rocket Roll » 29 Aug 2009, 11:06

Dersu Uzala wrote:Samo rekoh da je vecina FET-ova istorijski pravljena od silicijuma i legura nekog drugog metala ili metaloida sa silicijumom.
Jeste, samo što dizajn FETova ima za nuspojavu lepši kliping, silicijum ili ne. "Dizajn dobro zvuči", tj. recept utiče na zvuk, materijal je samo sirovina. Namirnica.
Dersu Uzala wrote:...pricasmo prvesntveno o live situacijama gde covek izadje sa 20 pedala vs jednog valjanog efekta (ili vise, koliko god moze da se kupi procesora za iste pare...
To je već lični izbor. Dobra oprema je ona koja podstiče gitaristu da svira dobro. Ako gitarista može da se opusti i svira samo kada ispred njega stoji dvadeset fazeva, so be it. Gilmur, Frušente, Gibons i Erik Džonson očigledno nisu mirni dok ispred njih ne stoji gomila analogije.
Dersu Uzala wrote:Koliko profesionalnih muzicara koji prodaju milione ploca (ili stotine hiljada) rade na istima.
U studiju, mnogi. Uživo, Brajan Secer prvi pada napamet. I Fulltone Tube Tape Echo ekipa. Mislim, jedino da sad počnem da pravim listu.
Dersu Uzala wrote:...razlika izmedju diskretnog (kontinualnog) signala i digitalnog sempla odredjenog uzorka/rezolucije. Medjutim, ta rezolucija uopste nikom ne smeta kad slusa jezivo kompleksan audio signal Berlinske filharmonije ili Pat Metheny-ja ili Iron Maiden preko CD/DVD-a kako vec spomenuh.
Ne smeta jer u isto vreme pored toga ne svira analogni zapis istog materijala. I jeftini gitarski procesori, kada sviraju sami, zvuče OK.

----

Nemojte diskusiju shvatati lično. Ne pišemo ovo zbog nas - mi znamo šta volimo - nego zbog onih koji čitaju, kako bi imali što bolju sliku "sa obe strane".

Kristijan
Uvaženi član

Re: Nekoliko pedala ili jedan procesor ???

Post by Kristijan » 29 Aug 2009, 11:07

Dersu, kakav argument? Da ti objašnjavam zašto sam ja drugačiji čovek od tebe, i zašto opremu koristim drugačije od tebe? O čemu TI pričaš?!?

Inače ja koristim jako malo opreme, i nikad mi ne treba da promenim 6ili 8 ili 17 parametara jednim klikom. I nisam se uključio u celu priču zato što se osećam prozvanim, niti zato što mislim da ne treba da se koristi procesor, nego zato što me ekstremno nervira kad neko u diskusiji nastupa kao ti. Uz punu svest da je ovde patkometrija nacionalni sport, ipak mi je tvoj komentar da je ređanje 15 pedala nekakva Jugo-egzotika po kojoj se meri ko je veći baja više nego smešna. Nigde drugde nisi video nekoga sa 15 pedala, samo kod glupih Jugovića? Hajde, hajde, nemoj da preteruješ. Toliko si uporan da svima dokažeš kako si u pravu (u raspravi gde ne može da se izdvoji onaj ko je apsolutno u pravu) da je objektivnost počela da popušta.

Naravno da ne tvrdim da je sve što si ti naveo netačno. Niti poričem praktičnost rešenja koja ti propagiraš. Da mi je ta vrsta praktičnosti potrebna, možda bih i ja ista rešenja propagirao. Ali taj nedostatak svesti da možda neko ko ima 6 pedala nema potrebu da ih u trenutku nagazi svih 6 odjednom... Nazivati fetišizmom ono što je samo drugačije od ideje koju ti neguješ... Tegliti raspravu u nedogled, iako je više nego očigledno da rasprava ne može da ima neko definitivno razrešenje, jer ovo nije tema u kojoj ima "pobednika"... Da li ti to slučajno liči na gorepomenuti nacionalni sport?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Aug 2009, 11:21

jcm 800 wrote:
Dersu Uzala wrote: a ne da mi drzis predavanje o tehnologiji, ti iz Srbije meni u Los Andjelesu,
Dersu Uzala wrote: Sta mislis ko zna vise muzicara i inzenjera u Holivudu ti ili ja?
Dersu Uzala wrote:Ali ti meni drzis predavanje 'ovako treba' drugovi. Ne ja tebi.
Dakle, da rezimiramo: ti si iz LA i znas baje u Holivudu, a ja (ili MI) smo iz Srbije (ili Crne Gore) i zato ti meni (nama) treba da drzis predavanje... :shock: :kiss:
:rlol: :rlol: :rlol:
A ja tebi kazem posto od arogancije ocigledno ne vidis poentu...
Ne, ja nikada to nikome nisam spomenuo pa ni tebi do malopre, posto me konstantno cimas na tu foru. Pa kako rekoh, da je iskoristim. Prirodno je da all things being equal, znaci ako se zanimamo istim stvarima, a zanimamo se, i ako se zanimamo istim stvarima isti (grubo receno) period vremena ( a ja se zanimam mnogo duze), zivim u sredistu zbivanja i znam likove o kojima pricamo a ti zivis na periferiji zbivanja...pa prirodno je da imam preimucstvo. To svugde kapiraju samo ne pojedinci u Srbiji ocigledno. Drugo, nisam JA rekao, 'e ja zivim u Americi, slusajte vi mene'. Ti to pominjes svaki put kad se ne slazes sa mnom. Ti covece, ne ja. Tipa, parafraziram 'e evo lik zivi preko kod HOlivuda pa kao tu nesto zna o cemu prica'. Postedi me te zamene teza. Naravno da znam mnogo vise nego ti, em sam stariji em zivim tu gde zivim skoro 2 decenije. Da se javio neki Amer iz Holivuda pa da ti je pricao isto sto ti i ja pricam, pretvorio bi se u uvo verovatno pa bi posle pricao po forumu "ma rekao mi Amer, iz Holivuda bre!!!". Ali posto smo nasi, onda aj' da mu lupimo kontru.

Na ostale provokatorske teze nema potrebe ni da ti repartiram. Ako imam nekakav zadatak prema cenjenom publikumu, taj zadatak bi bio da sirim informacije a ne ubedjenja. Ti siris ubedjenja. Nisi odgovorio sta si ti to sve u tako bogatoj karijeri probao da bi mogao odgovorno da tvrdis 'ovo je ovako a ono je onako'. I uopste, ovo opet pocinje da podseca na (neke druge) domace forume tipa "ej, cekaj ja (iz recimo Bitolja) da ti objasnim prednosti paralelnih procesora, a covek paralelni procesor u zivotu nije video, jerbo ih nema ni u Bitolju niti u radijusu od 1000km. Tako da sam oguglao na te fore.
jcm 800 wrote: Sto se tice drajva: i velike baje koriste analogne pedale ZA DRAJV, a ne iskljucivo pojacala...
Da idu tvojom logikom Kerry King bi svirao Mesa Boogija, Rendi Roads bi svirao Soldano, a Dave Gilmour Mesa Mk. IV...jer njihova pojacala nisu imala dovoljno drajva pa su morala da se modifikuju/pojacaju analognim pedalama...
Pao si iz logike. Postedi me tendencioznih izjava.
Dovoljno je da pogledas slicicu iznad. Ti bas znas sta ko koristi? Video si? Pisalo u domacem casopisu. Video si na netu? A kako gornju slicicu nisi video?

Dersu Uzala

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by Dersu Uzala » 29 Aug 2009, 11:33

Rocket Roll wrote: Jeste, samo što dizajn FETova ima za nuspojavu lepši kliping, silicijum ili ne. "Dizajn dobro zvuči", tj. recept utiče na zvuk, materijal je samo sirovina. Namirnica.
Slazem se, nacelno. Mada ovo za materijal? Pa svi znamo te price oko Schumacher ili MM trafoa (Lundahl a bogami i Peca :ziveli: ), Sprague kondenzatora, Mullard lampi, kapiras. Ti prvi. A to nisu ni materijali, nego firme. Znaci ipak postoji i odredjen 'lore', legenda, vajb i oko proizvodjaca i oko materijala. FET je zakon za mnoge primene. Ponavljam po stoti put, samo necu da mi klipuje. Ocu da mi lampa klipuje jer je nenadmasna.

Rocket Roll wrote: To je već lični izbor. Dobra oprema je ona koja podstiče gitaristu da svira dobro. Ako gitarista može da se opusti i svira samo kada ispred njega stoji dvadeset fazeva, so be it. Gilmur, Frušente, Gibons i Erik Džonson očigledno nisu mirni dok ispred njih ne stoji gomila analogije.
Opet se slazem, sta da kazem. Ali obrati paznju na slicicu sa Giilmourovim rackom iz 1995. Jel treba da jurim i noviju slicicu. Mislim mrzi me, on je prestao da mi bude zanimljiv lik jos tamo negde 1980. But that's just me.

Rocket Roll wrote: U studiju, mnogi. Uživo, Brajan Secer prvi pada napamet. I Fulltone Tube Tape Echo ekipa. Mislim, jedino da sad počnem da pravim listu.
Ako ti ne bi bilo tesko, molim te. Ja sam tebi ipak dao poduzu listu korisnika digitalnih uredjaja jedne jedine firme. A gde su tu jos 5-6 firmi koje su barabar sa TC Electronic?
Rocket Roll wrote:
Dersu Uzala wrote:...razlika izmedju diskretnog (kontinualnog) signala i digitalnog sempla odredjenog uzorka/rezolucije. Medjutim, ta rezolucija uopste nikom ne smeta kad slusa jezivo kompleksan audio signal Berlinske filharmonije ili Pat Metheny-ja ili Iron Maiden preko CD/DVD-a kako vec spomenuh.
Ne smeta jer u isto vreme pored toga ne svira analogni zapis istog materijala. I jeftini gitarski procesori, kada sviraju sami, zvuče OK.
Cek bre, ovo bih te molio da pojasnis. Pa svi oni sa liste na prethodnoj strani ili dve sviraju u bendu. Pice kroz mix. A koriste TC Electronic digitalne igracke opevane u postu. I ko zna koje more jos digitalnih stvari. Kako sad to oni 'ne prolaze u miksu' ako si na to repartirao?
Rocket Roll wrote: Nemojte diskusiju shvatati lično. Ne pišemo ovo zbog nas - mi znamo šta volimo - nego zbog onih koji čitaju, kako bi imali što bolju sliku "sa obe strane".
Daleko bilo, pozdrav svima :ziveli:.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 29 Aug 2009, 11:38

deluje mi kao da je problem u tome sto su neki ljudi pomalo pristrasni i uporedjuju vrhunske pedale sa nizom ili eventualno srednjom klasom procesora pa onda sledi automatska reakcija "procesori su fuj" :mrgreen:
Nije problem ono sto je za tebe najbolje nego je problem dati svima jednaku sansu.
Primetio sam da dosta profi muzicara koriste midi kontrolere uz rack opremu i po koju pedalu...
Jbg, ja se ne razumem, oskudna mi je oprema :mrgreen: `ocu reci ovaj, nemam nijednu pedalu i samo sviruckam za sebe
al ne kontam kako ukljuciti 3-4 pedale u roku od pola sekunde, neki tap-dance odraditi ? :}

prvo iznervirate coveka pa ga posle prozivate kad se uzjebe :mrgreen: ...komedija
cinizam \patkometrija je national past time u Srbiji.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Aug 2009, 11:40

Kristijan wrote:Dersu, kakav argument?
Opet nastupas u fazonu 'ti protiv mene'. Srbija protiv Amerike, sta li? A ovamo si kao med i mleko a ja sam frajer koji ide da 'civilizuje domoroce'. Ako brate nemas tehnicki reparte na moja pitanja, nemoj molim te ni da mi repartiras. Molim te. Toliko.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Aug 2009, 11:48

jcm 800 wrote:Opet ti sa zapadom i sa nasom malogradjanstinom...Pa koliko puta da ti ponavljam, da mi nismo sirote selje koje nemaju cime da se pohvale do sa lancem pedala...Za tvoju informaciju, od gomile pedala koju si vidio na slici, moj lanac kad sviram uzivo krase samo dvije: OCD i Tube screamer...
Ovo tek sad videh u stvari. Nisam uopste registrovao da je bilo koja slika objavljena na 'onom' delu foruma sa pedalama neka slika koju si ti prilozio. Ja sam pitao generalno, uopste ne prateci imena. Medjutim, ovo sad sve objasnjava. Ocigledno ti imas neku bateriju pedala, i nasao si se prozvanim da branis svoj stav posto-poto :ziveli:.

Meni je to promaklo. Sad mi je jasno.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Aug 2009, 11:55

Na kraju krajeva, mea culpa.

Prvo pitanje u ovom nesretnom threadu koji sam sam startovao a dekikuki bio ljubazan da ga saltuje na drugi kolosek je trebalo da bude: kakava su misljenja pojedinaca koji su posedovali multiefekte (ili rack efekte ili digitalne efekte, ili multiprocesore) renomiranih firmi u rangu cena od 500$ do 1000$ recimo (na zapadu, bez lokalnih marzi derikoza). I onda se verovatno niko ne bi ni javio, i kraj price :ziveli: .

cccira
MF veteran

Post by cccira » 29 Aug 2009, 11:58

Dersu Uzala wrote:kakava su misljenja pojedinaca koji su posedovali multiefekte (ili rack efekte ili digitalne efekte, ili multiprocesore) renomiranih firmi u rangu cena od 500$ do 1000$ recimo (na zapadu, bez lokalnih marzi derikoza). I onda se verovatno niko ne bi ni javio, i kraj price :ziveli: .
Bravo. Pobedio si.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Aug 2009, 12:05

??? Sto? Nisi ni ti imao? Ja se bar uzdao u tebe :ziveli: .

Uzgred, Eric Johnsonov rack (B rack) sa 'Cliffs of Dover' recording sessions.

Image

It's all out there.

jcm 800

Post by jcm 800 » 29 Aug 2009, 12:08

@ Dersu

Dakle, ovaj put bez cinizma jer te ocigledno odvlaci od poente...

Konkretno na stvar.
Ovdje postoje dvije odvojene teme:
1. Analogni OD/Dist/Fuzz protiv iskljucivo lampe...
2. Analogni efekti (ne racunajuci dist) protiv digitalnih u racku

A: Ljudi postuju pedale na sajtu

B: Ti pitas: zasto ce vam tolike pedale? sto ne uzmete procesor

A:
TEMA 1. Zbog raznovrsnosti i tekstura boja tona (kad su drajvovi u pitanju)
TEMA 2. Zbog topline i prirodnosti kad su ostali efekti u pitanju

TEMA 1. Drajv

B; Ti odgovaras sa:
A ne, ne drajv. Diodni/tranzistorski/fetovski (kakav god) hard kliping ne valja. Lampa je zakon. Ja samo lampu priznajem. Nista hard kliping sa pedalaa. Svi ozbiljni muzicari od nas u Zapadu/USA/LA/Holivudu koriste samo kabl pa u gitaru i tako se pravi drajv. Ako ti drajv nije dovoljan, mijenjas pojacalo. Ako ti treba i drajv i klin uzmes pojacalo sa 3 ili 4 kanala koje na cleanu zvuci kao fender a na drajvu 4 kao mesa boogie. I ne trebaju pedale...

A: ali dersu mnogi poznati muzicari (randy roads, kerry King, David Gilmour) koriste analogne pedale da bi iz svojih pojacala dobili drajv, a ne mijenjaju pojacala. I njihova su pojacala jednokanalna.
Mozda neki od nas furaju njihov fazon. A i kvalitetna multikanalna pojacala su mnogo skupa...a i nekima od nas se ne svidja bas kako zvuce u poredjenju sa ovim klasicnim jednokanalcima...Vise volimo jednokanalce i pedale...

B: e kad bi ti znao sta sve oni koriste. vidis Gilmour koristi gomilu digitalnih pedala, a R.Roadsu je licno Lee jackson modifikovao pojacalo

A: Ali dersu, Rendijevo pojacalo je i dalje jednokanalno, cak i posle modifikacije, mozda bolje zvuci ali i on i dalje koristi ANALOGNU PEDALU za drajv ispred pojacala. Gilmour, pored digitalnih efekata (o tome ispod) za drajv koristi ANALOGNE PEDALE, i mi volimo njegov zvuk. Stoga i skupljamo iste...

2. TEMA, Digitalne pedale

B. Ti odgovaras
Ne,ne. Vecina muzicara na zapadu koristi digitalne efekte u racku i fx loopu.

A: Ali koriste i analogne. Analogni chorus, analogni delay, su sought after tone.

B: Ma ne to je prevazidjeno. Digitalni procesori su uznapredovali . Sada se u studijima koriste iskljucivo veliki rack sistemi koji se stavljaju u bufferovani FX loop i zvuce boli glava.

A: Ali dersu ti veliki moderni fx procesori su izuzetno skupi. Uostalom, vecina pojacala koja su nama dostupne nema kvalitetno uradjen FX loop.
Uostalom, ima ljudi koji iste mogu da priuste ali jednostavno vise vole ANALOGNE delaye, Choruse, phasere i slicne stvari...

B: Zato sam vam naveo neke primjere od 1500 eur/usd. A kad su pojacala u pitanju prodajte ih i nabavite ona sa kvalitetno bufferovanim paralelnim FX loopom.
Analogni chorusi , delayi i flangeri su prevazidjeni sada moderna studija i velike baje iskljucivo koriste digitalne FX rackove...

A: Ali, Dersu mi volimo zvuk nasih analognih pedala. Uostalom i zato sto se bolje ponasaju u mixu.

Je...TE, kakva ste vi provincija...

E o tome pricamo
:ziveli:

jcm 800

Post by jcm 800 » 29 Aug 2009, 12:19

Dersu Uzala wrote:??? Sto? Nisi ni ti imao? Ja se bar uzdao u tebe :ziveli: .

Uzgred, Eric Johnsonov rack (B rack) sa 'Cliffs of Dover' recording sessions.

Image

It's all out there.
Konacno da se slozimo...

It's all out there...
Tu je Tube Driver...ANALOGNA pedala...Ali ti bi rekao "Eric, prodaj to i kupi pojacalo sa vise gain...A ako ti treba za solo kupi vishekanalca" Pitam ja tebe zasto EJ ne kupi visekanalno pojacalo sa vishe gaina i lisi se potrebe za Tube Driverom? Odgovori na ovo pitanje...

Tu je MXR Carbon Copy delay...Zasto ga je Eric kupio? Pa analogija je prevazidjena...Eto mu gore u racku neki digitalni...

Eto ga u lancu i Voodo Labov ANALOG fucking CHORUS...Sta ce mu to? Pa to je prevazidjeno...

Eto mu je u lancu i Voodo Labova Proctavia...jos jedna analogna pedala...sta ce mu to...Sto ne kupi 2 pojacala pa paralelno posalje clean signal u jedno a kroz digitalni oktaver posalje u drugo, a onda na tom drugom odvrne drajv do kraja da bi emulirao oktavirani fuzz...

Mozda je EJ neinformisan o najnovijim LA trendovima...

Vjerujem da jeste, nego onda ostaje pitanje...Zasto pored svih para i opreme svijeta on jos uvijek korsti analgone pedale: Drive, Chorus, Fuzz, Delay?

Odgovor na pitanje je:
Zato sto je ovako bolje i ljepse...Mozda zapravo i nije...ali covjek ZELI TAKO i tako ga je postavio...

Eto, konacno se slozismo...
Last edited by jcm 800 on 29 Aug 2009, 12:23, edited 1 time in total.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 29 Aug 2009, 12:21

Dersu Uzala wrote:Opet nastupas u fazonu 'ti protiv mene'. Srbija protiv Amerike, sta li?
Moje iskustvo sa Amerikancima je krajnje pozitivno, a na osnovu mog dosadašnjeg iskustva mogu reći da Amerikanac nikad ne bi diskutovao kao ti, odnosno da ne bi započeo diskusiju kao ti. To ljubazno podjebavanje, cinični ton, šatro sam zainteresovan, ali sam zapravo tu da nekome natrljam nos - ako mogu... Za skoro 2 decenije si mogao da usvojiš neke lepe lokalne navike.

Imamo ovde na forumu sekciju za recenzije. To je fino mesto gde možeš potanko da ispričaš svoja iskustva sa spravama koje ovde ne mogu da se nabave, ili ne mogu da se priušte. Nemoj zaboraviti da si čitavu ovu priču započeo u temi gde ljudi predstavljaju svoju opremu, a ti si rešio da zafrkavaš, da se ponašaš kao da sa ekipom blejiš na ćošku pa dobacuješ prolaznicima. Reč ti ne bih rekao da si i ti, kao i ostali, predstavio svoju opremu, i naveo svoje razloge zašto koristiš to što koristiš. Ali ti si rešio da vodiš sveti rat protivu fetišista. I da negiraš mogućnost da postoji još neki pristup problemu.

Ja mogu da pričam kao neko ko svira gitaru, a ne kao neko ko je inženjer. I pokušavam da ti približim ideju da ne mora svako da razmišlja kao inženjer, u muziciranju to nije presudno, čak mislim da nije ni poželjno. Ne smatram da moram da znam čega ima ispod haube da bih smeo da koristim određenu spravu i da imam o njoj moje mišljenje. Moj stav, moja stvar, niko ne mora da se slaže s time. Nisam ti ni jednog momenta rekao da nisi u pravu, nego da ne mora da znači da je samo tvoj stav ispravan. I nisam tvrdio da je moj stav jedini koji valja. Pričam o veoma jednostavnim stvarima. Znaš ti dobro o čemu pričam, ali ti je lakše da se praviš blesav.

Domaće vaspitanje Dersu. It's all out there, too.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Aug 2009, 12:23

U redu je. Zaboravi. Pazi kad si se rasplamsao posle poseldnjeg posta upucenog tebi. Ljudi bre mogu da krenu od prve strane i vide ko sta pita, tvrdi i zastupa, ne treba im prevod.

Umoran sam kako bilo. Sve sto sam hteo da saznam, saznao sam.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Aug 2009, 12:27

Izvinjavam se ako sam nekoga uvredio a sa teme palim. Aj' ziveli, opusteno :ziveli:.

Post Reply