Čišćenje Žica Na Gitari - Saveti, Iskustva, Tečnosti itd.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
supersonic

Re: Čišćenje Žica Na Gitari - Saveti, Iskustva, Tečnosti itd.

Post by supersonic » 10 Oct 2009, 00:07

Je l' imaju gdje da se kupe ove stvari:

Ernie Ball Wonder wipes
Ernie Ball Fretboard Conditioner

Mislim na teritoriju Srbije odnosno Crne Gore, može i Dubrovnik - blizu mi je :) hehe

supersonic

Post by supersonic » 12 Oct 2009, 11:27

E, samo da pitam još jednu stvar.

Čuo sam od jednih da je dobro, od drugih da je loše, koristiti limunovo ulje za čišćenje vrata od javora (maple neck). Dakle, ima li neko ko ima iskustva sa nelakiranim maple neck-ovima...

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 12 Oct 2009, 11:39

How do I maintain the neck on my new Music Man bass?
For everyday cleaning, use a small dose of high-grade lemon oil. For the fretboard, use Ernie Ball Wonder Wipes Fretboard Conditioner. If the neck is very dirty, give us a call or email us at musicman_customerservice@ernieball.com .

Since the neck is finished only with gunstock oil and wax blend, it is more susceptible to humidity changes. An occasional truss rod adjustment will halp keep your bass playing factory-new. If you are getting fret buzz (plugged in only, of course) raise the action by turning the trussrod wheel counter-clockwise, to lower the action turn it clockwise.

An infrequent dose of gunstock oil will help to keep the neck maintained; we recommend and use Birchwood-Casey Tru-Oil, but any good quality gunstock oil will work. Clean neck first. Use a small amount of Tru-oil, leave it on for 5 minutes, then wipe it off with a paper towel. Then apply Birchwood-Casey Gunstock Wax. Be sure to douse the paper towel with water before disposing of it! Read the wax and oil manufacturer's instructions regarding disposal of these used paper towels.

Birchwood-Casey products are available at most sporting goods or gun stores, or direct. Their web address is http://www.birchwoodcasey.com.

Rosewood fingerboards should not be treated with gunstock oil; instead they should be treated with a high grade of lemon oil.

For cleaning, try using the same high grade of lemon oil to clean the entire neck, both maple and rosewood fretboards. Keep in mind that if the dirt or grease has been worked into the wood, it cannot be removed except by sanding it down, which we do not recommend unless exercised with extremely fine sandpaper (1200-1600 grit), and even then very sparingly. It is better to keep it clean in the first place. Washing your hands first helps!

Some discoloration after many hours of playing is normal on unfinished necks.

Be sure to follow all of the manufacturers recommended safety precautions when using any of these oils or waxes.
A imas i bas lep sajt gde su su sve to lepo objasnili u F.A.Q. sekciji...
http://www.music-man.com/

supersonic

Post by supersonic » 12 Oct 2009, 12:41

A znam brate, ali na forumu sam čitao utiske ljudi pa zato pitam.Znam da piše na FAQ sekciji to ...

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 12 Oct 2009, 12:54

supersonic wrote:A znam brate, ali na forumu sam čitao utiske ljudi pa zato pitam.Znam da piše na FAQ sekciji to ...
Yeah, ali sta mislis koliko ovde ima ljudi sa gitarama koje imaju nefinisirane vratove? Bolje ti je da probas sa MM forumom ako hoces iskustva iz prve ruke...
Ja licno lemon oil stavljam samo na rosewood parcad, my 2 cents...

supersonic

Post by supersonic » 12 Oct 2009, 13:37

ok ok, nemoj samo da biješ po ušima :P

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 12 Oct 2009, 13:48

supersonic wrote:ok ok, nemoj samo da biješ po ušima :P
Hehehe, pa daleko si :D
Cheers bro! Sto b' rekli oni sa EBMM foruma (koji je sjajan btw, preporuka) - "Welcome to addiction!"
:ziveli:

terry mid

Post by terry mid » 06 Jan 2010, 17:37

Ja sam cuo da zice mogu da se ciste i zastite sa masinskim uljem.... :XD:

Sava

Post by Sava » 06 Jan 2010, 19:35

Moje iskustvo sa jednim pakovanjem Fast-Freta.

Ko je pratio ranije postove video je da sam ja aproiori protiv ovog sredstva najviše zbog relativno neprijatnog osećaja pod prstima nakon tretmana. Koristio sam jedno pakovanje na tri gitare i jedino što mogu da kažem je da neću više bacati pare na to. Na samom pakovanju piše da čisti žice, čini sviranje bržim, donosi svetliji ton, produžava vek kotnoj ploči i žicama i tandara mandara svašta nešto još. Kako se u pakovanju dobije i mala krpa za brisanje mogu da kažem da je ona ubrzo postala masna tako da mi nije jasno kako da čistim žice masnom krpom! Nisam čuo nikakvu promenu u tonu, ne znam da li produžava trajnost žicama jer ih i tako menjam na par meseci. Sve u svemu vratio sam se svom starom načinu održavanja, a to je samo brisanje čistom mekom krpom nakon sviranja, a pre odlaganja gitare u kofer. Gledam da su mi ruke čiste kada gitaru uzimam u ruke, takođe je kod mene pozitivno što mi se ruke ne znoje mnogo tako da nakon takvog tretmana svake žice mi potraju 2-3 meseca. Fast-Fret ciao! To mu je to od mene.

Bobi

Post by Bobi » 17 Jan 2010, 16:49

Moja iskustva sa istim su skroz pozitivna. Stavljam to na zice samo posle sviranja. Btw koristim drugu krpu pa nisam imao tu nesrecu sa zamascivanjem. Ni sam ne volim taj masan osecaj pod prstima dok sviram pa obrisem visak svakako. To za zvuk mislim da je kenjaza, ako i ima razlike verovatno samo slepi misevi mogu da je cuju. Sto se tice trajanja zica, vidi se jako velika razlika, pre svega u sporijem korodiranju zica. Daleko od toga da mi se ruke znoje kao konju ali svaki set zica ima odredjeni rok trajanja u zavisnosti od toga koliko se cuvaju i naravno koliko se cesto svira gitara. Dakle najveca je razlika u trajanju zica, ostalo manje-vise

Bulatovic

Post by Bulatovic » 18 Jan 2010, 23:45

Pa po meni je glavno pitanje - sta covek trazi od zica - da li da stoje na gitari 100 godina i ne zardjaju ili da imaju optimalan ton.
Stvarno nemam nista protiv da u kucnoj varijanti zice stoje koliko god mogu, tj dok su god svirljive, jer za vezbu je i to ok, ali mi iskreno smeta hvalisanje ljudi poput - HA!!! Pogodi koliko mi zice stoje na gitari?! - GODINU I 2 MESECA!!!
- nije ni cudo onda sto ti gitara zvuci ko ******...

Zice su skoro kao automobilske gume - guma moze da traje mnogo ako je dobro cuvas, ali kad se izlize posle 100,000km vise nema svojstva koje je imala kad je bila nova, iako je susena posle voznje, cuvana na 20'C i u mraku u garazi...
Isto tako sa zicama - zvucace dobro odredjeno vreme - neko veruje da zica ima oko 24h efektivnog sviranja ona svojstva koja je imala kad je bila nova... to je sad diskutabilno i zavisi od zice do zice, ali glavno je pitanje ovde - da li covek hoce da koristi set zica 100 godina ili da mu gitara zvuci sto bolje...

Takodje sam cuo od nekoliko iskusnih muzicara da bi trebalo obratiti paznju na starost zica i iz jos jednog razloga a to je da posle odredjenog vremena zica pocne nepravilnije da vibrira i pravi "disbalans" vrata i tela - neznatno, ali u duzem roku moze malo da utice na gitaru...
E sad da li su to neka razmisljanja logicna ili ne nije na meni da sudim...

Elem, ja volem Gibson Vintage Reissue za Les Paul-a - samo su malkice skupe, pa kad se para nema uvek su tu Ernie Ball...

Obrises zice posle sviranja, operes ruke dobro pre sviranja, i menjas ih na mesec - dva i eto! :metal: :metal:

mixerlo

Post by mixerlo » 06 Feb 2010, 20:08

video sam onaj dunlop 65 string cleaner, veoma je dobar, ali skontao sam po mirisu da je izgleda nista drugo nego laneno ulje, pa cu da probam sa obicnim lanenim uljem koje je daleko jeftinije i stavim utiske, da bi, dragi mi forumasi, imali jefino a dobro sredstvo za zice :D

the bassman

Post by the bassman » 09 Feb 2010, 10:12

Sava wrote:Moje iskustvo sa jednim pakovanjem Fast-Freta.

Ko je pratio ranije postove video je da sam ja aproiori protiv ovog sredstva najviše zbog relativno neprijatnog osećaja pod prstima nakon tretmana. Koristio sam jedno pakovanje na tri gitare i jedino što mogu da kažem je da neću više bacati pare na to. Na samom pakovanju piše da čisti žice, čini sviranje bržim, donosi svetliji ton, produžava vek kotnoj ploči i žicama i tandara mandara svašta nešto još. Kako se u pakovanju dobije i mala krpa za brisanje mogu da kažem da je ona ubrzo postala masna tako da mi nije jasno kako da čistim žice masnom krpom! Nisam čuo nikakvu promenu u tonu, ne znam da li produžava trajnost žicama jer ih i tako menjam na par meseci. Sve u svemu vratio sam se svom starom načinu održavanja, a to je samo brisanje čistom mekom krpom nakon sviranja, a pre odlaganja gitare u kofer. Gledam da su mi ruke čiste kada gitaru uzimam u ruke, takođe je kod mene pozitivno što mi se ruke ne znoje mnogo tako da nakon takvog tretmana svake žice mi potraju 2-3 meseca. Fast-Fret ciao! To mu je to od mene.
Ovo je definitivno najistinitija istina, u potpunosti se slazem!

kocamaya

Post by kocamaya » 09 Feb 2010, 11:21

Potpuno se slažem u vezi parafinskog ulja.prvo jeftino je drugo nije toksićno .mnogo jaka fora .a, što se tiće glancanja tela gitare orahovo ulje samo malo na krpicu i trljaš.odlićno štiti lak.Inaće foru mi je prodao naš cenjeni jazz gitarista Daća Karamarković. :jedi_fight: :jedi_fight: :jedi_fight:

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 09 Feb 2010, 11:31

ja bih voleo da nekako zaštitim autogram Tommy Emmanuela.
Jeste da mi se potpisao nekim golden-pen flomasterom, al šta znam..
A opet, da lakiram preko toga, nešti mi bzvz..

Post Reply