Tajna uspeha Nirvane?

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Post Reply
sub_zer0
MF veteran

Re: Tajna uspeha Nirvane?

Post by sub_zer0 » 24 Oct 2009, 11:47

I ko si ti, subzeroe, da ti nekome kazes da njegov izraz nije umetnost?
Pa niko, isto kao i ti, kao i svako. Ne moze svako da bude umetnik. Obrazuj se malo vise i kasce ti se samo. To sto danas svako moze da izmisli neke splacine i gura ih kao nesto bitno, a da pritom kuka kako je neshvacen, je stvarno smesno.
Niko end nada
Dvostruka negacija, znaci +. Ili mislis na iterativno smanjivanje. :)
Upravo si osvojio nagradu za najgluplje poredjenje Muzickog foruma u 2009. Kako se osecas?
Jasno ti je da karikiram?
Ali, kompozicije su mu, uglavnom, totalni shit (imho :mrgreen: )
Ima ekcentricnih stvari koje nisu za svakoga :)

A mislis da ljudi skromnih svirackih mogucnosti povladjuju raji? Ne bih rekao...
U startu verovatno ne. Ali tu ima mnogo faktora. Jos kada se u pricu ukljuce izdavacke kuce i muzicka industrija...lepota. Lazi i manipulacije na sve strane.

koja danas smatramo vrhuncima muzickog izraza, nastala kao odgovor na NARUDZBU dokonih burzuja, da su napravljena za jebeni cash?
citaj moje postove pazljivije :)
Prvo,
Moze da se potrefi kombinacija slucajno
ili su (malko) imali na umu i horizont ocekivanja publike (narucilaca)?

Ta publika je bila saka burzuja. Ne siroke narodne mase. Ako ce neko da ceo svoj zivot posveti muziciranju mora da ima finansijsku potporu. To su bili kraljevi, carevi i burzuji. Umetnik napise kompoziciju, tako da ona bude dobra. Kupice je ti debili u svakom slucaju, kakva god da je. Ionako nemaju pojma, a znaju da je on veliki kompozitor. On dobije kintu, ima hleb da jede, oni dobiju kompoziciju koja je dobra. Kao ona fora u Amadeusu kada kralj kaze svom dvorskom kompozitoru (Salijeriju valjda?), kompozicija ti ne valja, promeni je, ima previse nota, a ovaj ga pogleda u stilu wtf?!? :O.o:
Mislis da je posle promenio? To sto su se kasnije stvari spustile u raju je veliki plus za nas, ali prosecna osoba i dalje ne kapira to kao veliki plus.

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 24 Oct 2009, 11:49

sinisa:
naravno da je blize, ali posto je 'povladjivanje raji' anatemisano, onda se ta misao a priori odbacuje, pa makar ona postojala kod nekog muzicara u tragovima ili barem kao sredstvo poredjenja.

da se razumemo, autorska muzika koja nije narucena (ajde da se odmah ogradim od eventualnih dlaka u jajetu:) ) prenosi neku poruku, oslobadja neku emociju, a cesto i frust doticnog muzicara. ako je to uradjeno dobro, ta poruka ce dotaci neke ljude, verovatno vise njih, a neke od njih ce duboko dirnuti. to je ono kad slusas pesmu/gledas sliku/film/citas knjigu i kazes 'au vidis jeste brate, taj rad'. sad cu doci do 'povladjivanja raji', ne bojte se :mrgreen:
elem, taj muzicar je bioloski, genetski, kulturoloski, socijalno, upucen na neke simbole, vrednosti, arhetipove, na koje su upuceni i ostali ljudi. ako je njegova komunikacija kroz umetnicko delo uspesna, onda to delo ne mora da bude tehnicki bravurozno jer je POENTA tog dela postignuta i bez toga. sto naravno, ne znaci da tehnicki bravurozna dela to ne mogu, to je glupost. dakle, nije to neko povladjivanje raji vec prirodan proces zbog kojeg se, na kraju krajeva, svako poceo baviti umetnoscu. komunikacija sa drugima, 'u cara trojana kozje usi sindrom', zovite to kako hocete. onaj koji kaze da se bavi muzikom iskljucivo zbog sebe i da ga ne interesuje da pusta drugima, ili laze ko pas, ili mozda i ne laze, ali opet, i to je vid komunikacije, materijalizacija nekih svojih stremljenja u culnu formu, 'prociscavanje', vapaj za komunikacijom:)
to je osnovna poenta bavljenja umetnoscu, ogoljena. postoje i sekundarne, ali ovo je the shit:)

tehnicka potkovanost nije nuzna, medjutim, pozeljna je. e sad, tu postoje razni tripovi, samim tim sto su neke umetnosti otvorenije za 'neuke', a neke nisu. jednostavno stvar tehnicke prirode. da bi covek bio fenomenalan pisac, treba da bude ludacki kreativan i talentovan, a od tehnike mu treba da zna da pise i da bude solidno obrazovan, sto ispunjava, verujem 100% nas na forumu. stavise, ne postoji neka 'skola za pisce'. naravno, plus je ako si ucio knjizevnost ili tako nesto, medjutim, to je ipak sekundardno. sa druge strane, daleko teze je snimiti dobar film ako si neupucen, pa sve da kipis od ideja. cak i ako imas ljude koji sve rade za tebe, a ti si samo neki umni reziser. neuk si, tesko je, izabraces manje upecatljiv kadar od dva kadra jednostavno jer su na prvi pogled oba kadra funkcionalna maltene isto, ali postoji neki razlog, tebi nepoznat, a opet validan, zasto se koristi onaj drugi kadar. i tako dalje i tako blize.

u likovnoj umetnosti je tehnika recimo, ako mene pitate, dosta pozeljnija nego u popularnoj muzici. jednostavno, njome moze da se postigne i taj 'misticni' trip. uvek volim da uzmem primer van goga koji je stvarno slikao ono sto je osecao, bio neverovatno originalan i imao stalno poruke na slikama. bio je i dobar tehnicar, sto mozda izmice ljudima koji se ne bave time, medjutim, to je cinjenica. e sad, on nije bio 'berkli tehnicar' i verovatno je bio tri puta gori tehnicar od random baroknog vidjenijeg slikara.
onda, postoji leonardo, koji je druga krajnost otprilike. covek koji je likovnu umetnost shvatao kao naucni rad i psiholosku studiju i dosta njegovih slika su neka vrsta psiho-eksperimenta. zagonetni mona lizin polu-osmeh nije rezultat neke 'nesvesne esid energije' vec naucnog proucavanja facijalnih misica i ekspresija i namerno poigravanje sa istima kako bi se dobio zbunjujuci utisak - mi zapravo ne mozemo da se odlucimo da li se ona smeje ili ne. odgovor je jednostavan - i jedno i drugo. zasto? 'zato sto mogu' reko bi leonardo da je ziv:) a opet, on je jedan od najvecih slikara. van gog takodje. i to su oba, molim lepo, u istorijama umetnosti, tako da tu nema mesta nekoj 'povladjivanje raji' vs 'duhovni elitizam' prici.

majstor poznat po svojim grafikama, covek koji je dubio drvo kako ja ne umem da crtam na papiru, direr, je arhetip slikara koji 'povladjuje raji'. njegove maestralne grafike su zapravo ilustracije biblije za nepismene i upravo zato su toliko detaljne, jasne i efikasne (sve su to pozitivni epiteti da se razumemo), da bi covek seljak mogao da ih razume. zasto grafike? pa zato sto grafike mogu da se stampaju u vise primeraka, naravno. da li su te grafike nekvalitetne? ne. da li su one uspesne kao umetnicko delo? da. zeljena atmosfera je postignuta savrseno, poruka je tu, mislim, svi relevantni elementi postoje.
da je on pravio te grafike za svoju dusu, ne bi one bile toliko detaljne i toliko 'sto na umu to na drumu'. ali i ovakve su jedne od najboljih i svakako jesu umetnicka dela. kako je to postignuto? cistom tehnikom i koriscenjem arhetipova.

tako da, ta tematika je prilicno zamrsena, ali odbacivati jedno naustrb drugog je glupost i vodi coveka u neki kretenski elitizam radi elitizma. na kraju imamo frust likove koji i kad im se svidi neka 'muzika za raju', bicuju sebe deset puta uz ocenas jer su zgresili, da se figurativno izrazim. da ne gresim dusu, druga krajnost je jos gora, jer onda imamo 'rusitelje tabua' koji se iseru u teglu i to zovu umetnicko delo jer njih ne drze neke tamo ograde.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 24 Oct 2009, 12:03

sub_zer0 wrote:Pa niko, isto kao i ti, kao i svako.
Pa onda se i ponasaj tako, za promenu ;)
Dvostruka negacija, znaci +. Ili mislis na iterativno smanjivanje. :)
Nada znaci nista :)
Jasno ti je da karikiram?
Jakojako lose to radis, otud i nagrada

Uostalom, doole ti je sve objasnio u postu iznad, pa ti citaj.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 24 Oct 2009, 12:13

rasprava je presla iz otvorenog vredjanja itd u neka 'kulturna prepucavanja' :metal:

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 24 Oct 2009, 12:31

Nada znaci nista
Ti rece nista end nada, sto bih preveo kao dvostruko nista. Odnosno nista i nista. 2X. Samo sam hteo da ukazem na apsurd konstrukcije, ali izgleda da nisi pohvatao. Kako onda da pricam sa tobom o nekim ozbijnijim stvarima. :)

Uostalom, doole ti je sve objasnio u postu iznad, pa ti citaj.
Nisam primetio da nam se misljenja u toj meri razlikuju da bih mogao da prihvatim taj post kao "objasnjenje".

kide

Post by kide » 24 Oct 2009, 13:36

nastavlja se dakle misterija tartufa. iz ovog pokušaja reko bih da je tartuf psihodelična gljiva iliti čurkape koju je Molijer konzumirao kada je patio od zatvora. da li smo bliži rešenju? :mrgreen:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 24 Oct 2009, 13:43

sub_zer0 wrote: Ti rece nista end nada, sto bih preveo kao dvostruko nista. Odnosno nista i nista. 2X. Samo sam hteo da ukazem na apsurd konstrukcije, ali izgleda da nisi pohvatao. Kako onda da pricam sa tobom o nekim ozbijnijim stvarima. :)
Nema tu sta da se hvata prijatelju, ti treba da pazljivije citas. Napisao sam Niko end nada (Niko i nista, hoces da ti nacrtam?). Btw. ni ne kapiram sto si osetio potrebu da to komentarises.
sub_zer0 wrote:Nisam primetio da nam se misljenja u toj meri razlikuju da bih mogao da prihvatim taj post kao "objasnjenje".
Po onome sto si do sada pisao ne mogu nista drugo da zakljucim (verujem da nisam jedini, a verovatno dulio ne bi ni pisao post da nije slican zakljucak izasao iz tvog pisanija) nego da su vam misljenja dijametralno suprotna, bar kada je u pitanju prvi "odeljak" dulijovog posta.

MetalFunk

Post by MetalFunk » 24 Oct 2009, 13:49

jebl@ vas nirvana

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 24 Oct 2009, 13:55

MetalFunk wrote:jebl@ vas nirvana
Jeblo tebe tehnicko sviranje bass gitare.

No hard feelings :mrgreen: :ziveli:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 24 Oct 2009, 13:57

Ima ekcentricnih stvari koje nisu za svakoga
Zna se ko kosi ko vodu nosi.
Ne moze svako da bude umetnik
@sub_zero, na osnovu ovog odje kvotovanog, rekao bih da camis u cauri jalovog elitizma, sto je (ponekad) karakteristicno za mladje ljude. :mrgreen:
Ti umetnika zamisljas kao neko etericno bice koje lebdi metafizickim prostranstvima, i ponekad se spusti na Zemlju da nam objavi sta je cuo/video na tim putovanjima, a zaboravljas da je ''vrhunska umetnost najbliza permanentnoj covekovoj teznji za izlucivanjem dezoksiribonukleinske kiseline'' (RAMSC TM). :mrgreen: (Karikiram, al znas sta 'ocu da kazem)

Ja sam mislio da ti igras za raju, kao covek koji raskrinkava zavere, ama, kanda sam se zajebao... :ziveli:

Lepo je Doolio objasnio, ima mesta u umetnosti i za poete doctus i za poete naturalis (u rokenrolu, kao vrlo neposrednom, netehnickom i zanatski sturom, a kljucnom muzickom pravcu 20. veka, jos ponajmanje za ove prve, ma koliko bolno zvucala ta istina :mrgreen: ), al' dobro, tebi i Dersuu su blizi ovi prvi. :)

@Metalfunche, ne prica se ovde odavno o Nirvani. :ziveli:

Kole man

Post by Kole man » 24 Oct 2009, 14:08

Ja mislim da je realno najbolje se pobijete oko ovoga i zovite dovlu da bude sudija

MetalFunk

Post by MetalFunk » 24 Oct 2009, 14:16

nemanjavelimirovic wrote:
MetalFunk wrote:jebl@ vas nirvana
Jeblo tebe tehnicko sviranje bass gitare.

No hard feelings :mrgreen: :ziveli:
ja tako sviram?
u jbt, pa onda ni sam nisam u toku...

nenadnenad

Post by nenadnenad » 24 Oct 2009, 14:20

imas samo cetiri zice na basu na avataru , tako da , nas si :mrgreen:
al nisi se skroz izvukao :ziveli:

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 24 Oct 2009, 15:01

Nema tu sta da se hvata prijatelju, ti treba da pazljivije citas. Napisao sam Niko end nada (Niko i nista, hoces da ti nacrtam?). Btw. ni ne kapiram sto si osetio potrebu da to komentarises.
Au, my bad. Izvinjavam se, nisam bas naspavan.

@sub_zero, na osnovu ovog odje kvotovanog, rekao bih da camis u cauri jalovog elitizma, sto je (ponekad) karakteristicno za mladje ljude
Ma briga mene za elitizam. :) Ali stvari stoje kako stoje.

Ti umetnika zamisljas kao neko etericno bice koje lebdi metafizickim prostranstvima, i ponekad se spusti na Zemlju da nam objavi sta je cuo/video na tim putovanjima
Nisi daleko. A inace ,svi smo mi pomalo etericna bica ;) Citiranu recenicu bi mogao da bukvalno primenis na neke likove tipa Vai ili Dejvid Linc :)

Ja sam mislio da ti igras za raju, kao covek koji raskrinkava zavere, ama, kanda sam se zajebao...
Normalno da igram, ali umetnost je druga prica. Nece moj muzicki ukus tebi da ugrozi zivot ili zdravlje. Ima i u muzici manipulativnih zajebancija, ali pored svega ostalog to su sitnice. :ziveli:

imas samo cetiri zice na basu na avataru , tako da , nas si
:lol: Aj da te castim jednom slikom :ziveli:
Image

nenadnenad

Post by nenadnenad » 24 Oct 2009, 15:14

au da to je basista dzibonija :mrgreen:

Post Reply