Iako su rasprave ovog tipa ponekad bespredmetne, resih i ja da se ukljucim, tek da nesto kazem. Mozda ce se neko i sloziti samnom, ako ne, bar cu imati jedan post vise u brojacu.... salim se!!!
Elem.
Tema je rock muzika u YU, ex-YU i SERbiji...
Ovako. Neko rece - para vrti gde burgija nece - Bio je u pravu no, ajmo polako...
sve nase rock grupe su imale neki smisao ovako ili onako. Da li mi to posmatramo kulturoloski ili preko ideologije ili u datom momentu... nema veze. Od silueta pa do Voodoo Popaja svi su radeli i imali rec u odredjenom periodu, tako da gledanje sa te strane nije uvek merodavno, ali mora se uzeti u obzir. Da li Bijelo dugme, Riblja corba, Parni valjak, Johny Stoolich, ili Divlje jagode... vrede ili ne, veme pokazuje ili CE pokazati. Mislim, ma koliko da mi ne volimo nekog izvodjaca on se slusa na nasim prostorima...
E, kvalitet u ovoj prici nije u prvom planu, ali je pitanje o KOM kvalitetu mi pricamo. Da li o kvalitetu muzike ili o produkciji ili o uticaju na siroke nardne mase..
u prvom slucaju ima kvaliteta, ne mogu da nabrajam sve, ali eto G5 je imala veoma kvalitetne pesme...Rock Mashina, Parni Valjak... na primer...
Pitanje kvaliteta je vrlo rastegljvo, ne moze se odrediti nivo do kog je nesto nekvalitetno a odakle pocinje kvalitetno. Reci, ma kakve one bile, moraju da imaju neku poruku. A moramo priznati da su Stoolic, Bora, Balasevic, i jos neki imali veeeeoma jasne poruke. Mozda ne u svim pesmama, ali tu i tamo ubodu sustinu. Znaci u prvom merilu imalo je i ima kvaliteta, samo ga treba prepoznati u moru kukolja.
Drugi aspekt - produkcija. I dan danas albumi Beatlesa i Roling Stonesa zvuve bolje nego 85% albuma grupa do '85. Zasto? zato sto se na zapadu veoma polagalo na zvuk uvek i od pocetka. Svakog izvodjaca, dok je ovde bilo tek nekoliko studija u kome si mogao da snimis plocu. Ta nasa studija su opet isli na foru... kolko para tolko muzike. Tako da su opet ti mali izvodjaci i pocetnici imali skromna novcan sredstva i snimali su ploce sklepane na brzinu, samim tim produkcija sucks. Uzmimo za primer Prljavo kazaliste. Prvih nekoliko albuma je toliko jadno, da ih je jedva slusati, ali vec kasnije, kada je RTZagreb videla da ce zaradeti, onda im je dala vecu opremu, bolj tehniku i rezultat je tu. Ne pricam samo o njima, poslusajte prva dva tri albuma svih grupa, pacete videti o cemu pricam. Vec treci i cetvrti albumi... druga prica...
Neko ce reci, pa tehnika je uznapredovala. Jeste, ali kako to da peti album Riblje corbe zvuci fenomenalno, dok prvi albim 8. putnika (koji je izasao u to neko vreme) zvucu kao da ga je radeo 14-godisnjak i to jos sa ostecenim sluhom...
I tu je nasa Rock muzika podbacila.
Marketing je chudo. Secam se da je na svim radijima u SFRJ, bila emisija tipa nova izdanja... i dan danas mi u usima odzvanjaju razne Kvake, Hokiji i Isovici i tako dalje da nema sanse da ih izbacim. Tu dakle dolazimo do onog na pocetku. A bogami i iza zavese.
Rock muzika je bila "ventil" za mlade i nikao nije smela u to vreme da bude previse exponirana. Citaj, moramo te cupavce da drzimo pod kontrolom. Tako da je rock muzika uglavnom drzana na dovoljnoj razdaljini od sirokih narodnih masa, a sa druge strane, dovoljno dozirana da niko ne kaze... Diktatura!!!.
A kasnije (tokom '70-tih i '80-tih) vec su mnogi bili "usemljeni", tako da su mogli da se pojavljuju i na TV-u.
Setimo se grupe koja je pJevala pjesmicu "Ivo Lola", pa Zdravka Colica ili Ismete Krvavac "Zemljo moja" i na kraju Divljih jagoda koje su pJevale na Sletu 25. maja u cast rodjendana (tada) prmilugog Tite, kasnih
80-tih. Ili da li se neko seca benda Balkan, sa njihove DVE pesme "Sastnak u nasoj maloj firmi" i On je 35-6" gde momci pricaju o socijalnim problemima jednog zaposlenog coveka koji je u sukobu sa OUR-om i sindikatom.
Tako je rock usao na mala vrata u nase narode i narodnosti. A svi ostali pre toga su se snalazili kako su znali i umeli.
Ali nikoga iz tog vremena necete cuti da se nesto posebno zali. Mislim da je generalni zakljucak "Nema veze, bilo je lepo ziveti u tom periodu i slusati kakvu-takvu muziku koja nije narodno".
A danas, danas se nikako ne uspeva ni kvalitetom, niti pojavom, a jos manje produkcijom. Uspeva se dobrim menadzerom, skupom reklamom i procenom da taj neko moze da donese malo vise para od onog ko je bio pre mesec dana. Ali je razlika izmedju nas i zapada veeelika. Ovde se uglavnom gleda "meso" na prvom mestu, a na drugom je ostalo, dok na zapadu za tog jednog/jednu radi tim od pedesetak ljudi koji su majstori svog dela podele posla. Tekstopisci, kompozitori, snimatelji, producenti, marketig, fitnes, sminka...a pre svega MENADZER koji ih je sve skupio i organizovao. Da li mislite da bi iko bio poznat da iza njega ne stoji maltene cela organizacija. Ne bi!!!
E posle svega sta je sa nasom Rock muzikom. Cabar... nije i potpisujem NIJE, samo je problem sto niko u ovoj zemlji nema "sluha' za bendove i pojedince i da malo odvoji kolac od narodnjaka i da za razvoj i popularizaciju Rock muzike kod nas.
Zamislite koliko bi mi dobre muzike slusali da nam je i 30% onoga sto se radi u omrazenoj nam Grand produkciji. Wooow! ali nije tako. Od mnooooooogo kvalitetnih bendova cujemo samo mali broj, a neko ni to, jer nemamo gde da ih slusamo.
Akcije tipa lokalno sviranje nece podici rock muziku, vec marketing na sirokom nivou. A svedoci smo... na mnogo internet strana cujemo ovaj ili onaj bend, odusevimo se i tolko. Umesto da se napravi "agencija" ili da se nadje menadzer koji ce sve to da malo pogura, ovako su svi rasipani prostranstvima interneta. Ko ce to da skupi u jedno....niko.
Tako da kad se sve pogleda ceo ovaj post je da fale pare plus niko nece da preduzme nesto.
@, 2 or 4 Darth Vercundus
A grupe koje mogu da ti posluze za upoznavanje su:
Smak, Zlatni Prsti, Rock Mashina, Gordi, Generacija 5, Parni valjak, Prljavo kazaliste, Buldozer, Haustor, Idoli, Galija, Psihomodo POP, Korni grupu, Dado Topic, S'vremena na vreme, Leb i sol, Bjelo dugme, YU grupa, Elekrticni orgazam, Film, Azra, Sarlo akrobata, Zana.....
Reci ces pa to mnogo.... da jeste, sve ove grupe ili pojedinci su obelezili vreme u kojem su stvarali i stvaraju... ima ih mnogo, ali ces tako imati kompletniji uvid u YU, ex-YU i SER muziku 20 veka.
Tako, rekoh i ja nesto....