Domaci Rok

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Critical
PedoBear

Post by Critical » 14 Oct 2007, 03:43

Kemfree wrote:Istina, ali covek koji nekoga kao Timberlake pljuje i to objasnjava tako da on nije nista posebno, i da to moze svako drugi, je glup covek, jer bi to znacilo da to moze i on sam, a nece. (Ne aludiram na tebe, nego pricam nacelno).
UPRAVO TAKO!

Svako bi to mogao ,ali nije da nece nego nema para :lol:
Zar ne mislis da bi ti /ja ili ostali mogli da radimo isto sto i on samo da imamo para ,druga je stvar sto nismo zainteresovani tom vrstom muzike pa i kada bi imali para opet ne bi hteli tako nesto ,zar ne?

Kemfree
MF veteran

Post by Kemfree » 14 Oct 2007, 04:49

Covece, totalno si me pogresno shvatio... :)
To sto ti nemas para ti je stvorilo iluziju da sa njima mozes sve, pa i da postanes popularan muzicar. Prvo, moras da imas bar malo sluha da pevas. Onda mozes da kupis muzicare da ti prave melodiju i tekst. I u tom slucaju, ne mozes bre da postanes svetska super zvezda.
Ako imas sjajnu kompoziciju, ona ce da te proslavi i ako imas kesa za hleb i vodu, a ako nemas, milion dolara ne moze od lose pesme da napravi dobru. U probijanju su bitni glas, stas, stil, moc zabavljanja publike. Ako to pokazes, angazovace te produkcijska kuca, i zaradices kes i za sebe i za njih. Ako nemas nista od toga, kes mozes da, oprostite, nabijes u dupe.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 14 Oct 2007, 10:18

"Ko bre sirotinja ,daj 5 karata ili nista" hahahhah
U probijanju su bitni glas, stas, stil, moc zabavljanja publike
Za ove stvari koje si naveo danas u svetu ,a mislim i kod nas ,imas akademije. Das pare ,ljudi te lepo nauce da pevas ,daju ti neku dijetu i posalju te u teretanu, dovedu ti stiliste , i nauce te kako da zabavis siroke narodne mase ,a ti samo posle upotrebljavas njihovu carobnu forumulu za koju si dao ne znam koliko para dok si pohadjao skolicu kod njih.

BTW,ja i ti odosmo u OFF :lol:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 14 Oct 2007, 11:12

Kemfree wrote:I realno, svi poznati bendovi/solo izvodjaci za koje mozes da kazes da su komercijala, razmazeno deriste, sranje, ne znam sta, svi prave dobru muziku.
Ne, nego imaju dovoljno kvalitetnu produkciju da to uopšte može da se sluša. Slažem se da često postoji ta tendencija da, pošavši od činjenice da kvalitetno delo često nije popularno, zaključujemo da su sva popularna dela nekvalitetna. Predpostavljam da si hteo da ukažeš na tu grešku u razmišljanju. Međutim, ovde ne pričamo o tome, stigli smo do malo kompleksnije problematike.

Slušam stvarno svakojaku muziku, odavno sam prestao da se onako pubertetski opredeljujem za cool i ne-cool muziku, ne vodim računa ko je izvođač, baš se trudim da samo slušam muziku. Istina je da među megapopularnim ostvarenjima ima kvalitetne muzike. Ali je istina da ima i neviđenog đubreta, gde prosto osetim stid što sam uopšte svedok takve nakaradne pojave.

Inače svi mi nekako koketiramo sa publikom, samo neko ima veliku publiku, a neko samo društvo iz kraja. Nosimo određenu odeću, održavamo određenu frizuru, trudimo se da imamo nekakav konzistentan javni nastup. Zato ne bih bio baš strog prema ljudima koji plate stilistu. Kad od publike zarađuješ, onda je red da im priuštiš kompletan ugođaj. Kad ne zarađuješ od publike, onda ne moraš da trošiš pare uludo, i to je to. I ovi "cool" muzičari imaju stilistu, ništa se ne bojte...

Eto uzmimo za primer nekog pankera, koji čak ne mora da bude muzičar, sprema se da izađe u grad. Martinke - 100 jura, adekvatne pantalone - bar 50 jura, motociklistička jakna - od 200 jura naviše, "cool" majca - od 30 jura naviše, gelovi i sprejevi za one simpatične šiljke koji su se nekad zvali kosa - oko 20 jura, razne dodatne gluposti zbog kojih se čuje zveckanje dok hodaš i zbog kojih moraš da paziš kako se krećeš i sedaš - od 10 do 50 jura. Dakle na njemu je najmanje 410 jura opreme kojom hoće jasno da odredi svoju publiku, svoje društvo, svoju srodnu dušu. Nada se da će to veče da krene kući sa nekom cicom koja nosi karirane pantalone i crvene martinke, i ima pirsing na jeziku. A sada da premotamo film nazad. Martinke su ušle u modu kada su raznorazni likovi počeli da kopiraju hard modse, koji su ovu obuću nosili kao deo svog worker-pride stava, to je zaista bila radna obuća, i imala je neku smešnu cenu, ni nalik ovoj današnjoj. Motociklističke jakne nisu nosili zbog besnih motora nego zbog mopeda, a ove su vozili jer nisu imali para za skuplje prevozno sredstvo, a bez sopstvenih točkova nisu mogli da izađu uveče u grad. Frizure su fiksirali smešnim sredstvima, nikako nekom ozbiljnom kozmetikom. Dakle od jednog engleskog radnika koji pokušava ikako da oseti noćni život, stigli smo do modernog "pankera" koji na svoj imidž troši pare ne mnogo manje od para koje na to spucaju likovi koji idu po splavovima. To je podjednako šminkerski način života kao i kod ovih "programiranih" izvođača, samo je publika skromnija, pa je i ulog manji.

A gde je razlika? Paaaa, neki šminkeraj odobravamo, a neki ne... što i nije neki fazon. E sad izvinite za ovaj mega-OT...

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 14 Oct 2007, 12:33

Iako su rasprave ovog tipa ponekad bespredmetne, resih i ja da se ukljucim, tek da nesto kazem. Mozda ce se neko i sloziti samnom, ako ne, bar cu imati jedan post vise u brojacu.... salim se!!!

Elem.
Tema je rock muzika u YU, ex-YU i SERbiji...
Ovako. Neko rece - para vrti gde burgija nece - Bio je u pravu no, ajmo polako...
sve nase rock grupe su imale neki smisao ovako ili onako. Da li mi to posmatramo kulturoloski ili preko ideologije ili u datom momentu... nema veze. Od silueta pa do Voodoo Popaja svi su radeli i imali rec u odredjenom periodu, tako da gledanje sa te strane nije uvek merodavno, ali mora se uzeti u obzir. Da li Bijelo dugme, Riblja corba, Parni valjak, Johny Stoolich, ili Divlje jagode... vrede ili ne, veme pokazuje ili CE pokazati. Mislim, ma koliko da mi ne volimo nekog izvodjaca on se slusa na nasim prostorima...
E, kvalitet u ovoj prici nije u prvom planu, ali je pitanje o KOM kvalitetu mi pricamo. Da li o kvalitetu muzike ili o produkciji ili o uticaju na siroke nardne mase..
u prvom slucaju ima kvaliteta, ne mogu da nabrajam sve, ali eto G5 je imala veoma kvalitetne pesme...Rock Mashina, Parni Valjak... na primer...
Pitanje kvaliteta je vrlo rastegljvo, ne moze se odrediti nivo do kog je nesto nekvalitetno a odakle pocinje kvalitetno. Reci, ma kakve one bile, moraju da imaju neku poruku. A moramo priznati da su Stoolic, Bora, Balasevic, i jos neki imali veeeeoma jasne poruke. Mozda ne u svim pesmama, ali tu i tamo ubodu sustinu. Znaci u prvom merilu imalo je i ima kvaliteta, samo ga treba prepoznati u moru kukolja.

Drugi aspekt - produkcija. I dan danas albumi Beatlesa i Roling Stonesa zvuve bolje nego 85% albuma grupa do '85. Zasto? zato sto se na zapadu veoma polagalo na zvuk uvek i od pocetka. Svakog izvodjaca, dok je ovde bilo tek nekoliko studija u kome si mogao da snimis plocu. Ta nasa studija su opet isli na foru... kolko para tolko muzike. Tako da su opet ti mali izvodjaci i pocetnici imali skromna novcan sredstva i snimali su ploce sklepane na brzinu, samim tim produkcija sucks. Uzmimo za primer Prljavo kazaliste. Prvih nekoliko albuma je toliko jadno, da ih je jedva slusati, ali vec kasnije, kada je RTZagreb videla da ce zaradeti, onda im je dala vecu opremu, bolj tehniku i rezultat je tu. Ne pricam samo o njima, poslusajte prva dva tri albuma svih grupa, pacete videti o cemu pricam. Vec treci i cetvrti albumi... druga prica...
Neko ce reci, pa tehnika je uznapredovala. Jeste, ali kako to da peti album Riblje corbe zvuci fenomenalno, dok prvi albim 8. putnika (koji je izasao u to neko vreme) zvucu kao da ga je radeo 14-godisnjak i to jos sa ostecenim sluhom...
I tu je nasa Rock muzika podbacila.

Marketing je chudo. Secam se da je na svim radijima u SFRJ, bila emisija tipa nova izdanja... i dan danas mi u usima odzvanjaju razne Kvake, Hokiji i Isovici i tako dalje da nema sanse da ih izbacim. Tu dakle dolazimo do onog na pocetku. A bogami i iza zavese.
Rock muzika je bila "ventil" za mlade i nikao nije smela u to vreme da bude previse exponirana. Citaj, moramo te cupavce da drzimo pod kontrolom. Tako da je rock muzika uglavnom drzana na dovoljnoj razdaljini od sirokih narodnih masa, a sa druge strane, dovoljno dozirana da niko ne kaze... Diktatura!!!.
A kasnije (tokom '70-tih i '80-tih) vec su mnogi bili "usemljeni", tako da su mogli da se pojavljuju i na TV-u.
Setimo se grupe koja je pJevala pjesmicu "Ivo Lola", pa Zdravka Colica ili Ismete Krvavac "Zemljo moja" i na kraju Divljih jagoda koje su pJevale na Sletu 25. maja u cast rodjendana (tada) prmilugog Tite, kasnih
80-tih. Ili da li se neko seca benda Balkan, sa njihove DVE pesme "Sastnak u nasoj maloj firmi" i On je 35-6" gde momci pricaju o socijalnim problemima jednog zaposlenog coveka koji je u sukobu sa OUR-om i sindikatom.
Tako je rock usao na mala vrata u nase narode i narodnosti. A svi ostali pre toga su se snalazili kako su znali i umeli.
Ali nikoga iz tog vremena necete cuti da se nesto posebno zali. Mislim da je generalni zakljucak "Nema veze, bilo je lepo ziveti u tom periodu i slusati kakvu-takvu muziku koja nije narodno".

A danas, danas se nikako ne uspeva ni kvalitetom, niti pojavom, a jos manje produkcijom. Uspeva se dobrim menadzerom, skupom reklamom i procenom da taj neko moze da donese malo vise para od onog ko je bio pre mesec dana. Ali je razlika izmedju nas i zapada veeelika. Ovde se uglavnom gleda "meso" na prvom mestu, a na drugom je ostalo, dok na zapadu za tog jednog/jednu radi tim od pedesetak ljudi koji su majstori svog dela podele posla. Tekstopisci, kompozitori, snimatelji, producenti, marketig, fitnes, sminka...a pre svega MENADZER koji ih je sve skupio i organizovao. Da li mislite da bi iko bio poznat da iza njega ne stoji maltene cela organizacija. Ne bi!!!

E posle svega sta je sa nasom Rock muzikom. Cabar... nije i potpisujem NIJE, samo je problem sto niko u ovoj zemlji nema "sluha' za bendove i pojedince i da malo odvoji kolac od narodnjaka i da za razvoj i popularizaciju Rock muzike kod nas.
Zamislite koliko bi mi dobre muzike slusali da nam je i 30% onoga sto se radi u omrazenoj nam Grand produkciji. Wooow! ali nije tako. Od mnooooooogo kvalitetnih bendova cujemo samo mali broj, a neko ni to, jer nemamo gde da ih slusamo.
Akcije tipa lokalno sviranje nece podici rock muziku, vec marketing na sirokom nivou. A svedoci smo... na mnogo internet strana cujemo ovaj ili onaj bend, odusevimo se i tolko. Umesto da se napravi "agencija" ili da se nadje menadzer koji ce sve to da malo pogura, ovako su svi rasipani prostranstvima interneta. Ko ce to da skupi u jedno....niko.

Tako da kad se sve pogleda ceo ovaj post je da fale pare plus niko nece da preduzme nesto.

@, 2 or 4 Darth Vercundus
A grupe koje mogu da ti posluze za upoznavanje su:
Smak, Zlatni Prsti, Rock Mashina, Gordi, Generacija 5, Parni valjak, Prljavo kazaliste, Buldozer, Haustor, Idoli, Galija, Psihomodo POP, Korni grupu, Dado Topic, S'vremena na vreme, Leb i sol, Bjelo dugme, YU grupa, Elekrticni orgazam, Film, Azra, Sarlo akrobata, Zana.....

Reci ces pa to mnogo.... da jeste, sve ove grupe ili pojedinci su obelezili vreme u kojem su stvarali i stvaraju... ima ih mnogo, ali ces tako imati kompletniji uvid u YU, ex-YU i SER muziku 20 veka.

Tako, rekoh i ja nesto....

Kirkmet
MF veteran

Post by Kirkmet » 16 Oct 2007, 11:50

Ja samo ne razumem kako neko moze da slusa onog Shtulica kako se krevelji...
Smak je odlican. To je srpski Deep Purple.
Riblja Corba je takodje super ali Bora previse sere i vecinom pise tekstove na nivou petaka.

Keef

Post by Keef » 22 Oct 2007, 18:31

Zar je toliko bilo teško ubaciti i taj jebeni četvrti akord da se dobije bar nekakva melodija???

Postoji četvrti akord.

Boogie Woogie

Re: Domaci Rok

Post by Boogie Woogie » 09 Jan 2008, 11:04

kakav crni rok..
mi nismo nikad odmakli dalje od grok-a..

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 10 Jan 2008, 15:54

od domace muzike volim samo SVAROG, SARLA AKROBATU, rane DARKVUDE, DEAD IDEAS, URGH!... mozda se jos nesto zavuklo u podsvest...

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 10 Jan 2008, 15:55

da i DISCIPLINA KICME!

Sava

Post by Sava » 10 Jan 2008, 16:43

Boogie Woogie wrote:kakav crni rok..
mi nismo nikad odmakli dalje od grok-a..
Kako ko!

rockfilter

Post by rockfilter » 25 Mar 2008, 14:50

Ljudi, nisam imao gde da postavim svoje pitanje pa cu to uciniti u ovoj temi:

Zna li neko koja je trenutna postava Generacije 5?? Pomoc!

Ziggy

Re:

Post by Ziggy » 01 May 2008, 17:47

Kemfree wrote:Covece, totalno si me pogresno shvatio... :)
To sto ti nemas para ti je stvorilo iluziju da sa njima mozes sve, pa i da postanes popularan muzicar. Prvo, moras da imas bar malo sluha da pevas. Onda mozes da kupis muzicare da ti prave melodiju i tekst. I u tom slucaju, ne mozes bre da postanes svetska super zvezda.
Ako imas sjajnu kompoziciju, ona ce da te proslavi i ako imas kesa za hleb i vodu, a ako nemas, milion dolara ne moze od lose pesme da napravi dobru. U probijanju su bitni glas, stas, stil, moc zabavljanja publike. Ako to pokazes, angazovace te produkcijska kuca, i zaradices kes i za sebe i za njih. Ako nemas nista od toga, kes mozes da, oprostite, nabijes u dupe.

Tako je! Potpuno si upravu. U ovoj zemlji su svi u fazonu- oni na zapadu imaju pare, njima je lakse! A to sto se ovde za vecinu likova rock muzika svodi na to da pijemo, kukamo, nista ne vezbamo i patimo za opremom koju "Oni tamo imaju, a mi nemamo", to je nas problem. Ne samo u muzici nego u svim oblastima zivota.
A likovi kao sto su Dzastin, Britni,...(koje inace NE VOLIM) su od malih nogu driblani i trenirani da budu zvezde jednog dana i niko im nijednog trenutka nije garantovano da ce to i da postanu!!! Ako imas LOVU i MENADZERA i VEZU, ne znaci da ne moras da vezbas 10 sati dnevno-sviranje, glumu, igranje,...
Da vidim nekog od ovih nasih seljaka(ne mislim samo na folk-dno-turbo ekipu) da sedne za klavir i svira kao taj prcopevac Dzastin! Ili da izadje sa akusticnom gitarom (bez benda) i SAM svira koncert pred 10 000 ljudi kao Suzan Vega!
Rad, red, disciplina! Tek onda marketing, menadzeri, i sl.
Pozdrav svima! :D

Reverse
Urednik

Re: Re:

Post by Reverse » 13 May 2008, 01:23

Ziggy wrote: Tako je! Potpuno si upravu. U ovoj zemlji su svi u fazonu- oni na zapadu imaju pare, njima je lakse! A to sto se ovde za vecinu likova rock muzika svodi na to da pijemo, kukamo, nista ne vezbamo i patimo za opremom koju "Oni tamo imaju, a mi nemamo", to je nas problem. Ne samo u muzici nego u svim oblastima zivota.
A likovi kao sto su Dzastin, Britni,...(koje inace NE VOLIM) su od malih nogu driblani i trenirani da budu zvezde jednog dana i niko im nijednog trenutka nije garantovano da ce to i da postanu!!! Ako imas LOVU i MENADZERA i VEZU, ne znaci da ne moras da vezbas 10 sati dnevno-sviranje, glumu, igranje,...
Da vidim nekog od ovih nasih seljaka(ne mislim samo na folk-dno-turbo ekipu) da sedne za klavir i svira kao taj prcopevac Dzastin! Ili da izadje sa akusticnom gitarom (bez benda) i SAM svira koncert pred 10 000 ljudi kao Suzan Vega!
Rad, red, disciplina! Tek onda marketing, menadzeri, i sl.
Pozdrav svima! :D
Pametno zbori covek... 8)

guv'nor

Post by guv'nor » 14 May 2008, 02:10

Darth Vercundus wrote:Jeste da slusam rok godinama, ali samo strani. Nikad nista od domaceg nisam slusao pa bih molio da mi preporucite bendove kao i jedno 10-15 pesama od svakog da cujem za pocetak...
Ne mogu da verujem da jedno ovako pitanje moze da probudi toliko besa i da vas navede na pljuvanje svih koji su nesto bitnije uradili u ovoj zemlji (bespoentno je navoditi ko je to zasluzio, a ko nikako nije).
Ne bih da zvucim kao neki k#nj@t0r, ali ajde da se svi malo vise posvetimo sebi, svom sviranju i svojoj muzici, pa da mozda i usput nesto naucimo od likova koje sada bez ikakvog razloga gazimo.

Post Reply