Pokusaj izrade Explorera

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Stanko

Re: Pokusaj izrade Explorera

Post by Stanko » 02 Oct 2009, 11:58

Evo sad se chuh sa gospodinom Oboss-om :) evo da mu se zahvalim i ovako javno :) necu danas ici po drvo, vec cu sa njim sledece nedelje, tako da cu imati strucnog konsultanta pored sebe :) toliko za sada... ;)

Stanko

Post by Stanko » 08 Oct 2009, 18:55

Image Image

Nadjoh vremena da sednem i malo za komp :) evo isao sam sa obossom juce do stovarista kod pancevca i pazario gore prikazane daske (tj dasku isecenu na 3 dela). Uskoro cu valjda da sredim daske slepim dve za telo :) cim bude napretka propraticemo. Samo kratko, mrtav sam umoran :mrgreen: :ziveli:
P.S. Orah je u pitanju....

Stanko

Post by Stanko » 13 Oct 2009, 19:41

Sto je lepo kad se sam sa sobom covek dopisuje :XD: :P

Nikako da nadjem vremena da se posvetim mojim daskama. Jos uvek stoje kod drugara (on je bio blizi stovaristu pa da ne vucem po autobusu)... Uglavnom sad sam dosao ovde da kukam haha :D uglavnom sad sa dasaka treba prvo da skinem par milimetara (mislim da proces ima strucno stolarsko ime, ali stvarno ne mogu da se setim), i posle toga da ih osmirglam i lepim. Medjutim za stanjivanje postoji masina koja to uradi za kratko vreme. Prijatelj u radionici nema potrebnu masinu, a ne bih to da radim rucno. Vise zbog preciznosti nego zbog samog rada. Planirao sam da odnesem kod nekog stolara da to odradi. Pa reko da priupitam - jel iko zna nekog u beogradu ko radi takve stvari? :hide: (offtopic - prijatelj se inace bavi duborezom, ako nekog zanima, i ako to nije reklamiranje okacicu njegov sajt...)

Takodje planiram da porucim hardware ovih dana. Napravio sam narudzbu na stewmac-u, i ovako nekako stvari stoje - ovde nisu bridge (i tailpiece) i magneti. Magnete cu da kupujem kad budem putovao u inostranstvo, ali oko bridza mi treba pomoc, tj savet. Radio bih zice kroz telo, i nisam siguran jel svaki tune-o-matic odgovara tome? I drugo koja je razlika izmedju bridza od 10ak dolara i ovih od 50ak? Sve u svemu trebaju mi saveti oko toga... :) :D

Evo je cela lista sa stewmaca, pogledajte i slobodno dajte komentare i savete. Poklopce cu da radim sam, posto nemam pojma kog ce oblika biti rupa na zadnjem telu gitare. Nut sam jedan porucio za svaki slucaj. Mogu da nabavim slonovacu, ali ne znam bas kako ide oblikovanje iste... U svakom slucaju ni ovaj nece da se baci :)

Ovo sve je 113e + 15$ postarine ~= 125e, i kol'ko mi uzmu dobri ljudi na carini... :ma bravo:

Image

sl0e

Post by sl0e » 13 Oct 2009, 20:00

Ja bih uzeo sto kvalitetniji bridge. Nekako mi ta cena od 10$ ne uliva poverenje :)

Stanko

Post by Stanko » 13 Oct 2009, 20:06

sl0e wrote:Ja bih uzeo sto kvalitetniji bridge. Nekako mi ta cena od 10$ ne uliva poverenje :)
Slazem se, ne zelim da ustedim :) ipak pravim za sebe gitaru.
zaboravio sam da spomenem i dal se isplati uzimati tone-pro drzace za T-o-M? :ziveli:

Stanko

Post by Stanko » 28 Oct 2009, 11:36

Opet pricam sam sa sobom, i opet nemam neke opipljive slike :D nadam se da se necu vise javljati dok ne napravim nesto sto stvarno moze da se nazove prvim korakom u izradi gitare :)

Uglavnom juce sam pazario dva lepa parceta mahagonija :) odustao sam od oraha posle jos par nekih ubedjivanja, i citanja na internetu. Ove dve daske su taman za jedno telo za explorer, a vrat i top ce biti javor (koji tek treba da kupim).

Drvo uzeh kod "Strajka", u Slancima (jos uvek Beograd) posle Lesca, jedno 5 minuta voznje, pitate mestane za ulicu Lole Ribara, skrenete levo (mala ulica uzbrdo) i onda prva desno mislim. Uglavnom stovariste je jako lepo sredjeno i fensi (sto je veliki kontrast sa okolinom), i ima svasta. Doduse javor nemaju :P Ljudi su stvarno ljubazni i usluzni, potrudili su se da mi nadju daskum isprevrtali sve, itd itd. Stvarno svaka pohvala. Inace uzima se cela daska, ali ako im je ostalo neko parce moze da se uzme i ono, ili ako od parceta koje iskasape ostane njima upotrebljiva velicina. Racuna se po kubikazi (cini mi se da je ovaj mahagoni bio 1700e). Mene su ove dve daske ~65x26 dosle 40e (sa obradom za koju mi rekose da nije uracunata :) ). Inace prvo su mi obradili drugu dasku i kad smo zakljucili da je zizak napao, bez ikakvih primedbi smo nasli novu dasku koju vidite dole. Spremne su za lepljenje nadam se da cu ovih dana da obavim :) (desio se incident sa lepkom koji sam uzeo, drugar ga je zveknuo i flasa je prsla :D pa moram novi da uzmem) :) :)

Image Image

cccira
MF veteran

Post by cccira » 28 Oct 2009, 11:44

Jako lepo parce mahagonija! A pristojna je i cena :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 28 Oct 2009, 11:46

Vrlo lep mahagoni, lepo si izabrao... :)

sl0e

Post by sl0e » 28 Oct 2009, 11:56

Sa ovakvim mahagonijem, nemoj ni da radis kolor finis, neka ostane natural :D

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 28 Oct 2009, 11:58

Ne znam kakvu je boju čovek smislio za gitaru ali se i ja slažem sa tobom da bi bila šteta da pokrije mahagoni nekom solid bojom. Može eventualno da stavi neki bajc, da malo promeni nijansu ali da se "šare" drveta i dalje vide.

Stanko

Post by Stanko » 28 Oct 2009, 12:05

Ide javor preko :) nadamo se sa jos lepsom sharom ;)
A boja je za sad planirana ovakva:
Image

Lako cemo za to, samo da dodjem do farbanja ;)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 28 Oct 2009, 12:13

Javor će ti biti preko ali će sa zadnje strane da se vidi mahagoni, kao i kod Les Paul-a. Očigledno imaš iskustva sa farbanje ako kažeš da ćeš to lako da uradiš, drago mi je ako je zaista tako... :ziveli:

Stanko

Post by Stanko » 28 Oct 2009, 12:18

NikolaNis wrote:Javor će ti biti preko ali će sa zadnje strane da se vidi mahagoni, kao i kod Les Paul-a. Očigledno imaš iskustva sa farbanje ako kažeš da ćeš to lako da uradiš, drago mi je ako je zaista tako... :ziveli:
Hehe pogresno si me shvatio :D mislio sam "brinucu o tome kad stignem dotle" :D
Posto nikako da stvarno zahuktam celu stvar ;)
p.s. pozadi definitivno poluprovidno :)

sl0e

Post by sl0e » 28 Oct 2009, 12:19

Lepo bi tu legao binding:)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 28 Oct 2009, 12:29

Šta da ti kažem Stanko, farbanje je i teško a i nije. Treba malo vežbe i dosta strpljenja, to je ono što sam ja zaključio farbajući onog mog LP-a. Moj ti je savet da se ne bakćeš nekim alternativnim rešenjima za farbanje, kompresor i pištolj su jedina prava stvar. Ja sam svašta pokušavao, na kraju sam popizdeo (izvinjavam se što psujem :hide: ) i na kraju kupio najmanji kompresor od 25l, pištolj i onda rešio sebi problem. Ako nemaš to probaj da se negde "ogrebeš" ako nekog znaš ko ima tu opremu.

sl0e, binding skoro uvek lepo legne, samo treba lepo iskopati kanal za njega. Ja sam to radio ručno skalpelom, ide teško, traje dugo i ne može da bude potpuno precizno. Zato sledeći koji budem radio ide samo uz pomoć glodala koje je predviđeno baš za te stvari. :)

Post Reply