Kupio sam gitaru, i nastavljam sa pitanjima...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
Makijavelli

Kupio sam gitaru, i nastavljam sa pitanjima...

Post by Makijavelli » 03 Nov 2009, 23:10

Vratio sam se... secate se mene :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: za mene...

viewtopic.php?f=20&t=5829&start=180

e, ljudi... kupio sam gitaru, xexe... vidim da je bokicasa sa velikim nestrpljenjem ishchekivao odgovor, nadam se da posle 6-7 meseci od zadnjeg posta nije prevelik vremenski interval... btw, nije bitno... kupio sam gitaru, uzeo je na kredit, malo je skupljala prasinu uzeo sam je ja mislim negde jul-a avgusta, blejala je manje vishe do pochetka oktobra a zadnjih mesec dana je toliko sviram da ni sam ne verujem koliko sam postao opsednud njome, a to je i dalje razlog zasto sam o5 ovde.... sa jos pitanja... evo je

Image

to je i pojachalo, randall i moj jackson dk2 sa fabrichkim podeshavanjima, hss, seymor duncan, blabla itd... ok, sad... shta valja menjati?... pretpostavljam zhice, na njoj su one sa kojim sam je dobio, mislim ja nisam nikakav expert za zhice i ton uopste tako da je meni svejedno, ali da li je bolje menjati ih? i ako da., shta bi trebao da uzmem??... btw trenutno je moj neki plan da budem shreder pa paralelno sa time mozhda trebam da budem selektivniji u pogledu zhica koje cu da uzimam... i shta sa magnetima, meni ne zvuche loshe, ali ja koristim u fazonu samo hum posebno i u kombinaciji sa singlom poshto uglavnom metal sviram, mislim inache, jel imate neki predlog, mozhda neki bolji magneti, ili ne... i da, trzalica... jel postoji tu neka posebna filozofija... ja imam u fazonu dve, jedna je ''heavy'' ali sam prilichno siguran da je to za one koji sviraju ritam ili samo dzdzdz to jest neki death ili trash metal, ali to nije moj fazon ja vishe gotivim solazhe da sviram... a da, druga je onako, po dimenzijama malo veca, tanja i shpicasta, ima ''steve vai'' potpis na njoj, a o5 napominjem da trenutno radim na brzini a znam da je trzalica vazhna... i jos jedno pitanje jel neko od vas svira prstima?? meni je prilichno gotivno, chak i prirodnije s' obzirom da sam svirao klasichnu gitaru da sviram sa prstima... jel to ok?? :ziveli:

johnny_b_good

Re: Kupio sam gitaru, i nastavljam sa pitanjima...

Post by johnny_b_good » 03 Nov 2009, 23:37

Chestitam :bravo: lepa je
Ja prstima ne mogu svirati-slabo...

Makijavelli

Post by Makijavelli » 04 Nov 2009, 01:52

e hvala dzoni... :) ne znam, gotivno je meni prstima, ali kombinovacu valjda to je najbolje... ok dalje, upravo sad prelistavam temu, i vidim da je za shred najbolja extra heavy trzalica, dunlop 1.5 mm kazhu da je ok... shto i jeste logichno, mozhda sam malo kontradiktoran ali dok sam vezhbao brzinu ovih dana sa ovom ''steve vai'' trzalicom primetio sam da mi desna ruka sama od sebe tezhi da iskrivi ugao kojim trzalica okida zhicu kako ne bih chupao vec prosto klizio po zhicama, ali sam tako dosta deformisao tehniku, pa valjda su ove debele trzalice najbolje za shred?? jelte?

w437776

Post by w437776 » 04 Nov 2009, 03:27

learn to walk before you run!
:)
sto se tice pickinga, drzanja i ugla trzalice pogledaj ovo:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 04 Nov 2009, 07:49

Makijavelli wrote:e hvala dzoni... :) ne znam, gotivno je meni prstima, ali kombinovacu valjda to je najbolje... ok dalje, upravo sad prelistavam temu, i vidim da je za shred najbolja extra heavy trzalica, dunlop 1.5 mm kazhu da je ok... shto i jeste logichno, mozhda sam malo kontradiktoran ali dok sam vezhbao brzinu ovih dana sa ovom ''steve vai'' trzalicom primetio sam da mi desna ruka sama od sebe tezhi da iskrivi ugao kojim trzalica okida zhicu kako ne bih chupao vec prosto klizio po zhicama, ali sam tako dosta deformisao tehniku, pa valjda su ove debele trzalice najbolje za shred?? jelte?
Najbolje je da kupiš nekoliko različitih trzalica, jer te to košta do 150 dinara, i da sam nađeš koja ti leži. Kad sam bio klinac, svaki čas je nailazio neki stariji gitarista pa kaže: "S TOM trzalicom sviraš? Neeee, neeee, dečko, neeee... OVO je trzalica!" Pa mi uvali neku njegovu, i ja posle petljam, petljam, pa naiđe neki drugi sa istom pričom a različitom trzalicom... Ali sve je to trabunjanje. Dok ne nađeš ono što tebi najbolje leži, sve priče su šuplje.

Inače prstima može da se svira bez ikakvih problema, samo moraš da imaš u vidu da ne možeš da postigneš istu dinamiku tona. Ako imaš neku distorziju koja se lepo ponaša, pa reaguje na dinamiku, i kliping je jači što je dinamika jača, onda računaj da je ne podešavaš isto kad sviraš trzalicom i kad sviraš prstima. Kad hoću da imam stvarno čist pasaž, kad neću da mi se sve pretvara u neke talase distorzije, ja obavezno sviram prstima, mislim da se tonovi bolje izdvajaju. Ali koliko gitarista, toliko različitih pristupa...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 04 Nov 2009, 08:45

1. Ako ti magnet ne zvuci lose, zasto ga menjati? A i ako ti nesto zvuci lose, pre ce biti da je do podesavanja na pojacalu.

2. Zice valja redovno menjati, ako ne na svaki mesec, 2, onda bar kad skroz zardjaju

3. Sviraj i ne kenjaj, trazi sta ti lezi u ruci, a ne sta drugima lezi...

luka000

Post by luka000 » 04 Nov 2009, 09:53

samo pazi kad bude menjao zice vidim da ti gitara ima floyd, ja sam se prvi put namucio dok sam ih zamenio....imas tema na forumu kako da menjas zice na gitaram sa floyd-om pa pogledaj pre nego sto krenes u tu akciju.... a ima i na youtube...ja sam prvi put krenuo sam bez ikakvog predznanja i na kraju mi je gitara zavrsila u servisu na setup-u floyda....tako da znas :) :ziveli:

johnny_b_good

Post by johnny_b_good » 04 Nov 2009, 10:14

w437776 wrote:
Koji je ovo HSS Ibanez?Ili je HSH al je onaj drugi deo Huma crn :) pa se ne vidi
Vidim da malo ljudi ovde svira Jacksona pa da pitam kakvi su u odnosu na Ibaneze istog cenovnog ranga?Koliko su ''cisti'' ti singlovi na Jacksonu u odnosu na primer na Stratocaster :) ?

Makijavelli

Post by Makijavelli » 04 Nov 2009, 14:28

ih... ok... za trzalice ok, to mi je i bio plan imam par njih na umu, ali sam ponovo uzeo da sviram sa ovom fender heavy koju imam i zapravo prilichno mi lezhi, ali kupicu josh par... a da to za menjanje zhica sam i pretpostavljao da ce biti problem, ali ako ih budem menjao i kad ih budem menjao potkovacu se sa potrebnim znanjem... i gledao sam ovog lika na you tube-u, gledao sam ga bash i juche kad sam trazhio savete za shred (malo mi je smeshno to shto mu je trebalo 8 godina da provali da trzalicu ne treba da drzhi sa 3 prsta)

@Kristijan

ti si beshe isto svirao klasichnu, mislim da sam to prochitao na onoj temi o trzalicama... imam par pitanja za tebe...

jel si promenio tehniku i polozhaj leve ruke, mislim... 10 godina sam svirao klasichnu, sad i kad uzmem da vezhbam elektrichnu je stavim onako kulturno preko leve noge tako da je vrat uperen prema plafonu, i da... kad gledam sve likove koji sviraju elektrichnu, ono shto meni bode ochi to je palac leve ruke koji je vecini bukvalno do A zhice kad sviraju na plastichnim/najlonskim il shta vec zhicama (tachnije na G, H i E)... a znash da kad svirash klasichnu palac drzhish tachno na sredini vrata stim da nikako ne naslanjash dlan ruke na vrat (kad su se meni takve stvari deshavale u srednnjoj profesorka me je izbacivala iz uchionice), tako da se ja trenutno osecam kao da sam po zavrshetku katolichke shkole odluchio da pochnem da se bavim kriminalom (prelaz sa klasichne na elektrichnu), velika razlika...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 04 Nov 2009, 16:08

Vrat na električnoj je toliko uži od vrata na klasičnoj, da je nemoguće da držiš ruku na potpuno isti način. Ipak, ja donju ivicu vrata skoro da i ne dodirujem dlanom, a palac u većini slučajeva samo izviri preko gornje ivice, tako da sam poprilično dobro upamtio dril iz škole :) E sad, ja sam sebe morao da naučim da ponekad "zaprljam" tehniku da bih neke stvari izveo. Na primer, kad sam skidao neke fore kakve izvode ovi što su chicken pickin' doveli na viskok nivo, i kad sam gledao šta oni izvode levom rukom, shvatio sam da ponegde nema načina da se nešto odsvira drugačije nego recimo da palcem uhvatim 5. i 6. žicu. Mada, svaki čas sam čekao da me neko dnevnikom odalami po ruci dok sam to izvodio :) I što se tiče položaja desne ruke, stvar nije ista. Moraš da je držiš na električnoj niže, odnosno da članak spustiš, da ne stoji onako izvijena ruka kao kad sviraš klasiku. Mora onaj "jastučić" dlana, u korenu palca, da bude nekako blizu žica da ih povremeno umiri, električna gitara ima sasvim drugačiji sustain od klasične, i ako povremeno ne spustiš ovaj deo dlana na žice da prekineš vibracije - imaćeš buke preko svake mere. Ovo naravno važi kad sviraš prstima, jer kad držiš trzalicu, svakako nemaš tu vrstu problema, rub dlana i mali prst su uvek dovoljno blizu žica da ih utišaju.

Makijavelli

Post by Makijavelli » 04 Nov 2009, 17:32

da, da :bravo: to sam i ja otprilike skontao, valjda sam ja taj koji mora da se prilagodi gitari a ne obrnuto ali cu videti da to bude neki hibrid tehnike, poshto iskreno kad pripijem dlan uz vrat prsti su mi jedva flexibilni, ali otom-potom... uzgred ja sam i nokte posekao, zhrtvovao sam ih jer sam bio ubedjen da mi smetaju prilikom drzhanja trzalice, ali chisto sumnjam da bi dugo prezhiveli na ovim zhicama, a i zapravo prilichno je gotivno svirati vrhom prsta (tj. kad sviram prstima)... hvala bogu pa sam nesvesno u poslednje vreme toliko vezhbao tapping (ne znam na nashem kako bi se reklo) da su mi vrhovi prstiju na kazhiprstu i srednjem prstu prilichno tvrdi (ali ne kompletno poshto me i dalje bole posle intezivnog vezhbanja pa im treba bar 24h da se oporave), sem domalog prsta na njemu mi izlaze plikovi kad sviram ali doveshcu i njega vec u red... i da, jel ti koristish one trzalice shto mozhesh da ih nakachish na prst? jel dobro to?

Makijavelli

Post by Makijavelli » 04 Nov 2009, 17:36

w437776 wrote:
ovo sa trzalicom oslonjenom na kazhiprst i pod uglom je genijalno, to je zapravo ono o chemu sam prichao samo shto ja nisam oslanjao trzalicu na kazhiprst kao on pa je bila na pomolu da mi ispadne svaki put kad bih malo duzhe svirao, ali za shredding, sjajno... ovo mi je stvarno pomoglo, savrsheno reshenje... to mi je odlichna alternativa, posebno kad na red dodju sextole na 120, ih.... jedva chekam...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 04 Nov 2009, 18:30

Koristim samo thumbpick, ne koristim fingerpick. Inače ja i dalje imam one klasičarske nokte, i izdržavaju drljanje po čeličnim žicama bez problema. Šta više, fingerpicks po meni ne daju tako lepo definisan ton kao kad okidam prstima, ali kad imam nokte. Thumbpick je druga priča, to je već jako korisno.

dweezil

Post by dweezil » 04 Nov 2009, 22:37

Taj Jackson je i vishe nego ok gitara, eventualno posle kad skupis reps kupis neko bolje pojachalo mada za pocetak ovo je sasvim ok. Sto se tice zica savetujem ti da ne preterujes sa debljinama, 09 maximalno 010, a firma ono jbg koje ti se najvise dopadnu pod prstima i po zvuku te treba da sviras.
Mozes posle nekog vremena eventualno da odneses gitaru kod nekog majstora da je malo josh fino dotera, eventualno da se malo spuste zice ako su bash visoko. Sto se tice trzalica ja bih ti preporucio nesto ovako

Image

a sto se tice mjuza tu se sam snadji. :)

Highway One

Post by Highway One » 04 Nov 2009, 22:53

Ljudi , imam jedno pitanje.
Da li je nepravilno da se trzalica drza tako umseto da palac gleda na gode , gleda na dole .

ovo od 4:33 do 4:38
Ovaj kaze da je sve jedno .
Ali koji su vasi utisci :D

Locked