Radiohead - "In Rainbows" - Izašao Danas...

Cd, dvd...

Moderator: muki17

Rocket Roll

Radiohead - "In Rainbows" - Izašao Danas...

Post by Rocket Roll » 10 Oct 2007, 20:52

Image

...i po prvi put u istoriji (zaista je tako) niko ne mora da krši autorska prava da bi ga slušao na dan izlaska. "In Rainbows" je dostupan sa Radioheadovog mirrora, http://www.inrainbows.com/ , kao besplatan download - ako vi tako želite.

Kratak pregled: Radiohead su odlučili da ne rade do izlaska novog albuma... a ta odluka je pala 2005. Sve do sada su pripremali svoj sedmi studijski album, "In Rainbows", i odbijali da obnove ugovor sa EMI (već je postalo legendardno njihovo odbijanje da budu požurivani i terani na komercijalnost).

Stoga i ovako inovativan potez - prodavaće svoj album preko svog sajta, sa tim da profit ide njima (to nije ništa novo, imajući u vidu da je proteklih meseci prodaja pesama preko neta po prvi put u istoriji PRETEKLA prodaju CDa), ali će album prodavati za cenu od 0 do 100 funti, pa koliko vi date.

Usuđujem se da kažem da je digitalna revolucija konačno uspela da vrati ciklus "muzičari - publika" na sam početak: muzičar svira za vas, a vi mu date neki dinar, ako tako želite. Ako ne želite (ili ne možete), samo slušate muziku.

Detaljne debate o ovom potezu Radioheada možete naći svuda po netu... Da se mi najzad pozabavimo onim što smo čekali skoro tri godine - albumom.

1. "15 Step" – Gitara is back, u ritmički uvrnutoj progresiji i potpuno čista. Njihov neponovljivi potpis je opet tu, a od efekata imamo samo notoriozno uvrnute bubnjeve, distorzirane loopove, i neobično puno reverba na glasu (puno za Thoma Yorkea, to jest). Stihovi za pamćenje: "How come I end up where I started?"

2. "Bodysnatchers" – Nazad na "The Bends", ali mnogo mekše. Momci postaju profinjeniji sa vremenom. Gitare bez sumnje prže, ali vrlo slušljivo. Ne znam kako ovi momci uvek uspeju da proizvedu barem jedan rif koji niko nikada nije čuo! A umeju da napišu i prave stihove: "It is the 21st century, You can fight it like a dog." Pesma završava u dubokom post-rock "oranju". One back at ya, My Bloody Valentine.

3. "Nude" – Ko je rekao "Exit Music (4 A Film)"? Thomov beskonačan i visok vokal, pravilno elegična progresija. Za onog ko je možda propustio "Kid A": ovako zvuči sadašnjost. "You... feel up with noise, but there'll be something missing." Saosećamo sa bukom moderne muzike (distorzije, prekompresovanje), ali nam u njoj nešto nedostaje.

4. "Weird Fishes/Arpeggi" – Arpeđa su potrošena samo ako nemate dobrog pevača, dobre stihove i dobre ideje. Eterični pejzaži su opet tu. "Slika Evrope", kako se lepo izrazio Lars Fon Trir. Severno svetlo i kraj materijalnog. Koliko duha čujete? "Turn me on to phantoms - I follow to the edge of the earth."

5. "All I Need" – "I am holidays that you choose to ignore." Bio jednom jedan čika, zvao se Danijel Lanoa. Ne, ne brinite - ko je trebao da čuje za njega, čuo je; a opet smo svi čuli njegove radove. Kada u sobi sedi neko ko zna više od vas, ali ćuti - to zvuči kao ova pesma. Znam, znam, govoriti o muzici, to je kao...

6. "Faust Arp" – Akustična gitara i violine, šta novo može time da se kaže? Izgleda da ipak može ponešto. "Wakey wakey, rise and shine." Ko ume da sluša, čuće "Her Majesty" i "Blackbird".

7. "Reckoner" – Ovako se snimaju živi bubnjevi u dobroj sobi. Možda i nisu živi, ali kakva produkcija! Kakve činele! DJvi i remixeri će ovo samplovati u roku od tri dana. A tek kako se glas slaže sa klavirom. Zašto u Srbiji nema ovakvih aranžmana, kada već nema ovakvih tekstova? "Insect bites. Machine-gun-cameras. You're not asleep."

8. "House of Cards" – Prelivi su razbacani svuda po zvučnoj slici kao da je u pitanju neko mirnije platno Johna Singera Sargenta. U2 nisu nastavili sa "Zooropom", ali Radiohead jesu. "The infrastructure will collapse. Carpet spikes. Throw your keys in the bowl." Ko bi drugi uspeo da uklopi violine uz takve stihove?

9. "Jigsaw Falling into Place" – Umetnost blagog zakucavanja basa u groove. "What's the point of instruments? Words are a sawed-off shotgun." Artikulisani izliv emocija - ko bi rekao da pesma može da bude tako "tvrda", a gitare akustične?

10. "Videotape" – "I have it all here. In red, blue, green." Uvek sam se divio vrhunskoj umetnosti pravljenja pesme u najboljem studiju, sa najboljom opremom i odličnim producentom tako da ona na kraju zvuči kao da je snimljena u mojoj dnevnoj sobi, na diktafon, uz otvoren prozor. A onda iznenada primetite kako su niotkuda izronili neki semplovi, kao da je - dok ste gledali kroz prozor, zamišljeni o pitanjima Otkrovenja - u sobu ušla cela gomila poznanika i počela da čavrlja na lake teme, otvarajući frižider i idući u WC.
Last edited by Rocket Roll on 25 Oct 2007, 07:57, edited 4 times in total.

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 10 Oct 2007, 21:28

Rocket, brate....svaka ti dala!!! Samo tako nastavi za fantasticnim izborom review-a :P i definitvno jos boljim tekstovima!

A sto se tice In Rainbowsa... Nisam neki veliki Radiohead fan (uglavnom lagane stvari) ali posle nekoliko slusanja definitvno mi prirasta (ima odlicnih laganih numera :D). Doduse, nijedna nije sad ne znam kako brza/luda/headbang :D
Najtoplija preporuka! (Uostalom procitajte review ^^^^)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Oct 2007, 21:50

Thankyee. Ja nisam bio Radiohead fan sve do "OK Computera" - i danas ni jedan njihov album pre toga ne slušam nešto naročito - ali otkada su počeli da rade pesme kako ih niko drugi ne radi... Otada sam poklonik.

Zanimljivo, baš sam juče razmišljao kako bi izgledala "Istorija muzike za pametne, čudne i mirne ljude, 1980 - 2007", pa sam smislio nešto na ovu temu: prvo je bio jedan čika Pat Metheny, i svi su se jako uzbudili, jer je njegova muzika zvučala kao jako bitna poruka. Pametni, čudni i mirni su slušali njega i bili zadovoljni, tako da nisu ni primetili da je sa scene nestalo nekoliko dobrih muzičara koji su mnogo obećavali (Miles Davis, Jaco Pastorius, itd.). No, zanimanje za Pata nije dugo trajalo, iz razloga koji nadilaze razumna objašnjenja: najčešće se pominje previše nota bez smisla. U međuvremenu je ispred nas prozujao i John Scofield, obećavajući bolji balans između količine smisla u muzici i količine nota u muzici. Nažalost se ispostavilo da je repetitivan na loš način, tako da su se svi zbog njega razočarali u celu fusion scenu. I tako je to trajalo jedno vreme, sa povremenim skretanjima u kulturnije forme rocka (U2), dok se niotkuda nisu pojavili momci od kojih niko nije očekivao ništa drugo do da budu "Nirvana, Part Two" - Radiohead. Pametni, čudni i mirni su odmah shvatili da se iza "OK Computer" ne nalazi samo ljigavo samosažaljevanje megahita "Creep", nego da se vraćamo, usuđujem se reći, "duhovnom eksperimentu na severni način": asketizam elemenata u kompoziciji, ali su svi novi i po tonu i po ritmu, a pritom ponuđeni tako da ne opterećuju suviše velikom učenošću.

Imaju i Radiohead svojih mana, naravno (Thom Yorke rizikuje da postane suviše idiosinkratičan i Bakunjinovac), ali imaju i Nigela Goldritcha.

The story continues.
Last edited by Rocket Roll on 11 Oct 2007, 11:07, edited 1 time in total.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 10 Oct 2007, 22:25

Rocket, uvek rado procitam svaki tvoj post... bravo i svaka cast...

Jes da je off topic, ali... zar nije i Princ uradeo slicno ako ne i isto time sto je dao ceo njegov najnoviji album besplatno za dowload i besplatno uz neke novine u UK. Tako je i on zaje8o izdavacke kuce koje zele da skupo naplate njegovo ime... tako nesto...
ispravite me ako gresim...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Oct 2007, 22:50

Ne, u pravu si. Dao je album uz novine - nisam siguran da ga je dao na besplatan download. Ako jeste - Radiohead nisu prvi.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 13 Oct 2007, 00:21

http://www.suntimes.com/entertainment/5 ... 12.article

Milion downloada, prosečna uoplaćena kinta po downloadu - 10 dolara... you do the math. Čoveče!

Šta kažete? Ima nade za čovečanstvo? Ili su oni koji veruju u predestinaciju u pravu - kada ste tako dobar bend kao Radiohead, zaradili biste 10 miliona u svakom slučaju, pa bilo eMule ili ne bilo?

Keef

Post by Keef » 22 Oct 2007, 19:21

Sviđa mi se recenzija zaista, ali iskren da budem ja samo što nisam povratio posle prve pesme.

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 22 Oct 2007, 23:25

Razumem da ne slusas "takvu" muziku ali "povratio"?!

Keef

Post by Keef » 23 Oct 2007, 02:36

Prevrnuo mi se želudac od bubnjeva.

mr.flash

Post by mr.flash » 25 Oct 2007, 00:17

Rocket Roll wrote:Thankyee. Ja nisam bio Radiohead fan sve do "OK Computera" - i danas ni jedan njihov album pre toga ne slušam nešto naročito - ali otkada su počeli da rade pesme kako ih niko drugi ne radi... Otada sam poklonik.

Zanimljivo, baš sam juče razmišljao kako bi izgledala "Istorija muzike za pametne, čudne i mirne ljude, 1980 - 2007", pa sam smislio nešto na ovu temu: prvo je bio jedan čika Pat Metheny, i svi su se jako uzbudili, jer je njegova muzika zvučala kao jako bitna poruka. Pametni, čudni i mirni su slušali njega i bili zadovoljni, tako da nisu ni primetili da je sa scene nestalo nekoliko dobrih muzičara koji su mnogo obećavali (Miles Davis, Jaco Pastorius, itd.). No, zanimanje za Pata nije dugo trajalo, iz razloga koji nadilaze razumna objašnjenja: najčešće se pominje previše nota bez smisla. U međuvremenu je ispred nas prozujao i John Scofield, obećavajući bolji balans između količine smisla u muzici i količine nota u muzici. Nažalost se ispostavilo da je repetitivan na loš način, tako da su se svi zbog njega razočarali u celu fusion scenu. I tako je to trajalo jedno vreme, sa povremenim skretanjima u kulturnije forme rocka (U2), dok se niotkuda nisu pojavili momci od kojih niko nije očekivao ništa drugo do da budu "Nirvana, Part Two" - Radiohead. Pametni, čudni i mirni su odmah shvatili da se iza "OK Computer" ne nalazi samo ljigavo samosažaljevanje megahita "Creep", nego da se vraćamo, usuđujem se reći, "duhovnom eksperimentu na severni način": asketizam elemenata u kompoziciji, ali su svi novi i po tonu i po ritmu, a pritom ponuđeni tako da ne opterećuju suviše velikom učenošću.

Imaju i Radiohead svojih mana, naravno (Thom Yorke rizikuje da postane suviše idiosinkratičan i Bakunjinovac), ali imaju i Nigela Goldritcha.

The story continues.
Pa ti si jedini lik koji je uspeo da u isti tekst stavi Methenyja, U2 i Nirvanu...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 25 Oct 2007, 07:58

Hvala, trudim se!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 07 Dec 2007, 22:44

Image

Upravo je izašao i drugi disk - kažem "izašao" jer su ljudima počeli da stižu box-setovi koji sadrže taj drugi, bonus disk. Osam novih pesama je pred vama:

1. "MK 1" – Uvodni instrumental. Konkurent za "najvazdušastiju" traku 2007, odnosno lekcija o tome kako podesiti reverb da ne "udavi" instrumente.

2. "Down Is the New Up" – "Your services are not required/ Your future's bleak, you're so 'last week'". Muzička sestra "Reckoninga", ali rif je klavirski. Uvek me impresionira Najdželova virtuoznost u smeštanju bubnjeva - itekako su prisutni ALI se ne deru "mi smo tu, mi smo tu". Je li neko rekao "filmske violine"? Mislim da se Mancini konačno više ne prevrće u grobu, Jonny je pravi kompozitor za rani dvadeset i prvi vek.

3. "Go Slowly" – Zaboravljene umetnosti ksilofona i gitare bez distorzije. Poslušajte malo bolje početak i čućete jedan sint jako "visoko", pogađam da je malo iznad 10 kHz. Mnogo dobar dodir! Kako Dejv Gilmur ima običaj da kaže, treba vam samo jedan "netipičan" element u zvučnoj slici i pesma postaje 3D.

4. "MK 2" – Doktore Who, uvek sam znao da ćeš se vratiti... Šmrc!

5. "Last Flowers" – "Houses live and houses speak." Pesma zaostala sa "O.K. Computer" sesija. Da, GreenPlastic su u pravu: čuje se malo Dejvida Bouvija u njoj. Zanimljiv izbor imena: u Oksfordu (pretpostavljam da je u pitanju jedna cvećara) stoji natpis: "Last Flowers Till the Hospital". Ako vas ironija i užas tog natpisa ne udara pravo u čelo, nemojte se mučiti sa Radioheadima - čitajte najpre Flobera, zatim Nabokova... Samo polako.

6. "Up on the Ladder" – "I'm stuck in the Tardis..." Da, bio sam u pravu - trebalo je provesti mladost gledajući "dobrog doktora" na BBCju, Britanija je malo više od Iron Maiden. Electro-kick zvuči vrlo dobro uz malo fuzzovanih gitara. Zvanično, pesma je zaostatak sa "Kid A" sesija. Extraterrestrial zvuci iz serije "dobrog doktora" su, verovatno, Jonnyjev naklon ogromnom trudu BBCjevih inženjera uloženih u pionirski rad na specijalnim zvučnim efektima.

7. "Bangers + Mash" – "It's all been said to comfort you." Get ready 4 quickstep! Još jedna od "headbanging pesama bez balls-2-the-walls distorzija". Tek sam danas primetio kako bi ovakvev Radiohead pesme mogle da se opišu kao "ritam je kao da ga je radio Fatboy Slim koji se nije nagutao tableta kao obično".

8. "4 Minute Warning" – "This is just a nightmare/ But soon I'm going to wake up/ Someone's gonna bring me around." Ebow? Theremin? Dang it, opet jedan od tih radiohead efekata koji zvuče tako dobro a nemam pojma kako bi se mogli kopirati (bez semplovanja). Ovu ostavljam teoretičarima džeza - uz ovakvu pesmu sjajno pasuju fraze kao što su "prigušeni muzički ukrasi" i "suspregnuta harmonija".

Rocket Roll

Re: Radiohead - "In Rainbows" - Izašao Danas...

Post by Rocket Roll » 01 Feb 2008, 14:08

Intervju Davida Byrnea sa Thomom Yorkeom, o "In Rainbows":

http://www.wired.com/entertainment/musi ... 1/ff_yorke

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 10 Mar 2008, 10:52

Radiohead = Pink Floyd Generacije X :mrgreen:
Ko ne shvata ovaj sastav verovatno zivi u nekom paralelnom mikrokosmosu...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 30 Aug 2008, 23:41

Radiohead - postmoderni The Beatles! :mrgreen:

Ko ih ne voli - ne voli ih, ko ih voli - zna da su najbolji bend na svetu, trenutno. :wink:

Post Reply