Pitch Shifter

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

vasko

Pitch Shifter

Post by vasko » 28 Nov 2009, 18:01

evo listam net da nadjem semu pitch shiftera ako nije previse komplikovano da se napravi i koliko vidim pitcher ne moze da bude analogni nego mora digitalija,to mi se ne svidja

znaci nikakav oktaver,oktofuzer,harmonizer mi ne treba nego samo pitcher za spustanje...

naleteo sam na jednu prostu semu http://www.generalguitargadgets.com/dia ... ter_sc.gif

ali procitao sam datasheet ovog ICa i to je neka smesna zajebancija koja sluzi u demonstrativne svrhe...to je kontroler 8 bitni...to je smesno

zar stvarno ne postoji analogni pitcher?

a nisam uspeo ni da nadjem projekte klonova poznatih pedala boss ps5 i neki digitech...

Hillybilly

Re: Pitch Shifter

Post by Hillybilly » 28 Nov 2009, 19:59

Ja sam napravio jedan taj sa sheme ali nisam stigao da ga isprobam. Jbg, posla preko glave, nema vremena za zadovoljstvo.

Ako ima analognih varijanti pitch shiftera, jedino mi pada na pamet ono sto je Les Paul koristio od 1944. On je tu napravu zvao Les Paul-Verizer...! Verovatno neka kombinacija magnetofona ili trakaskih eho makina sa varijabilnom brzinom snimanja i reprodukcije. Ako neko zna nesto vise o ovoj napravi neka nas informise.

[youtube]foXSXOAfB4U&feature=player_embedded#[/youtube]

pred kraj ovog videja vide se i magnetofoni koji cinimi se cudno vrte traku.

[youtube]qZ_5ubk2H4k&feature=fvw[/youtube]

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Nov 2009, 22:35

vasko wrote: ali procitao sam datasheet ovog ICa i to je neka smesna zajebancija koja sluzi u demonstrativne svrhe...
Koristi se u dečijim igračkama.
vasko wrote:zar stvarno ne postoji analogni pitcher?
Oktava dole ili oktava gore još i nekako, harmonizacija jako teško. Zapa jeste koristio nekakav analogni harmonajzer, ali je taj bio veličine plakara, ako se ne varam.

vasko

Post by vasko » 28 Nov 2009, 22:49

meni to i treba +/- 12 polustepenova,nista vise,nista manje

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Nov 2009, 23:04

+oktava = Roger Mayer Octavia ili Folkurban Octup!, oba sa Tonepada, to je to što se čiste oktave tiče. Nisu u pitanju fazevi, odnosno nisu u pitanju prvenstveno fazevi.

-oktava = Boss OC-2 ili EHX Octave Multiplexer, http://topopiccione.atspace.com/PJ19EHO ... lexer.html. Ista priča, nije faz u pitanju nego čista oktava niže. "Čista" koliko analogna oktava niže može biti, naravno.
Hillybilly wrote: Ako ima analognih varijanti pitch shiftera, jedino mi pada na pamet ono sto je Les Paul koristio od 1944.
http://www.pat2pdf.org/patents/pat2138500.pdf

vasko

Post by vasko » 28 Nov 2009, 23:17

citam ovaj text od EHX Octave Multiplexer,koliko vidim on ne moze stepen po stepen da spusta nego samo za celu oktavu?

a i ima digitalno kolo CD4013 od koga verovatno pravi T flip flop sto ce reci da unistava analogni signal u potpunosti i zamenjuje ga switchevanim signalom...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Nov 2009, 23:22

Btw, najbolje analogne +-oktave ima FoxRox Octron (http://www.foxroxelectronics.com/octron1.html), ali mu je šema zaštićena bolje nego sajt Pentagona.
vasko wrote:a i ima digitalno kolo CD4013 od koga verovatno pravi T flip flop sto ce reci da unistava analogni signal u potpunosti i zamenjuje ga switchevanim signalom...
Ok, ako ti to smeta, flip-flop može da se koristi direktno i indirektno. Indirektno = gejtuje svaki drugi ciklus amplitude. Voila, oktava niže. Tako rade Korg, Boss OC-2, Pearl oktaveri...

whosyourdaddy

Post by whosyourdaddy » 28 Nov 2009, 23:23

EHX Octave Multiplexer - nema bolje, najcistija jedna octava dole. Od gitare napravi bass.

Image Image Image ;)

Snimci sutra, ako ne zaboravim. :)
Jedini problem je sto nemam gde da upakujem ovo cudo posto je plocica OGROMNA!!!! :grummel_2:

vasko

Post by vasko » 28 Nov 2009, 23:31

a ne moze stepen po stepen da spusta?

vidim ja da cu kupovati debele zice...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Nov 2009, 23:34

vasko wrote:a ne moze stepen po stepen da spusta?
Ne znam ni za šta na tu temu, sem tog Zapinog ormana. To je bilo neko ingeniozno rešenje na temu razdvajanja frekventnog sadržaja... ali je zvučalo eksperimentalno, a ne kao nešto što bi koristili i ljudi koji nisu pod esidom.

vasko

Post by vasko » 28 Nov 2009, 23:51

svaki dan covek nauci nesto

hvala,za ove informacije bi mi trebalo 20 dana googlanja :ziveli:

whosyourdaddy

Post by whosyourdaddy » 28 Nov 2009, 23:59

vasko wrote:a ne moze stepen po stepen da spusta?

vidim ja da cu kupovati debele zice...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Nov 2009, 00:49

vasko wrote:hvala,za ove informacije bi mi trebalo 20 dana googlanja
Mene su analogni oktaveri i pitchshifteri jako zanimali, ali su me svi demoi sem FoxRoxovog debelo razočarali. Ili je tracking loš, ili je zvuk daleko od upotrebljivog.

To je, prosto, jedna od stvari koju digitalija radi neuporedivo bolje i sadržajnije.

dweezil

Post by dweezil » 29 Nov 2009, 00:50

vasko wrote:evo listam net da nadjem semu pitch shiftera ako nije previse komplikovano da se napravi i koliko vidim pitcher ne moze da bude analogni nego mora digitalija,to mi se ne svidja

znaci nikakav oktaver,oktofuzer,harmonizer mi ne treba nego samo pitcher za spustanje...

naleteo sam na jednu prostu semu http://www.generalguitargadgets.com/dia ... ter_sc.gif
pa nije los taj pitch shifter probaj da ga sklepash :)

vasko wrote:a nisam uspeo ni da nadjem projekte klonova poznatih pedala boss ps5 i neki digitech...
Boss ps5 je garant na jedno 3 pcb-a nagurana hrpa digitalije i to sve sabijeno da jedva stane, ne verujem da se neko usudio da to pravi kod kuce, mada ko zna :)

@whosyourdaddy super ti je plocica i sve :) svaka cast btw a sto sljakas na pertinaksu?

whosyourdaddy

Post by whosyourdaddy » 29 Nov 2009, 01:11

@whosyourdaddy super ti je plocica i sve :) svaka cast btw a sto sljakas na pertinaksu?
Ma zato sto je to "prototip" koji je ostao "tip". :) Kontao sam da ce ispasti neko sranje pa se nisam ni trudio da radim vitro...
a i mnogo je velika plocica [75x115mm] da se uzalud baci toliko vitroplasta ;)
drugi razlog je da ovo nikada ne moze da bude neka ozbiljna pedala, mislim interesantna je igrackica ali nije kao da je Ross compressor...

Post Reply