...i jos jedna nova tema :)

tiramisu10

...i jos jedna nova tema :)

Post by tiramisu10 » 03 Dec 2009, 23:06

Pozdrav,

Ja se stvarno izvinjavam sto sam morao da otvorim jos jednu temu na istu temu :D , ali procitao sam skoro sve sto sam nasao o ovome i nemam jasno misljenje sta mi je ciniti :(

Posle 10-tak godina povremenog sviranja na svojoj pocetnickoj gitari (koja je inace poklon od komsije, pa vi vidite kakva je :D ), shvatio sam da je vreme da kupim neko zdravo parce drveta. Medjutim, moje znanje o gitarama se svodi na ono sto cujem, a to i nije bas nesto impresivno :? Posle pretrage po Nisu i Beogradu i obilazenja skoro svega tek sad ne znam sta cu, pa tako, mislim da je najbolje da verujem ljudima koji se u to ocigledno bolje razumeju nego ja.

-Kao sto rekoh, sviram 10-tak godina, bez narocitog truda, za svoju dusu i ponekad za drustvo. Recimo da se moje znanje sviranja svodi na akorde+solaza srednje tezine (recimo da mogu da opicim turski mars)+nesto poput "tears in heaven" tezine.
-Sviram uglavnom meki rock, balade, volim da sviram i prstima (mada ne zelim da kupim klasicnu), ali recimo da kazemo da volim bilo sta rock
-VOLIM zvucna imena... I da nadjem gitaru za koju ce svi reci da je odlicna marke recimo "Fina", platicu 100E vise samo da na njoj pise "Yamaha". Neke stvari sto ti kazu kao klincu nikad ne izbijes iz glave. Za mene Deda Mraz jos uvek postoji... eto :)
-Gitara koju trazim mora da bude akusticna i neozvucena. Dakle, zelim da bude sto glasnija sa punim tonovima (mada, koliko sam shvatio svi to zele :) )
-Nikako ne zelim polovnu gitaru
-Kao sto rekoh obisao sam sve (ili skoro sve) u BG u NI i probao skoro sve sto sam nasao. Moram da kazem da mi se zvuk Ibaneza i Fendera uopste nije svideo (valjda boja tona ili sta vec), mada, ako preporucite neki model svakako cu otici da probam. Yamaha mi je velika misterija. U Mitros-u sam probao FG720 i FG730 i ispostavilo se da FG720 koja je 5000din jeftinija ima znatno snazniji ton. Da li su u pitanju stare zice ili Nato(neko rece da je ovo Yamahin lamelirani mahagoni) jednostavno ima bolju akustiku od ruzinog drveta - stvarno ne znam. Ja i prodavac smo se slozili da je FG730 neznija i tisha (sto se meni ne svidja). Takodje, nasao sam link do Kraft-ove prodavnice i demo sviranja FG730. Njegova zvuci toliko dobro da bih odmah dao 500E za nju. Ne znam da li je u pitanju proizvodnja van Kine, ali garantujem da to nije taj instrument. No, ipak, Yamaha i ova dva modela su definitivno u igri. Dakle, zaobicicu Aria,Sx,Stagg i sl. firme, a Ibanez i Fender cu da probam samo na narocitu preporuku :)
-Hocu da gitara koju kupujem ima pune, melodicne basove. Svidja mi se kad se dobro cuju bas zice
-Jako me interesuje Cort Earth 200 vs Yamaha FG720-730. Recite mi jos neki model bilo kog proizvodjaca koji bi se nasao u ovoj klasi
-Znam da Kristijan misli da je kupovina "srednje" klase najgore protracen novac, ali za vise nemamo (ne ceka mi se godinu dana da skupim lovu za neku LL16), a manje necemo :) tako da je cenovni okvir 250-400E. Takodje, molim Kristijana da mi objasni sta misli pod "gitara ima nebalansiran ton", posto mislim da bih to mogao da cujem i proverim i sam ako mi se da neka smernica.
-Kolike su sanse da jedan serijski pravljen instrument, tj. jedan isti model ima razlicite karakteristike? (ovo pitam zbog narucivanja, jer cu mozda morati da narucim model u boji koju zelim, pa bih zeleo da znam koje su sanse da mi donesu nesto sasvim novo! :shock: :D :D :D)
-Iz prethodnog je jasno da :voleo bih da kupim model koji se radi u jos nekoj boji sem NAT
-Nekad je bilo: pogledaj da zice nisu odmaknute 1cm od vrata, vidi da li su vrat i telo dobro sastavljeni, probaj da li se dobro okrecu civije. Na nasu srecu danas nijedan instrument nema ovakve falinke, pa mi , molim vas, recite na sta doadatno da obratim paznju
-Sto se tice cena primetio sam da Ameri kupuju dzabe instrumente koje mi debelo placamo. Primera radi, doticna Yamaha FG730S u americi kosta 300$ ( ispod 200E!!! ), a kod nas najjeftinija ponuda koju sam nasao je 31800din ( 330E ). Debelo sam kaznjen za to sto nemam platu 3000$ i zato sto je moja gitara proizvedena u Kini. Postoji li sansa da se prodje jeftinije narucivanjem iz neke strane zemlje?

Eto, napisah ja knjigu, ali samo zato sto stvarno ne znam sta da kupim, a mnogo mrzim da se kajem. Cenicu svaki minut vremena koji potrosite na bilo kakav odgovor i veoma sam zahvalan. Takodje, Kristijane, imaj u vidu da cu najverovatnije da kupim ono sto ti preporucis, tako da "evo ti 400E, idi i kupi mi gitaru kakvu sam ti rek'o" :)

Kristijan
Uvaženi član

Re: ...i jos jedna nova tema :)

Post by Kristijan » 04 Dec 2009, 15:12

Pre svega, u vezi balansa tona. Kada neki instrument ima osetno naglašen neki deo tonskog spektra na uštrb drugog, to je meni loše tonski balansiran instrument. Na primer, ako gitara silno mumla u bas registru, a visoki su jedva čujni - to je po meni loše balansiran instrument. Ili ako visoki prašte kao na vašaru, a nigde zdravog basa... To ne samo da meni ne prija, nego ume da govori dosta o materijalu i izradi. Dakle ako instrument nema lepo zaokružen ton, to je najređe zbog toga što je "pisac tako hteo da se izrazi". Laminirane poče rezonatora, ako su baš od nekog "šodera", često daju jake, a muljave basove, i zagušene visoke.

Istina je da redovno obilazim prodavnice, i da redovno mučim trgovce, ali ne mogu da tvrdim da znam baš sve što može trenutno da se nađe u prodavnicama. Kad si već pomenuo Cort Earth 200, moram da primetim po ko zna koji put da je to jedna veoma, veoma fina gitara, i da je po meni, u direktnom poređenju sa Yamaha FG720 i 730, delovala dosta ubedljivije. Instrument je urađem izuzetno lepo, a rezonator ima samo bočnu ploču od laminiranog materijala, donja i gornja ploča su solid. I to se čuje. Još kako se čuje! Najverovatnije bih za sebe u ovom cenovnom rangu uzeo baš tu gitaru. Sa jednim članom foruma sam išao u kupovinu, i on je uzeo ovu gitaru, pa sam posle u par navrata ponovo čuo baš tu istu gitaru, i imam utisak da mi je kasnije zvučala još bolje.

Nemoj nikako da zanemaruješ svoj utisak kad su instrumenti u pitanju. Ja vidim iz tog komentara da uočavaš finese, a to je ključna stvar u odabiru instrumenta. Ipak ti sviraš neki solidan niz godina, i imaš izgrađen ukus. Naravno da ja mogu da dam savet, ali imaj u vidu da ti imaš jednu ozbiljnu prednost - možeš sam da isprobaš instrument. Najteže je onima koji kupuju prvu pvcijatu gitaru, i ne znaju ni da odsviraju bas liniju za Smoke On The Water.

Kada se jedan čovek raspitivao za dosta skuplje gitare, pa se dvoumio između jedne skuplje Yamahe i skuplje Takamine gitare, ja sam isti dan isprobao obe, i moram reći da mi se Takamine više dopala. S druge strane, kad su jeftiniji instrumenti u pitanju, rekao bih da Yamaha više "igra za raju", jer su mi osetno lošije Takamine gitare. U ovoj srednjoj klasi... Pa mogli bi da budu poravnati, pa pogledaj malo i Takamine gitare iz ove cenovne klase.

Takođe pogledaj Washburn gitare. Vrlo je nezhvalno i o Takamine i o Washburn gitarama govoriti onako najkonkretnije, da ti sada dam listu modela, jer bih rekao da ponuda na sajtovima domaćih trgovaca ima jako malo veze sa onim što nađeš na licu mesta, ali eto - daj im šansu. Za mene su Washburn gitare posebno otkriće, dosta tona za malo para.

tiramisu10

Post by tiramisu10 » 05 Dec 2009, 04:38

Tx very,very much na odgovoru. Stvarno bih voleo da cujem jos neko misljenje. Dakle, pisite ljudi, sta god mislite - tresnite na paper. Moram priznati da mi je drago da je dosao anti-yamaha odgovor i to bas u momentu kad sam poceo da razmisljam u Cort-u. Videh negde da neko rece da jedan isti instrument moze da zvuci skroz razlicito i to me jako brine. Hteo bih taj Cort Earth 200, ali u boji koju nemaju. Znaci da bi mogla da bude neprijatna situacija i za mene i za prodavca ako narucim isti u drugoj boji, a dobijem :O.o: ?

Takamine mi je obicno dolazio ozvucen preko 20000, pa se nisam mnogo zadrzavao, mada ne mogu da kazem da sam o ijednom stekao lose misljenje. Potrazicemo nesto na temu Takamine/Washburn varijante ;)

Interesuje me misljenje o Ovation i Epiphone gitarama. Svaki Ovation koji sam uzeo mi je zvucao eksplozivno. Ima li nekih ozbiljnijih zamerki na ove instrumente? Nijedan Epiphone nisam ni probao. Ima li tu neceg zanimljivog iz klase koju trazim za mene?

Da shvatam sve sto cujem i da cujem sve sto shvatam definitivno ne bih trazio ovde savete :)
Teeeeeesko je uporedjivati gitaru koju sam cuo pre 10 dana sa ovom koju trenutno probam, narocito ako mi je proslo 50-tak razlicitih kroz ruke u medjuvremenu ( zlobnici ce reci: pa kupi nesto vec jednom!! :D ). Zato i trazim pomoc. Takodje, ne znam da zagledam jedno-drugo, a i ne znam kako ce to sve da izgleda nakon 5-6 god. Zato i pisem... da cujem iskustva od ljudi koji poseduju razlicite instrumente i sposobni su da uporede. Znaci, jos jednom, otvoren konkurs za top kineza :D - preporucite sta god!

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 05 Dec 2009, 09:12

Šajze je što sada ulazimo u zonu ličnog ukusa. Recimo mene nikad ni jedna Ovation gitara nije kupila, pa ni one iz daleko skuplje lige. Veći deo rezonatora od fiberglasa? Ma haj'te molim vas... Ja nikako ne volim ta brljuckanja i eksperimentisanja sa rezonatorom. Gore smreka, dole i sa strane mahagoni ili palisander - to je varijanta koja je po meni davala ton kakav se traži, a sve ostalo je simpatično, ali samo ako na sceni imaš poređano 5 gitara, pa ti je baš merak da jednu numeru odsviraš na nekoj "progresivnoj" gitari. Nikad nisam voleo ni javor ni jasen kao materijal za bilo koju ploču rezonatora gitare. Niti sam voleo eksperimente sa gornjom pločom. Kedar još kako tako, ali orah, mahagoni, bubinga, ovankol... i kojekakva druga egzotična drvna građa za gornju ploču su po meni ok ako neko hoće da svira neki tradicionalni azijski instrument, ali ne i gitaru. Ovo je sve moj lični ukus, ne kažem da sve to ne valja. I nije baš vezano najdirektnije za temu, samo pokušavam da ti ilustrujem kako je to nezgodno kad se priča o ličnom ukusu, i koliko takvi saveti ne moraju da znače bilo šta.

Moram da kažem da ja sumnjam da je Cort Earth 200 instrument iz te lige gde od komada do komada imaš neke ogromne razlike. Pregledao sam je jako pažljivo sa svih strana, zavirivao unutra, samo još lampu i peroskop nisam ubacio unutra da vidim sve detalje obrade, i moram da kažem da po onoj pedanteriji u izradi mogu da tvrdim da to nije neka gitara koja se prosto "ošamari" i spakuje da putuje preko 7 mora do prodavnice. Te velike oscilacije od komada do komada mogu da se uoče kod instrumenata tipa Yamaha F310 - ni jedna nije baš loša, samo se nekima zalomi da zvuče kao da koštaju duplo više, a nekima da zvuče kao da koštaju za trećinu manje.

Mislim da treba da imaš u vidu to da Cort sebi krči put na tržištu, i da im instrumenti trenutno koštaju manje nego što vrede... ili postavi obrnutu situaciju, konkurenciji koja je duže na tržištu instrumenti koštaju više nego što vrede. Ne bi me iznenadilo da Earth 200 bude model o kome će da se piše i kroz 10 godina, i da za 10 godina zapravo bude istaknuti predstavnik cenovne klase, kao što su vojoj cenovnoj klasi Washburn D10 ima određeni status, ili Martin D28 u svojoj...

Ja ću ipak da ti navedem par Washburn modela, ali u ovom trenutku ne znam da li ih ima kod nas, pa idi i proveri. Ovo su gitare koje sam imao prilike da isprobam, ali recimo teško mogu da ti ih poredim sa gorepomenutim Cortom, jer ih nisam probao nikad ni u istom danu, a kamoli onako kako je i najbolje - imam obe pri ruci, pa redom... Washburn D13, Washburn D10SDL (ovo je "napucana" verzija Washburn D10 modela), Washburn WD32... Mislim da sve ove upadaju u ovaj cenovni okvir, ali i to moraš da proveriš, zaista se ne sećam baš najbolje. Ni jedan od ovih instrumenata me nije razočarao zvukom, oslušni i sam.

Nisam uopšte svirao Epiphone akustične gitare. U stvari, na blic sam probao neku njihovu jumbo, ali sam je uzeo u ruke baš preko volje, jer je na oko prava Nashville gitara, neke frcokle na pickguardu, sunburst, kitnjasta kobilica... meni se malo povraća od te estetike, pa sam je uzeo u ruke kao da mi neko daje špric koji je koristio HIV pozitivni narkoman. Ne sećam se koji je to model. Nije me nešto bacila u nesvest. Mogu samo da ti prenesem moji opšti utisak o Epiphone gitarama (sa električnim Epiphonima imam iskustva, pa na osnovu toga govorim) - kao omiljeno Gibsonovo čedo, ima dobru startnu poziciju, i ne baš mekne cene, a isto je Made in China... Cenim da za te novce može da se pazari bolje...

Ako ne žuriš, možeš da mi navedeš neke modele koji su ti se dopali, pa da u sledećoj turneji po prodavnicama obratim posebno pažnju na te modele.

tzlatko

Post by tzlatko » 05 Dec 2009, 11:33

@tiramisu10p
Pri izboru gitare itekako moze da pomogne, kao prvo priblizavanje iliti ono najgrublje sito-internet. Konkretno YOUTUBE. U prozoru za trazenje samo iskucaj tacan model i firmu i pritisni enter. Dobices jedno cudo klipova, svasta i svacega i dobrog i loseg. Za one dobre instrumente, ispostavice se da ima stvarno puno sta da se cuje, dok za neke, pa makar i bile poznatih brendova moze da se desi da i nema bogzna sta....
Spomenuo si Yamahu FG720S, ja imam manjeg brata FS720S od skora, svakim danom me sve vise iznenadjuje koliko je to dobar instrumenat. Verujem da je FG jos bolja posto ima veci rezonator, ja bih ti je toplo preporucio.
Inace ovo sa probanjem gitara od prodavnice do prodavnice je jedino i ispravan metod kupovine, ali ima jednu veliku manu koju i nije moguce prevazici. Radi se o tome sto i dosta skupi modeli, imaju postavljeno neverovatno lose zice, one prve fabricke, da je to ponekad prava katastrofa, sto moze da rezultira sa savim netacnom procenom zvuka.
Pozdrav.

sl0e

Post by sl0e » 05 Dec 2009, 18:00

Mozes da probas i Seagull gitare u artistu, ako budes isao da gledas washburn

tiramisu10

Post by tiramisu10 » 06 Dec 2009, 13:51

Otici cu do Artista i Music media centra sledecim dolaskom u BG. Music media je promenio adresu, sad su u 27.marta 39. Zna li neko, za ime Boga miloga, gde je ovo?? Brojevi idu do 29 i tu je kraj! Nastavak je ulica kneginje Milice. Vukao sam se po onim podrumima, pitao prodavce iz trafika... niko nista ne zna.
Ovation od fiberglasa znaci? :/ E pa, nismo to znali. Ja, inace, mrzim vestacke materijale ( mada ne tvrdim da to mora da bude lose. Kako nauka napreduje ko zna kakav akustican materijal mogu da pronadju ). Cim nesto prodje kroz zicu za mene nije isto kao prirodan zvuk. Zato se i odusevim kad vidim onu onolicku violinicu da bez ozvucenja svira za 2000 ljudi.
A zasto mahagoni spomenu kao "eksperimentisanje egzoticnom gradjom" :)? Ja sam sve mislio da je to jedan od boljih i dosta koriscenih materijala za drvene instrumente ( ali ja se ne razumem previse, to smo vec ustanovili :) ). I Yamaha FG720S i upravo Cort Earth 200 imaju rez. ploce bas od mahagonija.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 06 Dec 2009, 14:13

Music Media Centar je sada prekoputa one king size Poštanske štedionice, na raskrsnici Starine Novaka i 27. marta (a to se sada zove ko zna kako... vidi u Plan Plusu kako se sada zove ulica...)

Nsi pažljivo pročitao, za gornju ploču rezonatora ne volim mahagoni. A to je jedna od 3 ploče rezonatora...

tzlatko

Post by tzlatko » 07 Dec 2009, 10:11

FG720S i FS720S uopste nemaju gornji (i najbitniji) rezonator od mahagonija vec od smreke i to od jednog dela (solid), vec stranice i donji deo su od lameliranog mahagonija.
Kod moje FS720S gornja ploca kojim cudom ima lepe paralelne i dosta sitne godove sto rezultira odlicnim zvukom.
Zasto je gornji deo najbitniji u stvaranju zvuka mozete proveriti i sami. Polozite dlan iza kobilice i trznite prazne zice, dobicete prigusenje zvuka koje je raste sa kvalitetom rezonatora. Znaci bolji rezonator vise rezonira, stim je i prigusenje vece. Na donjem rezonatoru prigusenja su osetno manja, dok na stranicama su najmanja.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Dec 2009, 11:16

Jao ljudi, pa kao da pišem na kineskom... NE, nisam rekao da FG720 i 730 imaju gornju ploču od mahagonija, samo sam naveo da ja inače ne volim gitare koje odstupaju od prilično tradicionalnog koncepta smreka za gornju ploču, i mahagoni ili palisander za bočnu i donju... Dakle naveo sam da mi se ne dopada zvuk gitara koje imaju gornju ploču od mahagonija, oraha, bubinge, ovankola i koječega... I ogradio se lepo, reko da je to moj ukus, nisam rekao da to ne valja...

tiramisu10

Post by tiramisu10 » 07 Dec 2009, 12:45

BUAHAHAHAAAAAAA, uneo sam pometnju :D. Ma ja nisam lepo procitao, posle sam video da se misli na gornju plocu.

Bio sam da probam Cort Earth 200. Proizveden u Indoneziji, OOOOdlicno zvuci i izgleda da je kvalitetnije izrade nego Chamaha FG730S ( China Yamaha ili Chamaha ). Inace su mi americki prodavci rekli: "Due to our manufacturer agreements, we are not allowed to ship our products outside the U.S". To znaci, ne samo da je skuplja americka gitara, nego nece ni da nam je prodaju. Gitara je maaaaalcice tvrdja nego Yamaha, mada to ne bi trebalo meni da bude problem. Otiske sam na ovom kocu odavno izgubio. Moze to i da se koriguje, znam, ne morate da pisete :).
Jos da vidimo sta ce Washburn da kaze na sve ovo, pa da kupujemo polako ;)

sl0e

Post by sl0e » 07 Dec 2009, 12:53

Kada budes isao da isprobavas washburne, obavezno trazi da probas i seagull gitare!

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Dec 2009, 13:23

Imaš li neki konkretan model Seagull gitara da preporučiš, ili onako generalno imaš lepo mišljenje o toj firmi?

tzlatko

Post by tzlatko » 07 Dec 2009, 13:39

Kristijan wrote:Jao ljudi, pa kao da pišem na kineskom... NE, nisam rekao da FG720 i 730 imaju gornju ploču od mahagonija, samo sam naveo da ja inače ne volim gitare koje odstupaju od prilično tradicionalnog koncepta smreka za gornju ploču, i mahagoni ili palisander za bočnu i donju... Dakle naveo sam da mi se ne dopada zvuk gitara koje imaju gornju ploču od mahagonija, oraha, bubinge, ovankola i koječega... I ogradio se lepo, reko da je to moj ukus, nisam rekao da to ne valja...
Nisam ni komentarisao tvoj post, nego @teramisu... nije bas dobro procitao tvoj post... Naprotiv nalazim da je u svakom tvom postu sve odlicno sroceno i jasno napisano. Isto i meni odgovara kombinaciju smreka/mahagoni....

tiramisu10

Post by tiramisu10 » 07 Dec 2009, 15:44

Kokretan model: Steven Seagull ;)
Vazi. Probacu. Cokolade bile lepe, avioni nisu, sad cemo da vidimo sta je sa gitarama

Post Reply