DrGreenthumb wrote:Yep, ali ja ti opet kazem isuvise vezujes ton za drvo koje je korisceno za telo, a u toj jednacini ima mnoooogo nepoznatih pogotovu ako ti uzorak nije narocito validan.
To je tacno, verovatno bi bilo pametnije da delim gitare na one ciji mi se ton svidja, a ciji ne, ali ja sam do sada isao nekom svojom logikom npr: probas jedan kolac sa kikirikijem, mlekom i cokoladom i zakljucis da si alergican, neces odustati i od kikirikija i od mleka i od cokolade, probas drugi sa jagodom i cokoladom i nisi alergican, probas treci sa kikirikijem i jagodom, i opet dobijes alergiju, probas jos neki, sa mlekom, sa kikirikijem, isprobas dosta, i ako i dalje imas alergiju od kolaca sa kikirikijem, ti ne mozes da sebe nateras da ne budes alergican, ili da nateras kikiriki da prestane da ti izaziva alergiju

. Samo ces se truditi da izbegavas kikiriki...
Hocu da kazem da znam da ima mnogo promenjivih u samom tonu, ali od
n gitara koje sam svirao, da mi se
uvek vise svidi nesto sto nije basswood je
malo velika slucajnost. Nemoguce je u nasim uslovima napraviti valjani uporedni test dve vrste drveta. Moralo bi da se koristi isti hardver, isti vrat, isti pickupi, isto pojacalo, samo telo da bude razlicito da bi dobio realnu sliku kakav je odnos tona dva tipa drveta...
DrGreenthumb wrote: To be exact, i taj Jackson i taj Ibanez su entry level, pa je i odabir materijala i naravno koliko ce komada da bude, kako slozenih, itd.
Opet kazem, njih sviram u istim uslovima, kroz isto pojacalo, ali nisu jedine gitare koje su me naterale da razmisljam na taj nacin...
Vec sam napomenuo da sam poredio apexi i rg1527, i da mi je apexi ostavio bolji utisak, svirao sam i prestige S seriju ibaneza i prestige RG seriju (sa 6 zica), obe su preko 100k rsd, i opet mi je S bio bolji, svirao sam i RG obican(oko 500e) protiv Jacksona pro serije (oko 700e, alder), i opet mi se svideo vise jackson nego ibanez...
Necu sad da jurim gitaru od 4k$, da je propustim kroz pojacalo od 2k da bi ubedio sam sebe da basswood dobro zvuci. To daleko prevazilazi neki moj realan budzet za gitare i pojacala u narednih min 10 godina. Znam da moze on da zvuci i sasvim pristojno i jako dobro, kao sto predpostavljam da tvoj mmjp zvuci dobro, kao taj prestige rg i jackson x serije koje sam svirao zvuce dosta ok, ali te gitare (jackson i ibanez) su i dalje zvucale losije od nekih drugih, a i pitanje je kako bi se ponasale u duzoj upotrebi...
Ne gadim se lipe, razmisljam da li da menjam moj rg ibanez za jackson x serije. Obe su lipa, obe sam isprobao na istom podesavanju na pojacalu, i jackson mi je zvucao bolje, ali plasim se da cu i da ga kupim opet imati gorak osecaj u ustima kao sa ovim ibanezom...
Glupo je da nastavljamo raspravu "basswood vs other types of wood", ja nemam dovoljno iskustva, ali znam na osnovu onoga sto sam prosao sta mi ne odgovara...
Evo jedno od mesta gde se ta prica veoma razvukla
http://www.sevenstring.org/forum/sevens ... blown.html. Donekle sam citao, pa odustao...
U ostalom, ton je veoma subjektivna kategorija.
DrGreenthumb wrote: Vai-ova main one je od Alder-a
Znam, "Evo"...
ala kenjam, dajte mi medalju
POPLAR bi trebalo da je topola
thanks