Preprodavci, kupci, polovna oprema, histerija

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
tyler durden
MF veteran

Re: Preprodavci, kupci, polovna oprema, histerija

Post by tyler durden » 06 Dec 2009, 14:39

mislim_stvarno wrote:http://www.kupujemprodajem.com/Jackson- ... -oglas.htm
http://www.mitros-music.com/products/41 ... G_Dinky/1/

Lik je promenio magnete, izvadio je 2 emg-a koji su skuplji, i i dalje trazi samo 30e manje nego sto je nova!!!! :facepalm:

Plus je nesto budzio kontrole, gitara fabricki dolazi sa 2 pota...
:grummel_2:

Iz Arandjelovca je... ::ranting::

Ne branim lika, slažem se da je previsoka cena, ali trebalo bi 2 stvari da znaš. Ti potovi nisu budženi, to je tako fabrički.

Dugo sam svirao jacksone, i razumem se dosta u te gitare. Imaju modeli sa 2 i 3 pota. U svoje vreme bilo je preko 100 evra razlike između ta 2. Taj njegov ima i aktivnu elektroniku, tj, ima i after burner. U principu mnogo se jackson izdrkao sa tom dinky serijom, imali su milion nekih serija i različitih modela koji su se proizvodili po par meseci i odmah menjali modele, i to po sve nekim malim glupostima se razlikuju.....tako da je uvek polemika oko tih, koji je kakav, koliko vredi i slicno....i ovi sa 3 pota su uglavnom bili japanci, ali ne mora da znači da su uvek.........

Svejedno se slažem da mu je previsoka cena.....ali nije budženje i slično, ima ta serija dinky-ija, koja se malo razlikju od ovih što se sada prodaju nove....

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 06 Dec 2009, 15:44

tyler durden wrote:Ne branim lika, slažem se da je previsoka cena, ali trebalo bi 2 stvari da znaš. Ti potovi nisu budženi, to je tako fabrički.
Da, par dana posle toga sam listao stare Jackson kataloge i naisao na taj model, to je DKMG iz 2002.-2005. godine (ja nisam tada znao koja je godina, lik to nije napisao, nego sam predpostavio da je nesto svezije). Tada su pravljeni sa pasivnim EMG magnetima i EMG TurboCharger(to pise u katalogu, ne afterburner, valjda je tek kasnije promenjeno ime u afterburner), ali i dalje je bezobrazno previsoka cena jer je pored toga sto je samo 30e manje od danasnjeg DKMG, dosta modovan (magneti i tremolo po tom oglasu, a za tremolo sam jako sumnjicav kad mi napisu "Schaller", s obzirom na ono sta sam video da ljudi pricaju da je "Shaller") i ono sto je meni najvaznije, a to opet zavisi od godine proizvodnje, telo mu je za razliku od danasnjeg DKMGa, koji je od jove, napravljeno od lipe koja je po mom iskustvu daleko losija za gitare (meni ne prija), i ako je skoro svaki ibanez napravljen od iste. Mozda i nije od lipe, ali to nije poznato...

Svaka cena preko 500-550e previsoka.
tyler durden wrote:ali trebalo bi 2 stvari da znaš.
Koja je druga stvar? :D

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 06 Dec 2009, 20:26

Nemam pojma, očigledno sam hteo još nešto da napišem, ali sam usput zaboravio... :D ako se setim, napisaću......slažem se da je previsoka cena. ali jbg, ako je neko toliko lud, i ne proveri cene i sve ostalo, pre neo što kupi gitaru, onda neka mu i da te pare.

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 06 Dec 2009, 20:51

mislim_stvarno wrote: telo mu je za razliku od danasnjeg DKMGa, koji je od jove, napravljeno od lipe koja je po mom iskustvu daleko losija za gitare (meni ne prija), i ako je skoro svaki ibanez napravljen od iste. Mozda i nije od lipe, ali to nije poznato...
Hehe, onda ti i nije neko iskustvo. Basswood je u kombinaciji sa nekim atraktivnijim top-om, kao sto je Maple (Flame/Quilt/Whatever) manje/vise "Holy grail" gitara za high gain situacije, a i sire, cini se. Sad, postoji Basswood i Basswood, a postoji i gitara od lipe za 400 i za 4000$, so go figure about the experience...
Cisto kao mali primer o cemu pricam:
-http://www.music-man.com/instruments/gu ... cci-7.html

-http://www.andersonguitars.com/cfPages/ ... dyWoodID=7

-http://www.suhrguitars.com/proSeries.aspx?series=s3_s4

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Dec 2009, 21:00

DrGreenthumb wrote:Basswood je u kombinaciji sa nekim atraktivnijim top-om, kao sto je Maple (Flame/Quilt/Whatever) manje/vise "Holy grail" gitara za high gain situacije...
Mr. Suhr to uvek i kaže: napraviću vam telo gitare od čega god hoćete, ali vam se neće svideti onoliko koliko bi vam se svidelo telo od lipe sa javorovom kapom.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 07 Dec 2009, 00:42

DrGreenthumb wrote:Hehe, onda ti i nije neko iskustvo.
Znam :hide: zato sam i napomenuo da meni ne prija. Imao sam dva ibaneza (jednog jos uvek) nize srednje klase (to su one gitare od oko 400$ :) ) od lipe, i ni jedan nije ni blizu tako dobar kao jackson od poplara (btw, ako neko zna koji je prevod za ovu vrstu drveta)... Cak i sa kvalitetnijim magnetom (Dimarzio SuperDistortion), ibanez nije mogao da prismrdi jacksonovom tonu... To su one gitare koje sam duze vreme koristio i dobro upoznao.

Isto tako sam probao dosta drugih gitara od lipe jove i mahagonija, i iako uslovi nisu bili isti, cesto i losi, uvek su mi najvise prijali tonovi gitara sa alder telom, mahagoni mi je isto bio veoma prijatan, mrtva trka kod mene, ali basswood je uvek mnogo varirao, a retko mi se svideo...

Recimo svirao sam i dva ibaneza sa 7 zica. RG1527 i apexi2 valjda (onaj sa fiksnom kobilicom), prvi je od basswooda, drugi od mahagonija, i iako nisam bio zadovoljan zvukom pojacala na kom sam svirao apexi, i dalje je ostao lepsi aftertaste nego posle sviranja rg-a koji je skoro duplo skuplji (apexi je oko 65k, a rg 110k RSD).

Negde sam citao kako je doslo do popularizacije lipe. Navodno prica ide da su shred gitaristi (Vai, Petrucci...) poceli da koriste lipu za telo jer je lakse izlazila u prvi plan u mixu.
Sad tu je valjda jos jedna stvar, a to je sto ja vise volim da sviram neke stvarno heavy ritmove nego brze shred solaze (to n'umem dobro da radim, pogotovo ne da shredam :mrgreen: ), pa mi je lepse neki zajeban zvuk na ritmu itd... Mislim, do pre par godina sam bio odusevljen idejom rg+mesa rectifier, a sada bih dupe dao za LP custom kroz orange ili jedan ton engla koji sam cuo na nekom klipu... :mrgreen:

To su samo moji razlozi zbog kojih ne volim basswood, i verovatno cu se truditi da ga izbegavam u buducnosti za gitare koje kupujem... Verovatno postoje gitare koje ce me totalno oduseviti zvukom koji pruzaju sa telom od lipe, njih necu propustiti ako budem mogao, ali ne znam bas da li bih smeo da idem sa ciljem da kupim takvu gitaru, jer tek posle nekog vremena provedenog sa instrumentom, posle honeymoon perioda, pocinjes da primecujes sta fali gitari, a sta je ono sto ti se svidja... :? Tako je bar moje rezmisljanje.

Ne pokusavam da kazem da basswood ne valja, samo da ga ja ne volim. Voleo bih da probam neku koja ce me oduseviti tonom, ali to jos nisam uspeo da nadjem... :mrgreen:
:ziveli:

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 07 Dec 2009, 01:14

Yep, ali ja ti opet kazem isuvise vezujes ton za drvo koje je korisceno za telo, a u toj jednacini ima mnoooogo nepoznatih pogotovu ako ti uzorak nije narocito validan. To be exact, i taj Jackson i taj Ibanez su entry level, pa je i odabir materijala i naravno koliko ce komada da bude, kako slozenih, itd. Eto, upravo se vodi rasprava na slicnu temu u vezi onog Schectera, check it out, da se ne ponavljam. Btw, Vai-ova main one je od Alder-a :)

MrHenky

Post by MrHenky » 07 Dec 2009, 11:03

POPLAR bi trebalo da je topola

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 07 Dec 2009, 11:55

DrGreenthumb wrote:Yep, ali ja ti opet kazem isuvise vezujes ton za drvo koje je korisceno za telo, a u toj jednacini ima mnoooogo nepoznatih pogotovu ako ti uzorak nije narocito validan.
To je tacno, verovatno bi bilo pametnije da delim gitare na one ciji mi se ton svidja, a ciji ne, ali ja sam do sada isao nekom svojom logikom npr: probas jedan kolac sa kikirikijem, mlekom i cokoladom i zakljucis da si alergican, neces odustati i od kikirikija i od mleka i od cokolade, probas drugi sa jagodom i cokoladom i nisi alergican, probas treci sa kikirikijem i jagodom, i opet dobijes alergiju, probas jos neki, sa mlekom, sa kikirikijem, isprobas dosta, i ako i dalje imas alergiju od kolaca sa kikirikijem, ti ne mozes da sebe nateras da ne budes alergican, ili da nateras kikiriki da prestane da ti izaziva alergiju :mrgreen: . Samo ces se truditi da izbegavas kikiriki... :)
Hocu da kazem da znam da ima mnogo promenjivih u samom tonu, ali od n gitara koje sam svirao, da mi se uvek vise svidi nesto sto nije basswood je malo velika slucajnost. Nemoguce je u nasim uslovima napraviti valjani uporedni test dve vrste drveta. Moralo bi da se koristi isti hardver, isti vrat, isti pickupi, isto pojacalo, samo telo da bude razlicito da bi dobio realnu sliku kakav je odnos tona dva tipa drveta...
DrGreenthumb wrote: To be exact, i taj Jackson i taj Ibanez su entry level, pa je i odabir materijala i naravno koliko ce komada da bude, kako slozenih, itd.
Opet kazem, njih sviram u istim uslovima, kroz isto pojacalo, ali nisu jedine gitare koje su me naterale da razmisljam na taj nacin...
Vec sam napomenuo da sam poredio apexi i rg1527, i da mi je apexi ostavio bolji utisak, svirao sam i prestige S seriju ibaneza i prestige RG seriju (sa 6 zica), obe su preko 100k rsd, i opet mi je S bio bolji, svirao sam i RG obican(oko 500e) protiv Jacksona pro serije (oko 700e, alder), i opet mi se svideo vise jackson nego ibanez...

Necu sad da jurim gitaru od 4k$, da je propustim kroz pojacalo od 2k da bi ubedio sam sebe da basswood dobro zvuci. To daleko prevazilazi neki moj realan budzet za gitare i pojacala u narednih min 10 godina. Znam da moze on da zvuci i sasvim pristojno i jako dobro, kao sto predpostavljam da tvoj mmjp zvuci dobro, kao taj prestige rg i jackson x serije koje sam svirao zvuce dosta ok, ali te gitare (jackson i ibanez) su i dalje zvucale losije od nekih drugih, a i pitanje je kako bi se ponasale u duzoj upotrebi...

Ne gadim se lipe, razmisljam da li da menjam moj rg ibanez za jackson x serije. Obe su lipa, obe sam isprobao na istom podesavanju na pojacalu, i jackson mi je zvucao bolje, ali plasim se da cu i da ga kupim opet imati gorak osecaj u ustima kao sa ovim ibanezom...

Glupo je da nastavljamo raspravu "basswood vs other types of wood", ja nemam dovoljno iskustva, ali znam na osnovu onoga sto sam prosao sta mi ne odgovara... :?
Evo jedno od mesta gde se ta prica veoma razvukla http://www.sevenstring.org/forum/sevens ... blown.html. Donekle sam citao, pa odustao...

U ostalom, ton je veoma subjektivna kategorija.
DrGreenthumb wrote: Vai-ova main one je od Alder-a
Znam, "Evo"... :)

ala kenjam, dajte mi medalju :mrgreen:
POPLAR bi trebalo da je topola
thanks

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 07 Dec 2009, 16:11

Ovo postaje sve smesnije:
http://www.kupujemprodajem.com/1982-prv ... -oglas.htm
u pitanju je isto squier...

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 07 Dec 2009, 16:26

mislim_stvarno wrote:Ovo postaje sve smesnije:
http://www.kupujemprodajem.com/1982-prv ... -oglas.htm
u pitanju je isto squier...
Pazi, da je 450E, pa ajd nekako, ali 950... :shock:

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 07 Dec 2009, 17:19

Znam, "Evo"...
Ma Evo se raspada od sviranja, nije u upotrebi :lol: MIslim da su Flo i Horsie(ili kako se vec zove, ona se led tackama) basswood. A Satch veci deo zivota proveo uz basswood, kao i Petrucavi. Znaci valja :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 07 Dec 2009, 20:23

Nisam bas siguran za "evo". Evo snimka sa novog Vaievog dvda, i tu svira "evo"...

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 07 Dec 2009, 20:44

Eh pa dvd je u pitanju. Mora da bude nesto specijalno. :) Procitah negde da mu inace stoji u sefu. Mada, nije ni bitno. :ziveli:

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 07 Dec 2009, 23:21

sub_zer0 wrote:
Znam, "Evo"...
Ma Evo se raspada od sviranja, nije u upotrebi :lol: MIslim da su Flo i Horsie(ili kako se vec zove, ona se led tackama) basswood. A Satch veci deo zivota proveo uz basswood, kao i Petrucavi. Znaci valja :ziveli:
Naravno da valja, ne bi se Suhr, Anderson i Sterling bavili time da ne valja. Koliko se secam Chrome boy je od luthite-a, sto b' rekli od plastike, tako da cela ta mistifikacija vezana za drvo takvih gitara ima jos manje smisla. Ibanez koji sam svirao godinama (RG620 iz '97.) je bio full Mahogany a zvucno je bio 5 puta tanji od Jem-a (Jem7VWH) i MM-a koji sada sviram, a nema ama bas nikakve veze sa ovih Mahogany/Maple top Tasman teletom...

Locked