Pa mislim pazi, ne kazem da su razlike DRASTICNE, ali ima razloga zasto neko svira Fendera neko Ibaneza i ostalo.
Ti u principu mozes da sviras Claptona, ali sa Ibanezom neces moci da dobijes tako "cist" zvuk kao sa Fenderom, kao sto ne bi mogao da dobijes ni tako "prljav" kakav ima Les Paul, tako da sigurno nece zvucati bezveze, ali nece zvucati identicno, sto je i inace tesko, jer ne zaboravi da tu takodje ulogu igraju i pojacala i procesori.
Ne znam kako drugacije da opisem Ibanezov zvuk osim kao "ostar", naravno ti uvek mozes malo da "sredis" zvuk tvoje gitare u zavisnosti od toga koje pojacalo i procesore koristis, uz pomoc toga, mogao bi da dobijes malo "meksi" ton, mogao bi da ga ucinis malo "Fenderastijim" ali naravno da nikada ne bi mogao da zvuci bas kao Fender, kao sto nijedna druga gitara ne moze da zvuci kao neka tamo treca gitara itd.
Zato je to cesto problem onima koji zele da sviraju vise razlicitih zanrova sa jednom gitarom, treba naci gitaru koja je "univerzalna" a koja je uz to i dobra.
Preispitaj se prvo sta bi da sviras, kojim zanrovima najvise naginjes, kakav zvuk bi voleo da dobijas sa svojom gitarom i na kraju vidi koja ti gitara najvise "lezi", na kraju krajeva sve je do individue.
Uostalom verovatno ces sam nesto komponovati i svirati, pa je takodje bitno i to koja gitara ti odgovara kao "autorskom" gitaristi.
Tako da, opet cu reci, ti znas sta zelis i niko ne moze da odluci umesto tebe, samo da te posavetuje, probaj nekoliko razlicitih gitara, idi po prodavnicama, sve dok ne nadjes gitaru za koju ces reci: "To je to!"
Dakle, ako je to slucaj sa Ibanezom, onda uzmi Ibaneza.
I nikada nemoj da kupujes gitaru SAMO zbog izgleda, razumem da je to bitno i niposto ti ne govorim da uzmes neku rugobu koja dobro zvuci, ali ipak je najbitnije da ti odgovara zvuk te gitare.
Sorry sto sam se raspisao ovoliko, pokusao sam sto vise da skratim recenice (izgleda da mi nije uspelo), nego reci mi, jel' ti ovo prva gitara?