Doolio, da pojasnimo.
Pravo na diskusiju ne postoji samim tim što si se rodio.
Pravo na diskusiju se stiče tako što diskutanti najpre budu i ravnopravnom položaju.
ako to nisu, nema diskusije.
Ima priče, ima ko u kamen ko u ploču, ima moja reč tvoja reč, ali to nije diskusija, jer ne vodi nikuda.
zamisli npr biračko pravo. Svi ga kao imaju, samo to su eto punoletni.
U Srbiji imamo 75% nepismenih ljudi. dakle ljudi koji ne znaju šta znače reči kao što su retroaktivno ili demokratija, ili imaju nejasnu prestavu šta je ustav, ili ne mogu da izgovore revalorizacija..ili se jednostavno preznoje kada treba da izgovore neku stranu reč..
E sad, takvi neki likovi, treba da se na nekom referendumu izjasne da li treba da prihvatimo neki EU zakon ili da homosi usvajaju decu isl.
Šta hoću da kažem.
Muzika je (i uopšte umetnost)je još zahtevnija oblast i mora dosta toga da se zna, da bi se razvio osećaj.
Ne možeš ti, ili ja, ili bilo ko..da ode u galeriju, stane pred skulpturu nekog..Henrija Mura i da to doživi kako treba, samo tako što će tek da se zapilji u komad kamena sa rupom u sredini, kapiraš?
Neko će reći, mene to ne radi, nisam ništa osetio, naći ću svoje nešto što me oduševljava na prvu loptu I to je ( da se razumemo) O-Kej.
Ali, to nije dovoljno.
Dovoljno za šta?
Za napredak, za humanost, na Čoveka kojme je umetnost upućena.
čemu umetnost ako postoje bilioni ljudi koji su slepi i gluvi i nestrpljivi za nju?
Te stvari ne mogu da se osete na prvu loptu.
Mozak jednostavno nema otvorene kanale za to.
Da bi se ti kanali otvorili, potrebno je mnogo druženja i boravka u tom okruženju, abijentu. Da bi se razvio Osećaj.
isto je i sa muzikom.
Nikakav problem da svi cupkamo uz drumm'n'basse..ali je greota i nije priorodno da to bude naš maksimum, jer bi inače civilizacija bila zadovoljna sa bubnjevima i plemenskim podvriskivanjem.
Greota je i da nam se mozak hrani samo nečim što svaka budala može da izmiksa na kompu. Nečim prostim i očekivanim.
I da nam mozak stvori opnu kroz koju ne mogu više da se probiju neki Holst, ili Čajkovski isl.
U tom smislu, kada dovedeš nekoga ko se bavi estetikom muzike, i nekoga ko muziku troši kao fast food, pa taj FF lik kaže "okej, ti voliš ovo , ja volim ovo..ti si srećan ovde, ja onde.. nemaš instrumente za merenje sreće, to je individualno..i sve to me čini ravnopravnim sa tobom jer i ja imam uši kao i ti..."
E pa ne čini ga. Jer samo uši, nisu dovoljne.