Jedan novinar o domaćim Rock muzičarima...

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

dweezil

Re: Jedan novinar o domaćim Rock muzičarima...

Post by dweezil » 07 Feb 2010, 12:16

Turci su doneli prvi fuzz na Balkan, zvao se birbikly fuzz kao i prvi floyd rose, tzv. jilmaz-roz :D dodushe nisu znali sta da rade sa njima posto Los Angeles i MTV jos nisu postojali. :) Posle su to Mongoli oteli i patentirali.

Btw odakle Turcima onakva slova sa tackama iznad kao iz Nemackog, jel im to Kemal Ataturk doneo?! Neki modernizator turskog, kakva su turska oridjinal slova jel lice na arapska?!

tema se def otela kontroli :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Feb 2010, 12:29

Pri tom je verovatno ključna stvar kod Mevlevija to da je Rumi bio čovek sa persijskim kulturnim nasleđem, te ne treba da čudi da su njegovi sledbenici praktikovali Islam drugačijeg lika. Persijsko i tursko nasleđe gotovo da nemaju zajedničke crte. U modernom Iranu je sasvim nedvosmisleno sačuvana persijska tradicija, nezavisno od pustošenja i nametnutih navika kako Arapa, tako i Turaka.

Jeste, zamena tradicionalnog pisma modifikovanom latinicom je deo Ataturkovih reformi. Da, nekada su koristili arapske simbole.

Bluesko

Post by Bluesko » 07 Feb 2010, 12:58

dweezil wrote:Turci su doneli prvi fuzz na Balkan, zvao se birbikly fuzz kao i prvi floyd rose, tzv. jilmaz-roz :D dodushe nisu znali sta da rade sa njima posto Los Angeles i MTV jos nisu postojali. :) Posle su to Mongoli oteli i patentirali.

Btw odakle Turcima onakva slova sa tackama iznad kao iz Nemackog, jel im to Kemal Ataturk doneo?! Neki modernizator turskog, kakva su turska oridjinal slova jel lice na arapska?!

tema se def otela kontroli :)
Za fuzz ne znam,al` ona stvar sto ju svira onaj cika sa krugom na ruKi je sto posto napisana jos u doba Kraljevica Marka, samo sto nije tad bila popularna,pa se tablatura prenosila sa kolena na koleno sve do danasnjih dana i pojave samostalnog muzickog ansambla Kragujevca.... A i ko je jos smeo tad da otpanji distorziju u satoru,pa to bi bilo strasno, ne bi tom turcinu ostao ni Fender,ni Marshall... Mada,mislim da se u to vreme to pojacalo zvalo Sultan :ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 07 Feb 2010, 13:20

Kristijan wrote:Pri tom je verovatno ključna stvar kod Mevlevija to da je Rumi bio čovek sa persijskim kulturnim nasleđem, te ne treba da čudi da su njegovi sledbenici praktikovali Islam drugačijeg lika.
Naravno. Nemojmo zaboraviti da se Gete inspirisao upravo Rumijem kada je pisao "West-östlicher Diwan", prvi moderni pokušaj fuzije islama i evropske kulture.

Poslušajte kako zvuči (relativno) moderna muzika istoka:

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 07 Feb 2010, 13:35

i čujmo kako je to kada neko ima autentičan, lični pečat..a mi, što se toga tiče, mi moš se uvatimo za...trube..

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 07 Feb 2010, 13:53

Liči na neke pesme sa "Global a Go-Go", zar ne? Stramerovom shvatanju "world musica" treba odati dužno poštovanje.

kide

Post by kide » 07 Feb 2010, 19:17

ako bismo pri svakom označavanju određene pojave, recimo kulturnog uticaja, ulazili u raspravu o poreklu tog uticaja sve do pretpostavljenog izvora, gde bi nas to odvelo? u istorijske dubioze, što je ok ako smo baš dokoni, ili patimo od viška znanja koje čeka da bude demonstrirano :P

nema ništa loše u stereotipnoj upotrebi termina tursko ili arapsko, jer su Turci i Arapi prenosioci mnoštva tradicija i uticaja ka Evropi, iako nisu njihovi izumitelji. izumitelja nema kao autora, jer govorimo o muzičkim tradicijama iza kojih stoje vekovi a možda i milenijumi kolektivnog autorstva, tako da je logično i očekivano pripisati ih narodima koji su ih preneli u druge kulture. ni taj flamenko nije presudno arapski uticaj, jer bilo je tu i sefardskih Jevreja i Cigana, itd. koliko je ko tu doprineo ne zna se tačno, a mislim da nije ni bitno.

ako kažem: šta bi ja bez turskih jela, bez 300gr bureka posle noćne smene teško bi se oporavio, dok mi je retko koji evropski slatkiš tako ukusan kao baklava. tu bi mogao da uleti Rocket iz forumskog šipražja, odmahujući svojom učenom glavicom:
- a ne, ne, mumificirani primerak baklave se čuva u etnografskom muzeju u Damasku, datira iz VII veka. Turci s tim nemaju veze.

e onda bi mogao Kris, takođe vrteći svoju učenu glavicu:
- hmm, nije baš tako, poznato je da su u VII veku na tom prostoru živela plemena iz Tatarstana, kao izbeglice, i oni su doneli baklavu na prostor današnje Sirije.

i tako... :lol:

Bluesko

Post by Bluesko » 07 Feb 2010, 19:43

:1:

Dushan-85

Post by Dushan-85 » 07 Feb 2010, 20:20

Dobro je neko povukao paralelu izmedju nas i Spanije. Samo je razlika izmedju nas i Spanaca, sto su tamo bili Mavari, a ovamo Turci, i sto su u tim krajevima, cvjetale nauke, kultura i umjetnost, sto se za nase balkanske prostore tesko moze kazati, jer otomanska vlast nikada nije puno hajala oko toga hoce li potcinjenoj 'raji' napraviti kakvu takvu klimu za razvoj bilo cega, a kamo li kulture. Samim tim , narod se morao okretati sopstvenom kulturnom nasledju, pa tako ne cudi sto su ljudi vjekovima prenosili pjesme usmenim putem i sto su se obredi i obicaji odrzali sve do odlaska Turaka sa nasih prostora.Zanimljiv je taj miks kultura i naroda na Balkanu , jer na jednom prostoru imamo Jevreje, Turke, Bosnjake- Muslimane, Srbe, Hrvate/ sa uticajem zabada preko slusanja i skladanja vjerske u muzike po kanonima rimo-katolicke crkve/, Cigane koji su donijeli sa sobom jedan poseban svijet pjevanja i ritmova sasvim bliskih melosu iz Indije, pa uticaj Vizantije preko crkvenih pojanja....Sve je to ostavilo jedan neizbrisiv trag u muzici ovih prostora. I samim slijedom istorijskih okolnosti, bezmalo, oko pravljenja tog identiteta, balkanskog, svako je morao primati uticaje spolja, od nekog sa strane, jer Balkan zaista jeste i uvijek ce biti 'kuca na sred druma'. Tako ispada da je bosanska sevdalinka spoj vjerskih pjesama sa Orijenta i slovenske narodne pjesme. Isto tako, o vizantijskim napjevima, ne mozemo govoriti kao o 'autohtonim' i 'jedinstvenim', jer oni nisu izolovan primjer, nisu fenomen sasvim zaseban od svih ostalih, vec je i on nastao spajanjem molitvenih pjesama iz Sirije sa obrednim horskim pjevanjem iz vremena anticke Grcke. Ono sto hocu reci, ni tada nije postojala sasvim cista i nedirnuta, 'samosvojna', muzika, vec su nju cinili dodiri u uticaji raznih i raznorodnih naroda, nacija i civilizacija. Samim onim sto sam mislio da kazem pod 'specificnoscu kulturnog nasledja Balkana', bio je upravo ta cinjenica da ce svako prepoznati narodnu pjesmu koja dolazi iz Bugarske, Srbije, Rumunije, Grcke ili Turske, jer u svima njima postoji 'nesto' sto nam je svima zajednicko. Isto tako, uvijek ce postojati milion verzija i prica oko toga cija je , zaista, pjesma RUSE KOSE, CURO, IMAS. Isti je slucaj je sa 'cevapcicima', 'burecima', 'baklavama', 'sarmama', jer ce svako reci da je ono sto on pravi ono pravo i jedinstveno, a opet, sve su to stvari, od muzike pa do kuhinje, nesto na sta niko pojedinacno nema 'tapiju'. Bas je tu, cini mi se, i sustina tog nekog 'balkanskog Usuda', da je ovo prostor i niciji i svaciji- da svakom pripada i da ne pripada nikom. Ta odrednica je specificum sam za sebe, jer su ovdje sudari kultura, religija i nacija, izgleda, bio jaci nego drugdje u svijetu. Uvijek su postojala dva gromadna bloka u kojim bi se velike kulture, civilizacije, sudarile kao sto je slucaj sa Konkistadorsko-Spanskom i nasledjem Maja, Inka, Tolteka i Asteka. Jedino na Balkanu imamo ovako 'isparcelisanu' situaciju, gdje je svako nasao neko svoje mjesto u ovoj velikoj ulici VERIGE SVIJETA B.B. Stoga sam i upotrebio rijec 'slagalica' prilikom opisa tog kulturnog nasledja naroda sa naseg Poluostrva. A posto nikako ne mozemo birati mjesto gdje cemo se roditi, a nekim cudom smo eto tu, na Balkanu, moramo razumjeti jedni druge, da bi zivjeli jedni pored drugih, jer razumijevanje je postena i plemenita razmjena sopstvenih ideja/ kako neko od forumasha opisa samu muziku/ , vidjenja i shvatanja o svijetu. Nase nije samo ono sto mi imamo, vec onoliko koliko drugome damo. I mislim da je Balkan u tome ocigledan primjer. I bas zato mislim da je muzika ono sto nas drzi i odrzava ovdje gdje smo, kroz vijekove. Civilizacije, uredjenja i carstva dolaze i odlaze, a muzika je ostala, izdrzala, i postaja jos jaca i bogatija. Ona je ta koja nas je odrzala. I zato njojzi vjecna hvala.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Feb 2010, 20:34

Ali ne, ne, nisam ni jednog momenta smatrao da treba da se tera mak na konac, pa sad da li je tursko ili arapsko... Mislim da je šteta da se naziva turskim nešto što je, ako baš ne kopamo preduboko u prošlost - definitivno balkansko, uslovno rečeno naše. Sve ostalo je samo pisano da se podvuče to da ovaj teren nije bio neka prazna površ do dolaska Turaka. Kako god da nekome to sada nepopularno zvuči, mi smo ipak po nekoj davnijoj tradiciji koja svakako predatira turska osvajanja - deo orijenta. Samo smo grebali vekovima da se maknemo od orijenta (a i to više politički nego kulturno), pa nam sada ti orijentalni uplivi deluju kao uveženi element, a nisu. Prečesto čujem da ljudi poprilično s gađenjem posmatraju taj "strani faktor", što je šteta. Lokalna boja ne mora da bude pogrešna. Na nama je da je koristimo ili ne koristimo, pljuvanje je izlišno.

Dushan-85

Post by Dushan-85 » 07 Feb 2010, 20:40

Ako mislis na to da su Sloveni dosli iz Azije, onda smo mi odavno 'sa Orijenta'.
Tu si u pravu.

dweezil

Post by dweezil » 07 Feb 2010, 20:51

a ova tema ce se izgleda pretvoriti u temu Turci narod najstariji, common ljudi, ima ovde josh uticaja sem orijenta. Al ono neki kompleksi zhive dovijeka. :)

Dushan-85

Post by Dushan-85 » 07 Feb 2010, 20:54

Ipak su Turci ovdje najduze bili.
U pravu si, neke traume i kompleksi i dalje traju.
Madjari, Chesi, Slovaci, Hrvati imaju traumu od Austrijanaca.
Grci, Rumuni, Srbi, Albanci, Makedonci, Bosnjaci i Bugari imaju traumu od Turaka.
Svako od svoga i svakom svoje.
Tak' ti je to.
Pozdrav.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 07 Feb 2010, 20:58

kide wrote:tu bi mogao da uleti Rocket iz forumskog šipražja, odmahujući svojom učenom glavicom...
Heh, glavicom. Otkad ne mogu da nađem šešir - čak ni u Balkanskoj ne prave kape za ovolike tintare kolika je moja.

Učenost je nužnost, btw. "Obrazuj se ili umri", to je geslo modernog doba.

I ta mržnja prema obrazovanima nam je sa Orijenta. Saladin spaljuje biblioteku u Kairu, Amr Ibn Alas spaljuje Aleksandrijsku biblioteku. "Šta ti učeni laprdaju, kad je svakom dovoljan po Kur'an?"

Vezano za gorespominjanu elitu, dozvolićete da vam citiram jedan Mikljin aforizam:

РЕТРОГРАДНОСТ СРПСКЕ ЕЛИТЕ
Српска елита је, као и свака друга елита, по дефиницији одговорна за стање у коме се данас друштво налази. Није била довољно проницљива али ни довољно предузимљива и одважна. Превише је била блиска властима да би била независна и превише удаљена од народа да би га разумела. Падала је у транс када томе није било време а оклевала када је морала одлучно и брзо да реагује. Често је, најзад, кочила и вукла назад, уместо да покреће напред. Када се све сабере и узме у обзир, можда и није била елита.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 07 Feb 2010, 21:31

sinisake wrote:Ne znam zasto me ovaj Bugi strahovito podseca na Dersua...
Da l' se to sa godinama stize do tog nadobudnog elitistickog stava? :P
Suza mi zaiskrila kad sam mu procitao prvi post :bambi:. A i nick mu je na pola puta do elite, samo da izbaci ono Woogie i doda ispred, jelda...Off topic, jel slusao neko L'Elite od Trust-a?

Post Reply