Oprema Koju Imate

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
sl0e

Re: Oprema Koju Imate

Post by sl0e » 25 Mar 2010, 19:20

Au ljudi, pa kriza je jos, a vi se ovako ponavljate :D Svaka cas', twin reverb je ultra pojacalo, i want one for myself :D

ac10

Post by ac10 » 25 Mar 2010, 19:30

cestitam svima na prinovama :ziveli:
kakva kriza eto dokaza da krize nema :mrgreen:

nebojsak

Post by nebojsak » 25 Mar 2010, 21:16

Da, to mi je uvek bilo zanimljivo, te priče oko nepotrebnosti 4x12", osim za predrkane bine. Uopšte ne znam odakle dolazi ta ideja, moje praktično rehearsal i koncertno iskustvo govori sasvim suprotno.

Razlika je neviđena kad pičim solo svoj kombo od 130w, i kad ga zabodem u box. Na stranu širina, dubina i headroom (za razliku od usmerene tačke koja bije, u prvom slučaju), u combo+box varijanti mogu da otpanjim pojačalo za još 1-2 podeoka, i da ne bude neprijatno.

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 26 Mar 2010, 00:26

Naravno, pa svi ljudi koji imaju barem 2-3 godine aktivnih probi i svirki iza sebe moraju to da kapiraju, a da ne govorim o ovima sa većim stažom. Samo, ovde na forumu je uvek vladao otpor prema pojačalima jačim od 30W i kutijama većim od 2x12. ::ranting:: :D

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 26 Mar 2010, 01:34

+Hopkins+ wrote:Naravno, pa svi ljudi koji imaju barem 2-3 godine aktivnih probi i svirki iza sebe moraju to da kapiraju, a da ne govorim o ovima sa većim stažom. Samo, ovde na forumu je uvek vladao otpor prema pojačalima jačim od 30W i kutijama većim od 2x12. ::ranting:: :D
Govorim samo u svoje ime, kad kažem sledeće:

sve je to lepo i super, 4x12 i nx12 kabineti i glave sa 100+ W, ali...

Ono što treba da shvatite, je da isto to što vi pričate o headroom-u, dubini, širini i ostalim dimenzijama zvuka, razumeju, čini mi se, gotovo svi koji su ikada razmišljali o kvalitetnom tonu i kako doći do njega. Tako da, iskustvo i staž na probama, koncertima, klupskim svirkama, broj godina bavljenja sviranjem u bendu i slične stvari ne moraju da podrazumevaju da ljudi kako vreme odmiče obavezno sviraju samo na sve većoj opremi a sve ostalo zaslužuje samo nipodaštavanje, a sve to je kao rezultat neke stečene pameti i iskustva.

Jedno nema veze sa drugim, a objasniću i zašto tako mislim.

Ja konkretno, sviram 40w lampaša kombo sa 2x12. I to mi je previše, jer u bendovima u kojima sviram (nešto je autorsko, nešto su obrade) ne mogu da se pojačam ni toliko minimalno koliko je potrebno da pojačalo proradi kako treba, jer je i sa tom malom snagom jednostavno preglasno. A nije mi fora da se ja bezuslovno panjim kao konj, da bih ja kao, dobio svoj ton, dok ostali u bendu sviraju na razumnoj snazi. Znači, buka je preterana, a ne mogu da budem zadrt da maltretiram ostale kad već atmosfera u oba benda nije takva da se svira glasno do neke veće mere.

Ima i još praktičnih razloga za downsizing: treba tu opremu nositi, utovarati u kola, iznositi iz istih, vući do lokacije nastupanja i ostale nezaobilazne peripetije. Ja sam takvog mišljenja da ne želim da maltretiram druge da nose ono što ja sam mogu da ponesem. Samim tim, u najmanju ruku mi je krajnje nepraktično da imam toliko kabast, velik i težak komad opreme za koji znam unapred da ga nikada sam neću moći nositi, što znači automatsko večito cimanje drugih za te potrebe. Neću i ne želim to da radim, odn. ako će mi neko već pomagati, želim to da svedem na minimalnu meru, da ne bih druge opterećivao.

Dakle, to što više značaja po ovim pitanjima pridajem praktičnosti, ne znači da ja (ili možda drugi koji dele ovo mišljenje) nisam svestan da kabinet 4x12 daje bolji, lepši, puniji, bla bla bla ton, i tu ste potpuno u pravu, da ne bude zabune... Ali, ja bih bio zadovoljan i sa 1x12 od 12W jer bi mi lepo ozvučeno radilo na manjoj buci to što treba, a isto tako lep, prirodan ton je tu kad mi treba, bez da dobijem kilu od nošenja.

Napisao sam sve ovo, jer ispada da, svako ko ne svira 4x12 ili veće stvari nije svestan "šta je, bre, to pravi ton", ili jednostavnije rečeno, taj je njonja koji nema pojma sa tonom i životom.

Zato, samo polako, jer nije baš tako...

Ajd uzdravlje, pa neka svira ko na čemu voli, i voljan je sve to da nosi :) :ziveli:

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 26 Mar 2010, 01:57

:1: and let me hear ya say Amen :mrgreen:

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 26 Mar 2010, 02:11

hopkins
jel ti nije frka da odsviras soundtrack iz dead man
(ako se ne varam na tom pojacalu je snimao neil young)
:ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Mar 2010, 02:37

nebojsak wrote: Razlika je neviđena kad pičim solo svoj kombo od 130w, i kad ga zabodem u box. Na stranu širina, dubina i headroom (za razliku od usmerene tačke koja bije, u prvom slučaju), u combo+box varijanti mogu da otpanjim pojačalo za još 1-2 podeoka, i da ne bude neprijatno.
Ima smisla, vece je rezistivno opterecenje na izlazu pojacala pa je otuda na istom volume podeoku malo 'tise'.

Ali generalno, 4x12" sa 100w kombinacijama je i meni preterano za 99% aplikacija.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 26 Mar 2010, 06:27

faks wrote: (ako se ne varam na tom pojacalu je snimao neil young)
Varaš se... ali bi Hopkins kogao da odsvira nešto iz filma Crossroads, Raj Kuder insistira na Twinovima.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 26 Mar 2010, 07:07

Verovatno cu zvuchati kao potpuna neznalica, shto i jesam :mrgreen: , ali 'tedoh da pitam...sva ta glasnoca i ovo ono, dobijanje pravog tona na njojzi, to shvatam, ali shto onda chovek ne bi ishao na pojachala sa master volume-om, pa se odvali internaly a master smanji na razumnu glasnocu i opet ima taj karakter tona? :hide: Mislim kapiram ja veliki headroom(mnogo lepa stvar, definitivno) i mas' sveukupnog tona otpanjenog pojachala, ali istina je da vecina ide na varijantu, najverovatnije necu nikada svirati na bini Beer Fest-a, ali shta ima veze, da kupim ja sebi neshto shto to mozhe da izgura, pa shta bog da :metal:
Missim da se razumemo, ja bih voleo da imam obe varijante, i neshto extra large and powerful chisto da izaziva strahoposhtovanje u tom delu prostorije :mrgreen: , a ovako nekog lampashchitja od 15w da daje fin ton na razumnoj glasnoci. Zato neshto u poslednje vreme razmishljam o malenom glansu zvanom Vox Nightrain 15 NT tako se nekako zove mrzi me da guglam. Siguran sam da chika Dersu ima neke poblizhe informacije o ovome, ako si neshto chuo(lepo or ruzhno) monsignore Dersu please do tell. :ziveli:

nebojsak

Post by nebojsak » 26 Mar 2010, 07:24

Baba Slim wrote: Napisao sam sve ovo, jer ispada da, svako ko ne svira 4x12 ili veće stvari nije svestan "šta je, bre, to pravi ton", ili jednostavnije rečeno, taj je njonja koji nema pojma sa tonom i životom.
Daleko bilo, ja samo odgovaram na otprilike dijametralno suprotne izjave, da je 100w + 4x12" besmisleno iživljavanje koje se rabi samo po Arenama. Nije.

Što se tiče nošenja, jbg, i ja bih najviše voleo da imam kombo od 5 kila koji mi daje isto što i gorepomenuta kombinacija :) ali neće da može. Šta da se radi.

BaalBehrit

Post by BaalBehrit » 26 Mar 2010, 08:16

Cortex wrote:ali shto onda chovek ne bi ishao na pojachala sa master volume-om, pa se odvali internaly a master smanji na razumnu glasnocu i opet ima taj karakter tona? :hide:
Ne funkcioniše to tako. :) Moraju lampe da se oteraju u zasićenje, za to postoji stvarčica koja se zove atenuator: http://en.wikipedia.org/wiki/Attenuator_(electronics). Al' onda imaš i trošak češćeg menjanja lampi, itd.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 26 Mar 2010, 08:17

nebojsak wrote:Daleko bilo, ja samo odgovaram na otprilike dijametralno suprotne izjave, da je 100w + 4x12" besmisleno iživljavanje koje se rabi samo po Arenama. Nije.
OK, naravno da nije besmisleno, ali složićeš se bar, da ne možeš takve kombinacije na pravi način koristiti svuda i u svakoj prilici, zar ne? Ako je već situacija takva, onda mi je svo to nošenje uzaludno i suvišno, samo to kažem.
nebojsak wrote:Što se tiče nošenja, jbg, i ja bih najviše voleo da imam kombo od 5 kila koji mi daje isto što i gorepomenuta kombinacija :) ali neće da može. Šta da se radi.
Tužna istina. :ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 26 Mar 2010, 08:35

Generalno stvar na koju ljudi ne obraćaju pažnju (ako samo na trenutak zaboravimo na gabarite) je sama efikasnost zvučnika.
30W kroz jednu 12" kojoj je sensitivity 100 i više dB ume da bude veoma neprijatno glasna stvar.

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 26 Mar 2010, 09:37

@Baba Slim: Ma sve ja tebe razumem, kao što je rekao Nebojša, nemam ni ja ništa protiv malih pojačala, nego se uvek čudim kako ljudima nije jasno da recimo tih tvojih 40W i 2x12 jednostavno nije dovoljno za sve i svja. Ako sa jednim bendom sviram hardcore punk - noise rock, a sa drugim hard rock, doom-drone metal i tako te tripove, meni jednostavno tih 40W na dve dvanestice ne pije vodu. Moram da imam zid zvuka, mora da pišti, vrišti i da se dere. Da kada nagazim Electric Mistress sa Muffom krene da se okreće cela sala. Tako da meni to treba, a tebe razumem, ako sviraš obrade neke, možda često tezgariš pa vucaraš opremu. Meni oprema stoji u studiju i ako imam neki koncert jednom mesečno, neki put ni toliko, ja to nosim pa mi ne padne teško. Godišnje ako nema neke turneje nemam više od 20 koncerata. Ako bi se bacio u tezgaroške vode i sviranje po kafićima, naravno da bi se daunsajzovao.
Cortex wrote:Mislim kapiram ja veliki headroom(mnogo lepa stvar, definitivno) i mas' sveukupnog tona otpanjenog pojachala, ali istina je da vecina ide na varijantu, najverovatnije necu nikada svirati na bini Beer Fest-a, ali shta ima veze, da kupim ja sebi neshto shto to mozhe da izgura, pa shta bog da :metal:
Cortex tebra, opet kažem, nije sve ni u glasnoći, na Beer Festu se sve ozvučava. tako da bi mogao da izguraš taj cert i sa Fender Frontmanom od 15W.
Rocket Roll wrote:
faks wrote: (ako se ne varam na tom pojacalu je snimao neil young)
Varaš se... ali bi Hopkins kogao da odsvira nešto iz filma Crossroads, Raj Kuder insistira na Twinovima.
Hehehe, ajde i mogao bih da nešto snimim, pa ću bačiti ovde da čujete.

Post Reply