jeftine wah pedale?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Funkomat
MF veteran

Re: jeftine wah pedale?

Post by Funkomat » 09 Apr 2010, 01:04

sl0e wrote:Menjanje iznutrica sam pomenuo samo zbog toga sto je cena pedale atraktivna, i sto moze da bude dobar starting point za pravljenje nekog ultimativnog wah-a koji bi bio zvucno bolji i koji ne bi patio od pomenutih sitnih boljki.
Tacno, mada bih ja pre uzeo ne smd stock krajbejbi za tako nesto.

Inace, probao sam nedavno jedan nov stock V847 i da oprostite, meni je taj wah uzasan. :povrac:
Moj fasel krajbejbi ga je POJEO.
Ne znam kakav bi bio u poredjenju sa obicnim krajbejbijem ali uzecu ga ponovo od ortaka pa snimiti jedan uporedni test njega i svog waha.

ognjen93

Post by ognjen93 » 09 Apr 2010, 09:49

Funkomat wrote:
sl0e wrote:Menjanje iznutrica sam pomenuo samo zbog toga sto je cena pedale atraktivna, i sto moze da bude dobar starting point za pravljenje nekog ultimativnog wah-a koji bi bio zvucno bolji i koji ne bi patio od pomenutih sitnih boljki.

Inace, probao sam nedavno jedan nov stock V847 i da oprostite, meni je taj wah uzasan. :povrac:
Ne znam kakav bi bio u poredjenju sa obicnim krajbejbijem ali uzecu ga ponovo od ortaka pa snimiti jedan uporedni test njega i svog waha.

Da ali kosta duplo manje, a i meni nije toliko los, ono nisam ga puno svirao 10 - ak minuta....
Verovatno bi decko da ima para uzeo cry baby bez razmisljanja....

Born_Dead

Post by Born_Dead » 09 Apr 2010, 10:49

a zasto behringer zaobici? jeste plastican ali za nekog ko prvi put gazi ,mozda nije toliko lose??? jos ima garanciju?

ognjen93

Post by ognjen93 » 09 Apr 2010, 10:57

Born_Dead wrote:a zasto behringer zaobici? jeste plastican ali za nekog ko prvi put gazi ,mozda nije toliko lose??? jos ima garanciju?
Taj Behringer je kopija cry baby -a, ne znam nisam ga nesto puno svirao...
Imas i http://www.thomann.de/gb/rocktron_classic_wah.htm
i http://www.maric.rs/srp/proizvodi/?coni ... =41&l3=634

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 09 Apr 2010, 12:27

Nedavno sam probao u Artistu Hellbabe jer sam se namerio da ga uzmem (trebao mi je wah za probe i manje svirke gde neću nositi komplet pedalboard), ali je već bio rezervisan i ne kupih ga i popizdeo totalno, no druga je to priča.

Elem, ako se izuzme činjenica da je wah plastičan, ja nisam mogao da nađem neku ozbiljniju manu, jer:
- optička je sprava (ne može se potrošiti običan pot koji se onda mora menjati)
- feder ga vraća u početni položaj, i automatski se uključuje čim ga nagaziš i pomeriš iz tog krajnje gornjeg položaja, i isključuje kad ga feder vrati skroz gore
- ima sa desne strane jedan rotacioni prekidač sa, čini mi se, 5 položaja koji mu regulišu Q, a sa leve strane još tri mala trim pota za fino podešavanje, koje mu zaista pružaju super mogućnosti. Od uključivanja waha trebalo mi je možda 1-2 min čačkanja svega toga da namestim opseg koji meni najviše odgovara.

I zato, treba probati bez predrasuda, malo čačkati i sigurno će svako naći kombinaciju koja mu odgovara. Neverovatna stvar za tako male pare, ja sam bio u najmanju ruku iznenađen. Plus, što mi drugar reče (ja wah nisam otvarao) da ima mogućnost modovanja, odn. menjanja rupe na zaklonu i samim tim promena količine svetla koje pada na fotoćeliju, što direktno utiče na zvuk... Isto se valjda može menjati i međusobni položaj fotoćelije i diode, ali kažem nisam otvarao pa ne mogu da tvrdim sa 100%-nom sigurnošću.

Moram priznati da ne znam kako rade te ostale sprave koje spominjete, Daphon, Rocktron i ostalo. Neke Voxove sam probao ali davno, ali samo se sećam da mi se uopšte nisu svideli, jako plitko su radili, mali hod. Crybaby gcb95 sam imao davno davno, ali taj wah već puno košta ako čovek hoće jeftiniju spravu.

Zato nemojte odmah odbacivati Behringer samo zbog njegovog renomea. Jeste, treba malo pažljivije gaziti, ali osim toga ja lično nemam zamerke.
Ako je nekome prva wah pedala, mislim da može da odgovori na širok dijapazon potreba.

Moje skromno mišljenje.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 09 Apr 2010, 12:33

ognjen93 wrote:
Funkomat wrote:

Da ali kosta duplo manje, a i meni nije toliko los, ono nisam ga puno svirao 10 - ak minuta....
Verovatno bi decko da ima para uzeo cry baby bez razmisljanja....
Thomann kaze 85e vox, 115e gcb95F... Nije neka drasticna razlika.
No, u svakom slucaju, ni jedan ni drugi ne spadaju medju jeftine wahove tako da im nije mesto tu.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Apr 2010, 12:45

E sad još samo da naši trgovci hoće da se potrude da izađu u susret potrebama kupaca... Eto hoće da uvezu Rocktron Black Cat Moan, i da ga naplate 120 evra, a neće Rocktron Classic... Stara priča...

Born_Dead

Post by Born_Dead » 09 Apr 2010, 14:18

za rocktron black cat moan 120e??? :krstise: cu da dodam 30e uzeo bih dime cry baby,josh ima vise funkcija,proverena stvar,PLUS IZGLEDA DO JAJA! ma dajjjj....

Blingo

Post by Blingo » 09 Apr 2010, 15:20

Ja sam sa svojim VOX V847 wahom prilično zadovoljan.U momentu kada sam kupovao wah, više mi se svideo od običnog cry babya...Nekako, zvučao mi je mirnije i spontanije, u odnosu na cray baby-a koji mi je nekako bio previše ošatar.

E sad, Behringer Hell Baby... Iskreno, gledajući neki test 4 wah pedale na You tube-u, najviše mi se svideo uparvo njegov zvuk i slažem se da nudi puno za jako malo para, ALI. Lično ga ne preporučujem nikome, upravo zbog plastičnog kućišta. Da se razumemo, posedujem 3 Behringer pedale i mislim da ta njihova plastika, kada je slučaj sa "običnim" pedalama, apsolutno izdržava svako normalno korišćenje, ali jedno je dist, koji ti nagaziš jednom-dva put u toku pesme, a sasvim je druga stvar kada počneš da akaš wah gore-dole.
Recimo, nastup, sviraš neku žešću pesmu, gruvaju te adrenalin i testosteron, dodje momenat za wah, a ti ga nagaziš, onako, muški, svom težinom, da cijukne kao šiparica kad je uštineš za guzu...Još ako te ponesu emocije, uiiiiii... ne verujem da bi Behringer to dugo izdržao. Mišljenja sam da wah pedala, ipak, MORA da bude metalna.

Born_Dead

Post by Born_Dead » 09 Apr 2010, 15:44

ja sam na jednoj svirci trebao nesto da soliram (svirali neke metalcine)i ne znam konkretno kada ,bilo je par puta kada sam malo jace nagazio limeno kuciste homemade boost pedale,i naravno kuciste se iskrivilo,pa mi je switch bio pod uglom :D XD i to opasnim uglom,sreca vecina komponenata je bilo OK :D inace ja imam preko 95kg XD a plus nosim 42,43,tako da mala povrsina velika tezina,ipak cu da cekam za vox :D

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 09 Apr 2010, 15:46

@Blingo: Što se tona tiče, to striktno zavisi od osobe i ukusa. Kao što reče, Hellbabe je u tom domenu super, a pitanje je da li se nekome sviđa ili ne.

Što se plastike tiče, u pravu si da to mu zaista i jeste jedina ozbiljnija mana. Ali, to gaženje svom težinom o kojim ti pričaš, o tome treba voditi malo računa i problem rešen.

Koliko ja vidim, svodi se na ovo:
a) malo razmišljaš i kontrolišeš se u kritičnim adrenalinskim momentima - wah za 30 e
b) ne moraš da razmišljaš ni o čemu - 100+x eura

Pa, ko kako voli... :ziveli:

ognjen93

Post by ognjen93 » 09 Apr 2010, 15:52

Kristijan wrote:E sad još samo da naši trgovci hoće da se potrude da izađu u susret potrebama kupaca... Eto hoće da uvezu Rocktron Black Cat Moan, i da ga naplate 120 evra, a neće Rocktron Classic... Stara priča...
NIJJE NIKAKVA FRKA IMA JEDNA RADNJA U NISU, NARUCUJU SA THOMANN A, UZMU OKO 20 %...

Born_Dead

Post by Born_Dead » 09 Apr 2010, 15:57

ognjen93 wrote:
Kristijan wrote:E sad još samo da naši trgovci hoće da se potrude da izađu u susret potrebama kupaca... Eto hoće da uvezu Rocktron Black Cat Moan, i da ga naplate 120 evra, a neće Rocktron Classic... Stara priča...
NIJJE NIKAKVA FRKA IMA JEDNA RADNJA U NISU, NARUCUJU SA THOMANN A, UZMU OKO 20 %...
da li moze preko njih da se naruci gitara?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 09 Apr 2010, 16:01

ognjen93 wrote:
Cena toga sto kupujes i 20% radnji + 30% carina i pdv, ili bez ovih 30%?

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 09 Apr 2010, 16:25

Born_Dead wrote:za rocktron black cat moan 120e??? :krstise: cu da dodam 30e uzeo bih dime cry baby,josh ima vise funkcija,proverena stvar,PLUS IZGLEDA DO JAJA! ma dajjjj....

Crybaby from hell je oko 240e kod nas trenutno ^^

Post Reply