Nedavno sam probao u Artistu Hellbabe jer sam se namerio da ga uzmem (trebao mi je wah za probe i manje svirke gde neću nositi komplet pedalboard), ali je već bio rezervisan i ne kupih ga i popizdeo totalno, no druga je to priča.
Elem, ako se izuzme činjenica da je wah plastičan, ja nisam mogao da nađem neku ozbiljniju manu, jer:
- optička je sprava (ne može se potrošiti običan pot koji se onda mora menjati)
- feder ga vraća u početni položaj, i automatski se uključuje čim ga nagaziš i pomeriš iz tog krajnje gornjeg položaja, i isključuje kad ga feder vrati skroz gore
- ima sa desne strane jedan rotacioni prekidač sa, čini mi se, 5 položaja koji mu regulišu Q, a sa leve strane još tri mala trim pota za fino podešavanje, koje mu zaista pružaju super mogućnosti. Od uključivanja waha trebalo mi je možda 1-2 min čačkanja svega toga da namestim opseg koji meni najviše odgovara.
I zato, treba probati bez predrasuda, malo čačkati i sigurno će svako naći kombinaciju koja mu odgovara. Neverovatna stvar za tako male pare, ja sam bio u najmanju ruku iznenađen. Plus, što mi drugar reče (ja wah nisam otvarao) da ima mogućnost modovanja, odn. menjanja rupe na zaklonu i samim tim promena količine svetla koje pada na fotoćeliju, što direktno utiče na zvuk... Isto se valjda može menjati i međusobni položaj fotoćelije i diode, ali kažem nisam otvarao pa ne mogu da tvrdim sa 100%-nom sigurnošću.
Moram priznati da ne znam kako rade te ostale sprave koje spominjete, Daphon, Rocktron i ostalo. Neke Voxove sam probao ali davno, ali samo se sećam da mi se uopšte nisu svideli, jako plitko su radili, mali hod. Crybaby gcb95 sam imao davno davno, ali taj wah već puno košta ako čovek hoće jeftiniju spravu.
Zato nemojte odmah odbacivati Behringer samo zbog njegovog renomea. Jeste, treba malo pažljivije gaziti, ali osim toga ja lično nemam zamerke.
Ako je nekome prva wah pedala, mislim da može da odgovori na širok dijapazon potreba.
Moje skromno mišljenje.