izbor akusticne ozvucene gitare

rastaman

Re: izbor akusticne ozvucene gitare

Post by rastaman » 09 May 2010, 23:43

Hvala na korisnim informacijama(moj drug hoce da kupi kvalitetnu gitaru,njegovom ocu je 300/400evra sica tako da ga cijene ne interesuju vec kvalitet,a ja se raspitujem za njega :)...kakva ti se cini yamaha f370 black? (cijenu koju sam nasao je 145evra sa popustom od 10-15%)...da li je za te pare dobra i da li bih mogao naci neku bolju gitaru za te pare,do 150 evra? imam osnovno muzicko obrazovanje i svirao sam do sada samo klasiku sada prelazim na ''sviranje za moju dusu'' pa sam odlucio da kupim neku acousticnu gitaru koja mi moze sluziti u tu svrhu jer ne razmisljam da se profesionalno bavim muzikom ;)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 10 May 2010, 06:08

Do 150 evra imaš gitare ko je su onako... Služiće te, ali nema sad nekog padanja u nesvest, moraš odmah da se pomiriš sa tim da u toj kategoriji nisu neki osobito upečatljivi instrumenti. Za te pare, f370 predstavlja pristojnu kupovinu. Dobiješ instrument koji je lepo napravljen, vrlo uredno i precizno, piše Yamaha na njemu, pa ako rešiš da je prodaš jednog dana to nije zanemarljivo, ima vrlo solidne čivije u livenom kućištu, i dobro drži štim, i ton je za te pare solidan. Dakle nije šteta da je kupiš.

S druge strane, ako si već prošao kroz muzičko obrazovanje, mora biti da imaš makar kakvo iskustvo sa gitarama. Ako ništa drugo, znaš da sviraš, pa možeš samostalno da isprobaš gitaru. Moj savet je da ideš po prodavnicama, i da probaš sam. Prvo probaj neke skuplje modele, da čuješ malo kvalitetniji zvuk, a onda isprobavaj ove koje su ti u finansijskom dometu, da vidiš koja od njih najviše podseća po kvalitetu zvuka na ove skuplje. Postoji jedna jako bitna stvar - da, može da se pazari i bolje od f370, da nađeš instrument istih ili sličnih performansi za manje para, ali da je proizvođač bez renomea koji ima Yamaha, što ti kasnije u preprodaji predstavlja prepreku. Samo te instrumente ne možeš na slepo da kupiš, moraš da probaš, i poželjno je da probaš nekoliko uzoraka istog modela, da nađeš najbolji komad. To ti je ako želiš da prođeš malo jeftinije. I tu niko ne može da ti kaže da ideš da probaš taj i taj model, jer kvalitet varira od komada do komada. Recimo da bih gotovo bilo koju Yamahu mogao i poštom da poručim, i da ne brinem za to da li će da mi se dopadne. Kod njih je uvek "koliko para, toliko muzike".

rastaman

Post by rastaman » 10 May 2010, 13:27

zivim u gradu gdje nema prodavnica instrumenata tako da ne mogu da idem redom i obilazim jer nemam vremena za to :) do sad sam obisao samo par njih i isprobao sam yamahu f370 ,c310 i ozvucenu yamahinu koja je oko 400evra, i neku SXovu...f370 mi se dopala,i zvuk i cijena ..znam da za te pare nemogu da ocekujem nisto perfektno ali mislim da bi mi ta gitara sluzila za ono sto ja zelim....hvala ti jos jednom :)

rastaman

Post by rastaman » 10 May 2010, 14:00

P.S. nisam iskusan sa acousticnim gitarama,do sad sam samo klasicne svirao...koliko je lakse ili teze svirati bare akorde(i akorde u opste) na acousticnim gitarama nego na klasicnim?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 10 May 2010, 14:59

Pa nije lakše sigurno, jer čelične žice imaju jaču tenziju... A opet vrat je uži na western gitari nego na klasičnoj... Eto, recimo da je za nijansu teže svirati bare na čeličnim žicama, ali nije neka velika frka.

rastaman

Post by rastaman » 10 May 2010, 17:54

kako ti se cini model F310-koji mogu kupiti za 130 evra bez fotrole a sa fotrolom za 155evra? da li vrijedi toliko za ove par? btw permutovao sam cijene F370 (u radnji gdje sam je isprobao) kosta 170 a ne 130 evra...vrijedili toliko?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 10 May 2010, 18:08

Hm... Pa vidi, i F310 i F370 su Yamahini početnički modeli, s tim da je F310 najjeftiniji Yamahin model, i najskromnije je urađen. Da ti pravo kažem, oba su tu gde si ti gledao malo skuplji nego što sam očekivao. Nije F370 spektakularno bolji instrument, ali jeste bolji, i između F310 i F370 ja bih odabrao F370. To je najviše što mogu da ti kažem. Sam moraš da odlučiš da li ti razlika između ova 2 instrumenta opravdava i razliku u ceni.

rastaman

Post by rastaman » 10 May 2010, 22:11

hvala puno :)

rastaman

Post by rastaman » 12 May 2010, 11:48

kakve su SX gitare? da li se moze naci neka dobra za gore pomenutu cijenu?

rastaman

Post by rastaman » 12 May 2010, 12:10

jesu li western gitare isto sto i acousticne?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 12 May 2010, 13:07

Sad moram da ti odgovorim onako... akustične su sve koje nisu električne :lol:

Akustične su sve gitare koje imaju rezonator, akustični trup. Samo su neki trgovci lenji pa klasične gitare (koje su očigledno akustične) trpaju u jednu zasebnu kategoriju, a dreadnought, jumbo, folk, parlor i kojekakve druge umeju da strpaju u kategoriju "akustiče", a neki su manje lenji pa pojedine od ovih stave u kategoriju "western", ali ništa od toga nije baš precizna podela. Recimo F310 i F370 su dreadnought gitare, taj oblik trupa se tako zove. Martin je prvi počeo da ih pravi, pa se ie koje se kod njega uobičajilo "zalepilo" i svima ostalima koji su takve gitare pravili. Pa su tu onda jumbo gitare, ali ima najmanje 2 veličine rezonatora koji se vode kao jumbo (mada ima i onih koji tvrde da je samo najveći jumbo pravi jumbo, a da sve ostale gitre treb da nose drugačiju oznaku, ma koliko ličile na jumbo gitaru). Pa 00. Zatim 000. Pa OM rezonator. Folk rezonator. Parlor rezonator. Pa veliki niz rezonatora inspirisanih izgledom i konstrukcijom violine, dakle gitare sa trbučastom gornjom i donjom pločom rezonatora i sa "f" zvučnim otovrima, uglavnom korišćeni za jazz gitare. Pa gitare evropskih graditelja koje su posebno popularisane u okviru gitane jazz podžanra. Svi oni se razlikuju po veličini i obliku, negde su te razlike sitne, a negde vrlo upadljive. Sve u svemu, računaj da su dosta zamešatelstva napravili trgovci da bi lakše sortirali svoju ponudu. Pri tom, većina njih je flamenko gitare izgurala van svake kategorije, jer ako ćemo da budemo iskreni - klasična muzika se ne svira na flamenko gitari, i flamenko muzika se ne svira na klasičnoj gitari, nije to isti instrument, iako neodoljivo podsećaju jedna na drugu. A tu su, da posebno zakomplikuju žvot, i razne "na pola puta" gitare, za gitariste koji vole zvuk najlonskih žica, ali ne vole dimenzije klasične gitare, pa imaju malo uži vrat, drugačiji rezonator, drugačiju skalu... Dakle gitare na kojima se definitivno ne svira ozbiljna muzika pisana za klasičnu gitaru, ne svira se školski repertoar, ali koje daju ton vrlo srodan klasičnoj gitari. E njih trgovci smeštaju gde im je zgodno, malo među klasične, malo među western... a ni jedno nije sasvim tačno...

Nisam ti sada mnogo pomogao... Da probam da pojednostavim. Za većinu gitara sa čeličnim žicama (a tu su pomenute dreadnought, jumbo, OM, 00, 000, folk, parlor, raznorazne jazz i gitane jazz...) će trgovci da kažu da je u pitanju neka od western gitara, a oni posebno lenji trgovci će da kažu da je u pitanju akustična gitara (iako smo gore razjasnili da je to najšira kategorija, dakle ne praviš nikakvu posebnu distinkciju ako kažeš da je neka gitara akustična). Dok će za većinu gitara sa najlonskim žicama većina trgovaca da kaže da je u pitanju klasična gitara (gde bi upale klasične i flamenko gitare, iako smo gore razjasnili da to nisu iste gitare). I to je od prilike to.

Poenta je da akustične gitare ne mogu tako lako da se podele u 2 grupe, jer instrument koji se koristi par stotina godina, a samo je u poslednjih 130 godina doživeo nebrojeno mnogo modifikacija i različitih izdanja stvarno teško može da se smesti u 2 kategorije. Pa ni električne, koje su aktuelne tek od sredine 20. veka ne mogu da se podele u samo 2 kategorije.

Je li sada malo čistija situacija? Ma pitaj ako si zapeo negde...

Ja nemam lepo mišljenje o akustičnim SX gitarama, posebno ne iz ove kategorije. Što ne znači da ne može da se nađe i neki boli komad. Ja do sada nisam video takav komad, dakle govorim o mom iskustvu, i ne isključujem mogućnost da je neko imao i drugačije iskustvo.

rastaman

Post by rastaman » 12 May 2010, 13:27

a je li kod svih ovih gitara(izuzev kod kalsicnih i flamenko gitara) vrat uzak,tj iste ili slicne sirine? I koja od ovih podvrsta koje si nabrojao najbolje paše za sviranje ex yu rock muzike..tip muzike koji je pjevljiv, meni najdrazi a i svi ih znaju tako da sviranjem ovih pjesama mogu da napravim odlicnu zurku (znas u sustini koje pjesme najbolje prolaze pa bih te zamoio da mi kazes koju podvrstu da uzmem) :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 12 May 2010, 13:45

Aaaa, pa silno grešiš. Da ja znam koje pesme najbolje prolaze, sa mojih 35 godina bih verovatno sada producirao album nekoj pop zvezdi, a ne bih delio savete na forumu :lol:

Uglavnom gitare sa čeličnim žicama imaju širinu vrata na početku grifplatne od 43 ili 44 mm, i tek poneka posebno namenjena finger pickerima ima još malo širi vrat, ali to je izuzetak. Dakle 43 mm je ono što ćeš najčešće da vidiš.

Uzmeš dreadnought gitaru, i miran si. Prvo, to je dovoljno glasna gitara da može da se čuje i kad uz nju peva više od jedne osobe. Drugo, relativno je univerzalna. Nije za jazz svirku (može da posluži, ali nije za to pravljena), ali rock, pop, country i blues će da podnese sasvim fino. I najčešći je model, nesumnjivo je najzastupljenija gitara. I kad nemaš svoju gitaru sa sobom, najverovatnije ćeš naleteti kod nekog drugog na drednought gitaru, pa ćeš da se osećaš "kao kod kuće". Za neko silno soliranje bih preporučio gitaru sa malo drugačijim oblikom i gabaritom rezonatora, zarad drugačije projekcije zvuka i drugačije tonske slike (da su srednji i viši tonovi malo "razgovetniji"), ali kapiram da ne uzimaš gitaru za tu namenu.

Eto, sad si napakovan informacijama. A sad - manje priče, više svirke!

rastaman

Post by rastaman » 12 May 2010, 14:51

he he napakovan sam do grla jos da imam para do grla pa da uzmem neku zestoku gitaru bilo bi extra...hvala ti znaci tip gitare yamahe f310 ili 370 ce da posluzi vrhunski ;) hvala po 100 puta! :)

Alexajlo

Post by Alexajlo » 16 May 2010, 11:00

Kada mi je sin sa devet godina izrazio želju da svira gitaru bio sam u dilemu (kao i svi) šta da mu priuštim.
Po savetu profesora gitare uzeo sam model Yamaha C70.
Sviranje iziskuje mnogo truda, strpljenja i samokontrole.
Ukoliko je kolebljivost i neistrajnost u "muziciranju" potkrepljena zvukom lošeg (čitaj jeftinog) instrumenta, neuspeh je na pomolu.
Priušti sebi kvalitetniju klasičnu gitaru za početak. Zaljubićeš se u njen zvuk koji će ti biti podsticaj za nastavak uspešnog učenja.
Pozdrav.

Post Reply