neke 'sporedne' stvari

Post Reply
parker

neke 'sporedne' stvari

Post by parker » 22 May 2010, 17:24

POZDRAV NARODE!
Ja sam nazalost iz nekih privatnih razloga prodao bas i u ovoj sadasnjoj fazi ne sviram... ali kada dodje trenutak umesto basa bi kupio akusticnu gitaru. Favoriti su mi Cort Earth 100 (neka bubinga varijanta), i narocito Cort Earth 200. Takodje sam u Liri probao Parkwood pw310 pa i to mi se dosta svidelo, mada je malo skuplja od prethodne dve. Sad, ono sto me zanima je npr ovo, redom kako sam ih nabrojao gitare su solid gornja ploca, solid gornja i donja, i Parkwood koji je sav od solid drveta. Negde sam citao da je manje bitno da donje i bocne ploce budu solid, odnosno da vecinu zvuka nosi gornja ploca. A da npr nije ni preporucljivo za neku svakodnevnu upotrebu uzeti gitaru koja je sva solid, odnosno, super je zvuk ali su gitare nezne da se nosaju okolo, na pecanje, pored vatrice, taj neki uobicajeni fazon... Ako moze neko malo prosvetljenje oko ovih 'sporednih' stvari, bio bi zahvalan da se malo iskristalisem u ovom nekom narednom periodu, do trenutka kada krenem sa paricama u kupovinu. Takodje, ako je neko ko svira ozbiljnije od mene (citaj Kristijan :)) probao ovog Parkwooda neka da komentar, jer mi se gitara stvarno svidela pa me zanima vredi li dati neku vecu paru na to. Narocito sto ce gitara koju kupim biti 'gitara za ceo zivot, decu i unuke'

Kristijan
Uvaženi član

Re: neke 'sporedne' stvari

Post by Kristijan » 22 May 2010, 19:26

Da, svirao sam Parkwood, i to je sjajna gitara, i kao i Cort Earth 200 - zapravo košta manje nego što vredi. Ako se ne varam Yamaha FG730 košta koliko i Cort Earth 200, a meni je Cort u svakom pogledu bolji instrument. Jednostavno Parkwood i Cort nisu marke koje su se na ovom (ili možda bilo kom?) tržištu dovoljno probile da bi ih iko tretirao dovoljno ozbiljno.

Da odmah neke stvari malo razdelimo. Da li kupuješ gitaru za pored vatrice, ili gitaru koja se ostavlja u nasleđe? Pošto nije pametno da isti instrument ima obe namene. Ako je gitara za ceo život, i ako imaš para, vredi da uzmeš Parkwood. I da joj odmah nabaviš doooobar kofer, i da je ne zajmiš neodgovornim ljudima. A ako je gitara za pored vatrice, onda uzmeš Yamaha F310, meni bi za tu svrhu bilo žao i Cort Earth 100 da rabim. Kad malo bolje razmislim, za pored vatre su Aster i Stagg, sve drugo je šteta tako trošiti.

Ako se dvoumiš, da znaš da Earth 200 nije uopšte instrument za podcenjivanje. Svirao sam do sada 3 različite, i svaki put sam se oduševio kako je to lepo napravljen instrument. Ima ovde na forumu jedno moje poduže padanje u nesvest iz vremena kad sam je prvi put isprobao. Veruj mi, ni za to se deca i unuci ne bi žalili da naslede.

Earth 100 je fina gitara, ali je ne bih okarakterisao kao gitaru za ceo životm, posebno ako imaš mogućnosti da nabaviš i nešto bolje.

parker

Post by parker » 22 May 2010, 19:38

znaci, za pecanje neka 'china girl :)'... pa ok, ima smisla.

dvoumim se u toj meri sto je razlika izmedju earth 200 i parkwood nekih 140-150e. ili oko 100e ako se ne uzme parkwoodov gig bag (koji je doduse zaista odlican). sad, da li je taj gig bag dovoljna zastita. ako si ga video, znas na sta mislim, prilicno je de luxe

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 22 May 2010, 19:50

Gig bag je simpatična stvar, i nije loše imati ga pored kofera, jer ima situacija kada je sasvim dovoljno odložiti gitaru u gig bag, ali ja mislim da su slabe šanse da bih intenzivnije teglio all solid gitaru bez kofera. Recimo da i može da parira koferu jedan gig bag kad je u pitanju termo izolacija, ali nikako ne može da parira kad je u pitanju mehanička zaštita, a to je za all solid instrument vrlo bitno.

Ja cenim da Parkwood vredi te novce. Ali ne mogu više da kažem. Ti najbolje znaš da li si voljan da potrošiš toliko, i da li to tebi lično vredi toliko.

parker

Post by parker » 22 May 2010, 19:55

ok, hvala. kad nesto stigne pohvalicu se...
a gde bi mogao da potrazim to padanje u nesvest povodom earth200, trazio sam po imenu ali nisam pronasao

parker

Post by parker » 23 May 2010, 13:00

posto jos nije doslo do kupovine, ima vremena za razmisljanje... sad me pomalo bocka da li se malo napeti pa kupiti taylor, makar ovaj najjeftiniji: http://www.mitrosmusic.com/proizvod/519 ... -BIG-BABY/. probacu i njega kad stignem, ali da li je neko vec drzao u rukama?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 May 2010, 16:05

Samo Baby Taylor kod kolege iz benda. Opasna gitarica, ima jasan, prodoran ton, i neće da "ustukne" od dreadnought gitare, lepo se čuje.

Vidiš da ni ova nije baš pune veličine? Je li ti to prihvatljivo?

parker

Post by parker » 23 May 2010, 16:25

baby sam drzao u rukama i svidela mi se, samo sam malo skeptican zbog onih srafova na vratu, koji drze vrat uz telo. ali, mala je za moje prste koji su ko kobasice, mada, klincima bi bila vrhunska... ne znam ni sam. poenta je da bi mozda za neko vreme dosao u situaciju da i klincima kupujem neku gitaru, priblizniju njima (jer su zapitkivali da im pokazem nesto kad sam imao neku drugarovu akustaru pri ruci, pa sad znaju Amol :D ) pa onda gledam i ove manje (mada, baby kosta 30k), mozda onda nesto ovako, normalnije cene: http://www.artistsystems.net/mex/artikal.php?art=5948#

a za onaj big baby taylor sam pitao kao neko (mozda) kompromisno resenje, i za mene i za njih, a da je to uzgredno i vrhunska gitara...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 May 2010, 17:41

Znaš kako, moja najmlađa cura ima 7 godina i svira na gitari pune veličine, jer je voljna da svira. Starijim curama je falila ta volja, pa im nije pomoglo ni to što su osetno veće. Tako da nemoj da se orijentišeš po tome. Ko hoće - biće mu zgodno, a ko neće - džaba mu tu igraš na žici i ugađaš sa veličinom gitare i šta ti ja znam. Kupi ti lepo gitaru koja je tebi po volji i meri, taman da imaju "električnog zeca", da se trude da stignu do toga da mogu da koriste veliku gitaru.

Nisam svirao malog Oscar Schmidta, ali sam svirao par drugih njihovih gitara. Neke su ono... baš najobičnije jeftine gitare, a neke su vrlo solidni instrumenti iz srednje klase. Ne mogu ništa da kažem, velike su im razlike između onih jeftinijih modela i onih nešto skupljih.

A oni šrafovi na baby Tayloru ne treba da te sekiraju uopšte. Šta više, to je razlog više da budeš zadovoljan. Ljudi se pobrinuli da sve to bude sigurno, kad su već lepljene površine tako male.

parker

Post by parker » 23 May 2010, 17:58

pa ok... kako stvari sad stoje ja sam najvise za earth 200, i mislim da ce to biti gitara koju cu kupiti. nisam je nasao u radnji ali sam je probao kod nekog drugara ranije i mislim da je to to. probao sam earth 100, bilo ih je vise pa mi je prodavac dao nekog koji je bio po njemu najpriblizniji dvestotki racunajuci taj neki osecaj u rukama pa mi se i to svidelo, a verovatno se oseca u zvuku kad je i donja ploca solid, kao kod earth 200. tako da eto, to ce biti to. procitao sam na nekoj od tema i kad si napisao da nije lose kad je bocna ploca laminirana, cisto zbog cvrstine gitare, pa mi i to igra za earth 200. a i to sto kazes, nece se unuci buniti kad je naslede, pretpostavljam da ce odigrati ulogu kad drvo vremenom sazri i zvuk postane bolji. pada mi jos na pamet da probam i ibanez (dal bese 630), onaj jumbo, cisto da umirim savest jer vidim da je dosta pohvaljen. mada, po svemu do sada, earth 200.

Post Reply